Oyuncuların, oyun deneyimleri için en önemli parçası bilgisayar donanımlarıdır. Özellikle de bilgisayarın temel giriş birimlerinden olan klavyenin önemi oldukça büyüktür. Büyük olasılık ile doğru klavyeye sahip olmanın oyun deneyimi için önemini tahmin edebiliyorsunuzdur. Bilgisayar donanımlarından birisi olan klavyenin türleri vardır. Önemli olan nokta ise klavyelerin anahtar teknolojisi türlerine göre sınıflandırılmasıdır. Ancak pek çok kişi klavye çeşitlerine hakim değildir. Klavye çeşitleri arasında yer alan mekanik klavyelerin ne olduğunu bilmeyen teknoloji kullanıcıları da mevcut. Bundan dolayı mekanik klavye nedir sorusunun cevabı oldukça merak ediliyor.
Günümüzde çoğu bilgisayar satın alım işleminde çevresel donanımlar da dâhildir. Bu yüzden kullanıcıların ihtiyacı olmadıkça farklı bir klavye arayışı olmamaktadır. Ancak bunun yanı sıra varsayılan klavye seçeneklerinden memnun olmayan kullanıcılar da mevcut. Farklı seçeneklere değerlendirmek isteyen kullanıcıların yanında oyuncuların da tercih edebileceği mekanik klavye modelleri mevcut. Peki mekanik klavye nedir, bu klavye türünün normal klavyeden farkı nedir?
Mekanik klavyenin artı ve eksikleri nelerdir sorularını yanıtlayacağımız içeriğimiz tam size göre olabilir. İlk olarak mekanik klavye tam olarak nedir ve ne işe yarar sorusunun cevabına yakından bakalım.
İçindekiler
Mekanik Klavye Nedir? Ne İşe Yarar ?
Mekanik klavye aslında klavye denildiğinde ilk akla gelen klavye türüdür. Her bir tuş için ayrı bir yay ve anahtar kullanılan fiziksel bir klavye modelidir. 1980’ler döneminin klasik görünümlü fakat en sağlam klavyeleri olarak bilinmektedir. Mekanik klavye diğer klavyelere kıyasla farklıdır. Bunun sebebi tuşların altında anahtarların bulunmasıdır.
Bu anahtarlar hareketli parçalardan oluşmaktadırlar. Klavye anahtarları da birtakım bileşenlerden oluşmaktadır. Bunlar; tuş başlığı, gövde ve muhafaza bileşenleridir. Tuş başlığı harf, sayıların yazılı olduğu üst kapaktır. Gövde, basma hareketi ile aşağı yönelen tuş başlığının altındaki kısımdır. Muhafaza ise tüm bileşenleri, bir arada tutan kasadan ibarettir.
Mekanik klavye, yüksek kaliteli ve yay yardımı ile etkinleşen tuş anahtarı mekanizması ile oluşmuş bir klavyedir. Bu tuş anahtarları klavyenin kullanım yerine göre ve kişinin tercihine göre değişmektedir. İlk ortaya çıktığı dönem olan 1980’lerde satılan klavyelerde mekanik anahtarlar kullanılmıştır. Ancak 1990’larla beraber klavye pazarında düşük maliyetli kauçuk kubbeli klavye modelleri yaygınlaşmaya başlamıştır. Günümüzde, kauçuk kubbe membran model kullanımı oldukça fazladır. Bu klavye türü, çoğu kullanıcı için ucuz olsa da kötü bir his ve yazma deneyimi sunmaktadır.
Mekanik klavyeler diğer klavye türlerine göre yazması daha keyif verici, dayanıklı ve daha özelleştirilebilir klavye modelleridir. Bu nedenle tüm gününü yazarak, programlama yaparak veya oyun oynayarak geçiren kullanıcılar için en ideal klavye türü diyebiliriz.
Boyutu, anahtarları, tuş başlıkları ve düzen konusunda ihtiyaçlarınıza göre özelleştirilebilmektedir. Ayrıca mekanik klavyeler rollover gibi özel özellikler sunmaktadır. Rollover, tuşlara aynı anda basıldığında bile hepsini aynı anda algılayabilir. Mekanik klaveler bunu kolayca yapabilmektedir. Ancak membran klavyelerde bu özellik iyi değildir. Hatta çoğu zaman bu klavyeler, aynı zamanda tuşlara basmayı reddetmektedir.
Mekanik Klavyelerde Bulunan Anahtar Türleri Nelerdir?
Mekanik klavyelerde bulunan birçok farklı anahtar türleri yer almaktadır. Her tuşun altında ayrı anahtar yer almaktadır. Bu da bu klavyeleri, diğer klavyelere göre daha dayanıklı ve daha özelleştirilebilir hale getirmektedir. Anahtarlar devreyi nasıl kapattıklarına göre değişkenlik göstermektedir. Tuşlara basıldığında dokunsal çarpmanın miktarı ve tıklamanın yüksekliği önemlidir.
Anahtar üç ana çeşite ayrılmaktadır. Bunlar; doğrusal (linear), dokunsal (tactile) ve tıklamalı (clicky) anahtar çeşitleridir. Doğrusal anahtarlar, yukarıdan aşağı hareket uyguladığınızda yumuşak bir his vermektedir. Dokunsal anahtar çeşidinde tuşa basıldığında etkinleştirdiğini anlamanızı sağlayacak bir çıkıntıya sahiptir. Tıklamalı anahtarlar ise dokunsala benzer özellikte olup ancak ek bir tıklama sesine sahip anahtar çeşidi olarak bilinmektedir.
Aralarında en yaygın olan anahtar çeşidi Cherry MX’dir. Oyuncular genellikle Cherry MX Red linear yani doğrusal anahtarları sevmektedir. Peki bu anahtar çeşitleri tam olarak nedir ? Başka hangi anahtar türleri vardır?
Cherry MX Anahtarları
Bir yay ve iki metal kontaktan oluşan mekanik anahtar olarak kabul edilmektedir. Basma hareketi ile gövdesi aşağı doğru iner ve yay anahtarı kapatır. Böylece basılı olduğunu bildirmiş olur. Cherry MX anahtarı altın kaplama kontaklardan oluşmaktadır. Altın, anahtarın paslanmasını önler böylece klavye daha uzun ömürlü olur. Bu tür anahtarların çeşitli yapıları vardır. Bu yapılar, klavye kapağını çıkardığınızda gövde rengine göre ayırt edebileceğiniz anahtar türleridir. Renklerine göre farklı özellikleri bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Cherry MX Black, kullanıma sunulan ilk mekanik klavye anahtarıdır. Yumuşaklık hissi, çalıştırma ve serbest bırakma noktaları aynı konumdadır. Çift dokunma sağlar.
- Cherry MX Brown, siyahın aksine tuşa basma noktasında yarı yumuşak his vermektedir. Dokunsal bir çıkıntıya sahiptirler. Sesli geri bildirimi ise mavi anahtar kadar belirgin değildir.
- Cherry MX Blue, genel deneyimi daktilolara çok benzer özellik sergilemektedir. Sesli geri bildirimi vardır. Etkinleştirme noktasında tıklama sesiyle çarpma etkisi göstermektedir.
- Cherry MX Clear, kahverengi anahtardan daha yüksek çalıştırma kuvveti uygulamak gerekir. Daha belirleyici dokunsal kuvvete sahiptir. En fazla sürtünmeye sahip olan anahtar türüdür.
- Cherry MX Red, siyah anahtar türüne benzemektedir. Onlardan farkı dirençli oluşlarıdır. Hareket geçmek için daha az güç gerektirmektedirler. Dolayısıyla daha yumuşak ve daha hızlı özellikte oyun tutkunları için en popüler anahtar türüdür.
Diğer Mekanik Anahtarlar
- Burkulma Yayı
- Topre Anahtarlar
- ALPS Anahtarları
Cherry anahtar patentleri 2014 yılında sona ermiş ancak birçok taklit üründe ortaya çıkmıştır. Cherry anahtar çeşitlerini taklit eden birçok şirket ortaklık sağlayarak kendi mekanik anahtarlarını yapmaya başladılar.
Mekanik Klavyenin Diğer Klavyelerden Farkı Nedir?
N-Key Rollover olarak da tanımlanan mekanik klavye, tüm tuşları tek bir kerede kaydetmektedir. Bu özelliğe sahip sınırlı klavye türlerinden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellik, hızlı yazım işlemi yapan veya tuşlara sürekli basması gereken kullanıcılar için oldukça faydalı bir seçenektir. Özellikle oyuncuların oyunlarda tuş kombinasyonlarını hızlı bir şekilde kullanmaları gerekir. Bu nedenle oyuncular, bu klavye türünü fazlasıyla tercih etmektedirler.
Mekanik, çoğu bilgisayarda bulunan düşük maliyetli membran klavyeye göre farklı bir esnekliğe sahiptir. Mekanik klavyelerin tuş başlığının altında yüksek kaliteli tuş anahtarı bulunmaktadır. Bu klavye, yay yüklü olan ve fiziksel anahtarı etkinleştiren tuş başlıklarıdır. Bir tuşa basma hareketi yaptığınızda, gövde yayı aşağı doğru itmektedir. Bu sebeple tuşlara dokunduğunuzda bunu hissedebilirsiniz.
Tuşlara yeterince bastığınız zaman “klik” sesine benzer bir ses duyabilirsiniz. Böylece bir harf veya sayıyı kaçırma ihtimaliniz azalmış olur. Bu nedenle mekanik klavyeler, oyuncular ve hızlı yazarlar tarafından beğenilmektedir. Mekanik klavyede tuş sesi kullanıcılar tarafından rahatlatıcı bir özellik gibi görünebiliyor.
Aynı zamanda yazarken tıklama ritmini yakalıyorsunuz. Hatta bazı kullanıcılar bu tıklama seslerini dinlemenin daha hızlı yazmalarına yardımcı olduğunu düşünüyor. Ayrıca tuşa tam basma gerekliliğinin olmayışı daha az enerji harcanmasına dolayısıyla daha hızlı hareket etmenize olanak sağlamaktadır. Böylece yazı yazarken veya oyun oynarken hız konusunda fark yaratabilirsiniz.
Birçok mekanik klavye anahtarı doğrusal ve dokunsal olmaktadır. Doğrusal anahtarlar tamamen aşağı itilmesini gerektirmektedir. Ancak bir sonraki tuşa basma eyleminiz daha kolay ve hızlı olması için dokunsal anahtarların etkinleştirilmesi için yarıya kadar basmak yeterli olacaktır. Aslında bu anahtarlar mekanik klavyeyi mekanik klavye olarak adlandırılmasında etken olan sebeptir.
Normal bir klavye de aynı tuş başlıklarına sahip olunabilmektedir. Ancak anahtar kullanımı klavyeyi mekanik yapan sebeptir. Bu noktalara bakıldığında mekanik klavye neredeyse her yönden diğer klavye türlerine göre artı özellik göstermektedir. Geleneksel kauçuk modele kıyasla üstün özelliklere sahiptir. Mekanik anahtarları çerçeve şekli, işlevsellik, tuş yapısı gibi birçok özelliği diğer klavyelere kıyasla farklıdır. Bu özelliklerin tümü size daha iyi bir klavye kullanımı sunmaktadır.
Mekanik Klavyelerin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Mekanik klavyenin tam olarak ne olduğuna, anahtar türlerine ve diğer klavyelere göre farklılıklarına değindik. Ancak bahsetmemiz gereken bir diğer konu bu klavye türünün avantajları ve dezavantajlarıdır. Her bir ürün ve çeşit kullanıcının tercihine göre değişmektedir. Bu yüzden kullanıcının tercihlerine göre artıları ve eksileri değişebilmektedir. Mekanik klavyelerin genel özelliklerine göre avantajlarını ve dezavantajlarını değerlendirmeye çalışacağız.
Üretici firmalar, klavyeleri ucuza getirebilmek adına çoğunlukla kauçuk kubbeli klavye tercih ediyorlar. Bu klavye türü mekanik klavyeden farklı olarak tuş takımının altında bulunan poliüretandan oluşmaktadır. Yani tuşlara basıldığında bu madde altında yer alan devre kartıyla temas kurabilmek için poli anahtarını aşağı doğru hareket ettirmektedir.
Bu yüzden mekanik klavyeye göre daha az ömürlü oldukları anlamına gelmektedir. Mekanikte daha yüksek kalitede anahtar kullanılmaktadır. Bu sebeple bu klavye modelleri diğer klavye modellerine göre daha pahalıdırlar. Ayrıca, klavyenin kullanım şekillerinde farklılık yaratacak birkaç farklı anahtar türü mevcuttur.
Mekanikte anahtarların dayanıklılığı ve yapısı sebebiyle normal klavyelere göre çok daha uzun ömürlüdürler. Dolayısıyla yüksek kaliteli klavyeler olarak bilinmektedirler. Kalite, mekanik klavyeler için tanımlayıcı bir faktördür. Normal klavye türlerindeki en büyük sorun tuşa tamamen basma gerekliliğidir. Dokunsal geri bildirim oldukça azdır. Bu durumda çok fazla efora sebep olmaktadır.
Ancak mekanik klavyeler her tuşun altında anahtar kullanmaktadır. Her bir anahtar dokunsal his ve sesli tıklama üretmektedir. Bu anahtarlar elli milyon tuş vuruşuna dayanıklıdır. Tek bir tuşa ne kadar sıklıkla bastığınızı düşündüğünüzde bunun ne kadar uzun bir süre olduğunu tahmin edebilirsiniz. Diğer klavyelere kıyasla beş, on kat fazla tuş vuruşu söz konusudur. Mekanikte bir tuş ya da anahtar bozulduğunda çoğunlukla değiştirebilme olanağınız mevcuttur.
Avantajları Ve Dezavantajları
Özetle avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Normal klavyeye kıyasla daha uzun ömürlüdür. Bozulduğunda ise kolayca değişim imkanınız oluyor.
- Yazımı hızlı ve kolaydır.
- Tuş vuruşu duyarlıdır.
- Yazarken size verdiği bildirim sesiyle güçlü geri bildirim sağlamaktadır.
- Daha kesin ve rahat kullanımı söz konusudur.
Dezavantajları ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Normal klavyelere göre daha pahalıdır.
- Diğer klavye türüne göre genellikle daha ağırdır.
- Daha yüksek sesle çalışmaktadırlar.
- Anahtar kısımları uzun ve aralarında boşlukları bulunduğu için temizlenmesi zorlu olabilmektedir.
- Bulunan boşlukları nedeniyle sıvı veya gıda parçalarından oluşan dökülmelerde zarar görme olasılığı çok daha yüksektir.
Genel Değerlendirme
Çoğu kişi bilgisayar klavye çeşitlerini aynı görmektedir. Ne kadar benzer olarak görülseler de klavyeler çalışma biçimlerine göre değişkenlik göstermektedir. Günümüzde en çok kullanılan iki tür klavye türü vardır: Membran ve mekanik klavye. Bu içeriğimizde mekanik klavyenin ne olduğunu, anahtar türlerini, diğer klavye türlerinden farkını anlatmaya çalıştık.
Eğer klavye türlerini bilmiyorsanız içeriğimiz sizin için faydalı olacaktır. Kullanımı yaygın olan membran klavyeye göre mekanik olanı tercih etme sebebiniz sizin kullanım alanınıza göre değişecektir. Bu yüzden kullanımı alanınızı tespit edip size uygun olan klavye türünü tercih etmeniz sizin için faydalı olacaktır.