Teknoloji kullanıcıları, günümüzde çok çeşitli dosya uzantılarıyla karşılaşıyorlar. Bu dosya uzantılarından birisi de “JPEG” olarak karşımıza çıkıyor. Piyasada yer alan en popüler görsel uzantılarından birisi olan “JPEG” birçok kişinin dikkatini çekmektedir. Bundan dolayı bu dosya türüyle karşılaşan teknoloji kullanıcıları “JPEG” veya “JPG” nedir diye merak ediyorlar.
Bizler de bu yazımızda sizler için “JPEG” dosya türü nedir, ne işe yarar, diğer görsel dosya formatlarından farkı nelerdir sorularına cevap vermeye çalışacağız. Bu sayede “JPEG” dosya türü hakkındaki aklınızda yer alan soru işaretlerini gidereceğiz. Bu dosya türü ile ilgili detaylara değinmeden önce JPEG nedir sorusunun cevabını vermek daha doğru olacaktır.
Bundan dolayı gelin şimdi hep birlikte JPEG dosya türünün ne olduğunda birlikte daha yakından bakalım.
İçindekiler
JPEG Nedir?
Bilgisayar ve akıllı cihazlar için geliştirilen çok çeşitli dosya uzantıları mevcut. Kullanıcılar, cihazları üzerinden herhangi bir veriye erişmek istediklerinde bu dosya uzantılarından faydalanmak durumunda kalıyorlar. Bu durum, görseller için de geçerli. Dijital ortama aktarılan görseller, belirli dosya uzantıları ile kayıt ediliyorlar. Bu dosya uzantılarından bir tanesi de JPEG olarak ön plana çıkıyor.
JPEG, Joint Photographic Experts Group, dünya üzerinde en çok kullanılan görsel uzantılarından birisidir. 1992 yılında geliştirilen JPEG, uzun süredir dijital ortamda teknoloji kullanıcılarına hizmet veriyor. Bundan dolayı dijital ortamda yer alan birçok görsel, JPEG formatında kullanıcılarıyla buluşuyor.
JPEG dosya uzantısının popüler olmasının tek sebebi, uzun süredir piyasada yer alması değil. Bunun yanı sıra bu dosya türü, sıkıştırılmış görselleri ifade etmektedir. Bilindiği üzere neredeyse tüm teknolojik cihazlarda bir depolama alanı mevcut. Dijital ortamda yer alan veriler de bu depolama alanlarında saklanmaktadır. Görsellerin dosya boyutlarının çok fazla olması, bu alanlarda saklanabilecek görsel sayısını ciddi ölçüde kısıtlamaktaydı.
Bundan dolayı Joint Photographic Experts Group, 1992 yılında görselleri sıkıştırarak kaydeden JPEG dosya türünü geliştirdi. Belirttiğimiz üzere bu dosya türünde görseller, boyutları sıkıştırılarak kaydediliyorlar. Bu sıkıştırma sonucunda tabii ki görüntü kalitesinde bir kalite kaybı da ortaya çıkıyor.
JPEG, işleyişi gereği sıkıştırma esnasında görüntü kalitesinde minimum kayıp yaşanmasını sağlıyor. Bundan dolayı JPEG formatındaki görseller, her ne kadar sıkıştırılmış görseller olsalar da görüntü kalitesi bakımından teknoloji kullanıcılarını memnun etmeyi başarıyorlar.
Minimum görüntü kaybı ile görsel sıkıştırma imkanı, birçok teknoloji kullanıcısı için çok cazip geliyor. Bundan dolayı JPEG oldukça popüler bir görsel formatı olarak ön plana çıkmaktadır. Bazı durumlarda kullanıcılar, JPEG formatının yanı sıra JPG formatıyla da karşılaşıyorlar. Bundan dolayı çok benzer olan iki kavram, sıklıkla karıştırılıyor. Kullanıcılar da JPEG ve JPG arasındaki fark nedir diye merak ediyorlar.
Sizler için yazımızın devamında JPEG ve JPG dosya uzantıları arasındaki farkı açıklamaya çalışacağız.
JPEG ve JPG Arasındaki Fark Nedir?
JPEG görsel uzantısının, dünya genelinde en çok tercih edilen görsel uzantılarının başında geldiğini belirtmiştik. Bu görsel uzantısını kullanmayı tercih eden kişiler, bazı durumlarda JPG kavramı ile karşılaşabiliyorlar. Bundan dolayı kullanıcılar, JPEG ve JPG arasındaki fark nedir diye merak ediyorlar.
Dosya yapısı olarak JPEG ve JPG arasında neredeyse hiçbir farklılık bulunmuyor. Yani JPEG ve JPG kavramları, aslında aynı görsel türünü ifade ediyorlar. İki uzantı da minimum görsel kalite kaybı ile sıkıştırılmış görselleri ifade ediyorlar. Ancak JPG kavramı, özellikle eski Windows sürümlerini kullanan kişilerin karşısına sıklıkla çıkmaktadır.
Gelişen teknolojiyle birlikte işletim sistemlerinin yapılarında da bazı değişiklikler ortaya çıkıyor. Eski Windows sürümleri, en fazla 3 karakterli dosya uzantılarını destekliyorlardı. Bundan dolayı JPEG dosya türünü geliştiren kişiler, eski Windows sürümlerinde “JPG” üzerinden kullanıcılarına hizmet veriyorlardı.
Bunun yanı sıra MacOS ve Linux kullanıcıları içinse böyle bir durum bulunmamaktadır. Yani geçmişte yayınlanan MacOS ve Linux sürümlerinde çok karakterli dosya uzantıları destekleniyordu. Bu sayede geçmiş senelerde bu işletim sistemini kullanan kişiler, “JPEG” dosya türünü kolaylıkla kullanabiliyorlardı.
Günümüzde Microsoft, güncel Windows sürümlerinde dosya uzantısı konusunda karakter sınırlamasında daha esnek davranıyor. Bu sayede yeni Windows sürümlerini kullanan kişiler de “JPEG” dosya uzantısını kullanma imkanına sahip oldular. Bunun yanı sıra “JPG” dosya türünden birçok görsel bulunduğu için “JPG” görsel uzantısı da piyasada yer edinmeye devam ediyor.
Genel olarak değerlendirildiğinde JPEG ve JPG dosya uzantıları arasında işleyiş olarak neredeyse hiçbir farklılık bulunmuyor. JPG dosya uzantısı, eski Windows sürümleri için geliştirilmiş bir dosya uzantısı olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak günümüzde bu dosya uzantısı ile kaydedilen birçok görsel olduğu için teknoloji kullanıcıları, hem JPEG hem de JPG dosya uzantılarını kullanabilme imkanına sahiptirler.
JPEG Dosya Türü Nasıl Açılır?
Oldukça sık kullanılan JPEG, bazı kullanıcılar için sorun yaratmaktadır. Çünkü bazı teknoloji kullanıcıları, JPEG dosya türünün nasıl açılacağını bilmemektedirler. Bu dosya türünün çok popüler olması, kullanıcıların birçok görseli açma konusunda sorun yaşamalarına sebep olmaktadır. Bundan dolayı JPEG dosya türü nasıl açılır sorusunun cevabı birçok kişi tarafından merak edilmektedir.
JPEG dosya türünü açmak sanıldığı kadar zahmetli bir iş değildir. Çünkü JPEG ile kaydedilen görsellerin çok sayıda olduğunu bilen işletim sistemi geliştiricileri, sistemlerini bu dosya formatıyla uyumlu bir şekilde geliştiriyorlar. Bu sayede cihazlarda yer alan görsel görüntüleme uygulamaları üzerinden JPEG uzantılı dosyaları görüntülemeniz oldukça kolay hale gelmektedir.
Örneğin Windows kullanıcılarına dahili bir şekilde sunulan “Fotoğraflar” uygulamasında JPEG desteği mevcuttur. Bu sayede Windows kullanıcıları, herhangi bir ek uygulamaya ihtiyaç duymadan “Fotoğraflar” uygulaması üzerinden JPEG uzantılı görüntüleri kolaylıkla açabilirler.
Windows gibi neredeyse tüm popüler işletim sistemlerinin görsel görüntüleme uygulamasında JPEG desteği bulunmaktadır. Bu sayede cihazlarınızda yer alan görsel uygulamalarından JPEG uzantılı dosyaları kolaylıkla açabilirsiniz.
JPEG Dosyaları Küçültmek Mümkün mü?
İnsanlar, fotoğraflarını bilgisayar ve telefon gibi teknolojik cihazlarında depolamaya başladılar. Depolama işlemi, cihazların depolama alanları sayesinde gerçekleşmektedir. Bilindiği üzere bu depolama alanlarının belirli bir kapasiteleri mevcut. Bu kapasitenin dolması sonucunda cihazda yavaşlama ve daha fazla veri kayıt edememe gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır.
Bundan dolayı kullanıcılar, JPEG dosyaları küçültmek mümkün müdür diye merak etmektedirler. JPEG dosya türünün, görselleri sıkıştırma mantığıyla çalıştığını belirtmiştik. Bu sıkıştırma sonucunda JPEG uzantılı görseller, kaydedilebilecek minimum boyut ile cihazlara kaydediliyor. Ancak bazı kullanıcılar, bu boyutu fazla buldukları için görselleri daha da küçük boyutlara indirmek istiyorlar.
Bu noktada teknoloji kullanıcılarının kullanabilecekleri çok çeşitli sıkıştırma araçları mevcut. Bu araçların bir kısmı internet sitesi üzerinden hizmet verirken bir kısmı ise programlar üzerinden kullanıcılarına hizmet vermektedir. Bundan dolayı hangi platformu kullanacağı, tamamen kullanıcının tercihine kalan bir durum diyebiliriz.
Bazı kullanıcılar, görsellerini internet ortamına yüklemek istemedikleri için görsel sıkıştırma programlarını kullanmayı tercih ediyorlar. Her ne kadar sıkıştırma hizmeti veren siteler, gizlilik konusunda kullanıcılarına görselleri saklamadıklarını belirtseler de bazı kullanıcılar bu sitelere güvenmemeyi tercih ediyorlar.
Bunun yanı sıra herhangi bir programla uğraşmak istemeyip direkt online ortamda görsellerini sıkıştıran kişiler de mevcut. Bu noktada belirttiğimiz gibi sıkıştırma aracını belirlemek tamamen sizin tercihinize kalıyor.
JPEG dosyaları sıkıştırma konusunda dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, görüntü kalitesinde ortaya çıkan kayıp oluyor. Belirttiğimiz gibi JPEG dosyalar, cihazlara kaydedilirken minimum görüntü kalitesi kaybı ve maksimum veri sıkıştırması ile kaydediliyorlar.
Görüntü kalitesi kaybı yaşanan bir görseli tekrar sıkıştırmak daha fazla görüntü kaybına yol açmaktadır. Bunun sonucunda da depolama alanından tasarruf etmeye çalışırken görüntü kalitesi çok düşük görseller ile karşılaşma ihtimaliniz bulunmaktadır. Bundan dolayı zorunlu kalmadıkça JPEG uzantılı görselleri, görselin görüntü kalitesinin düşmemesi için sıkıştırmamanızı tavsiye ediyoruz.
JPEG ve Diğer Görsel Dosya Türleri Arasındaki Fark Nedir?
Dijital ortamda neredeyse tüm dosya türlerinde alternatif çeşitli dosya uzantıları mevcut. Bu noktada görseller konusunda da çok çeşitli dosya uzantıları mevcut. Belirttiğimiz gibi en çok tercih edilen görsel uzantısının başında JPEG geliyor. Bunun yanı sıra kullanıcılar PNG, GIF, TIFF gibi görsel uzantılarını da kullanmayı tercih edebiliyorlar. Bundan dolayı teknoloji kullanıcıları, JPEG ve diğer görsel dosya uzantıları arasındaki fark nedir diye merak ediyorlar.
JPEG, sıkıştırılmış görsel türünü ifade etmektedir. Yani JPEG dosya türünde görseller, belirli bir boyutta sıkıştırılarak cihazlara kayıt edilmektedir. Bu sıkıştırma sonucunda görsellerde görüntü kaybı ortaya çıkmaktadır. PNG, Portable Network Graphics, özellikle Web ortamında JPEG dosya türüne göre daha sık tercih edilmektedir.
Çünkü PNG, JPEG dosya türünün aksine görüntü kalitesine daha çok önem veren bir dosya formatı olarak ön plana çıkmaktadır. Bunun sonucunda PNG dosya türünde görseller, JPEG dosya türündeki görsellere göre daha yüksek boyutta ve kalitedirler.
JPEG ve PNG dosya uzantıları kadar sık kullanılan bir diğer dosya uzantısı da GIF olmaktadır. GIF, özellikle son zamanlarda çok fazla kullanılmaya başlanmıştır. Çünkü GIF, hareketli görselleri ifade etmektedir. Yani GIF dosya türünde kullanıcılar, birden fazla görseli birleştirerek tek dosyada hareketli hale getirmektedir. Bundan dolayı GIF, günümüzde birçok teknoloji kullanıcısının ilgisini çekmektedir.
TIFF, özellikle grafik tasarımcıların oldukça sık kullandıkları bir dosya uzantısı olarak karşımıza çıkmaktadır. TIFF, mantık olarak GIF dosya uzantısı ile benzer bir yapıya sahiptir diyebiliriz. Bu dosya uzantısında alt dosyalara ayrılan bir veya daha fazla sayıda görsel bulunmaktadır. TIFF dosya türünün grafik tasarımcılar tarafından çok sık kullanılmasının en büyük sebebi, görüntü kalitesi oluyor diyebiliriz. Çünkü bu dosya uzantısında yüksek renk derinliği bulunmaktadır.
Genel Değerlendirme
JPEG, günümüzde en çok kullanılan görsel uzantı türü olarak ön plana çıkmaktadır. 1992 yılında geliştirilen JPEG, temel olarak görselleri sıkıştırma mantığıyla çalışmaktadır. Bu sıkıştırma sonucunda görsellerin boyutunda ciddi bir küçülme olmaktadır. Bunun yanı sıra sıkıştırma sonucunda görsellerin kalitesinde de bazı kayıplar ortaya çıkmaktadır. Kısacası JPEG, minimum düzeyde görüntü kaybı yaşanan sıkıştırılmış görsel uzantısıdır.
JPEG ve JPG kavramları bazı kullanıcılar tarafından sıklıkla karıştırılmaktadırlar. Bu kavramlar, temel olarak aynı dosya uzantısını ifade etmektedir. Ancak eski Windows sürümlerinde JPEG desteği bulunmamaktaydı. Bundan dolayı eski Windows sürümlerinde kullanıcılar, JPEG dosya türünü JPG uzantısı üzerinden kullanıyorlardı. Günümüzde güncel Windows sürümlerinde JPEG desteği bulunmaktadır. Bu sayede teknoloji kullanıcıları, rahatlıkla JPEG uzantılı dosyaları görüntüleyebilmektedirler.
İşletim sistemlerinde bulunan dosya desteği sayesinde kullanıcılar, sistemlerde yer alan dahili uygulamalar üzerinden JPEG uzantılı dosyaları kolaylıkla görüntüleyebiliyorlar. Bunun yanı sıra bazı kullanıcılar, JPEG dosyaları sıkıştırmanın mümkün olup olmadığını merak ediyorlar. Dileyen kullanıcılar, sıkıştırma araçları üzerinden JPEG dosyaları sıkıştırma imkanına sahipler. Böylece JPEG dosyaların boyutunu daha da küçültme imkanınız mevcut.
Sizler için hazırlamış olduğumuz JPEG rehberimiz burada sona eriyor. Sizler de JPEG dosya uzantısı hakkındaki soru ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.