Meteor JS açık kaynak, web, mobil ve de masaüstü uygulama geliştirmeyi bir arada sunan bir framework’dür. 2012 yılında ilk versiyonu yayımlanan Meteor JS, web dünyasını sarsıcı bir yenilik getirmiştir. Diğer Javascript kütüphanelerinin aksine, Meteor hem front-end hem de back-end geliştirme de kullanılabilmektedir. Front-end bir yazılımda gördüğünüz, görsel olan ve de kullanıcı ile etkileşime geçen kısımdır. Back-end dediğimiz ise görmediğimiz fakat yazılımın alt yapısını oluşturan kısımdır. Meteor’un iki şekilde de kullanılabiliyor olması onu zaman ve maliyet açısından tercih edilebilir bir hale getirmiştir. Geliştiriciler tek bir framework ve tek bir dil aracılığı ile uygulamanın tamamını gerçekleştirebilir, daha kısa sürede tamamlayabilirler.
İçindekiler
Framework Nedir?
Meteor JS’in bir framework olduğunu söylemiştik. Bu nedenle framework nedir kısaca bahsedelim. Hazır satılan yemek paketlerini düşünün, noodle gibi. Siz paketi açıp, malzemeleri karıştırıyorsunuz ve ardından yemek hazır oluyor. Yemek paketi sizin için gerekli olan bileşenleri bir araya getirmiş bir paket, bir framework haline gelmiş oldu böylece. Web, mobil gibi alanlarda geliştirici için gerekli paketleri, fonksiyonları bir araya getirdiğimizde de framework kavramını elde ederiz. Bazı framework’ler daha kapsamlıdır geliştiriciye gerekli her şeyi sunarlar bazıları ise temel bileşenleri verirler. Meteor JS bu konuda geliştiriciye tüm gerekli olanları sunan bir framework’dür.
Javascript Nedir?
Meteor’un bir Javascript framework’ü olduğunu söylemiştik. Javascript nedir kısaca bahsedelim. Dinamik, kullanıcıyla etkileşime giren web sayfalarının temel taşı Javascript’dir. Dinamikten kasıt nedir? Bir web sayfasında kullanılan animasyonlar, efektler, formlar ve daha nicesi dinamik kümesinin içinde yer alır. Böylece daha etkili ve kapsamlı web projeleri yapılabilmektedir. Javascript’in bu yönüyle onun için spesifik hale getirilmiş kütüphaneler, framework’ler ortaya çıkmıştır. Hepsinin ortak yapısı geliştiriciye daha etkili ve kolay geliştirme imkanı sağlamaktır.
Meteor JS Nedir?
Meteor full stack olan (tam yığın) bir Javascript framework’üdür. Geliştiriciler Meteor JS kullanarak tek sayfa uygulaması dediğimiz SPA uygulamaları geliştirilebilirler.
SPA dediğimiz uygulamalar web sayfasının tek sayfa üzerinde çalışma prensibi demektir. Daha hızlı ve de kullanışlı olmayı sağlayan SPA uygulamalarında sayfada değişiklik olduğunda sayfanın yenilendiğini göremeyiz. Yine de sayfada kullanıcının etkileşime geçtiği kıım, bölge değişir. Veri akışının daha hızlı olduğu Single Page Application‘da bilgi edinmek isteyenler yazımıza göz atabilirler.
Meteor’un en temel konseptlerinden bir diğeri de reaktivite yapıya sahip olmasıdır. Meteor, verilerin gerçek zamanlı senkronizasyonu konusunu farklı bir yol çizerek gerçekleştirir. Her güncellemede sunucuya istek göndermek yerine, DDP adı verilen bir protokol ile düşük veri bağlantısı gerçekleştirir. DDP kesintisiz bir bağlantıya sahip olduğundan istemci ve sunucu arasındaki anlık değişiklik yansıtılır. Kullanıcı uygulamayı kullanırken yaptığı bir değişiklik, sunucuya gönderilmeye başladığı anda arayüz üzerindeki değişiklik tamamlanır. Değişim çok hızlı gerçekleşir, böylece sunucuya gidip gelme süresi beklenmemiş olur. Böyle bir özelliğe sahip oluşuyla anlık veri akışının önemli olduğu uygulamalarda Meteor kullanımı bir avantaj yaratır.
Geliştirici Javascript dilini hem front-end hem de back-end tarafında kullanabilir. Bununla birlikte Typescript de kullanabilir. Bu yanıyla geniş bir çerçeve çizer.
Typescript Javascript’i kapsayan ve içinde daha kapsamlı projeler için gerekli yapıları bulunduran bir dildir.
Meteor JS Kullanan Şirketler
Meteor JS kullanan bazı şirketler: Mazda, IKEA, Qualcomm,Honeywell, Deloitte, NetApp, Rocket Chat, Medicus AI, Accenture, Shelf, NordStrom…
Neden Meteor JS Tercih Etmelisiniz?
Meteor JS hem istemci hem de sunucu taraflı geliştirme imkanı tanıyan web, mobil veya masaüstü uygulamaları geliştirilebilen bir framework’dür. Tüm uygulamayı sadece Javascript kullanarak yazabilirsiniz.
Front-end ve back-end kısımları aynı dili paylaştıkları için, geliştirme süreci çok daha hızlıdır. Bütçe dostu bir geliştirme imkanı tanır.
Gerçek zamanlı güncelleme desteği vardır. Meteor JS anlık veri değişiminde sadece etkilenen elementleri değiştirir, tüm sayfayı değiştirmez. Böylece daha hızlı bir uygulama deneyimi sunar.
Açık kaynak oluşuyla birçok kütüphane desteği vardır. Dilediğiniz kütüphaneyi, eklentiyi Meteor uygulamanıza ekleyebilirsiniz.
Topluluk desteği ile sorularınıza çabucak cevap bulabilirsiniz. Aktif ve de geliştiriciler arasında popüler olan bir topluluğa sahiptir.
Web uygulamalarını direkt olarak mobil uygulamaya çevirebilirsiniz. Hem de bunun için yeni bir eklentiye, kütüphaneye ihtiyaç duymadan Meteor JS sizin için gerçekleştirir.
Yeni başlayanlar için yol gösterici uygulama örnekleri yer almaktadır. Javascript’in gücünü hem istemci hem sunucu taraflı gösteren Meteor JS bir sonraki proje tercihiniz olabilir.