Google’ın verilerine göre; insanlar her yıl milyarlarca kez ciltlerindeki sorunun ne olduğunu araştırmak için Google’ın arama butonuna başvuruyor. Google yeni bir tıbbi uygulama geliştirmeye başlayarak, bu verilere duyarsız kalmadı. İnsanlara daha fazla uzman ve kişiselleştirilmiş yardım sağlamak için görüntü tanıma algoritmalarını içeren bir uygulama başlatmaya hazırlanıyor.
Yeni “Dermatoloji AI” uygulaması, hemen her uygulamada olduğu gibi bu defa önce Amerika Birleşik Devletleri’nde değil, Avrupa Birliği’nde kullanım için onay aldı. Şirketin geliştirici konferansında izletilen demo, bu uygulamanın öncesinde yüklenen ve incelenen, uzmanların onayladığı fotoğraflara dayalı olarak birkaç olası cilt durumu ya da sorununu işaret edecek. Böylece cilt sorunu yaşayan kişiler en azından ne gibi bir sorunla karşı karşıya kaldığı ihtimallerini öğrenmiş olacak.
Demoda gösterilen tasarımda, kişinin cilt kusurlarının farklı açılardan ve mesafelerden üç fotoğrafını çekmesini gerektiriyor. Kullanıcı isteğe bağlı olarak, etkilenen vücut kısmının veya sorununun ne kadar süredir yaşandığına dair bazı temel bilgileri ekleyebiliyor. Gönder butonuna tıklayarak, bu fotoğraflar Google’ın yeni uygulaması ‘Al’ ile paylaşılıyor. Uygulama, daha sonra, fotoğraflarda görülen cilt sorununun olası hastalıkları belirttiği “Önerilen Koşullar” başlığıyla kullanıcı ile paylaşıyor.
İçindekiler
Yapılan Aramaların %90’ına Cevap Verebilecek
Semptomlar, bulaşıcılık ve tedavi seçenekleri gibi önemli bilgilerin bir listesini gönderiyor. Google, uygulamanın “yüz binlerce cilt görüntüsü” üzerinde çalıştığını ve cilt kanserleri de dahil olmak üzere, yaygın dermatoloji aramalarının yaklaşık yüzde 90’ını kapsayan 288 durumu tanımlayabildiğini iddia ediyor. Uygulama, kişinin fotoğraflarına yanıt olarak olası tek bir cilt sorununu vurgulamıyor ve “burada listelenen öneriler, tıbbi bir teşhis değildir” uyarısında da bulunuyor.
Alınan bilgiye göre, bu yeni uygulamanın, doktorların eski hastalarından alınan görüntüleri incelediği çalışmalarda, uygulamanın analizleri muazzam sonuç verdi. Hatta uzman dermatologlardan daha iyi performans gösterdiği belirtildi. Ancak Sağlık Araştırmacısı Roxana Daneshjou bu sonucu kabul etmeyerek, bu tür teknolojiyi kullanan klinik deneylerden elde edilen çok az doğru tanı olduğunu ve bu tür uygulamaların güvenilmez olduğunu söyledi. Ayrıca dermatologların Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanması için hiçbir ‘Dermatoloji Al’ uygulamasının görüntü analiz aracının onaylanmadığını belirtti ve ‘birçoğunun gerçek tanıyı koyamadığını’ söyledi.
Covid-19 ve Öncesinde Uzaktan Muayeneler Başlamıştı
Bunun yanında Covid-19 salgını boyunca -öncesinde de- birçok Dermatoloji uzmanının, ülkemizde de, online muayene ettiğini biliyoruz. Bu uzmanlar da aslında çıplak gözle hastayı yakından görmüyor. Hastalık tanısı kameranın çözünürlüğü ya da internet bağlantısının ne kadar sağlıklı olduğuna göre doğruluk gösterebiliyor.
Google’ın bu yeni uygulaması ‘Al’ henüz klinik olarak doğrulanmadı. Ancak şirketin AI üzerindeki çalışmaları ve sağlık hizmetleri bölümünün son zamanlardaki birikimi, AI dermatoloji uygulamasını dikkate değer kılıyor. Açıklamaya göre, yine de bu hizmet şimdilik Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük pazardan uzakta, kendi sahasında yavaş yavaş başlayacak. Bu hizmetin yakın zamanda Amerikalı cilt sorunları yaşayan insanların sorunlarını analiz etmesi pek olası görünmüyor.
Tanıtım konferansında ayrıca, Google’ın baş sağlık görevlisi Karen DeSalvo; şirketin bu yılın sonunda Avrupa Birliği’nde dermatoloji Al yardım aracı olarak nitelediği uygulamayı piyasaya sürmeyi hedeflediklerini söyledi. Uygulamanın birinin kolundaki izin ‘ben’ olabileceğini öne sürdüğü videoda, başlık olarak ‘Avrupa Birliği’nde onaylanmış bir tıbbi cihaz’ cümleleri kullanıldı. Videonun altına bir not düşülerek “ABD’de henüz mevcut değildir” denildi. Bu cümleyle şirket Avrupa’da tıbbi uygulamalar için onay almanın ABD’ye göre çok daha kolay olduğunu vurguladı.
Google sözcüsü; bu hizmetin ABD’de olmasını istediklerini fakat bunun ne zaman gerçekleşeceği konusunda bir çizelgeleri olmadığını söyledi. Google’ın ABD Gıda ve İlaç İdaresi ile uygulama hakkında konuşup konuşmadığı konusunda da açıklama yapmayı reddetti; fakat onay sürecinin uzun olabileceğini kabul ettiler.
Google’ın Tıbbi Uygulaması Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?
“Google yeni bir tıbbi uygulama üzerinde çalışıyor!” haberi hakkında ne düşünüyorsunuz? Uygulamayı denemeyi düşünür müsünüz? Sizce kişilerin cilt fotoğraflarını bu uygulamada paylaşması güvenli mi? Hastalıklarınızın ne olduğunu Google’da arattığınız oldu mu, ve sonuçlara %100 güveniyor musunuz?
Görüşlerinizi bizlerle yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz!