Çin’in ve dünyanın en önemli teknoloji şirketlerinden biri olan Huawei, akıllı telefon yapmak için kullanılan çiplerin hızla tükendiğini belirtti. Huawei’de üst düzey yetkililerden biri olan Richard Yu, ABD’nin uyguladığı yaptırımlar ve ortaya çıkan bu ekonomik baskı yüzünden, kendi üretimleri olan gelişmiş Kirin çip setlerini yapmasına gelecek aydan itibaren engel olacağını ifade etti. Huawei’de yaşanan bu çip krizi, şirkete gittikçe büyüyen bir zarar verecek gibi gözüküyor.
ABD’nin uyguladığı yaptırıma göre Huawei, 15 Eylül’den sonra yonga setlerini üretmeyecek. Konuyla ilgili Yu, bu senenin, yüksek kaliteli Kirin yonga setleri üretiminde son nesil olabileceğini söyledi. Bu, yeni çıkacak olan Huawei Mate 40’ın, Kirin çipine sahip son telefon olabileceği anlamına geliyor.
İzin Olmadan Satış Yasak
Bu yaptırımın uygulanmasının arkasında yatan sebep ise Mayıs ayında açıklanmıştı. ABD, Huawei’nin casusluk yapmak konusunda Çin hükümetine yardım ettiğine dair birtakım iddialar öne sürmüştü. Ancak Huawei bu casusluk suçlamasına karşı çıkmıştı. Buna rağmen Trump yönetimi, hükümetin onayı olmadan ABD şirketlerinin Huawei’ye satış yapmasını yasaklamıştı. Bu sebeple Richard Yu, telefonda kullanılması gereken parçaların üretilmesi için gerekli olan teknolojinin Amerika’dan tedarik edilemediğini söyledi.
O dönemde ortaya çıkan bir başka kriz ise Huawei ve Google arasında yaşanmıştı. Android işletim sisteminin sahibi olan Google, Huawei’nin akıllı telefonlarının Android lisansı almasını ve telefonlarda Play Store uygulaması olmasını engellemişti.
Geçtiğimiz günlerde ise Huawei’nin çip sorununa yardımcı olabilecek bir başka haber çıktı. Amerikan Qualcomm şirketi Huawei’ye çip satmak istiyor. Çinli teknoloji devine satış yapabilmek için gerekli lisansların iznini almak adına Trump yönetimine baskı yapıyor.
Washington ayrıca müttefiklerinin de Huawei’yi dışlamaları için lobi yapıyor. Avrupalı ve diğer müttefiklerine, Huawei’nin bir güvenlik tehditi olduğunu belirtiyor.
Huawei, geçtiğimiz Nisan-Haziran ayları arasında, rakibi Samsung’u geride bırakarak ilk kez dünyada en çok satan akıllı telefon markası olmuştu. Çin’in iç pazarındaki yoğun talep sayesinde bunu başaran Huawei’nin yurt dışı satışları ise %27’lik bir düşüş göstermişti.
Son günlerde TikTok ve WeChat uygulamalarının yasaklanabilme ihtimali yüzünden iyice alevlenen ABD-Çin gerilimi, Huawei’de ortaya çıkan çip krizi ile gündemde kalmaya devam edecek gibi görünüyor.