Son zamanlarda yeni bir telefon, televizyon, kulaklık ve daha birçok kategoride ürün satın alırken karşımıza sıklıkla çıkmaya başlayan bir marka olan Xiaomi’nin nasıl kurulduğunu biliyor musunuz? Çin kaynaklı ürünlere olan ilginin artmasındaki en büyük rol Xiaomi’nin piyasaya çıkması diyebiliriz. Peki Xiaomi nasıl ortaya çıktı? Kurucusu Lei Jun kimdir?
Bu yazımızda kısa sürede dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden birisi olmayı başaran Xiaomi ve kurucusu Lei Jun’un hayatına yakından bakacağız.
İçindekiler
Lei Jun Kimdir?
Lei Jun, 1969 yılında Çin’in Xiantao şehrinde doğdu. Tarihe adını yazdırmayı başaran birçok başarılı insan gibi Lei Jun da yaşantısının erken zamanlarında sıkıntılı günler geçirdi.
Wuhan Üniversitesi’nde Bilgisayar Bilimi Bölümü’nde okudu. Başarılı bir öğrenci olan Lei Jun, lisans eğitimini sadece iki yılda tamamladı. Üniversitede, iş hayatına küçük adımlarla başlayan Lei Jun, mezun olduktan sonra 1992’de Kingsoft şirketinde mühendis olarak işe başladı. Başarılı bir iş hayatı olan Jun, 1998’de Kingsoft’un CEO’su oldu. 2000 yılında ise ileride Amazon’a 75 milyon $ karşılığında satacağı bir kitap satış sitesi olan Joyo.com’u kurdu. Lei Jun’un başarılı olduğu girişimlerden birisi de Joyo.com diyebiliriz. Çünkü birçok büyük şirket, Joyo.com sayesinde Lei Jun’u tanıdı.
2007’de sağlık sorunları sebebiyle Kingsoft’taki işinden istifa eden Jun, girişimlerine istifasından sonra devam etti. Vancl.com, UCWeb ve YY gibi birçok yatırımla iş hayatında adından söz ettirmeye devam eden Jun, 2008 yılında UCWeb’de yöneticilik yaptı.
2010 yılına geldiğimizde ise günümüzün en büyük teknoloji şirketlerinden birisi olan Xiaomi’nin temellerini attı. Şirketi birçok ortakla kuran Lei Jun’un hedefi, şirketin sitesinde de açıkça belirtildiği gibi ‘’Herkes tarafından ulaşılabilen kaliteli teknolojiler üretmek’’ oldu. Kısa sürede tüm dünyaya adını duyurmayı başaran Lei Jun, 2014 yılında Forbes tarafından ‘’Yılın İş İnsanı’’ seçildi.
Xiaomi
Telefondan spor bandına kadar günlük hayatımızda kullandığımız birçok cihazı üreten Xiaomi’yi biraz daha yakından tanıyalım.
2011 yılında şirketin ilk telefonu olan Mi1 satışa çıktı. İlk yıllarında bölgesel bir satış politikası izleyen şirket, kısa sürede ilk telefonlarıyla adını duyurmayı başardı. Xiaomi, ilk cihazında Qualcomm Snapdragon S3 ve Adreno 220 kullandı. 1 GB RAM ve 1930 mAh batarya ile satışa çıkan cihazın tasarımı ise o yılların ‘’klasik Android telefonu’’ tasarımlarından birisiydi.
2012’de şirket bu sefer Mi2 ile piyasalarda adından söz ettirmeyi başardı. Xiaomi bu telefonuyla birlikte yavaş yavaş başka ülkelerin pazarlarına da girmeye başladı. Donanım kısmında Snapdragon S4, Adreno 320, 2 GB RAM kullanarak Mi1’e göre daha güçlü bir telefon üreten Xiaomi, tasarım anlamında ise genel hatlarıyla aynı modeli kullanmayı tercih etti.
2013 yılında Mi3’ü çıkartan Xiaomi bu telefonla birlikte Çin’deki en büyük akıllı telefon üreticilerinden birisi konumuna geldi. 2010 yılında kurulan şirket, ilk yıllarında hem giderleri azaltmak hem de satışları arttırmak için mağazadan satış yerine online satış yapmayı tercih etti. Yaptıkları bu tercih başarılı olmuş olacak ki, Xiaomi sadece 3 yıl gibi kısa bir sürede teknoloji devi Samsung’u Çin piyasasında devirdi.
Xiaomi Küreselleşmeye Başlıyor!
2012 yılında yavaş yavaş başka ülkelere açılmaya başlayan şirket, 2014 yılında bu politikasına hız verdi. O yıl Singapur’da uluslararası bir genel merkez açan Xiaomi’nin Çin’deki popülerliği yavaş yavaş başka ülkelerde de oluşmaya başlamıştı. Artık uluslararası itibarının getirdiği sorumluluktan dolayı sitelerinde isim değişikliğine gitmeleri gerektiğini düşünen şirket, birçok anlama gelen Mi ismini alan adı olarak kullanamaya karar verdi. Hem kolay bir şekilde söylenebilmesi hem de birçok anlama gelmesi sebebiyle Mi ismini seçen şirket, bu alan adı için Çin’de bir alan adına verilen en çok ücreti vererek rekor kırdı. 2014 yılında artık telefon dışında başka cihazlara da yönelmeleri gerektiğini düşünen Xiaomi yönetimi televizyon üretimi yapacaklarını duyurdu.
2015 yılında büyümeye ve yeni yatırımlar yapmaya devam eden Xiaomi, ilk defa Çin dışında bir ülkede telefon üretti. Xiaomi, kuruluşundan 5 yıl gibi kısa bir sürenin ardından 1 günde en çok çevrimiçi satışı yapan üretici olarak Guinness Dünya Rekoru kırdı. 24 saatte 2.11 milyon telefon satmayı başaran şirket, kısa sürede hızlı bir şekilde yükselmişti.
Bölgesel olarak adından söz ettirmeyi başaran Xiaomi, 2016 yılında Avrupa pazarına girdi. 2017 yılında ise Avrupa’daki ilk Xiaomi mağazası Yunanistan’da açıldı. Globalleşmek için 2016 ve 2017 yıllarında Avrupa ülkelerinde resmi olarak satış yapmaya başlayan şirket, 2018 yılında Hong Kong Borsa’sında halka açıldı. Xiaomi, aynı yıl İstanbul’da ülkemizdeki ilk mağazasını açtı. Böylece Xiaomi 2018 yılında resmi olarak Türkiye pazarına da girmiş oldu.
Son yıllarda da hız kesmeden büyümeye devam eden Xiaomi, telefon üreticisi olarak girdiği sektörde bugün kulaklık, scooter, akıllı saat gibi birçok teknolojik cihaz üretmektedir.
Şirketin CEO’su Lei Jun’un, Steve Jobs’u örnek almasından dolayı Çin’in Apple’ı denilen Xiaomi hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Yorum bölümünde Xiaomi ve CEO’su Lei Jun hakkındaki görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.