Marissa Mayer: Bilişim Dünyasının Yıldızı

Marissa Mayer, 2012 yılında uzun yıllar çalıştığı Google’dan istifa ederek rakip firma, Yahoo’ya geçmesiyle gündeme bomba gibi düşen bilgisayar bilimci, iş kadını ve girişimci.

Bilişime merakının yanı sıra, sanata ve partilere düşkünlüğü ile sık sık gündeme düşen Marissa Mayer, 1975 yılında Winconsin’de dünyaya geliyor. Kendini utangaç biri olarak tanımlayan Mayer’in annesi resim öğretmeni babası ise çevre mühendisi.

Sanata ve bilime meraklı ebeveynleri onu küçük yaşlardayken farklı alanlara yönlendiriyor: Buz pateni, bale, piyano, yüzme, münazara eğitimi vb. Renkli bir çocukluk geçirdiği anlaşılan Mayer matematik ve fen bilimlerinde de üstün başarılar gösteriyor.

Bilişim dünyasının pek çok ismi gibi, Marissa Mayer lisans eğitimi Stanford Üniversitesi’nde tamamlıyor. Öncelikle beyin cerrahı olmak için tıp dersleri alıyor. Fakat sonrasında pediatrik sinirbilim ana dalından sembolik sistemlere geçiş yapıyor.

Marissa lisansını sembolik sistemler üzerine tamamlamakla kalmıyor. Akabinde aynı üniversitede bilgisayar bilimi üzerine yüksek lisans yapıyor. Bu sırada, danışmanının isteği üzerine Mayer’in üniversitede bilgisayar programcılığına giriş dersleri verdiği biliniyor.

Söylentiler ise onun öğretme tarzının öğrenciler tarafından oldukça beğenildiği yönünde. Görünen o ki Mayer, daha genç yaştayken elini attığı her işte başarıyı yakalıyor.

Google Yolculuğu

Mezun olduktan sonra kendisine yirmiye yakın iş teklifi geldiği bilinen Mayer, 1999 yılında Google’da çalışmaya başlıyor. Google’ın hem ilk kadın mühendisi hem de 20. çalışanı olarak kayıtlara geçiyor.

Marissa Mayer, Google’da ilk olarak tasarımcı-üretim müdürü görevini üstleniyor. Bu pozisyonuyla Google Search, Gmail, Google News ve Google Images gibi pek çok ürün çalışmasında yer alıyor.

Bu işler Marissa Mayer için adeta biçilmiş bir kaftan. Çünkü çevresinde detaylara verdiği önemle tanınan biri. Bu yüzden, söz konusu ürün çalışmalarının üstesinden gelmek onun için hiç de zor olmuyor. Dolayısıyla bu kadının Google’ın küresel bir güç olmasında büyük katkılarının olduğu inkar edilemez.

2009 yılında Mayer’e yaptığı araştırma çalışmaları nedeniyle, Illinois Institute of Techonology tarafından fahri doktora unvanı veriliyor. Mayer, aynı zamanda çalıştığı şirket tarafından gösterdiği üstün başarı nedeniyle 2010 yılında terfi ediyor.

Bu kez yerel hizmetler başkan yardımcılığı koltuğuna oturuyor. Anlaşılıyor ki, onun yaşamında başarısızlığa yer yok. Bu zeki ve cesur kadın yıllar geçtikçe başarısına başarı katıyor. Bir röportajda kendisine nasıl bir yatırım yaptığı sorulduğunda, cevabı şu oluyor:

Kendinize yatırım yapmak istiyorsanız gerçekten inandığınız bir alanda çok ama çok çalışmalısınız ve hayatta her şeye sahip olamayacağınızı anlayıp çok iyi öncelik ölçeği yapmalısınız.

marissa-mayer-yahoo

Yahoo Süreci

Mayer 2012 yılında Google’dan istifa edip rakip firma olan Yahoo’ya geçiş yapıyor. Bu sırada Google’dan yaklaşık beş yıl önce piyasaya sürülen şirket, popülaritesini yitirmiş durumdaydı. Bununla beraber, Yahoo sık sık üst yönetim değişikliğine gitmekteydi.

Son çare donanımlı ve tecrübeli birini ekibe alıp yeniden yükselişe geçmeyi beklemekti. Bu yüzden Yahoo, Google’ın kısa süre içinde yükselmesinde aktif rol oynayan Marissa Mayer’e CEO’luk teklif etti.

Mayer, CEO’luk koltuğuna oturduğu gibi, ilk olarak şirket çalışanlarını güçlendirmeye odaklanıyor. Personellerin morallerinin yanı sıra, onları sık sık performanslarını arttırmaya yönelik teşvik ediyor. Mayer verdiği bir röportajda ekiplerini performanslarına göre ödüllendirildiğinden söz ediyor.

Çalışma ekiplerinden birini üstün performanslarından dolayı ödüllendirmek amacıyla Hawaii’ye tatile göndermesi, bunun bir örneği. Bu ödül sistemi Mayer’in ekipler arası performansı arttırmaya yönelik uyguladığı yöntemlerden yalnızca biri.

Bununla beraber çalışanların problemleriyle de yakından ilgileniyor. Eğer ortada çalışanlar tarafından ellinin üzerinde oy almış bir problem varsa, hemen kurul toplanıyor ve sorun üzerine çalışmalar yürütülüyor.

Öte yandan Mayer’in, şirketin personel politikasında değişikliğe gittiği biliniyor. Bu politika uzaktan çalışma yöntemine karşı olup herkesin ofise gelmesini gerektiriyordu. Onun bu değişiklikle pek çok tepki alındığı biliniyor. Fakat kendisinin uzaktan çalışmaya karşı olmadığını belirten Mayer, bu kararı çalışanların isteği üzerine aldığını vurguluyor.

Bu noktada, Mayer’in ofisten çalışma politikasına kendisinin de uymuş olduğunu belirtmek gerekir. Yahoo’da göreve başladığını bildirdiği konuşmanın hemen ardından hamile olduğu haberini veriyor. Doğum yaptıktan kısa bir süre sonra Mayer ofisine bir anne odası yaptırıyor ve işine kaldığı yerden devam ediyor.

İzlediği politikalar nedeniyle sık sık eleştiriler alan Mayer, 2009 yılında Yahoo’nun doğum politikasında da yeniliğe gidiyor. Bu yenilikle zaman ödeneğinin uzatılmasına ve ebeveynlere nakit desteği yapılmasını sağlıyor.

Mayer’in Ağzından Yahoo’ya Katkıları

Yahoo 2017 yılında, geçtiğimiz Mayıs ayında Yahoo’yu aldığı fiyatın yarısına satacağı söylenen Verizon tarafından satın alınıyor. Bu değişikliğin ardından Marissa Mayer istifasını veriyor. İstifa ettiği gün açıklamalarda bulunan Mayer, bugüne kadar aldığı eleştirilere cevap niteliğinde bir konuşma yapıyor. Konuşmasında Yahoo’ya yapmış olduğu katkıları ise şöyle özetliyor:

  • 43 milyar dolarlık piyasa değeri yaratmak,
  • Hisseleri üçe katlamak,
  • Mobil kullanıcıları 650 milyona ulaştırmak,
  • Yahoo’nun kültürünü dönüştürmek.

Kendi düşüncesi böyle olsa da Mayer, ne yazık ki eleştiri okları peşini bırakmıyor. Aldığı en büyük eleştiri ise Yahoo’daki görevi boyunca Google’ın ana sayfa ziyaret sayısının 17 milyardan 56 milyara çıkarken, Yahoo’nun ziyaret sayısının ise 10 milyardan 4 milyara düşmesi oluyor.

Marissa Mayer’in Aldığı Övgüler

Fortune Dergisi “En Güçlü 50 Kadın” Listesinde;

  • 2008 yılında 50. sırada,
  • 2009 yılında 44. sırada,
  • 2010 yılında 42. sırada,
  • 2011 yılında 38. sırada,
  • 2012 yılında 14. sırada,
  • 2013 yılında 8. sırada,
  • 2014 yılında ise 16. sırada yer aldı.

Forbes Dergisi “Dünyanın En Güçlü 100 Kadını” Listesinde;

  • 2012 yılında 20. sırada,
  • 2013 yılında 32. sırada,
  • 2014 yılında ise 18. sırada yer aldı.

Bunlar dışında Mayer; 2009 yılında Glamaour Dergisi tarafından “Yılın Kadını” unvanı alıyor, Fortune Dergisi tarafından 2013’te “40 yaşın altındaki en iyi 40 iş yıldızı” listesinde 1. sırada yer alan ilk kadın olarak da kayıtlara geçiyor.

2016’da ise Fortune Dergisi tarafından “Dünyanın En Hayal Kırıklığı Yaratan Lideri” ilan ediliyor, İngiltere menşeili Rictopia şirketi tarafından ise 2017 yılında “En etkili 500 CEO” listesinde 14. sıraya yerleşiyor.

Yahoo’dan ayrıldıktan sonra Mayer durmak bilmiyor ve eski meslektaşlarından biri ile beraber yapay zeka ve tüketici medya şirketi olan Lumi Labs’ı kurma kararı alıyor. Onun aynı zamanda kimi teknoloji şirketlerine yatırımlar yaptığı bilinmekte.

Anlaşılıyor ki, Marissa Mayer’in kariyer yaşamı bilişim alanında erkeklere oranla az sayıda bulunan tüm kadınlara ilham olan ve örnek teşkil eden cinsten.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Bilim ve teknolojinin insan yaşamına etkileri konusunda oldukça meraklı. Özellikle, bilim ve teknoloji dünyasına katkıda bulunmuş isimler üzerine yazılar kaleme almayı seviyor. Bu alanlarda araştırmalar yapmak, okumak ve yazmak vazgeçilmezlerinden. Ayrıca felsefe, psikoloji, sosyoloji ve sinema ilgi duyduğu alanlar arasında. Bu alanlar üzerine çeşitli platformlarda ve basılı bir dergide içerikler üretiyor.