Hubble İki Yeni Gezegenimsi Bulutsu Görüntüsü Yakaladı

NASA geçtiğimiz günlerde Hubble Teleskobunun yakaladığı birbirine yakın olan iki gezegenimsi bulutsu görüntüsünü yayımladı.

Hubble teleskobu kullanarak çok boyutlu dalga formuna toplanan iki bulutsunun bu görüntüleri astronomların yıldızların son anlarında nasıl davrandıklarını hakkında yeni bilgiler keşfetmesine neden oldu.

NASA’nın sitesinde yayınlanan yazı ekibinin başında olan Joel Kastner yaptığı açıklamada “Hubble Teleskobunun çok boyutlu dalga formuyla yaptığı bu gözlem şu ana kadarki en detaylı ve kapsamlı bulutsu gözlemlenmesi. Bu olay beni o kadar fazla heyecanlandırdı ki görüntüler elime ulaştığında şeker dükkanındaki bir çocuk gibi mutlu oldum” ifadelerini kullandı.

jewel-bug-bulutsu
Jewel Bug Bulutsusu

Butterfly Bulutsusu ve Jewel Bug Bulutsusu

Fotoğraflar iki genç bulutsuyu içermekte. Bulutsulardan biri NGC 6302 bir diğer adıyla Butterfly Bulutsusu. Gözlemlenen diğer bulutsu ise Jewel Bug olarak adlandırılan NGC 7027 bulutsusu. Keşfedilen bu iki yeni bulutsu bugüne kadar keşfedilen en kirli, tozlu gezegenimsi bulutsulardan ve ortalamanın üstünde gaz içermekteler.

Katsner ve ekibi gözlemlerini sürdürdüğünde bu iki bulutsunun birbirinden kısa sürede ayrıldığını tespit etti. Bu olay her bir bulutsunun çekirdeğinin birbirine yakın iki yıldızdan oluştuğu ile ilgili şüphelerin artmasına neden oldu. Bu şüphe de geniş toz bulutlarının oluşmasının açıklaması olabilirdi.

butterfly-gezegenimsi-bulutsu
Butterfly Bulutsusu

Her iki bulutsunun da ortasında zamanında birbirinin etrafında dönen iki yıldız olabilir. Katsner bundan “Kalpte kozmik dans eden bir çift paten figürcüsü gibi ” diye bahsetti. Bu olay bir yıldızın kaybettiği kütlenin diğeri tarafından emilebileceği ihtimalini akıllara getirdi. Araştırmacılar bunun bir bulutsuda kelebek şeklinin oluşmasına neden olabileceğini düşünmekte.

“Bu Görüntüler Gezegenimsi Bulutsu Hakkında Bilgi Verebilir”

Bu bilimsel yazının yazar ekibinden olan Bruce Balick yaptığı açıklamada “NGC 6302 ve NGC 7027’de yer alan şüpheli yıldızlar direk tespit edilemedi. Bunun nedeni ise yakınlarında yer alan büyük kırmızı dev yıldızlar. Bu yıldızlar Güneş’ten bile binlerce kat parlak yıldızlar. Bu yıldızların birleşmesi hipotezi en aktif ve simetrik gezegenimsi bulutsular hakkındaki özellikler için yapabileceğimiz en iyi ve en basit açıklama gibi gözükmekte. Bu rakibi olmayan güçlü bir birleştirci konsept” ifadelerini kullandı.

Yakalanan bu iki gezegenimsi bulutsu bulundurdukları yıldızlar sayesinde bize yıldızlar ve gezegenimsi bulutlar hakkında daha fazla bilgi sahibi olma imkanı tanımakta.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Özgür Doğan (Okunuşu: Özgür Do:an) : Teknoloji içerikleri yazmayı ve okumayı seven kişi, kimse, topluluk.