GPRS Nedir ve Ne İşe Yarar?

Mobil iletişim söz konusu olduğunda pek çok teknolojiden söz etmek mümkün. Bunlardan biri de GPRS olarak karşımıza çıkıyor. Sesli iletişim sağlamak amacı ile hayatımıza giren bu sistemin günümüzdeki internet sisteminin atası olduğunu söyleyebiliriz. Ancak henüz bu kelime sizin için yeniyse GPRS nedir sorusunun yanıtını merak ediyor olabilirsiniz. Peki GPRS nedir? GSM teknolojisinden farkları nelerdir?

Sizler için hazırlamış olduğumuz bu içerikte GPRS ne demek sorusunu yanıtlamaya çalışacağız. İçeriğimizde GPRS teknolojisinin kısa tarihinden söz edeceğiz. Ardından bu sistemin ne işe yaradığından ve nasıl çalıştığından bahsedeceğiz. Aynı zamanda GPRS’in avantajları ve dezavantajlarına da değineceğiz. Bunun yanı sıra GPRS ile GSM sistemlerinin farklılıklarını açıklayacağız. Lafı daha fazla uzatmadan içeriğimize başlayalım.

GPRS Nedir?

Mobil cihazlar günümüzde iletişim sağlamak için oldukça yaygın bir şekilde kullanılıyor. Özellikle de bu cihazlarda internet teknolojisinin kullanımı insan yaşamında çığır açan olaylardan biri. Günümüzde her birimiz iş ve eğitim hayatının yanı sıra günlük yaşantımızda da interneti pek çok farklı amaç dahilinde kullanıyoruz.

Her birimizin cebine sığan bu hızlı internet bağlantısının geçmişi ise uzun bir döneme dayanıyor. GPRS ise günümüzde kullandığımız mobil ağ bağlantısının temellerini atan sistem olarak karşımıza çıkıyor. Peki tam olarak nedir bu GPRS ve ne işe yarıyor? Gelin bu soruyu birlikte yanıtlayalım.

GPRS, tam adı ile “General Packet Radio Service”, bizim dilimizde Genel Paket Radyo Sistemi olarak biliniyor. Bu sistemin hayatımıza giriş amacı ise çevrimiçi veriyi aktarmak olarak karşımıza çıkıyor. Bu hücresel sistem, temelde düşük veri hacmine sahip olan cihazlar arasında veri aktarmayı sağlıyor.

Neredeyse 20 yıl önce hayatımıza girmiş olan bu sistem, başlarda yalnızca sesli iletişim kurmak amacı ile tasarlandı. Ancak daha sonra hücresel şebekelerde ağ bağlantısı sağlamak amacı ile kullanılarak iletişim konusunda yeni bir çağı başlattı.

GPRS sisteminin ortaya çıktığı dönemde ikinci nesil hücresel şebekeler (2G) için GSM temel bir standart olarak tercih ediliyordu. Bu sistem, ikinci nesil hücresel şebekelerin var olduğu bu dönemde internet ve GSM arasında bir bağlantı sağlamak amacı ile kullanılmaya başlandı.

Bu sayede hareket halinde bile internet bağlantısı kurmak mümkün hale geliyordu. Üstelik GPRS, daha yüksek hızda veri aktarımına da olanak tanıyordu. Dolayısıyla aslında GPRS’i GSM sisteminin yükseltilmiş bir versiyonu olarak tanımlamak yanlış olmaz. İki sistem arasındaki temel farkın ise veri aktarımı sırasında kullanılan teknik olduğunu söyleyebiliriz.

GPRS’in Kısa Tarihi

Aslında GPRS, bir paket anahtarlama teknolojisi olarak karşımıza çıkıyor. Telekomünikasyon sistemleri ise GPRS’den önce devre anahtarlama modeli kullanan bir teknoloji ile çalışıyordu. Bu iki sistem arasındaki en önemli farklılıklardan biri iletişim kanallarının kullanımı noktasında karşımıza çıkıyor.

Çünkü devre anahtarlama sistemi, iletişim kanallarının kullanımını yalnızca bir kullanıcı ile sınırlı bırakıyor. Ancak paket anahtarlama teknolojisini kullanan hücresel iletişim sistemleri, paketlere ihtiyaç duyuldukça ortak kullanım esasına göre çalışıyor. Dolayısıyla GPRS tabanlı servislerin daha düşük maliyetler ile kullanılabildiğini söylemek mümkün.

Buna bağlı olarak 2G hücresel şebeke için standart olarak kullanılan standart GSM sistemi zamanla yerini GPRS tabanlı servislere bırakmaya başladı. Bu dönemde hem 2G hem de 3G hücresel şebekeler için GPRS sisteminin kullanıldığını görmek mümkün. Bu sayede hem daha hızlı hem de daha düşük maliyetli bir şekilde çevrimiçi veri aktarmak da mümkün hale geldi.

GSM’ye kıyasla daha gelişmiş bir sistem olduğundan dolayı pek çok kişinin GPRS sistemini 2.5G olarak adlandırdığını görmek de mümkün. Bunun yanı sıra hemen hemen aynı dönemlerde EDGE sistemi de hayatımıza girdi. Bu gelişme, o dönem zirvede olan birçok üreticinin ilk akıllı telefonları piyasaya sürmesine olanak tanıdı.

GPRS Nedir ve ne işe yarar

Bu akıllı telefonlar hayatımıza girmeden önce, hücresel sistemlerin daha çok sesli iletişim üzerinde odaklandığını söyleyebiliriz. Ancak bu cihazların ortaya çıkışı sistemlerin daha çok çevrimiçi veri aktarımı üzerine odaklanmasının da önünü açtı.

Aslında bu gelişme, GPRS sisteminin yaygın olarak kullanılmasını sağladı. Günümüzde hala kullanılan bu sistemin de sonu yaklaşmış görünüyor. 5G’den söz ettiğimiz bu günlerde bu sistem de 3G teknolojisi ile birlikte tozlu raflarda yerini almaya başladı.

GPRS Ne İşe Yarar?

GPRS nedir sorusunu yanıtlarken GPRS ne işe yarar sorusuna değinmenin faydalı olacağını düşünüyoruz. En basit hali ile açıklamaya çalışırsak bu sistem, internet sistemi sağlıyor. GPRS sayesinde GSM kullanıcılarının hücresel ağ bağlantısına erişmesi mümkün hale geliyor.

Ancak sistemin tek özelliği internet bağlantısı sağlamak değil. Her ne kadar günümüzde kullandığımız hücresel ağ sisteminin temeli GPRS ile atılmış olsa da bu sistem aslında sesli iletişim sağlamak için tasarlanmıştı. Sistem, uzun ses kayıtlarını iletme özelliğine sahip. Aynı zamanda multimedya mesajlaşmak için de kullanılıyor. Dolayısıyla bu sistemin aslında hücresel iletişim konusunda pek çok işlev sağladığını söyleyebiliriz.

GPRS Nasıl Çalışır?

Devre anahtarlama modelini kullanan teknolojilere kıyasla GPRS, veri paketlerinin iletimi için birkaç yeni özellik kullanıyor. Aslında bu sistemi, GSM sisteminin gelişmiş bir hali olarak düşünebiliriz. Bu sistemde veri iletimi paket aktarım modu ile çalışıyor.

Bu mod, veri iletimi sırasında yalnızca gerekli olduğunda ağın kullanılmasına olanak tanıyor. Böylece GSM sisteminden farklı olarak kullanıcıların daha az ücret ile bağlantıda kalması mümkün hale geliyor. Çünkü GPRS sisteminde ücretlendirme, kullanıcının ağda kalma uzunluğuna bağlı olarak değil veri alışverişinin hacmine göre yapılıyor.

Veri iletiminin paket anahtarlama modeline dayandığı bu sistemde veri aktarımı daha hızlı gerçekleşiyor. Üstelik GPRS sistemi mobil ağ üzerinden zengin medya uygulamalarına erişmeyi de mümkün hale getiriyor. Bunun yanı sıra GPRS, yalnızca mobil cep telefonlarında değil pek çok taşınabilir cihazda da kullanılabiliyor.

GPRS’in Avantajları Nelerdir?

Standart GSM sistemine kıyasla GPRS, kullanıcılara pek çok avantajı beraberinde getiriyor. Gelin bu avantajlara birlikte göz atalım:

  • Bu sistemin GSM sistemine kıyasla en büyük avantajı elbette daha yüksek hızda veri aktarımı sağlaması olarak karşımıza çıkıyor. GSM teknolojisi 14,4 kbit/s hızında veri iletmeyi mümkün kılıyor. Ancak GPRS ile 86 kbit/s’ye kadar yüksek hızda veri iletmek mümkün. Bu gelişme ise pek çok alanda yeniliği beraberinde getirdi. Kullanıcıların oyun oynayabilmesi ya da yayın yapabilmesi bu yenilikler arasında yer alıyor.
  • Bu sistem ile kullanıcılar için faturalandırma çok daha basit bir hale geldi. Çünkü, paket anahtarlama teknolojisi kullanıcılar için daha az maliyetli şebeke bağlantısı sağlamaya olanak tanıyor. Bu sayede kullanıcılar devre anahtarlama modelinde olduğu gibi bağlantı uzunluğu üzerinden değil, veri aktarım hacmi üzerinden ücretlendiriliyor. Aslında bunun maliyet verimliliğini artırdığını söyleyebiliriz.
  • Bu sistemin bir diğer avantajı ise her zaman kullanılabilir olması olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü GPRS, hızlı mesajlaşma, gelişmiş SMS aktarımı ve sürekli internet bağlantısı sağlayabiliyor. Bu sayede hareket halindeyken bile veri aktarmak mümkün hale geliyor.

GPRS’in Dezavantajları Nelerdir?

Her ne kadar pek çok yenilik ve avantajı beraberinde getiriyor olsa da GPRS’in bazı dezavantajları da mevcut:

  • Bu sistem çoğu durumda teknik olarak yeterli. Ancak kimi zaman IoT kullanım durumu için yeterli olmayabiliyor. Çünkü yoğun ve uzun veri aktarımı sırasında mevcut hücre kapasitesi GPRS sisteminden etkilenebiliyor.
  • Bir süredir hücresel şebekeler için GPRS kullanılıyor olsa da günümüz şartlarında daha hızlı teknolojiler hayatımızda yerini almaya başladı bile. Dolayısıyla pek çok cihaz hala bu sistemi çalıştırıyor olsa da yakın zamanda GPRS sistemi hayatımızdan çıkacak gibi görünüyor.
  • Hayatımıza girdiği ilk zamanlarda en hızlı mobil veri aktarımını sağlayan sistem GPRS’di. Ancak şu anda bu sistemden daha hızlı veri aktarımı sağlayan bazı sistemler mevcut. Günümüzde GPRS pek çok kablosuz bağlantıya kıyasla daha yavaş veri aktarıyor.

GPRS Kullanım Alanları Nelerdir?

Hücresel iletişim konusunda çığır açan GPRS sistemi günümüzde pek çok alanda kullanılıyor. Bu sistemin en önemli özelliği hareket halindeyken de bağlantı sağlamaya olanak tanıyor olması. Bu özelliği, günümüzde GPRS tabanlı uygulamaların geliştirilmesini mümkün hale getiriyor.

Bu sistemin kullanıldığı ilk alan elbette iletişim. Hem sesli hem de internet ağı üzerinden GPRS ile iletişim kurmak mümkün. Ancak GPRS’in tek kullanım alanı iletişim değil. Bunun yanı sıra oyunlar ya da bilgi hizmetleri gibi pek çok alanda GPRS kullanılıyor.

Günümüzde GPRS aynı zamanda reklam, e-ticaret, hava durumu, eğlence, trafik, borsa ya da seyahat programları vb. alanlar için kullanılıyor. Aklınıza gelecek ağ bağlantısına ihtiyaç duyan tüm alanlarda GPRS sisteminin izlerini görmek mümkün.

GPRS Kullanım Alanları Nelerdir?

GPS ve GPRS Arasındaki Fark Nedir?

GPS ve GPRS isim olarak birbirine oldukça benziyor. Ancak bu iki sistem birbirinden oldukça farklı. GPRS, hücresel operatörlerin veri aktarımı ve internet bağlantısı hizmeti sunmasını sağlıyor. Bunun yanı sıra GPS ise, konum verileri sağlıyor.

Yani aslında GPS, uydu tabanlı bir navigasyon sistemi olarak karşımıza çıkıyor. Bu teknoloji, navigasyon sistemlerinde kullanıcıların konumlarını belirlemek ve haritalandırmak amacı ile kullanılıyor. GPRS ise mobil iletişim için kullanılan bir teknoloji.

GSM ve GPRS Arasındaki Fark Nedir?

Tıpkı GPS gibi GSM de kelime olarak GPRS ile oldukça benziyor. Üstelik GPS’nin aksine GSM de mobil iletişim sağlamak için kullanılan sistemler arasında yer alıyor. Ancak her ne kadar iki sistem de iletişim için kullanılıyor olsa da aralarında bazı farklılıklar mevcut.

Her iki sistem de mobil iletişim sağlamak için veri aktarmak amacı ile kullanılıyor. Ama GPRS ile GSM’nin veri aktarımını sağlamak için kullandıkları yöntem birbirlerinden oldukça farklı. Zaten aralarındaki farklılığı sağlayan da veri aktarımı sağlamak için kullanılan yöntem olarak karşımıza çıkıyor.

GSM, verileri aktarmak için devre anahtarlama modelini kullanıyor. GPRS ise bu işlem için paket anahtarlama modeli ile çalışıyor. Veri aktarmak için kullanılan modelin farklılığın ise veri iletim seçeneklerini oldukça çeşitlendirdiğini söyleyebiliriz.

Çünkü GPRS, GSM tabanlı cihazların aynı zamanda hücresel ağa da bağlanmasına olanak tanıyor. Bu sayede yalnızca küçük verileri SMS olarak iletebilen GSM sistemine kıyasla farklı şekillerde veri iletmek mümkün hale geliyor. Aynı zamanda GPRS sistemi ile veri aktarımı daha hızlı gerçekleşiyor.

GPRS Nedir: Genel Değerlendirme

Sizler için hazırlamış olduğumuz bu içerikte GPRS nedir sorusunu açıklamaya çalıştık. Bu doğrultuda içeriğimizde GPRS sisteminin ne işe yaradığından ve nasıl çalıştığından söz ettik. Aynı zamanda bu sistemin avantajları ve dezavantajlarından bahsettik. Bunun yanı sıra GPRS’in hem GSM hem de GPS sistemlerinden farklarına değindik. Siz de içeriğimizi okuyarak GPRS hakkında tüm merak ettiklerinize yanıt bulabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Tam zamanlı araştırmacı, yarı zamanlı yazar.