Hotspot Nedir?

İnsanlar, hayatlarının her alanında internete ihtiyaç duyar hale geldiler. Öyle ki insanların internet bağlantısına ulaşır olması, günümüzün temel ihtiyaçlarından birisi oldu desek yanlış olmayacaktır. Bu doğrultuda da günümüzde hızla gelişen ve kendilerini yenileyen teknoloji üreticileri, internet bağlantısını oldukça kolaylaştıran hotspot teknolojisini, kullanıcılarıyla buluşturdular. Ancak hâlâ bu teknolojinin ne işe yaradığını bilmeyen kişiler de mevcut. Bundan dolayı hotspot nedir sorusunun cevabı oldukça fazla merak ediliyor.

1993 yılında kullanıma sunulan hotspot teknolojisi, cihazların internet erişimine kablosuz bir şekilde bağlanmasına imkan sunmaktadır. Dolayısıyla hotspot özelliği, cihazları birer kablosuz internet erişim ağına dönüştüren bir teknoloji diyebiliriz.

Ancak tabii ki bu teknolojinin sundukları, bununla sınırlı değil. Bundan dolayı teknoloji kullanıcıları, hotspot kavramını daha yakından bilmek istiyorlar. Bizler de bu yazımızda sizler için hotspot nedir sorusuna cevap vermeye çalışacağız.

Hotspot Nedir?

İnsan hayatında temel ihtiyaç haline gelen internet, her geçen gün gelişmeye devam etmektedir. Bunun sonucunda da internete erişim, zamanla daha kolay ve pratik bir hale gelmektedir. İnternet erişimini kolaylaştıran yollardan bir tanesi de hotspot teknolojisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Hotspot, temel olarak cihazların internete bağlantı sağlamalarına olanak tanıyan bir erişim teknolojisi diyebiliriz. Bu teknoloji, çoğunlukla halka açık Wi-Fi noktaları ve kişisel cihazlar üzerinde kullanılmaktadır.

Halka açık alanlarda bağlanmak istediğiniz internet ağlarına genellikle hotspot yardımı ile bağlanmaktasınız. Örneğin gittiğiniz kamuya açık bir alanda Wi-Fi şifresi istediğinizde aslında bulunduğunuz yerin hotspot alanına bağlanmak istersiniz. Böylece bağlandığınız hotspot ağı sayesinde internete erişim sağlamaya başlayabiliyorsunuz.

Bunun yanı sıra akıllı cihazlarda yer alan kişisel erişim ağı özelliği de hotspot özelliği temel alınarak geliştirilmiştir. Yani mobil hattınızda yer alan internet paketini paylaşmak istediğinizde kişisel erişim ağı özelliğinden faydalanmanız gerekiyor. Bu noktada hotspot teknolojisi, cihazınızı bir erişim noktasına dönüştürerek başka cihazların kendi cihazınızdaki ağa bağlanmalarına olanak sağlıyor.

Günümüzde halka açık yerlerde bulunan internet ağlarının sayısı her geçen gün artmaktadır. Bunun sonucunda bu yerlerde internet ağlarına bağlanmak isteyen kişiler, hotspot kavramıyla karşılaşmaktadırlar. Bunun yanı sıra belirttiğimiz gibi hotspot teknolojisi, akıllı cihazların bir bağlantı noktası haline gelmesine de olanak sağlamaktadır. Bundan dolayı neredeyse tüm teknoloji kullanıcıları, hotspot teknolojisinin detaylarına hakim olmak istiyorlar.

Açıkladığımız gibi hotspot, temel olarak 2 şekilde teknoloji kullanıcılarının karşısına çıkmaktadır. Şimdi bu hizmet türlerini daha detaylı bir şekilde açıklamak hotspot kavramının anlaşılması için faydalı olacaktır.

Hotspot Türleri Nelerdir?

İnternet ağı türleri ücretli ve ücretsiz olarak ikiye ayrılırlar. Halka açık alanlarda kullanılan kullanılan hotspot temelli bağlantı noktaları, genellikle ücretsiz olarak insanlara hizmet vermektedirler. Bu internet ağlarına bağlanabilmek için genellikle herhangi bir şifreye ihtiyaç duyulmamaktadır. Bunun yanı sıra bazı işletmeler veya kuruluşlar, ücretsiz hotspot ağlarına bağlantı kurulduktan sonra internet ağında oturum açılmasını talep edebiliyorlar.

Hotspot Türleri Nelerdir

Ücretsiz hotspot ağlarının yanı sıra tabii ki ücretli bağlantı noktaları da mevcut. Bu bağlantı noktaları, ticari hotspot bağlantı noktaları olarak karşımıza çıkıyorlar. İnsanlar, bu hotspot ağları üzerinden bağlantı kurmak istediklerinde internet sağlayıcısının ya da işletme sahibinin belirlediği bağlantı ücretini ödemek durumunda kalıyorlar.

Belirttiğimiz gibi halka açık alanlarda yer alan hotspot bağlantı noktalarının yanı sıra akıllı cihazlarda da hotspot özelliği yer almaktadır.

Mobil Hotspot Nedir?

Kişisel erişim noktası olarak adlandırılan mobil hotspot özelliği, akıllı telefonların bir Wi-Fi bağlantı noktasına dönüşmelerini sağlamaktadır. Yani bu özellik sayesinde teknoloji kullanıcıları, mobil hatlarında yer alan internet paketlerini bağlantı noktasına dönüştürerek diğer cihazların erişimlerine açmaktadırlar.

Bu özellik ile akıllı telefonunuz sayesinde diğer cihazlar için internet hizmeti sağlayabilirsiniz. Wi-Fi özelliği olan bilgisayar, akıllı telefon, tablet gibi akıllı cihazlar; bağlantı noktası olarak kullandığınız cihazınızın erişim alanında yer aldıkları sürece bağlantı noktasına erişim sağlayabilirler.

Dolayısıyla birden fazla cihaz ile internete hızlı bir şekilde bağlanmak isteyen kişiler için akıllı cihazlarda yer alan kişisel erişim noktası özelliği oldukça kullanışlıdır. Mobil hotspot özelliğini sabit hotspot ağlarından ayıran en önemli özellik, sabit bir noktada bulunmak zorunda olmamasıdır. Yani halka açık alanlarda kullanılan hotspot bağlantıları, sabit bir noktada yer alırlarken mobil hotspot özelliğini kullanmak için belirli bir noktada sabit olarak kalmanıza gerek yoktur.

Mobil Hotspot Özelliğinin Dezavantajları

Akıllı cihazlarda yer alan hotspot özelliğinin genel olarak kullanıcılara büyük kolaylıklar sağladığını belirtmiştik. Ancak bu özelliğin bazı dezavantajları da mevcut. Bu dezavantajların başında hızlı şarj tüketimi geliyor. Hotspot özelliğinden faydalanan kişilerin cihazlarında hızlı pil tüketiminin görülmesi oldukça muhtemeldir. Dolayısıyla çok fazla hotspot özelliğinden faydalanılması, cihazların batarya ömrüne belirli bir noktadan sonra zarar vermektedir.

Bunun yanı sıra bazı akıllı cihaz kullanıcıları, hotspot özelliğini kullanırlarken hem arama hem de internet verisi kullanımı yapamıyorlar. Bunun sebebi, bazı cihazların aynı anda ses ve veri kullanımını desteklememesi oluyor. Bundan dolayı hotspot özelliğini kullandığınız cihazınızda sesli arama yapamama ihtimalinizin olduğunu bilmeniz gerekiyor.

Son olarak belirttiğimiz gibi mobil hotspot özelliği, mobil hatlarda yer alan internet paketini erişim noktası haline getiriyor. Bundan dolayı hotspot özelliği, mobil paketlerde yer alan interneti kullanıyor. Hotspot özelliğini çok sık kullanmanız halinde mobil internet paketinizin hızlı bir şekilde tükenebileceğini göz ardı etmemeniz gerekiyor.

Akıllı Telefonlarda Hotspot Özelliği Nasıl Açılır?

Akıllı cihazlarda hotspot özelliği, kişisel erişim noktası adı altında kullanıcılarına hizmet vermektedir. İnternet paylaşımı yapmak isteyen kişilerin bu özelliği kullanmaları gerekmektedir. Android ve iOS kullanıcıları için kişisel erişim noktası özelliğini kullanmak oldukça kolaydır.

Android Telefonlarda Hotspot Özelliğini Aktif Hale Getirmek

  • Telefonunuzda “Ayarlar” bölümüne gidin.
  • Açmış olduğunuz ayarlar ekranında “Kablosuz Ağlar ve Ayarlar” seçeneğine tıklayın.
  • Son olarak ayarlar sayfasında karşınıza çıkan ekrandan “Bağlantı Paylaşımı ve Mobil Ortak Erişim Noktası” özelliğini açın. Bu sayede cihazın kişisel erişim noktası aktif hale gelecektir.

Apple Telefonlarda Hotspot Özelliğini Aktif Hale Getirmek

  • Apple telefonunuzun “Ayarlar” bölümüne girin.
  • “Kişisel Erişim Noktası” seçeneğine tıklayın.
  • Kişisel erişim sayfasında “Diğerleri Katılabilsin” seçeneğini aktif hale getirin. Butonu aktif hale getirmenizle birlikte bilgilendirme ekranını göreceksiniz. Bilgilendirme ekranında Wi-Fi kullanarak bağlanmak için Bluetooth kullanarak bağlanmak için ve USB kullanarak bağlanmak için yapmanız gerekenler kısa bilgilendirme şeklinde karşınıza çıkacaktır.
  • Kişisel erişim sayfasında aynı zamanda hotspot özelliğinin yani telefonunuzun bağlantı noktası şifresini de değiştirebilirsiniz.

Hotspot Bağlantısı Nasıl Sağlanır?

Belirttiğimiz gibi hotspot, temel olarak halka açık alanlarda ve akıllı cihazlarda kullanılmaktadır. Teknoloji kullanıcıları, son zamanlarda oldukça popülerleşmeye başlayan bu teknolojinin nasıl çalıştığını merak etmektedirler. Bu internet bağlantısı, radyo frekansları sayesinde çalışır.

Radyo frekansı aynı zamanda internet bağlantısının geniş alanlara yayılmasında yardımcı olur. Hotspot bağlantısı ile alınan internet hizmeti, sinyalin gücü ve yakınlığına göre farklılık gösterebilir. Örneğin yüksek kalitedeki hotspot noktasına bağlanan cihazların internet çekim gücü daha yüksek seviyede olmaktadır.

Hotspot Riskli Midir?

Günlük hayatımızda kullanım kolaylığı saylayan hotspot teknolojisi, beraberinde birçok güvenlik açığı doğurabilmektedir. Dolayısıyla hotspot ile erişim sağladığınız internet kullanımında banka hesap ve kişisel verilerin kullanılmaması önerilir.

Bu güvenlik açıklarının temel sebeplerinden bir tanesi, internet hattına bağlanan cihazların saldırılara karşı savunmasız olabilmelerinden kaynaklanmaktadır. İnternet ağına erişim sağladığınız cihazınıza sızılması, kişisel bilgilerinizin tanımadığınız insanların eline geçmesine neden olur.

Bu nedenle ağına bağlanacağınız hotspot ağının bilindik bir ağ olmasına dikkat edin. Örneğin bilindik bir otel, belediye veya kütüphane internet ağı sizin ve cihazınız için daha güvenilir olacaktır. Bunun yanında telefonunuzun ya da bilgisayarınızın otomatik olarak internet ağlarına bağlanmasını engellemek önemlidir.

Hotspot ve 5651 Kanunu

Toplu internet kullanımlarının doğurduğu güvenlik sorunlarını en aza indirmek için Türkiye’de kanunlar mevcut. Bu kanun, halka açık alanlarda hotspot kullanan kişileri de etkilemektedir. Dolayısıyla internet erişimi ve içerik sağlamak çeşitli sorumluluklar getirmektedir. Bu kanun aynı zamanda internet ortamında gerçekleştirilen çeşitli suçları işleyen bireyler için yapılması gerekenleri içermektedir.

5651 kanunu ile internet ortamında gerçekleştirilen yayınlar ve bu yolla işlenen suçları düzenlemektedir. Aynı zamanda kamuya açık alanlarda internet kullanımı sunan işletmelere çeşitli yükümlülükler sağlar. Bu yükümlülükler şu şekildedir.

  • Dağıtılan internet adres bilgilerinin kullanıcılar tarafından kullanma, başlangıç, bitiş gibi verilerin özel veya tüzel kişiler tarafından saklanması, sistemlerine kaydedilmesi gerekir.
  • 5651 sayılı kanun, aynı zamanda kullanıcıların özel hayat gizliliği konusunda da maddeler içerir. IP adresi dağıtarak internet hizmeti sunan özel veya tüzel kişiler kullanıcıların gizliliklerini temin etmekle ve bir yıl saklamakla yükümlüdür. Örneğin bir işletmenin sağladığı internet hizmeti yanlış bir şekilde kullanılabilir. İşletmenin paylaşmış olduğu ağa bağlanan kişi illegal bir paylaşım yaptıysa işletme gerekli kayıtları tutmakla yükümlüdür. Aksi taktirde olayla ilgili durumdan ve durumun sonuçlarından işletme de sorumlu tutulur.
  • İnternet hizmeti aldığınız sırada gizlilik ihlaline uğradığınızı düşünürseniz veya verilerinizin güvenliği hakkında şüphe duyarsanız savcılığa yapacağınız şikayet ile sorunu giderme imkanı bulursunuz.
  • Ayrıca bütün bu verilerin orijinalliğinin sorgulanması için zaman damgası kullanılmalıdır.
  • İnternet erişimi sağlayan özel ve tüzel kişiler her ay internet erişim numaralarını ve trafik kayıtlarını ilgili birimlere bildirmelidir.

Hotspot Nedir: Genel Değerlendirme

Teknoloji kullanıcılarının internetten faydalanabilmeleri için çok çeşitli yollar mevcut. Günümüzdeki oldukça popülerleşmeye başlayan yöntemlerden birisi de hotspot teknolojisi olarak karşımıza çıkıyor.

Kamusal alanlarda internetin olmaması, gün içinde aktif olarak internete ihtiyaç duyan insanlar için sorun olabiliyordu. Bunun için hotspot teknolojisi tam da bu noktada kamusal alanlarda insanların internet bağlantısı kurmalarını sağlayan bir özellik olarak ön plana çıkıyor. Bu özellikle beraber AVM, hastane, restoran gibi kamusal alanlarda yer alan internet ağlarına kolaylıkla bağlanarak internetten faydalanabilirsiniz.

Hotspot özelliği sadece kamusal alanda tüzel kişiler aracılığı ile kullanılmaz. Aynı zamanda bu özellik, akıllı cihazlarda da yer alan bir özellik olarak ön plana çıkıyor. Bilindiği üzere akıllı cihazlarda kişisel erişim ağı yer almaktadır. Bu özellik, temel olarak hotspot teknolojisi temelli geliştirilmiştir. Yani teknoloji kullanıcıları, hotspot teknolojisi aracılığıyla mobil ağlarını paylaşılabilir ağ haline getirebiliyorlar.

Hotspot kullanımı, avantajlarının yanında çeşitli dezavantajları da beraberinde getirir. Sizler için hazırlamış olduğumuz rehberimizde hotspot kullanımının çeşitli dezavantajlarından bahsederek bu zararlardan korunma yolları hakkında bazı bilgiler verdir. Bu tüyolardan en önemlisi güvenli bir internet kullanımı için öncelikli olarak tanıdığınız ve güvenilir ağlara bağlanmanız olacaktır.

Sizler için hazırlamış olduğumuz hotspot rehberimiz burada sona eriyor. Sizler de son zamanların en çok kullanılan teknolojilerinden birisi haline gelen hotspot teknolojisi hakkındaki soru ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Sosyolog, teknoloji dünyasındaki haberleri takip ederek içerikler üretiyor.