İnternetin Yeni Hız Rekoru Kırıldı

Teknolojinin bu kadar geliştiği ve yaygınlaştığı bu dönemde neredeyse her yerde interneti kullanıyoruz. İnternet, hayatımızın çoğu alanında bizlerle beraber olduğu için internet hızı da bizler için önemli bir konu haline geliyor. İnternet hızımız günümüzde eskiye göre gayet yüksek. Peki bizler için yeterli mi? İnternetin yeni hız rekoru bizim için ne ifade ediyor?

Şu anda kullandığımız internet hızları genel olarak işlemlerimiz için yeterli oluyor, tabii işi gereği sürekli bir şeyler indirmek zorunda olan insanlar için durum değişiyor.

İnternet Müthiş Bir Hız Gördü!

İnternet hızı 44.2 terabiti gördü.

Avusturalya’da yapılan bir araştırmada tek bir ışık kaynağından saniyede 44.2 terabit internet hızına ulaşıldı. Bu hızın ne kadar hızlı olduğunun düşünmek bile zor! Bu değer şu ana kadar ölçülmüş olan en yüksek internet hızı oldu. Bu ölçüm, mikro petek adı verilen ve yaklaşık 80 lazer demetinin yerine geçen optik bir cihazla kaydedildi.

mikro petek
Mikro Petek

Bu teknoloji Avusturalya Melbourne’deki iki üniversite kampüsü arasına kurulan 76.6 km fiber optik ile test edildi.

Bu özel teknoloji fiber optik hatlarla uyumludur. Şu anda kullandığımız internet bizlere fiber optik hatlar sayesinde ulaşıyor ve bu bizlere bu teknolojiye geçilecekse bir altyapının hazır olduğunu gösteriyor.

İnternetin yeni hız rekoru bizim için ne ifade ediyor?

Normal şartlarda bir internet kullanıcısı için genel olarak böyle bir internet hızı gerekli değildir. Sosyal medyaya girmek, dizi/film izlemek, YouTube videoları izlemek için böyle büyük bir hıza ihtiyaç duymayız. Ama bulut sistemleri, IoT sistemleri gibi sistemler kullanan şirketler için uygun olabilir.

Fakat ilerleyen zamanda neler olacağını bilemeyiz ve günün birinde normalde de böyle bir hız kullanıyor olabiliriz. Bu konu hakkında bu araştırmada görev alan Arnan Mitchell bir şeyler söylemiş.

Araştırmanın başı Arnan Mitchell, “Uzun vadede, mevcut fiber optik bağlantılar arasında bu tür bir veri hızının minimum maliyetle elde edilmesini sağlayabilecek entegre fotonik yongaları oluşturmayı umuyoruz” diyor. “Başlangıçta, bunlar veri merkezleri arasındaki ultra yüksek hızlı iletişim için cazip olurdu. Bununla birlikte, bu teknolojinin dünya genelindeki şehirlerde halk tarafından ticari kullanım için kullanılabilecek kadar düşük maliyetli ve kompakt hale geldiğini hayal edebiliyoruz. ”

Bir gün neden olmasın?

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Bilgisayar mühendisliği öğrencisi ve teknoloji takipçisi.