IBM ve Samsung, IEDM konferansının ilk gününde oldukça önemli bir gelişmeyi duyurdu. San Fransisco’da gerçekleşen konferansta gelecek teknolojiler için oldukça heyecan verici bir buluş ortaya çıktı. IBM ve Samsung tarafından ortaya atılan bu buluş, çip teknolojisinde çığır açacak gibi gözüküyor.
Dünyanın en önemli teknoloji konferanslarından birisi olan IEDM, 11 Aralık tarihinde San Fransisco’da başladı. Etkinliğin ilk gününde IBM ve Samsung da sahne alan şirketler arasındaydı. IBM ve Samsung tarafından tanıtılan yeni teknoloji, 1nm altında çip boyutları görmemizi sağlayacak bir buluş olma ihtimaline sahip.
Geleneksel çip tasarımlarının aksine bu yeni transistör teknolojisi, çiplerin tasarımını dikey hale getiriyor. Transistörleri üst üste dizerek oluşturulan bu yeni tasarım, çip boyutunu da önemli ölçüde küçültüyor.
Halihazırda üretilen işlemci ve çiplerde transistörler silikonun yüzeyinde yer alıyor. Düz pozisyondaki bu transistörler ile elektrik akımı yatay bir şekilde hareket ediyor. Ancak “Dikey Taşıma Alan Etkili Transistörler” ya da kısaca VTFET isimli bu yeni teknoloji, yatay akım ile çalışmıyor.
Bu teknolojiye göre transistörler dikey biçimde çip üstünde konumlanıyor. Dikey konumdaki bu transistörler ile elektrik akımı da dikey olarak hareket ediyor. Bu sayede çip üzerindeki akım geleneksel bir çipten çok daha farklı oluyor.
İki Şirket Yeni Teknolojinin Avantajlarından da Bahsetti
Halihazırda bir çip boyutu küçültme savaşı kendini gösteriyor. IBM ve Samsung gibi önemli üreticilerin yanı sıra TSMC de bu savaşta bir yere sahip. Özellikle 3nm çipler ile gündeme gelen Tayvanlı şirket, rakipleriyle kıran kırana bir mücadele içinde.
IBM ve Samsung ise 1nm altındaki boyutlardan bahsederek bu savaşta üstün hale gelmeye çalışıyor. Teknoloji devleri, etkinlikte bu çip tasarımının avantajlarında da biraz bahsediyor. En önemli avantajlarından biri ise tabii ki performans oluyor.
Bildiğiniz üzere çip tasarımlarında Moore Yasası etkisini gösteriyor. 1nm altındaki boyutlara inmenin ise birçok konuda performansı çok daha başarılı hale getireceği ifade ediliyor. Elektrik akımının daha da hızlı aktarımı performansı katlayacak gibi gözüküyor.
Daha da önemli bir avantajı ise enerji tasarrufu olarak belirtiliyor. Bir başka deyişle, yeni tasarımın daha yüksek akış sağlaması enerji israfının önüne geçiyor. Yeni tasarım ile iki kat daha hızlı ve %85’e kadar daha az enerji kullanan işlemcilerin gündeme gelmesi mümkün.
Günlük hayatta bunun yararını göreceğimiz en önemli noktalardan birisi telefonlar oluyor. Gelecekte bir hafta boyunca tek şarj ile kullanılan akıllı telefonların gündeme gelebileceği ifade ediliyor. Bunun haricine kripto para madenciliği gibi yüksek enerji gerektiren ve çevreye zarar veren unsurların da daha az zararla hallolacağı belirtiliyor.
Tabii ki çip üretimi konusundaki en büyük rakiplerinden biri olan Intel de 1nm altına inmeye çalışan şirketler arasında yer alıyor. IBM ve Samsung yeni çip tasarımı için henüz tarih vermese de Intel’in hedefleri 2024 senesini gösteriyor. IBM, Samsung ve TSMC’den de benzer bir tarih beklemenin mümkün olduğu tahminler arasında.