Guido van Rossum, 1956 yılında Hollanda’da dünyaya gelen ve günümüzde en yaygın kullanılan programlama dili olan Python’un yaratıcısı olarak bilinen ünlü bilgisayar bilimcisidir. Peki Python’un yaratıcısı Guido van Rossum kimdir?
Guido van Rossum, 31 Ocak 1956 yılında Hollanda’da doğmuştur ve Hollanda’da büyümüştür. Python programlama dilini yazmasıyla tanınmıştır ve büyük bir başarı yakalamıştır. Makine öğrenmesi ve veri analizi gibi alanlara ilgi arttıkça Python programlama dilinin popülaritesi de artmış, kullanıcılar tarafından genel olarak sevilmiştir.
1982 yılında Amsterdam Üniversitesi’nde Bilgisayar Bilimleri ve Matematik alanlarında yüksek lisansını tamamlamıştır.
İçindekiler
İş Hayatı
Guido van Rossum, Amsterdam’da okurken aynı zamanda SARA’da (Amsterdam’ın akademik bilgisayar merkezi) 5 yıl boyunca yarı zamanlı sistem programcısı olarak çalışmıştır.
Daha sonra Rossum, yüksek lisansını tamamladığı 1982 yılında Centrum Wiskunde & Informatica (CWI)’ye araştırmacı olarak katılmıştır. Burada 1986 yılına kadar ABC programlama dili üzerinde çalışmıştır.
1986 yılından 1991 yılına kadar Amoeba dağıtılmış işletim sistemi üzerinde çalıştı. Daha sonra da 1995 yılına kadar çeşitli multimedya projelerinde çalıştı.
1989 yılında Rossum, herkesin rahatça kodlama yapabilmesi için bir programlama dili üzerinde çalışmaya başlamıştı.
1991 yılında Guido van Rossum geliştirdiği programlama dili olan Python’un 0.9.0 versiyonunun kaynak kodlarını halkla paylaştı.
1995 yılında CWI’den ayrılmış NIST’da (Amerikan National Institute of Standards and Technology) de misafir araştırmacıydı ve CNRI’da (Corporation for National Research Initiatives) çalışıyordu. Nisan 1998’e kadar böyle devam etti. Mart 1998’de aynı işte çalışıyor olmasına rağmen, yorumlanmış dilleri kullanan dağıtılmış sistemlerdeki mobil aracılar üzerine araştırmalar yapıyordu. Bu işin çoğu ise kendi icadı olan nesne yönelimli ve yorumlanmış bir programlama dili olan Python’u içeriyordu.
Bu süreçte “Herkes İçin Bilgisayar Programlama” adlı bir öneri yazısı yazmıştır.
2000 yılında Mayıs ayından Ekim ayına kadar BeOpen.com‘ da PythonLabs Direktörü olarak çalışmıştır. Ekim ayından sonra ise 2003 yılına kadar Zope Corporation için PythonLabs Direktörü olarak görev yapmıştır.
2003 yılından 2005 yılına kadar Elemental Security’de Kıdemli Dil Mimarı olarak çalıştı. Elemental Security’den ayrıldıktan sonra 2012 yılına kadar Google’da çalıştı. Google’daki ilk projesi Mondrian’dı. Mondrian, dahili bir kod inceleme aracıydı.
2013-2019 yılları arasında Dropbox için çalıştı. Daha sonra ise emekliye ayrıldığını duyurdu. Fakat 2020 yılının Ekim ayında Microsoft’ta Seçkin Mühendis olarak görev yapmaya başlayarak emekliliğine son verdi.
Python Programlama Dili
Python programlama dili, Guido van Rossum tarafından herkesin rahatça programlama yapabilmesi için geliştirilmiş high-level bir programlama dilidir. Rossum, ABC programlama dili üzerinde çalışmıştı ve Python için ABC’den ilham almıştır. ABC’nin eksikleri olduğunu düşünse de genel olarak özelliklerinden memnundu.
Geliştirdiği bu programlama diline Python (Piton) ismini vermişti. Bunu bir yılan türü olan piton ile ilişkilendirenler olsa da aslında alakası yoktur. Rossum çok sevdiği ‘Monty Python’s Flying Circus’ adlı komedi programından etkilenerek bu ismi seçmiştir.
Rossum, Python’un kaynak kodlarını 1991 yılında halkla paylaşmaya başlamıştı. Python’da diğer popüler high-level programlama dillerine (Java, C, C++ gibi) göre bir kod parçacığını daha az satırda, daha sade bir şekilde yazılması programcılar tarafından ilgi toplamıştı.
En basitinden örnek verecek olursak, Java programlama dilinde 0’dan 10’a olan sayıları yazdırmak için kuracağımız bir döngü şu şekildedir:
Java:
public static void main(String[] args){
for (int i = 0; i <= 10; i++) {
System.out.println(i);
}
}
Python:
for i in range(0,11):
print(i)
Basit sözdizimi dilin öğrenilmesini kolaylaştırmıştır. Öğrenilmesinin kolay olması da popülerliğinin artmasına ve sevilmesine katkı sağlamıştır.
Guido van Rossum’un Ödülleri
Guido van Rossum kimdir sorusunun kısaca cevabı; kendisi günümüzde makine öğrenmesi ve veri analizi gibi alanlar da olmak üzere bir çok alanda sevilerek kullanılan Python programlama dilinin geliştiricisidir. Rossum başarılarından ötürü birçok ödüle layık görülmüştür.
- 1999 yılında Guido van Rossum, Donald Becker ile birlikte Dr. Dobb’un Programlamada Mükemmellik Ödülü’nü aldı.
- 2002 yılında Özgür Yazılım Vakfı (FSF) tarafından Özgür Yazılım Geliştirme Ödülü’ne layık görüldü.
- 2003 yılında NLUUG Ödülü’nü aldı.
- 2006 yılında ACM tarafından Seçkin Mühendis olarak seçildi.
- 2007 yılında USENIX tarafından Guido van Rossum’a STUG Ödülü verilmiştir.
- 2018 yılında Guido van Rossum Bilgisayar Müzesi Üyesi oldu.
- 2018 yılında IEEE Kıdemli Üyeliği verildi.
- 2019 yılında Rossum, CWI tarafından Dijkstra Fellow unvanını aldı.