Laptop Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Özellikler

Dizüstü bilgisayarlar yanınızda taşıyacak kadar kompakt, ancak zorlu uygulamaları çalıştıracak kadar çok yönlüdür. Evde, yolda veya okulda, ciddi işler yapmak veya oyun oynamak için en iyi araçtır. Herkes farklı bir şey ister. Bazı insanlar teknik özelliklere daha çok önem verir. Bazıları ise bilgisayarın ekranını daha çok önemser. Hangi özelliklere bakarak karar vermesi gerektiğini bilmeyenler için “Laptop alırken dikkat edilmesi gereken özellikler” başlığında bu etkenleri derledik.

Önce Bir İşletim Sistemi (Platform) Seçerek Bakınmaya Başlayın

Bu cevaplanması kolay bir soru değildir. Özellikle de hem Mac hem de diğer bilgisayarlara aşina değilseniz. Ancak her platformun güçlü ve zayıf yönlerine ilişkin hızlı genel bakışın size yardımcı olacağını düşündük.

Çoğu dizüstü bilgisayar üç işletim sisteminden biriyle gelir: Windows, Chrome OS veya MacOS (yalnızca MacBook’lar için). Doğru olanı seçmek kişisel bir tercihtir.

Windows

Windows en esnek işletim sistemidir. Mac OS X ve Chrome OS işletim sistemlerine kıyasla daha fazla laptop modelinde çalışır.

Windows bilgisayarlarda dokunmatik ekranlardan parmak izi okuyuculara kadar çok çeşitli özellikler yer alır. Microsoft’un en son sürümü olan Windows 10’da, tablet ve masaüstü modları arasında geçiş yapma imkanı, canlı döşemelere sahip yenilenmiş bir Başlat menüsü ve güçlü Cortana dijital asistanı dahil olmak üzere eski sürümlere kıyasla birden çok iyileştirme yapılmıştır.

windows10-laptop-seçmek
Resim: wikipedia

Windows 10 sürümü ile ilgili daha ayrıntılı bilgiyi buradan edinebilirsiniz.

Apple macOS

Tüm MacBook’lar, Apple’ın en yeni masaüstü işletim sistemi olan macOS Catalina ile birlikte gelir. Genel olarak, işletim sistemi Windows 10’a benzerdir. Ancak Microsoft’un Başlat menüsü ve görev çubuğu için ekranın altındaki yer alan uygulama yuvası bakımından iki işletim sisteminin arayüzleri birbirinden farklıdır. Cortana dijital asistanı yerine Mac kullanıcıları Siri’yi kullanıyor. Ayrıca Apple Pay ile işlem yapabilir, telefonlarından arama veya kısa mesaj alabilir ve bir Apple Watch ile dizüstü bilgisayarlarının kilidini açabilirler.

macOS-catalina-laptop

Ancak, macOS dokunmatik ekranla gelmediği için dokunmatik ekran için üretilmemiştir. En yeni macOS Catalina işletim sistemi, iPad uygulamalarını Mac’e aktarmanın yanı sıra iPad’ler için ikincil ekran desteği ve yeni erişilebilirlik özellikleri sunmaktadır.

macOS Catalina hakkında daha ayrıntılı bilgiyi buradan edinebilirsiniz.

Chrome OS

Samsung Chromebook 3 gibi ucuz Chromebook’larda bulunan bir işletim sistemidir. Google’ın işletim sistemi basit ve güvenlidir, ancak Windows veya macOS’tan daha sınırlıdır.

Kullanıcı arayüzü, uygulama menüsü, masaüstü ve pencereleri sürükleme özelliğiyle Windows’a çok benzemekte. Ancak kullandığınız ana uygulama Chrome tarayıcısıdır. Olumsuz yanı, kullandığınız “web uygulamalarının” birçoğunun çevrimdışı olarak iyi çalışmamasıdır. Ancak, son teknoloji Google PixelBook dahil olmak üzere neredeyse tüm Chromebook’lar artık Android uygulamalarını çalıştırabildiğinden bu durum değişiyor.

chrome-laptop-seçerken-dikkat-edilecek-özellikler

Chrome OS hakkında daha ayrıntılı bilgiyi buradan alabilirsiniz.

Boyut ve Form Hakkında Kararlı Olun

Bir sonraki dizüstü bilgisayarınızla ne yapmayı planladığınıza bağlı olarak, size en uygun boyutu seçtiğinizden emin olmalısınız. Boyut, bir dizüstü bilgisayarın RAM veya ROM’una benzemez, daha sonra yükseltemezsiniz.

Dizüstü bilgisayar boyutları 11,6 inçten başlayıp 17,3 inç’e kadar çıkmaktadır. HP, Dell, ASUS ve Acer gibi çoğu marka ve OEM’ler üç ekran boyutu sunabilir.

Açıkçası, önceliğiniz taşınabilirlikse, daha küçük boyutlu bir Windows dizüstü bilgisayar tercih etmelisiniz. En mantıklısı 12,5 inç veya 13,3 inç boyutunda bir ekrana sahip olan bir laptop almanız olacaktır. 1- 1,5 kg arasında bir ağırlığa sahip bir laptop bulursanız taşınabilirlik açısından da sizin için daha kolay olacaktır.

Yeni dizüstü bilgisayarınızı kullanmayı düşündüğünüz iş türü daha büyük bir ekran veya bağımsız grafik gücü gerektiriyorsa, muhtemelen daha büyük bir boyuta bakmanız gerekecektir.

laptop-inç-ekran


Alışılmışın dışında boyutlara sahip olan, farklı laptop sınıfları da bulunmaktadır. Bunlar arasından da seçim yapmanız mümkün. Örneğin; Ultrabook’lar. Çok yüksek bir performansa sahip olmasa da ince ve hafif bir formdadır.

Burada satın alabileceğiniz en iyi dizüstü bilgisayarı ararken göz önünde bulundurmanız gereken en önemli şey, o dizüstü bilgisayarın ne yapması gerektiğini düşünmenizdir. Nadiren tek tip bir kasa hepsine uyar.

Kullanıcıların bazıları hafif ve daha kolay taşınabilir bir laptop ister. Diğer kullanıcılar, video düzenleme veya ileri teknoloji oyunları çalıştırma gibi şeyler için ayrı grafiklere ihtiyaç duyar. Optik sürücüye veya uzun pil ömrüne sahip bir laptop ihtiyacınız varsa, daha büyük boyutlara sahip bilgisayarları incelemeniz gereklidir.

Aradığınız dizüstü bilgisayarın boyutunu ve formunu belirledikten sonra, en iyisini aramak çok daha kolay hale gelecektir. Çünkü arama sonuçlarınızı bu parametrelere göre filtreleyebilirsiniz.

Klavye ve Ekran Kalitesi Özellikler Hakkında Bir Fikir Oluşturun

Uzun yazma seansları için rahat bir klavyeye sahip bir dizüstü bilgisayar almanız gerekir. Tam boyutlu tuşlara ve ok tuşlarının etrafında biraz boşluk bulunan rahat bir düzene sahip bir klavye isteyebilirsiniz. Tuşlar, aşağı inişte yeterli hareket ve onları bıraktığınızda hızlı yanıt verebilmelidir.

Başlangıç olarak, bir sonraki dizüstü bilgisayarınızda bir dokunmatik ekrana sahip olmasını isteyip istemediğinizi düşünmelisiniz. Günümüzde dokunmatik ekranlar çok yaygındır ve bazı görevleri diğerlerinden daha kolay hale getirebilirler.

Dokunmaya duyarlı ekranlar, genellikle daha parlak olurlar. Oyun oynuyorsanız, içerik izliyorsanız veya görüntüleri ve video içeriğini düzenliyorsanız, ekranın fazla parlaması sizin için bir dezavantaj olacaktır.
Modern dokunmatik ekranlar öncekilerden çok daha iyidir, ancak yukarıda belirttiğimiz faaliyetler amacıyla bir laptop alıyorsanız, dokunmatik ekranı olmayan bir dizüstü bilgisayar almayı düşünmelisiniz.

Laptop alırken dikkat edilmesi gereken özellikler

Ekran Özelliklerinizi, Laptop Alma Amacınıza Göre Filtreleyin

Ardından, satın almayı düşündüğünüz herhangi bir dizüstü bilgisayardaki çözünürlüğe baktığınızdan emin olmalısınız. Bazı modern dizüstü bilgisayarlar artık 4K çözünürlük sunuyor. Bununla birlikte, bu yüksek kaliteli ekran panelleri, genellikle zaten pahalı olan bir ürünü daha da pahalı hale getiriyor. Sadece gerçekten ihtiyacı olanlar için, bu çözünürlükteki bir bilgisayara bu kadar para vermek daha mantıklı olacaktır.

Bir bilgisayar oyuncusuysanız, bir dizüstü bilgisayarın ekranındaki yenileme hızını kontrol etmeye de zaman ayırmalısınız. Daha hızlı bir yenileme hızı, daha akıcı ve daha duyarlı bir oyun deneyimi sağladığından emin olun. Böylece, bazen çevrim içi oyunlarda bu size rekabet avantajı sağlayabilir. İdeal olarak, yanıt süresi 5 ms’den az veya yenileme hızı 144 Hz’den yüksek olan bir şey alabilirsiniz.

Pil Ömrüne Önem Verin

Yalnızca bir prizin yanındaki bir masada kullanacağınız büyük, hacimli bir dizüstü bilgisayar veya oyun donanımı satın alıyorsanız, pil ömrü konusunda endişelenmenize gerek yoktur.

Eğer dizüstü bilgisayarı kucağınızda kullanmayı planlıyorsanız, evde veya işte olsa bile, 8+ saat ideal olmak üzere en az 7 saat dayanıklılık gerekecektir. Bir dizüstü bilgisayarın beklenen pil ömrünü belirlemek için, üreticinin sözlerine güvenmeyin. Bunun yerine, almayı düşündüğünüz bilgisayar hakkında kullanıcıların yorumlarını mutlaka okuyun ve buna göre bir değerlendirme yapın.

En önemlisi, Şunu unutmayın ki dizüstü bilgisayarınız yalnızca arkasında duran şirket kadar iyidir. Doğru ve zamanında teknik destek her şeyden önemlidir. Tüm bunları dikkate alarak, ne istediğinize karar verirseniz, aldığınız laptoptan fazlasıyla memnun olacaksınız.

Sizler için derlediğimiz “Laptop alırken dikkat edilmesi gereken özellikler” dışında dizüstü bilgisayarlar hakkında daha fazla makaleye göz atabilirsiniz:

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

İşletme Mezunu, Gelişen teknolojiyi adım adım takip etmeyi seven, yaratıcı, içerikler üretmeye bayılan biri...