Koronavirüs süreci video konferans servislerine olan ilgiyi önemli ölçüde arttırdı. Google da bu alan için geliştirdiği yeni “Google Meet” adlı yeni uygulamasını hizmete sundu. Google’ın zaten bu alanda Hangouts adlı bir uygulaması bulunuyordu. Ancak, Google Meet, Hangouts’dan farklı olarak korona virüs sürecinde iş ve eğitim hayatına yönelik daha fazla imkanlar sunuyor. Bir blog yazısında şirket “Covid-19 sürecinde, olabildiğince çalışan, eğitimci ve öğrencinin üretken kalmalarına yardımcı olmak için üzerimize düşen görevi yapmak istiyoruz.” ifadesini kullandı.
Google Meet, video görüşmesinin yanında sesli arama, mesajlaşma, video gönderimi ve ekran paylaşma özelliklerini bulunduruyor ve 250 kişiye kadar katılımcıyı destekliyor. Zoom’da bulunun 40 dakika konuşma süresi sınırlaması Google Meet’de ise 60 dakikaya sınırlanmış. Ayrıca, G Suite kullanıcılarına Gmail ve Takvim’i entegre bir şekilde kullanımını sağlıyor.
Hangouts’da kullanılan karanlık arayüzüne karşılık, Meet’de beyaz parlak araç çubuğu tercih edilmiş. Bu araç çubuğu üzerinden kameranızı ve mikrofonunuzu açıp kapatabilir, ekranınızı paylaşabilir ve katılımcıları ekranın sağ bölümünde görebilirsiniz. Hangouts’daki gibi ana ekrana o sırada konuşan kişinin görüntüsü gelir. Fakat Hangouts’un aksine bu düzeni değiştirebilme özelliği mevcut.
Ekran paylaşımı yapmak isterseniz, Meet tek bir Chrome sekmenizi veya tek bir ekran pencerenizi paylaşmayı sağlar. Meet’in tek problemi ise diğer video konferans uygulamalarında da bulunan uzun süreli toplantılarda bataryayı çok hızlı tüketmesi ve ısınma problemlerinin ortaya çıkması olabilir.
Google, çeşitli güvenlik önlemlerinin “Google Meet” de bulunduğunu belirtti. Toplantılara Google hesabı dışında bir hesapla kesinlikle girilemeyeceği ve toplantı kodlarının, brute-force ataklarına karşı yeterince kompleks bir şekilde şifrelendiğini belirtti. İddialara göre Zoom uygulaması telefon köprüsü, bulut kaydı ve Zoom dışı konferans görüşme odaları için şifreleme yöntemine pek önem vermemiş ve bu durum ciddi güvenlik zafiyetlerine yol açıyordu. Görünen o ki Google Meet de bu tarz problemlerin yaşanmayacağı öngörülüyor.
Uygulamanın kullanıcısı sayısı Mart ayından bu yana çok hızlı bir şekilde artıyor. Mart’ın başında indirilme sayısı 5 milyonu geçti, 20 gün sonra 10 milyona ulaştı ve şu an 50 milyondan fazla indirildi.
Önümüzdeki aylarda daha fazla özellik gelmesi beklenen Google Meet, yıl sonuna kadar ücretsiz olacağa benziyor. Bu gidişle indirilme sayısı biraz daha artacak gibi. Peki siz karantina sürecinde hangi video konferans araçlarını tercih ediyorsunuz? Zoom? Microsoft Teams? Google Meet?
Zoom un güvenlik açıkları ortaya çıktıktan sonra google tarafından sağlam darbe alacağa benziyor