Google Stadia, hem Google’ın sunduğu yeni bir oyun akışı hizmetinin, hem de oyun satın alacağınız vitrinin adıdır. Stadia’nın tüm avantajlarını ,dezavantajlarını ve sunduğu hizmetleri sizler için derinlemesine inceledik.
İçindekiler
Google Stadia Nedir?
Eski adıyla Project Stream olarak bilinen Stadia, Sony ve Microsoft gibi konsol üreticilerinin verilerini kullanan bir bulut akış hizmetidir.
Buradaki fikir, geliştirme ve barındırmadan dağıtım ve reklamcılığa kadar tüm oyun sürecini birleştiren bir oyun platformu oluşturmaktır. Ayrıca pahalı donanıma bağımlılığı da azaltmak, bu platformun amaçlarının biri arasında.
“Stadia vizyonumuz basit.Geliştiricilerden ilham alan ve YouTube içerik oluşturucuları tarafından güçlendirilen oyun, oyunculara odaklanıyor.”
Phil Harrison (Sony ve Microsoft’ta eski yönetici ve şu anda Google Stadia oyun platformunda çalışıyor)
Stadia, giriş maliyetini düşürerek yüksek kaliteli oyunları ana kitleye getirmenin bir yolu olarak gösteriliyor. Bu nedenle, PS4 veya Xbox One gibi pahalı bir oyun konsolu satın almak yerine Stadia, Ubisoft Assassin’s Creed Odyssey gibi büyük bütçeli oyunları ve id Software’in yaklaşan Doom Eternal gibi, cihazlarda (dizüstü bilgisayarlar, PC’ler, TV’ler, tabletler ve akıllı telefonlar) oynanabilecek şekilde tasarlandı.
Stadia, Chrome tarayıcısı ve denetleyicisi olan herkesin mevcut bir cihazda konsol kalitesinde oyun deneyimi yaşamasına olanak tanımaktadır. Ancak Stadia, oyuncular için bir video oyunu yayın hizmetinden daha fazlasıdır. Açılış sunumu sırasında Google, geliştiricilerin Stadia aracılığıyla PC, TV, cep telefonları ve tabletler gibi cihazlarda aynı anda çalışan platformlar arası çok oyunculu oyunları nasıl oynayacağını da anlattı.
Google ayrıca Stadia için tasarlanmış, YouTube’a akış yapmak ve oyunla ilgili yardım almak için Google Asistan’ı kullanmak amacıyla düğmeler içeren kendi kontrol cihazına da sahip.
Google Stadia: Nasıl Çalışır?
Stadia, 200 ülke ve bölgedeki Google’ın Veri Merkezlerinden oyunculara oyun akışı sağlıyor. Google’a göre Stadia, HDR ve surround ses ile 60 FPS’de 4K çözünürlüğe kadar gecikmesiz oyun sunabiliyor.
Gelecekte Google, 120 FPS’de 8K çözünürlüğü de destekleyecektir. Stadia’nın buluttan yararlandığı göz önüne alındığında, oyuncuların oyunlara, fiziksel bir diske veya uzun saatlerini alan indirmelere ihtiyaç duymadan erişmesi daha kolay. Tüm bunları başarmak için Google, veri merkezleri için özel bir GPU geliştirmek üzere AMD ile ortaklık kurdu. Çip, 10.7 teraflop güç sağlamayı hedefliyor (bunu PS4 Pro’nun 4.2 teraflop’uyla veya Xbox One X’in 6 teraflop’uyla karşılaştırdığımızda, oldukça iyi).
Google Stadia Uygulaması: Hangi Cihazlar Destekliyor?
Hem kayıt hem de akış hizmeti, Android ve iOS’ta Google Stadia uygulaması aracılığıyla etkinleştirilir. Giriş yaptıktan sonra, iki sürümden biriyle birlikte gelen Chromecast Ultra’nıza, uygulamadan bir oyun yayınlayabilir veya PC’nizde yayın yapmaya başlamak için Stadia.com’a gidebilirsiniz.
Stadia Oyunları: Akışta Neler Yayınlanabilir?
Stadia, oyun seçimi söz konusu olduğunda biraz karışık bir koleksiyona sahip. Red Dead Redemption 2 ve Mortal Kombat 11 gibi gerçekten iyi oyunlar mevcut. Ayrıca Just Dance 2020 gibi insanlara muhtemelen daha az çekici gelen bazı oyunlar da yer alıyor.
Stadia, koleksiyonunda; Watch Dogs Legion, Baldur’s Gate 3, Marvel’s Avengers ve Cyberpunk 2077 gibi çok beklenen oyunlara ev sahipliği yapacak. Başlangıçta Google Stadia’nın 12 oyunla piyasaya sürülmesi gerekiyordu, ancak lansmandan bir gün önce, bu sayı Stadia Pro aboneleri için ücretsiz olan bir ekstra oyun: Samurai Showdown ile neredeyse ikiye katlanarak 22 oyuna çıktı.
Google, lansmanından bu yana koleksiyonuna yaklaşık bir düzine yeni oyun ekledi ve yıl sonuna kadar 100’e yakın oyun daha eklemeyi planlıyor. Google’ın, Microsoft’un Xbox Game Pass ile yaptığı gibi bir çok yeni oyunu düşürme gücüne ve bütçesine sahip olması harika. Ancak buradaki sorun, Steam gibi diğer hizmetlerle karşılaştırıldığında içeriğin her zaman sınırlı kalmasıdır.
Stadia Ne Kadar İyi Çalışıyor?
Bir TV’de veya akıllı telefonda internet üzerinden 1080p ve saniyede 60 kare hızında oyun akışı yapmak çok cazip geliyor. Hiç şüphe yok ki Google gecikmeyi azaltmak ve akışın oyuncuların çoğu için iyi çalıştığından emin olmak için çok çalışmış. Ancak, akışın yalnızca güçlü internet bağlantılarında çalıştığını söylemeliyiz. Google, oyunları 1080p/60fps’de yayınlamak için 25 megabit internet hızı gerektiğini söylüyor.
Google, yıl sonuna kadar ABD ve Avrupa’da hizmeti başlatmaya hazır olabilir, ancak sabit bir geniş bant bağlantısı üzerinden ortalama indirme hızının 9,93 Mb/sn olduğu Hindistan gibi bir ülkede internet üzerinden video oyunları yayınlamak imkansız. 25 Mb/sn indirme hızıyla bile, İnternet üzerinden oyun akışı yapmak için ne kadar veri kullanıldığını bilmiyoruz.
Başka bir büyük soru: Oyuncular hareket halindeyken telefonlarında oyun yayınlamaya hazır olacaklar mı? Evet, Reliance Jio’nun gelişinden sonra veri maliyeti büyük ölçüde düştü. Ancak bir sokakta hareket halindeyken oyun oynamak için sürekli bir internet bağlantısına ihtiyacınız var. Ağır grafikleri işlemek ve saniyede 60 kare elde etme konusunda eğer iyi bir internete sahipseniz hiçbir gecikmeyle karşılaşmazsınız. Bu şekilde bir akıcılığa sahip olmak, bizce şimdilik imkansız. Ancak insanlar, sokakta hareket halindeyken AAA oyunlarını oynamak amacıyla gereken veriler için ekstra internet ücreti ödemek isteyecekler mi?
Avantajlar | Dezavantajlar |
Bilgisayar ve telefon arasında sorunsuz geçişler | 4K, 4K’ya benzemiyor |
Şaşırtıcı derecede iyi performans | Başlangıçta birçok özellik eksik |
Pro aboneler için 4K HDR | LTE üzerinden çalışmaz |
Sınırlı oyun havuzu |
2020 ve sonrasında Google Stadia
Google, 2020’de bulut hizmetine 120 oyun getirme yolunda ilerlediğini söylüyor. Bunlardan 10 tanesi Stadia’ya özel olacak. Yeni oyunlara ek olarak Google, Stadia’nın bu yıl bir noktada web üzerinden 4K’da oyun akışı yapabileceğini ve Pixel olmayan diğer Android telefonlara Stadia desteğini getireceğini söylüyor.
Platformda yapılan son güncellemeler arasında, Stadia oynamak için herhangi bir Chromecast Ultra’yı kullanabileceğiniz, yani yalnızca Founders Pack ile gelenlerle sınırlı kalmayacağınız müjdesi yer alıyor. Stadia Pro aboneliğiyle Thumper, Rise of the Tomb Raider, Samurai Showdown dahil olmak üzere beş oyun sunuluyor. Google Asistan kullanma özelliği de, güncellemeler arasında. Ancak Google yine de PC’nin, Asistan uygulamasını ve Stadia denetleyicisi aracılığıyla Web’de kablosuz oyunu desteklemesi gerektiğini söylüyor.
Google Stadia’yı Satın Alın, Eğer
100 Mbps (veya daha iyi) internete sahip bir oyuncuysanız,
İndirmelerden, güncellemelerden ve pahalı donanımlardan bıktıysanız.