Teknolojiye neden ihtiyacımız var? Teknoloji; bilgi yaratmayı, kullanmayı, yönetmeyi ve aktarmayı kolaylaştırır. Teknoloji, sorunları çözmek ve hayatları iyileştirmek gibi büyük bir amaca hizmet etmek için araçların, tekniklerin ve sistemlerin bilgi kullanımını ifade eder. İnsanlar üzerindeki etkisi inanılmaz büyük olan teknoloji, bilgisayarlar, internet ve telefon sayesinde iletişim engellerinin aşılmasına ve tüm dünyadaki insanlar arasındaki boşluğun kapatılmasına yardımcı olmuştur.
Teknoloji, insanların günlük hayatına daha iyi araçlar sunmaya devam ederken aynı zamanda kirlilik ve doğal kaynakların tükenmesi vb. istenmeyen sonuçlar da doğabilmektedir. İnsanların yaşam koşullarının iyileşip kötüleşmesi üzerindeki etkisine bağlı olarak teknolojinin avantajları ve dezavantajları üzerine tartışmalar sürekli ortaya çıkmaktadır. Fakat bütün dezavantajlarını bir yana bırakırsak, teknoloji olmasaydı insanlık bilgi çağında bugün geldiği noktaya asla gelemezdi.
Genellikle bilim ve mühendisliğin bir sonucu olarak görülen teknoloji alanında yıllar içinde yeni yöntemler geliştirilmiştir. Teknolojinin evrimi, nanoteknoloji, biyoteknoloji, bilişsel bilim, robotik, bilgi teknolojisi ve yapay zeka gibi farklı alanlarda diğer teknolojilerin önemli gelişimini yaratmıştır.
Çağımızın en önemli özelliği bilginin dönüşümü, aktarımı ve hakimiyetidir. Bilgiye adanmış yeni teknolojilerin öncü rolünü izlediği bir toplumda yaşıyoruz. Özellikle modern teknoloji, insanların iletişiminde devrim yarattı. Radyo, telefon, kablosuz internet, uydu iletişimi, hücresel teknoloji… Teknoloji sayesinde dünyanın bambaşka iki yerindeki insanlar arasında köprüler kuruluyor; her kültürden ve geçmişten insanlar birbiriyle temasa geçebiliyor. Muazzam bir veri tabanına sahip olan internet sayesinde bilgi her yere ulaşabiliyor.
Artık insanların teknolojinin gelişiminden önceki çağda çalıştıkları kadar çalışmaları da gerekmiyor. Teknoloji beraberinde hız ve verimlilik de getirdi. Görevlerin ve işlerin hızlı bir şekilde hallolması insanların çabası ve zamanından tasarruf ettirdi.
Şu an hemen hemen her işimiz teknolojiye bağlı. Teknolojiye neden ihtiyacımız var? sorusunun cevabını kısaca şu şekilde verebiliriz: Çünkü hayatımızı daha rahat, kolay ve güvenli bir hale getiriyor. Teknolojinin etkilediği onlarca alan bulunmakta. Bunlardan bazılarını sizin için listeledik:
Teknolojinin Etkilediği Bazı Alanlar
- Güvenlik: Teknoloji aile biriminden büyük şirketlere kadar herkesi daha güvende hissettirmektedir. Finansal verilerinizi güvence altına almak veya dışarıdayken evinizi korumak gibi birçok durumda teknolojiye güvenebilirsiniz.
- Eğitim: Teknoloji eğitim sistemini beslemektedir. Uzak bölgelerdeki pek çok öğrenci eğitime ve bilgiye teknoloji sayesinde ulaşabilmektedir. Giderek daha hızlı olan internet ve gelişmiş ağ kapsamı, okula veya üniversiteye gidemeyen insanlara ücretsiz birçok kurs ve ders alma imkanı sağlamakta.
- İklim Değişikliği: Akıllı şehir ve Nesnelerin İnterneti teknolojileri, doğayı kirletmeyen hava soğutma ve ısıtma sistemlerinden akıllı aydınlatmaya kadar birçok alanda daha verimli ve çevreye duyarlı bir yaşam tarzı sunabilir. Daha verimli piller, elektrikli araçlar, yenilenebilir enerji kaynakları gibi birçok gelişme küresel ısınma ve iklim değişikliğinin önüne geçmek için önemli adımlar olabilir.
- İletişim: Bilgisayar, cep telefonu, internet…. Bunlar sayesinde Dünya’nın herhangi bir yerindeki bir insanla iletişim kurmamız mümkün. İki yönlü iletişim sürecinin daha hızlı, daha basit ve daha etkili hale geldiğine hepimiz şahidiz.
- Sağlık: Modern teknolojinin bir diğer faydası ise sağlıktır. Tıp alanındaki teknolojiler geliştikçe ve yeni araçlar yaratıldıkça hastalıklar çok daha erken teşhis edilip tedavi edilmekte ve insan ömrü sağlıklı bir şekilde uzamakta.
- Uzay: NASA yaptığı her çalışma için teknolojiyi kullanıyor. Bizi çevreleyen galaksi hakkında daha fazla bilgi edinebiliyorsak burada en büyük rol teknolojinindir.
- Yoksulluk: Daha fazla iş alanı yaratan teknoloji gelişmekte olan ülkelerin daha geniş bir pazara ulaşmasını sağlayarak yoksulluğun azaltılmasına yardımcı olabilir. İnternete erişim dijital okuryazarlıkla birleştiğinde, daha fazla insan ekonomik olarak kendilerini destekler konuma gelebilir.