Hedef Uzay: Amerika’nın Uzay Araçları Yolda!

Geçtiğimiz hafta içinde NASA ve SpaceX işbirliği ile Amerika 9 yıl aradan sonra topraklarından uzaya insan göndermiş oldu. Buna ek olarak bu fırlatış ile SpaceX, uzaya insan gönderen ilk özel şirket ünvanını kazandı. Bu fırlatış Amerika’da çalışmaların daha da hızlanmasına sebep olmuşa benziyor. Amerika’nın uzay araçları geliştirme süreçlerinin hızlandığı ve Amerika’nın yakın zamanda birçok uzay aracı daha fırlatacağı konuşulmaya başlandı.

15 Mayıs 2012 tarihinde SpaceX’in kargo Dragon’u Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) teslimat yapmıştı. Bununla birlikte ilk kez özel şirkete ait biz uzay aracı ISS’i ziyaret etmişti. Geçtiğimiz cumartesi günü ise SpaceX yolladığı Crew Dragon uzay gemisi ile 2 NASA astronotunu ISS’e götürdü ve böylelikle ISS’e insan gönderen ilk özel şirket olarak tarihe geçti.

ISS’e yerleşmeden sonra Crew Dragon ile uzaya giden 2 NASA astronotundan biri olan Doug Hurley onun ardından da Bob Behnken uzay aracını manuel olarak kullanmıştı. Bununla alakalı açıklama yapan astronotlar “Kullanım gerçekten çok rahattı, Hawthorne ekibini tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı. SpaceX cephesi de buna ek olarak “Gerçekten çok iyi gitti, aracın performansından daha da memnun olamayız” açıklamasında bulundu.

NASA ekibin uzay istasyonunda 3 ay gibi bir süre kalmasını hedefliyor. Amerika bu sırada boş durmayıp ileride yollayacağı uzay araçlarını geliştirmekte. İşte Amerika’nın uzay araçları:

Starliner (1-2 yıl içinde)

starliner
Boeing’in Starliner uzay aracı

NASA uzaya astronot ekibi taşıma programı çerçevesinde, SpaceX(Crew Dragon) ve Boeing’a (Starliner) uzaya insan taşıyabilecek uzay araçları geliştirmesi için ödeme yapmıştı. Boeing 2 defa astronotsuz biçimde Starliner’ı test etti fakat iki deneme de yazılımsal problemler yüzünden başarısız oldu.

Boeing ilerde yapacakları astronotlu fırlatışları daha güvenli hale getirmek için 2020’nin sonlarında bir test daha yapacağını açıkladı.

Orion (3-4 yıl içinde)

orion
Orion uzay aracı

NASA’nın en geniş uzay kapsülü 2006 yılından beri geliştirme aşamasında. 2014 yılında Orion’un yüksek hızının test edilmesi için deneme fırlatışı yapılmıştı. Orion’un geliştirme süreci devam etmekte fakat kapsül şu anlık Boeing’in Starliner’ını beklemekte. Roket hazır olduğunda 2021’in sonlarında ya da 2022’de Artemis 1 görevi kapsamında mürettebatsız olarak fırlatılacak.

NASA tam hazır olduğunu düşündüğüne Orion’la Artemis 2 görevi kapsamında aya mürettebat götürecek. Artemis 2 için yapılan tahminler 2023 yılını gösteriyor.

Starship (4-8 yıl içinde)

starship
Starship Prototipi

SpaceX Starship’in geliştirilmesi için büyük ilerlemeler kaydetmekte.(Her ne kadar SN4 prototipini havaya uçursalarda). Şirket Starship’i 2 ana amaç için kullanmayı hedeflemekte. Uzay için büyük kargolar taşımak ya da insanları Ay’a, Mars’a ya da başka bir gezegene götürmek.

Crew Dragon ile uzaya insan gönderme konusunda deneyim kazanan SpaceX Starship ile çok büyük yenilikler getirecek gibi duruyor.

Dream Chaser (5-10 yıl içinde)

dream-chaser
SNC’nin Dream Chaser Uzay Aracı

Sierra Nevada Corporation’un(SNC) Dream Chaser’ı, aslında NASA’nın uzaya insan taşıma programının Crew Dragon ve Starliner’dan önceki adaylarındandı. NASA seçimini bu yönde yapmadı fakat NASA hala kargo taşımacılığı için SNC’yi finanse ediyor. Dream Chaser’in 2022 gibi ilk fırlatışına tabii tutulacağı düşünülüyor.

Bu arada şirket Dream Chaser’ın insan taşıyabilecek versiyonunu geliştirmekte kararlı. NASA’nın bunu finanse edip etmeyeceği ise henüz bilinmiyor.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Özgür Doğan (Okunuşu: Özgür Do:an) : Teknoloji içerikleri yazmayı ve okumayı seven kişi, kimse, topluluk.