Programlama öğrenmek için İnternet’te birçok kaynak var ancak bunların herkes için pek faydalı kaynaklar olduğu söylenemez. Oyunlarla programlama öğrenmek ve bunu eğlenceli bir yolla yapmak istiyorsanız tam aradığınız yerdesiniz. Sizlere başlangıç seviyesi için kodlama ve programlamayı eğlenceli hale getiren oyunları bir araya topladık. Python gibi programlama dilleri öğrenmek için oyun önerilerimiz ise şöyle;
İçindekiler
Human Resource Machine
Human Resource Machine, Tomorrow Corporation tarafından geliştirilen görsel programlamaya dayalı bir bulmaca oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Her bölümde, patronumuz yapmamız gereken bir iş veriyor ve eğer bu işlerin üstünden gelirsek terfi alıyoruz. Oyunun bulmaca şeklinde sunduğu bölüm çeşitliliği ile programlama öğrenirken eğlenceli vakit geçiriyoruz.
Shenzhen I/O
Zachtronics Industries tarafından geliştirilen Shenzhen I/O, Human Resource Machine gibi bir bulmaca oyunu. Oyunda müşteriler için devreler oluşturmamız ve bu devreleri çalıştıracak kodlar yazmamız isteniyor. Öğretirken oyunculara yaratıcılıklarını konuşturacak fırsatların da verilmesi, oyunu iyi bir seçenek yapıyor.
TIS-100
Shenzhen I/O gibi Zachtronics Industries tarafından geliştirilen TIS-100, programlama öğrenimi için yapılmış bir bulmaca oyunu. Oyun, 1970 yılına ait bir bilgisayarda yaşanan arızaları düzeltmemiz için belirli görevler sunuyor. Bu görevleri yaptıkça arızalı olan bilgisayarın sırları bir bir dökülüyor. Programlama öğrenmede de bizlere oldukça yardımı dokunuyor.
while True: learn()
Programlama üzerine uğraşırken yazılımda oldukça iyi olan bir kediye sahip olduğumuzu fark ediyoruz. Kedimizin daha fazla neler yapabileceğini öğrenmek için birlikte, karşımıza çıkan bulmacaları çözüyoruz. Kedimiz sayesinde yaptığımız işlerden büyük bir gelir elde edebiliyor ve bunu geliştirmeler için kullanabiliyoruz. Farklı bir programlama deneyimi istiyorsanız iyi bir örnek diyebiliriz.
EXAPUNKS
Yine bir Zachtronics oyunu olan EXAPUNKS, kurgusal bir dünyada insanların vücutlarını bilgisayar bileşenlerine çeviren Phage adlı bir hastalık çıkıyor. Oyunda ana karakter olarak bir hackerı canlandırıyor ve hastalığın yayılımını engellemeye çalışıyoruz. Her bir bölüm özel bilgisayar sistemleri içinde geçiyor. Hem hacker hem de programlama deneyimi yaşamak istiyorsanız EXAPUNKS tam size göre.
7 Billion Humans
Bir başka Tomorrow Corporation oyunu olan 7 Billion Humans, Human Resource Machine’nin devam oyunu olarak çıkışını yaptı. Çalışanlar sayesinde sayılar verileri içeren 60 farklı bulmaca çözüyoruz. Eğer oyunda takıldığınız bir nokta var ise geçme seçeneğiyle işleri biraz da olsa kolaylaştırabiliyorsunuz. Oyun bulundurduğu ara sahneler ile de güzel bir deneyim sunuyor.
Screeps
Bu oyun en azından temel başlangıç kodlama yeteneklerine sahip olduğunuzu varsayıyor. 2017’de çıkışını yapan oyun, yüksek puanıyla programlama için uygun bir oyun olduğunu gösterir durumda. Sizinle aynı seviyede olan oyuncularla, 7/24 çalışan bir dünyada kodlama yaparak koloninizi genişletiyorsunuz. Oyunun diğer oyunlardan farklı olarak online seçeneğinin olması, online oyun severler için bir fırsat diyebiliriz.
CodinGame
Codingame aslında birden fazla programlama oyununun birleşimi diyebiliriz. En iyi yanı ise istediğiniz yazılım dilinde kod yazabiliyorsunuz. 2012’de çıkış yapmasına rağmen oldukça yenilikçi bir yaklaşıma sahip oyun, neredeyse bütün yazılım dillerini sunması ile oldukça iyi bir öğretici diyebiliriz. Oyun ayrıca tarayıcıda da oynanabiliyor.
Ruby Warrior
Oyunlarla programlama öğrenmek için iyi bir oyun olan Ruby Warrior, seviyelerinize göre birçok çeşitli görev sunuyor ve sizleri kolaydan zora doğru programlamayı öğretecek şekilde bir maceranın ortasında bırakıyor. Oyunda Ruby adlı bir savaşçıyı canlandırıyoruz. Oyundaki gelişiminizi kayıt altına almanız için Facebook bağlantısını ile oyuna bağlanmanız gerektiğini belirtmekte fayda var.
Robocode
Kodlama oyunları listemizdeki son oyun Robocode, programladığınız tanklarla savaş yapmanızı sağlıyor ve diğer oyunlara nazaran biraz komplex bir oyun olarak karşımıza çıkıyor. Oyundaki görevimiz tankımızı çalıştıracak kodlar yazmak. Oldukça eski bir oyun olmasına rağmen hala yeni güncellemeler alıyor. Biraz daha zor bir seçenek arıyorsanız Robocode denemeye değer.
Kodlama Oyunları Sayesinde Programlama Öğrenmek Mümkün Mü?
Programlamayı eğlenceli bir hale getirmek için oyunları kullanmanın faydalı olacağı gerçeğinin yanında kendinizi geliştirmede de sizlere oldukça yardımcı olacaktır. Birebir ders almak istemiyor ve İnternet’te de iyi bir kaynak bulamıyorsanız, oyunlar başlangıç seviyesi için iyi bir adımdır. Sizce de programlama öğrenmek için oyunlara başvurmak iyi bir fikir mi? Programlama için ilk önce hangi oyundan başlamayı düşünüyorsunuz? En beğendiğiniz ve size en çok faydası olan oyun hangisi oldu?