İlk olarak 27 Mayıs 2003 tarihinde karşımıza çıkan WordPress, bugün 18 yaşında! İnternet sitelerinin bel kemiği diyebileceğimiz platform, dünyanın dört bir yanındaki içerik üreticilerine katkı sağlıyor.
18 yıl önce bugün ilk sürümü çıkan WordPress, Matt Mullenweg ve Mike Little tarafından geliştirildi. Mayıs 2021 tarihli bir veriye göre ise, içerik yönetim sistemi bilinen web sitelerinin %64,7’sinde WordPress kullanılıyor!
Her üç siteden yaklaşık olarak ikisi WordPress tabanlı olarak karşımıza çıkıyor. Tüm web sitelerinin ise %41,6’sı WordPress kullanıyor.
Bu kadar yüksek kullanım oranlarına sahip bir platform, ünlü sitelerde de karşımıza çıkıyor. Zoom, Grammarly, Udemy ve hatta Microsoft bile WordPress platformu üstüne kurulu.
WordPress’in kuruluş hikayesi esasında bambaşka bir isim ile başlıyor. İlk olarak b2/cafelog ismiyle bilinen CMS, daha sonra WordPress ismine kavuşuyor.
Platform başlangıçta oldukça basit ve kısıtlı bir kullanım sunuyordu. WordPress’in 18. yaşını kutlamak için paylaştığı blog yazısına göre, WordPress.org başlangıçta geliştirme bloguna ve destek forumlarına ev sahipliği yapıyordu.
27 Mayıs tarihinde WordPress.org’un kurulmasıyla birlikte b2 platformundaki kullanıcılar WordPress’e geçiş yaptı. Bu geçiş sonrasında WordPress’in çok daha basitleştirilmiş ve kolaylaştırılmış özelliklerine sahip oldular.
WordPress için en önemli tarihlerden birisi ise 2004 yılıydı. Organizasyonun en büyük rakiplerinden Movable Type’ın yaptığı bir değişiklik ile WordPress’in geleceği tamamen değişti.
WordPress İçin Önemli Tarih: 2004
Movable Type’ın sahibi olan Six Apart şirketi, içerik yönetimi sistemlerindeki lisans değişikliklerini duyurdu. Yeni değişiklikler ile birlikte, daha önceden ücretsiz olan Movable Type’ın her yeni yazılım güncellemesi için ödeme istenmekteydi.
Platformun paylaştığı verilere göre, bu karar sonrasında WordPress indirme rakamlarını ikiye katladı. 2004 Mayıs ayında yaklaşık 20.000 site WordPress kullanmaktaydı.
Bunun en önemli etkenlerinden birisi ise WordPress’in tamamen ücretsiz olması. Açık kaynaklı bir lisans olan WordPress kurulumu için hiçbir ücret ödemeye gerek yok!
Üstelik platform, kullanıcıların bu kaynağı kullanırken sorun yaşamasını da istemiyor. Bu nedenle tamamen ücretsiz platformun gelişimini sürdürmek için WordPress Vakfı da kuruluyor.
Serüveni böyle başlayan WordPress’in yakın gelecekte, İnternet üzerindeki tüm web sitelerinin %50’sinde gözükeceği tahmin ediliyor. WordPress bunu 18 yaşında gerçekleştiremese de çok yakında hedefine ulaşacak gibi gözüküyor.
Her iki dakikada bir WordPress kullanan bir site daha aktif hale geliyor. Üstelik zirvedeki 1000 sitenin yarısından çoğunda WordPress yer alıyor.
Son 10 yılda daha da artış gösteren bu büyüme hızı önümüzdeki dönemde nasıl seyredecek?