Dev teknoloji şirketi Microsoft bugün yaptığı açıklamada Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan polis departmanlarına yüz tanıma teknolojisi yazılımları satmayacağını açıkladı. Şirket, en azından bu durumun teknolojiyi doğru kullanmak için yasa çıkana kadar devam edeceğini söyledi.
Geçtiğimiz hafta içinde IBM ve Amazon gibi teknoloji devleri de aynı adımı atmıştı. George Floyd’un ölümünden sonra yapılan ırkçılık karşıtı protestolara destek ve polis şiddetine karşı durmak adına şirketler bu kararı almışlardı. Microsoft da bu yoldan ilerleyerek yüz tanıma sistemi yazılımlarını doğru kullanmadıkları gerekçesiyle polis teşkilatlarına satmama kararı aldı.
Microsoft başkanı Brad Smith -aynı zamanda bir avukat- yüz tanıma teknolojisinin, insan haklarını ihlal etmemesini kontrol altına almak için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi.
Smith, Washington Post’a yaptığı açıklamada “Büyük teknoloji şirketleri olarak harekete geçmemiz yeterli değil, Kongreyi de harekete geçirmeliyiz.” ifadelerini kullandı.
Microsoft’un aldığı bu karar milletvekillerine ırksal adalet ve polis şiddeti üzerine protesto yapmaları adına büyük baskı yarattı. Ayrıca yapılan çalışmalar, çoğu ticari yüz tanıma sistemi yazılımlarının azınlıklar ve farklı renge sahip insanları sıklıkla yanlış tanımladığını gösterdi.
Devletle Çok Fazla İş Yaptılar!
Çoğu dev teknoloji şirketi son yıllarda, kolluk kuvvetleriyle olan ortaklıklarını ileri seviyelere taşıyarak onlara insanların gizliliği ve ayrımcılığı konusunda şüphe uyandıran gözetim araçları geliştirdi.
Örnek vermek gerekirse Amazon’un Ring adındaki alt kuruluşu ABD’de yaklaşık olarak 1,300 polis gücü ile ortaklığa sahiptir. Amazon da çarşamba günü bir açıklama yayınladı. Şirket, Kongre’ye “doğru kuralları kullanmak” adına zaman tanıdığını ve kolluk kuvvetlerine yüz tanıma sistemleri satışını bir yıl boyunca durdurduğunu açıkladı.
Aynı şekilde bu hafta başında IBM de Kongre’ye yazdığı bir mektupta artık yüz tanıma sistemi satmayacaklarını ayrıca bu teknolojinin geliştirilmesine de katkıda bulunmayacağını açıklamıştı.
ABD’deki sivil özgürlük savunucuları, dev şirketlerin bu hareketlerini takdir etse de daha fazlasını beklediklerini söyledi.
Amerika Sivil Özgürlükler Birliği’nden Matt Cagle, yaptığı açıklamada “Teknoloji şirketlerinin attığı adımlar ırkçılığı sonlandırmak adına güzel adımlar fakat bizim bu şirketlerden beklentimiz, bu gibi teknolojilerde kolluk kuvvetlerine kapılarını tamamen kapamalarıdır” ifadelerini kullandı.
Adı geçen dev şirketlerin attığı adımlar ülkenin siyasi ayağını baya etkileyecek gibi duruyor. Şimdiki merak konusu ise ABD hükümeti bu hamleler sonrası nasıl kararlar alacak?