İnternet teknolojisi inşan yaşamında oldukça önemli bir konumda yer alıyor. Ancak bu teknolojinin kullanımı bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Siber riskleri önlemek ve internet ağının güvenliğini sağlamak amacı ile bazı yöntemler kullanılıyor. IPS da bunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Henüz bu terimi duymadıysanız IPS nedir sorusunun yanıtını arıyor olmanız muhtemel.
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu içerikte IPS nedir sorusunu yanıtlamaya çalışacağız. İçeriğimizde IPS kullanımının önemine değineceğiz. Bunun yanı sıra bu sistemin nasıl çalıştığını anlatacağız. Ardından IPS avantajlarından ve IPS türlerinden bahsedeceğiz. Siz de içeriğimizi okuyarak IPS ve IDS arasındaki farkları öğrenebilir, IPS hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.
İçindekiler
IPS Nedir?
Yaşadığımız dünyada internet oldukça yaygın şekilde kullanılan teknolojiler arasında karşımıza çıkıyor. Bilgisayar ve akıllı mobil cihazların yaygınlaşması ile internet kullanımı büyük oranda arttı. Günümüzde, neredeyse her konumda internet bağlantısı sağlamak mümkün. Bu teknoloji iş ve eğitim hayatının yanı sıra günlük yaşamda da sıklıkla kullanılıyor. Dolayısıyla artık internetsiz bir dünya hayal etmek oldukça zor.
İnternetin oldukça kullanışlı bir teknoloji olduğu bir gerçek. Çünkü bu teknoloji işlerimizi büyük oranda kolaylaştırıyor. Yalnızca bu da değil, şu anda internet keyifli vakit geçirmenin ve eğlenmenin de bir anahtarı. Dolayısıyla sosyal yaşamı da büyük oranda etkiliyor. Bu teknoloji sayesinde sevdiklerimiz ile ister yazılı ister görüntülü iletişim kurabiliyor, sosyal medyada vakit geçirebiliyor ya da çevrimiçi oyunlar ile vakit geçirebiliyoruz.
Her ne kadar çağımızın teknolojisi olarak adlandırmak mümkün olsa da internet kullanımının bu derece yaygın olması bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Özellikle de iş hayatında siber saldırılar büyük risk oluşturuyor. Buna bağlı olarak da internet bağlantısının korunması gizlilik ve güvenlik açısından büyük önem taşıyor. Bağlantının korunması için ise farklı yöntemler kullanıldığını görmek mümkün. IPS de bunlar arasında yer alıyor.
Daha önce bu konu hakkında bilginiz yoksa IPS nedir diye soruyor olabilirsiniz. En basit hali ile açıklamak gerekirse IPS, Intrusion Prevention System, bir saldırı önleme sistemidir. Bu sistem, izinsiz girişleri önlemek için kullanılıyor. Sistem temel olarak bir ağ üzerinde şüpheli ya da riskli olarak görülebilecek aktivitelerin izlenmesini sağlıyor. Yani, söz konusu ağır kötü amaçlı etkinliklere karşı sürekli olarak gözetiyor.
IPS sisteminin tek işlevi ağı izlemek de değil. Bu sistem aynı zamanda kötü amaçlı olarak nitelendirilebilecek herhangi bir aktivite görülmesi halinde aktiviteyi raporluyor. Bunun yanı sıra riskli aktiviteleri engellemek amacı ile önlem alabiliyor ve gerektiğinde veri akışını kısıtlayabiliyor. Dolayısıyla bu sistem, siber saldırıları önlemek için aktif bir şekilde çalışıyor.
IPS Nasıl Çalışmaktadır?
Aslında IPS nedir sorusunu daha iyi anlamak için bu sistemin nasıl çalıştığı hakkında bilgi edinmekte fayda var. Bu sistem, ağı korumak amacı ile ağ trafiğinde satır içine yerleştiriliyor. Yani genellikle güvenlik duvarının arkasında yer alıyor. IPS, riskli aktiviteleri analiz etmek ve analizler sonucunda gerekliyse ağ yöneticisine uyarmanın yanı sıra riskli aktivitenin gerçekleştirildiği kaynaktan gelen akışı kesmek ya da bağlantıyı sıfırlamak gibi eylemleri otomatik olarak gerçekleştiriyor.
Aynı zamanda sistem yüksek değerli verileri kötü amaçlı aktiviteleri gerçekleştirmek isteyenleri tuzağa çekmek için kullanabiliyor. Sistem, ağa izinsiz girişi tespit etmek ve önlemek adına çeşitli teknikler kullanıyor. Bu teknikleri ise aşağıdaki gibi sıralamak mümkün:
- İlke tabanlı: Bu yöntem, sistemin yalnızca bir kuruluşun güvenlik ilkeleri için çalışması gerektiği zaman kullanılıyor. Yani bu yöntemde sistem yalnızca belirlenen güvenlik ilkelerini kullanıyor. Böylece güvenlik ilkelerini ihlal eden aktiviteleri engelliyor. Diğer yöntemlere göre ilke tabanlı IPS sistemleri daha az yaygın olarak kullanılıyor.
- İmza tabanlı: IPS ile önceden tanımlanmış olan bazı saldırıların önlenmesi için kullanılıyor. Temel olarak imza tabanlı koruma, kötü amaçlı etkinliklerin tanımlanması ile çalışıyor. Yani eylemler imzalar ile eşleştiriliyor. Dolayısıyla bu yöntemin yeni riskleri tanıma konusunda biraz eksik kaldığını söyleyebiliriz.
- Anormallik tabanlı: Bu yöntem ağın genel olarak izlenmesini ve standart ağ aktivitesi ile karşılaştırma yapılmasını içeriyor. Yani ağdaki anormal davranışı analiz ediyor. Bu yöntem imza tabanlı IPS sisteminden daha etkili çalışıyor. Ancak yine de kimi zaman yanlış saptamalar yapması da mümkün.
IPS Neden Kullanılmalıdır?
Bir siber saldırı önleme sistemi olan IPS’nin kullanımı bazı durumlarda büyük önem taşıyor. Rehberimizde de söz ettiğimiz gibi bu sistem hem ağı izlemek hem de olası saldırılara karşı önlem almak konusunda işlev görüyor. Dolayısıyla bu sistem DoS ya da güvenlik açıklarından kaynaklı saldırılar gibi pek çok kötü amaçlı aktiviteyi analiz edebiliyor. Bu tip saldırılar, çoğunlukla hızlı bir şekilde gerçekleştiğinden büyük risk taşıyor.
Kurumsal güvenlik sistemlerinde IPS kullanımı, geniş ağların manuel olarak izlenmesinin yüksek ihtimalle zor olmasından dolayı önemli bir noktada yer alıyor. Çünkü yüksek hacimli trafiklerde bulut ağının manuel bir şekilde izlenmesi ve kötü amaçlı aktivitelerin tespit edilmesi mümkün olmuyor. Bunun yanı sıra bu aktiviteler tespit edilse bile aktiviteyi engellemek amacı ile hızlı bir şekilde önlem almak oldukça zor.
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte internet ağı üzerinden çalışan sistemlerin git gide daha karmaşık tehditler ile karşılaşma ihtimalinin arttığını göz önünde bulundurursak, ağların otomatik olarak izlenmesinin gerekliliğini daha rahat kavramak mümkün. İşte ağı otomatik olarak izleme yeteneği bulunan IPS tam olarak bu noktada devreye giriyor. Bu sistem sayesinde yüksek hacimli ağları sürekli olarak izlemek ve olası riskli aktiviteleri hemen tanımlayarak kısa sürede engellemek mümkün hâle geliyor.
İzinsiz Giriş Önleme Sisteminin Avantajları Nelerdir?
İnternet ağına izinsiz girişleri önleyen IPS, özellikle de kurumsal ağlar için oldukça kullanışlı. Eğer sizler de IPS ile kendinizi güvenlik altına almak istiyorsanız bu sistemin sizlere sağlayacağı avantajları merak edebilirsiniz. İzinsiz giriş önleme sisteminin başlıca avantajları şu şekildedir:
- Ek Güvenlik: IPS, yalnızca tek başlarına değil farklı güvenlik sistemleri ile birlikte de çalışabiliyor. Dolayısıyla güvenliği ek olarak artırmak mümkün hale geliyor. Çünkü farklı güvenlik sistemlerinin birlikte çalışması, bir sistemin algılayamadığı siber risklerin diğerleri tarafından algılanmasına olanak tanıyor. Bu sayede yüksek güvenlik sağlanabiliyor.
- Zaman Tasarrufu: IPS kullanımının en büyük avantajlarından biri zaman tasarrufu olarak karşımıza çıkıyor. Kurumsal ağlar, manuel olarak analiz edilmesi ve risk faktörlerinin izlenmesi oldukça zor olan ağlar. IPS ise otomatik ve sürekli olarak analiz etme, bunun yanı sıra kısa sürede çözüm üretme yeteneklerine sahip olduğundan ağ denetimi konusunda zaman tasarrufu sağlıyor.
- Artırılmış Verimlilik: IPS, bir ağ üzerindeki pek çok riskli aktiviteyi tanımlayabiliyor. Sistem, tanımladığı bu kötü amaçlı aktiviteleri kısa süre içerisinde filtreliyor. IPS’nin riskli aktiviteyi diğer denetim ve güvenlik aygıtlarına ulaşmadan önce filtrelemesi daha verimli bir performans gösterilmesine olanak tanıyor. Böylece hem iş yükü azalıyor hem de verimlilik büyük oranda artıyor.
- Özelleştirme: IPS sistemleri, kullanılması planlanan kuruluşlar için özelleştirilebiliyor. Bu sayede kuruluşlara özel olarak farklı güvenlik kontrolleri sağlamak mümkün hale geliyor.
İzinsiz Giriş Önleme Sisteminin Dezavantajları Nelerdir?
IPS, kullanıcılarına sağladığı avantajların yanı sıra bazı dezavantajlara da sahip. Bundan dolayı IPS hakkında doğru bilgiler edinmek veya bu sistemleri kullanmak istiyorsanız IPS hakkındaki dezavantajları da bilmeniz gerekiyor. IPS’in başlıca dezavantajları şu şekildedir:
- Yanlış Uyarılar: IPS sistemleri, meşru trafiği yanlışlıkla tehdit olarak algılayabilir veya gerçek bir tehdidi kaçırabilir. Bu durumlar, güvenlik ekibi için zaman kaybına neden olabilir ve gereksiz alarm veya gerçek tehditlerin gözden kaçırılması gibi sorunlara yol açabilir.
- Yüksek Maliyet: IPS sistemleri karmaşık ve özel donanım ve yazılım gerektirebilir. Bu sistemlerin kurulumu, yapılandırılması ve güncellenmesi yüksek maliyetli olabilir. Ayrıca bu sistemleri güncel tutmak için düzenli olarak lisans güncellemeleri ve uzman personel istihdam etmeniz gerekebilir.
- Gizlilik Endişeleri: IPS sistemleri, ağ trafiğini derinlemesine analiz ettiği için kullanıcı gizliliği endişelerine yol açabilir. Hassas verilerin doğru şekilde korunması ve işlenmesi önemlidir. Ayrıca, bu tür sistemlerin gizlilik politikalarına uygun olarak yapılandırılması ve kullanılması gerekmektedir.
İzinsiz Giriş Önleme Sistemi Türleri Nelerdir?
Ağa izinsiz girişleri önlemek için farklı sistemler kullanılabiliyor. Dolayısıyla farklı IPS türlerinden söz etmek mümkün hale geliyor. Bunları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Wireless Intrusion Prevention Systems (WIPS): Bu sistem, kablosuz bir ağa yönelik gerçekleşmesi muhtemel olarak siber saldırıları önlemek amacı ile kullanılıyor. Bunu yapmak için ise kablosuz ağ protokolü analiz ediliyor.
- Network Based Intrusion Prevention Systems (NIPS): Bu sistem ise tüm ağın olası risklere karşı analiz edilmesini sağlıyor. Dolayısıyla riskli aktiviteleri engellemek amacı ile tüm ağ hareketleri izleniyor.
- Network Behavior Analysis (NBA): Bu sistem, temel olarak ağ hareketlerinin analiz edilmesi ile çalışıyor. Böylece standart ağ hareketlerinin dışındaki davranışların algılanabilmesi mümkün hale geliyor. Anormal davranışların tespiti ile ağ saldırıları önlenebiliyor.
- Hot Based Intrusion Prevention (HIPS): Bu sistem, temel olarak ana makinenin korunması için çalışıyor. Dolayısıyla yalnızca ana makine analiz ediliyor. Bu sayede ana makineye karşı yapılabilecek saldırılar engelleniyor.
IDS Nedir?
IPS nedir sorusunun hemen arkasından IDS nedir sorusu geliyor. Çünkü bu iki sistem çoğunlukla birbiriyle karıştırılıyor. Temel olarak IDS, Instrusion Detection System, bir saldırı tespit sistemi olarak karşımıza çıkıyor. Yani IDS izinsiz girişleri tespit etmek için çalışıyor. İki sistemin bazı benzerliklerinden söz etmek ise mümkün:
- Her iki sistem de hem yazılımsal hem de donanımsal olarak çalışabiliyor.
- Her iki sistem de bir ağa yönelik olsa kötü amaçlı aktiviteleri tespit etmek amacı güdüyor.
- Yine her iki sistem de ağda güvenlik duvarının arkasında yer alıyor.
IPS ve IDS Farkları Nelerdir?
İsim ve işlev olarak bazı benzerlikleri bulunuyor olsa da temelde IPS ve IDS farklı sistemler olarak karşımıza çıkıyor. Bu iki sistem arasındaki farkları özet olarak aşağıdaki gibi sıralamak ise mümkün:
- İki sistem arasındaki en temel fark IDS’nin bir izleme, IPS’nin ise bir kontrol sistemi olmasıdır. Yani IDS yalnızca olası tehditleri tespit etmek ve bunu bildirmek ile sorumludur. Dolayısıyla sistemin sürekli olarak takip edilmesi gerekir. Ancak IPS hem tehditleri algılar hem de bu tehditlere karşı önlem alır.
- IPS aktif bir yazılımken, IDS pasif bir yazılımdır.
- IDS, ağ performansını etkilemez. Çünkü çevrimiçi herhangi bir aktivitede bulunmaz. Ancak IPS zaman zaman ağı yavaşlatabilir.
IPS Nedir: Genel Değerlendirme
İnternet, günümüz dünyasında yaygın olarak kullanılan bir teknoloji olarak karşımıza çıkıyor. Bu teknoloji hem gündelik yaşamda hem de kurumsal hayatta sıklıkla kullanılıyor. Oldukça kullanışlı olsa da özellikle kurumsal ağların güvenliğini sağlamak büyük önem taşıyor. Çünkü çeşitli siber saldırılar bu ağların güvenliğini riske atıyor. İşte IPS tam de bu noktada karşımıza çıkan bir kavram. IPS sistemleri sayesinde kurumsal ağ güvenliği sağlanabiliyor.
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu içerikte IPS nedir sorusunu yanıtlamaya çalıştık. Öncelikle bu sistemin ne demek olduğundan ve neden kullanılması gerektiğinden söz ettik. Ardından konuyu daha iyi kavrayabilmeniz için içeriğimize IPS nasıl çalışır sorusu ile devam ettik. Bunun yanı sıra IPS sisteminin avantajlarından ve türlerinden söz ettik. Aynı zamanda IDS’ye değindik ve iki sistemin farklarını açıkladık. İçeriğimizi okuyarak IPS hakkında tüm merak ettiklerinize yanıt bulabilirsiniz.