Yıllar önce piyasaya çıktığından beri ortalığı kasıp kavuran GTA V, üstün grafikleriyle de oldukça büyük ilgi görmüştü. Oyuncuları şaşkına çeviren gerçekçiliği yıllar geçtikçe sıradan gelmeye başladı. Ancak yapay zeka ile yapılan bir çalışmada GTA V daha da gerçekçi hale geldi!
Intel Labs tarafından geliştirilen bir proje kapsamında GTA V’e ait grafikler gerçekçilik açısından boyut atladı. “Enhancing Photorealism Enhancement” isimli makine öğrenimi projesi GTA V’in grafikleri üzerinde çalıştı ve gerçek hayattan ayırt edemeyecek hale getirdi.
Bu konuda GTA V ile çalışmalarının en büyük avantajı oyunun haritası. Çünkü Rockstar, GTA V için bir harita geliştirirken temel olarak Güneybatı ABD bölgelerini ele aldı. Yoğunlukla Los Angeles ve Güney Kaliforniya’daki sokakların izlerini taşıyan oyun, bu projeye son derece yardımcı oldu.
Her ne kadar oyun bu bölgeden ilham alınarak geliştirilse de, proje kapsamında kullanılan veri setleri Almanya’nın sokaklarında gezen araçların kaydettiği görüntülerden oluşuyor.
Fotogerçekçilik kavramı üzerinde çalışan ekip, GTA V’ten elde edilen görüntüleri “Cityscapes dataset” isimli bir veri setiyle birleştiriyor. Hareket halinde bile harika sonuçlar veren bu işlem, oyun dünyasının geleceği hakkında fikir üretmemizi sağlıyor.
Bu süreç, işlenmiş bir görüntüyü istenilen doğrultuda geliştirmek ile başlıyor. Bu geliştirme için GTA V’te yer alan ve “G-buffers” adı verilen geometrik veriler kullanılıyor. Veriler, oyunun içindeki nesneler arası uzaklık, doku kalitesi gibi bilgileri içeriyor.
Fotogerçekçilik İlerleyen Dönemde Karşımıza Çıkabilir
Tüm bunların sonucunda oyun fonksiyonel olarak gerçekçi gibi hissettirmiyor. Fakat, görüntü açısından kesinlikle gerçek hayattan bir kayıt hissi veriyor. Özellikle, araç kameralarından alınan bir görüntü gibi gözüküyor.
GTA V grafiklerini daha gerçekçi hale getiren yapay zeka bir proje olarak kalacaktır. Başka bir deyişle, GTA V için fotogerçekçilik güncellemesi gelmesi pek muhtemel değil. Hatta, önümüzdeki birkaç büyük oyunda da bu özelliği göremeyebiliriz.
Fakat, ilerleyen dönemde fotogerçekçiliğin daha da kullanışlı bir hale gelmesi; buna ek olarak oyuncuların donanım kalitesinin artması oyun dünyası için bir çığır açacaktır.
Farklı bir açıdan bakacak olursak, böylesine gerçekçi grafikler her oyuncunun hoşuna gitmeyebilir. Oyunlardaki grafiklerin bir oyun hissi vermesi kimi zaman kullanıcıların tercih ettiği bir durum oluyor. Yine de fotogerçekçilik gelişecek ve çeşitli alanlarda tekrar karşımıza çıkacaktır.
Fotogerçekçilik hoşunuza gitti mi? Öyleyse, projeyi geliştiren araştırmacıların sürecin nasıl işlediğine dair oldukça detaylı açıklamalar yaptığı videoyu da izleyebilirsiniz!