Temel donanım bileşenlerini yeniden başlatan ve mevcut tüm yazılım işlemlerini sonlandıran hard reset işlemi nedir? Akıllı telefon kullanıcılarının sıklıkla uyguladıkları işlemler arasında yer almaktadır. Bu kavram, telefon sıfırlama işlemi ve donanımdan sıfırlama olarak da bilinmektedir. Öte yandan basit olmayan işlem için dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Peki hard reset tam olarak nedir?
Fabrika ayarlarına döndürmenin işe yaramadığı telefonlarda hard reset işlemi yapılmaktadır. Genellikle akıllı telefonlar ya da tabletler ile ilgili bir işlem gibi duyulsa da dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar ile diğer elektronik cihazların çoğu da fabrika ayarlarına geri döndürülebilmektedir.
Öte yandan donanımdan sıfırlama, özel bir sıfırlama düğmesi ya da düğme kombinasyonuna basılı tutarak başlatılmaktadır. Unutmamız gereken nokta ise cihazlar arası kombinasyonların değişeceği gerçeğidir.
Mobil sistemlerde çok fazla gereksiz dosya biriktirme ya da arıza sorunları ile karşılaşmak kullanıcılar için olası ihtimallerden biridir. Yazılım ile ilgili çoğu sorunu çözen ve güçlü bir araç olan donanımdan sıfırlama cihaza geri döndürülemez bir yenilik katmaktadır. Bu nedenle cihazı önceden yedekleme önemli olmaktadır.
Peki hard reset kavramı tam olarak nedir? Soft ve hard reset ne anlama gelir? Donanımdan sıfırlama ne işe yaramaktadır? Akıllı cihazlarda resetleme işlemi nasıl yapılır? Eğer sizde bu soruların cevaplarını ve hard reset kavramı nedir diye merak ediyorsanız bu içeriğimiz tam size göre. Şimdi ‘Hard Reset Nedir?’ sorusunun cevabı ile başlayalım.
İçindekiler
Hard Reset Nedir?
Mobil sistemlerde uygulanan hard reset, telefonu tamamı ile sıfırlayan bir işlemdir. Ayrıca fabrika ayarlarına döndürme işleminden farklı olarak telefonu donanım üzerinden sıfırlamayı mümkün kılar. Cihazı fabrika ayarlarına döndürme işleminin bir tık üstü olarak da bilinmektedir.
Reset atılacak cihaz bir telefon, tablet, bilgisayar ya da server olabilmektedir. Dahası işlemi geçekleştirmeden önce verilerin başka bir alana yedeklenmesi önem taşımaktadır. Hard reset geri alınamaz bir işlem olduğundan verileri kurtarmak önemli olacaktır. Peki ya hard reset tam olarak nedir? Ne işe yarar? Nasıl atılır? Gelin tüm bu sorulara ve yanıtlarına yakından bakalım.
Hard reset işlemi ile uygulama, yazılım ve bilgiler tümü ile silinmektedir. İşlem ile birlikte hafızadaki her şey yok olmaktadır. Böylece telefon sıfır hale gelir. İlk kurulumundaki haline gelen telefonun hard reset işlemi yapılmış anlamına gelmektedir.
Hard reset işleminin ardından cihaz üzerinde hiçbir veri kalmayacaktır. Böylece ilk teslim alındığı gibi boş olmaktadır. Aynı zamanda işlem, genellikle hasarlı ya da arızalı unsuru onarmak ya da kullanıcı verilerinin silinmesi için yapılmaktadır.
Aslında hard reset işlemi ile ilgili farklı bir tanımlama da söz konusudur. Bazı kullanıcılar hard reset kavramını telefonu “zorla yeniden başlatma” işlemi olarak dile getirmektedir. Bu nedenle hard reset kavramının iki farklı tanımı olabileceğini de bilmek gerekir. Ancak bazı kullanıcılar bu işlemi “soft reset” olarak da tanımlamaktadır.
Hard reset kavramının tam zıt kavramı soft reset ise yalnızca cihazı kapatmak ya da yeniden başlatmak anlamına gelmektedir. Soft reset kavramında hard resette olduğu gibi verilerin silinmesi ya da ayarların sıfırlanması gibi kayıplar yaşanmaz. Dahası soft reset telefonla ilgili bir sorunun ilk çözüm yoluyken hard reset son çözümüdür. Soft reset küçük işletim sistemi hataları için sıklıkla kullanılan bir işlemdir.
Hard reset işlemi için herhangi bir güvenlik sorunu yoktur. İşlem bir hasara neden olmamaktadır. Yalnızca işlem sonrası cihaz ilk açıldığı andaki yazılıma ve uygulama ayarlarına sahip olacaktır. Uygulamalar ve diğer ayarlar üzerindeki kişisel verileriniz silinmektedir.
Hard Reset Ne işe Yarar?
Hard reset kavramının ne olduğunu anladığımıza göre cihazınızın ne zaman bu işleme ihtiyaç duyduğunu açıklayarak içeriğimize devam edelim. Bu bağlamda ne işe yarar sorusu akıllara geliyor. İşlem, telefon ve sistem içerisinde yer alan her şeyin silinmesi anlamına geliyordu. Ayrıca elektronik cihazın tam anlamı ile sıfırlanması anlamına da gelmektedir. Bu verilerin içerisinde ise uygulamalar, resimler, dosyalar, videolar, belge ve müzikler yer almaktadır.
Dolayısıyla hard reset ne işe yarar sorusunun cevabı telefonun kutudan çıktığı ilk hale dönmesidir. Bu işlem için ise belirli işlem sıraları uygulanmaktadır. Reset işlemi sonrasında mobil sistemlerde herhangi bir bilgi kalmayacaktır.
Her verinin silinmesi sizin için tehlikeli olabilir. Bu nedenle önemli belgelerin depolanması, harici bir kaynağa alınması gerekli olabilir. Bunun için USB belleği ya da harici diskleri tercih edebilirsiniz. Peki cihazınız hangi durumlarda bu işleme ihtiyaç duyar?
Cihazların yaşadığı yazılım kaynaklı ya da donanımsal sorunlara cihaza göre değişiklik gösterebilmektedir. Ancak donanımdan sıfırlama işleminin sizin için en son seçeneklerden biri olması gerektiğini unutmamanız gerekir. Eğer cihazınız yeniden başlatmanıza rağmen düzelmiyorsa hard reset bir seçenek olabilir.
Ayrıca cihaz yavaşladığında ya da donmalar yaşandığında da tercih edilmektedir. Dahası yazılım sorunu ve zararlı yazılım durumları ile karşılaşıldığında hard reset genellikle tek iyi çözüm yoludur. Ayrıca herhangi bir sorundan dolayı fabrika ayarlarına sıfırlama seçeneğine erişemiyorsanız bu özellik hayat kurtarıcı olacaktır.
Öte yandan telefondaki uygulamalar ve ayarlar dahil tüm verileri silmek istediğinizde bu işleme ihtiyaç duyabilirsiniz. Aynı zamanda güvenlik şifresi, desen kilidi, kullanıcı kodu ya da telefon kilidi unutulduğunda da tercih edilebilmektedir. Dolayısıyla işlem gerçekleştikten sonra cihazın daha dinamik hale gelmesi beklenmektedir.
Hard Reset Nasıl Atılır?
Hard reset nedir ve ne işe yarar sorularının ardından en yaygın sorulardan bir diğeri de hard reset nasıl atılır olmaktadır. Sistem artık ihtiyaçlarınıza cevap vermemeye başladıysa reset işleminin zamanı gelmiş demektir. Bu bağlamda unutulmaması gereken husus işlemin cihazdan cihaza değişiklik göstermesidir.
İşlemin kombinasyonları ve arayüzü farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle cihazın markası ve modeline göre araştırılması önemlidir. Öte yandan daha basit bir işlem için cihazın ayarlar uygulaması üzerinden ‘Fabrika Ayarlarına Dönme’ seçeneğini tercih edilebilmektedir.
Diğer taraftan bazı durumlar içinde telefon kullanılamaz halde olabilmektedir. Böyle bir durumda menüye ya da ayarlara ulaşmak zorlayıcı olabilmektedir. Bu nedenle sorun yazılım kaynaklı olabildiğinden yapılacak işlem hard reset olacaktır.
Böyle bir durumda tuş seçenekleri ile resetleme ekranına ulaşılmaktadır. İşlemin gerçekleşmesi için ilk olarak telefonun kapalı olması gerekmektedir.
Android Telefonlarda Hard Reset
Tamamen kapalı olan telefon için yapılması gereken şey ise:
- “Ses açma, ana ekran ve güç” tuşlarına aynı anda basmaktır. Ancak bu sıralamadaki tuşlar markaya ve cihaza göre değişiklik göstermektedir. Ardından karşınıza cihazın logosu belirecektir.
- Ardından cihazın menüsü açılacaktır. Bu menüde ses açma tuşuna basarak ‘wipe data/ factory reset’ seçeneği üzerine gelin. Daha sonra güç tuşuna basın.
- Sonrasında ise ‘yes delete all user data’ seçeneğini güç tuşuna basarak onaylayın. Telefonunuz verileri silmeye başladığında sizi bilgilendirecektir.
- İşlem bittiğinde Recovery menüsü üzerinden ‘reboot system now’ seçeneğini işaretleyin. Ardından güç tuşuna basarak işlemi onaylayın. Sonrasında cihazın yeniden başlamasını bekleyin.
- Sıfırlama işlemi tamamı ile bittiğinde cihaz otomatik olarak açılacaktır. Ancak bu açılış süresinin uzunluğu cihaza göre değişebilmektedir. İlk açılış süresi olarak birkaç dakika sürebilir.
Öte yandan bu işlem için çok fazla güç kullanılmaktadır. Bu nedenle cihazın şarjı kısa sürede bitebilmektedir. Bu yüzden şarjınızın işlem için yeterli olmasına özen göstermelisiniz. Aksi takdirde cihazınıza geri dönülemez hasarlar vermeniz söz konusudur. Ayrıca verilerinizi kaybetmemeniz için işlemi gerçekleştirmeden önce belgelerinizi başka bir yere kopyalama yolunu tercih edebilirsiniz.
iPhone Telefonlarda Hard Reset
Android telefonlardan farklı olarak iPhone modellerinde hard reset için bir bilgisayara da ihtiyacınız olmaktadır. Eğer telefonunuz açılmıyorsa ve cihazı sıfırlamanız gerekiyorsa iTunes kullanmalısınız. Bunun için ise şu adımları takip edebilirsiniz:
- Cihazınızı i Tunes yüklü bir bilgisayara bağlayın ve uygulamayı çalıştırın.
- Daha sonra iTunes uygulamasından telefonunuzu seçin.
- Telefon bilgisayara bağlıyken sırasıyla “ses açma ve ses kısma” tuşlarına basın ve elinizi çekin. Daha sonrasında hemen güç tuşuna basılı tutun. Eğer iPhone 8’den eski bir sürüm kullanıyorsanız “ses kısma ve güç” ya da “ana ekran ve güç” tuşlarına aynı anda basın.
- “Recovery” moduna girene kadar güç tuşuna basılı tutmayı ya da diğer kombinasyonlarını sürdürün.
- iTunes’da karşınıza güncelleme ya da kurtarma seçenekleri çıkacaktır. Güncelle seçeneği ile devam edin ve işlemin tamamlanmasını bekleyin.
Fabrika Ayarlarına Döndürme ile Arasındaki Farklar Nelerdir?
Cihazlar düzgün çalışamadıklarında ya da donmalar yaşadıklarında onları sıfırlayacak ya da sorunu düzeltecek işlemler deniyoruz. Ancak bu bağlamda hangi sorun için sıfırlama gerekip gerekmediği konusu değişkenlik gösterebiliyor. Bu sebeple özellikle fabrika ayarlarına geri döndürme ya da hard reset kavramı düşünülmektedir. Peki bu iki kavram arasındaki farklar nelerdir?
Factory reset, cihazın ayarlar bölümünden yapılan fabrika ayarlarına geri dönme işlemidir. Bu işlem ile mevcut olan ayarlar ve bilgileri sıfırlamaktadır. Fakat tüm bu işlemler doğrudan cihazın işletim sistemi arayüzü üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle cihazın işletim sisteminin çalışır halde olması gerekmektedir.
Öte yandan telefonun açılmaması halinde hard reset işleminden faydalanmak mümkündür. Yukarıda detaylarını anlattığımız gibi bu işlemi gerçekleştirmek için birtakım tuş kombinasyonları ile telefonun “recovery” moduna girmesi gerekmektedir. Daha sonrasında ise telefona hard reset atmak ve tüm verileri silmek mümkün hale gelecektir.
Genel Değerlendirme
Hard reset işlemi, cihazın işletim sisteminde yer alan tüm verileri, şifreleri ve uygulamaları silmektedir. Aynı zamanda yazılım kaynaklı sorunların kökten çözümü için işlem kolaylık sağlamaktadır. Eğer cihazınızın sistemi kullanılamaz hale geldiyse ya da oldukça yavaşladıysa verimi artırmanın en iyi seçeneği olabilmektedir.
Öte yandan akıllı telefon ya da tabletiniz donuyor ve sık sık uygulama hata uyarıları veriyorsa bu bir virüsün işareti olabilir. Bu nedenle donanımdan sıfırlama yoluna başvurabilirsiniz. Böylece sistem baştan sona yenilenmektedir. İşletim sisteminin olumsuz hız sorunlarını da ortadan kaldırmaktadır.
İşlemin dezavantajlarından biri verilerin kaybıdır. Sistemde kayıt edilen tüm verilerin yedeğini almak gerekmektedir. Ancak dikkat etmeniz gereken unsurlardan biri de bu veri ya da dosyaların virüs taramasından geçmesidir. Virüs taramasından geçen belgelerin yeniden sisteme yüklenmesi daha iyi olacaktır. Aksi takdirde mobil sistemininiz tekrar arıza ya da donma sorunları ile karşılaşabilirsiniz.
Özetle akıllı telefon ya da tableti kapattıktan ve cihazı kurtarma moduna aldıktan sonraki işlem hard reset işlemidir. Zıt kavramı soft reset olmaktadır. Dikkat ile gerçekleştirilmesi gereken işlemlerden biri olan donanımdan sıfırlama için gerekli ihtiyaç durumlarını gözlemlemek iyi bir seçenek iyi olabilir.
Sizler akıllı cihazlarınız ile ilgili donanımsal zorluklar karşısında hangi çözüm yollarına başvuruyorsunuz? Sizler de hard reset nedir içeriğimiz ile ilgili soru ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizler ile paylaşabilirsiniz.