Bilişim dünyasına yaptığı değerli katkılarla tanınan John McCarthy kimdir? Bu yazımızda hayatı ve kariyeri boyunca yapay zeka ve birçok alanda görevler üstlenen John McCarthy hakkındaki bilgileri derledik.
John McCarthy 1927 yılında Boston kentinde hayata gözlerini açtı. McCarthy, Amerika Birleşik Devletleri’nde en çok tanınan bilgisayar bilimcilerinden biridir. McCarthy çocukluk ve gençlik yıllarının büyük bir kısmını Los Angeles şehrinde geçirdi. Ailesinin finansal durumunun zayıf olması sebebiyle sürekli taşınmak durumunda kalan genç McCarthy, Amerika’nın farklı bölgelerini genç yaşta tanımaya başladı.
John McCarthy Eğitim Hayatı
Küçüklükten beri matematiğe ve bilişim teknolojilerine ilgi duyan bilim insanı akademik hayatına matematik lisansı için kaydolduğu California Institute of Technology’de adım attı. 1948’de girdiği Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü bünyesinde matematik lisansını edinen John’un bir sonraki durağı ise Princeton Üniversitesi oldu. 1951 yılında girdiği bu prestijli kurumda doktora eğitimi alan matematikçi, saygın bir akademisyen olan Solomon Leftchetz’in öğrencilerinden de biri olmuştu.
Profesyonel kariyerinin geri kalanında Stanford, Dartmouth ve Princeton gibi üst seviye kurumlarda hizmet veren John McCarthy, MIT kapsamında da bilim dünyasına katkılarda bulundu. Takvimler 1962 yılını gösterdiğinde ise bilgisayar bilişimcisi için akademisyenlik yılları başlamıştı.
John McCarthy, 1962 yılında Stanford Üniversitesi’nde profesörlük kariyerine başladı. 38 yıl boyunca prestij sahibi olan bu kurumda birçok genç bilişimciler yetiştirdi. Stanford Üniversitesi’nin akademisyen kadrosunda değerli çalışmalar yaptı. John McMarthy, 2000 yılına kadar bu kurumda eğitim verdi daha sonra emekliliğe imza attı. McCarthy, başarı ve üstün hizmetlerle dolu kariyerinde bilgisayar teknolojilerinde kayda değer katkılar sağladı. Özellikle yapay zeka alanında geniş çaplı çalışmalar yapan profesör aynı zamanda Lisp dili üzerine de yoğunlaştı.
Bilişim Dünyasına Katkıları
1971 yılında Turing Ödülü’ne layık götüren ünlü bilişimci “eğer onları nasıl programlayacağımızı bilseydik otuz yıl öncesinin bilgisayarları bile yapay zeka için yeterliydi” cümlesiyle de tanınmaktadır. Kendisi artificial intelligence yani yapay zeka terimini de bilişim literatürüne kazandıran ilk kişidir.
John McCarthy’nin sayısız akademik makalesinin yanı sıra dikkat çeken daha somut eserleri de bulunmaktadır. Örneğin CTSS adı verilen işletim sistemini bilişim dünyasına kaydeden akademisyen, zaman paylaşımlı ilk işletim sistemi örneklerinden birine imza atmıştır. Bu bağlamda birçok kitap yazan profesör bilgisayar dilleri alanında değerli projeler yürüttü. Aynı zamanda bilişim dünyasının yapay zeka alanına önem vermesinde büyük rol oynamıştır.
Kendisi daha sonra Yapay Zeka Laboratuvarı kurarak adeta bu alan uğruna yapılan çalışmaları sırtlamış ve on beş yıl boyunca bu laboratuvarın başkanlığını yapmıştır. Kariyerine otuz adet doktora tezini kaydeden John McCarthy insanlığın yapay zekaya karşı sorular sormasını sağlamanın yanı sıra insan ve makine ilişkisine dair geniş bir ışık tutmuştur.
Hem bilişim dünyasının hem de birçok bilimsel alanın tanıdığı saygın bilim insanı, katkı ve hizmetlerle dolu koca bir profesyonel kariyerini son yıllarına kadar sürdürdü. Hayatının büyük bir kısmını geçirdiği Stanford’da 24 Ekim 2011’de vefat eden John McCarthy, günümüzde yapay zeka adına yapılan çalışmalarda hala anılmakta ve başlattığı bilimsel projelerle hala bilime katkı sağlamaktadır.
Bu yazımızda John McCarthy kimdir sorusunu sizler için yanıtladık. Hayatını ve başarılarını yakından inceledik. Teknoloji alanında büyük başarılara imza atan üstadların hayatlarını anlattığımız yazılara buradan ulaşabilirsiniz.