Akıllı telefonlarımızda bulunan navigasyon uygulamaları artık kuşkusuz hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Bu durumun en büyük sebebi ise; navigasyon uygulamalarının yol tarifi özelliğinin yanı sıra, trafik durumunu da kullanıcılara sunuyor olması. Peki, dünya’da en çok kullanılan navigasyon uygulaması olan Google Haritalar trafiği nasıl tahmin ediyor?
Kullanıcılar Google Haritalar uygulaması ile trafiğin yoğun veya akıcı olduğunu, alternatif rota önerilerini, tahmini varış saatini ve yolcuğun kalan süresini saniyeler içerisinde rahatlıkla görebiliyor.
Google Haritalar, dünya çapında 220’den fazla ülkede en ayrıntılı harita veritabanına sahip bir uygulama.
Günümüzde navigasyon pazarının büyük bir kısmına hükmeden Google Haritalar, rakiplerinin önünde kalabilmek adına veri toplama ve kullanma yöntemlerini geliştirmeye devam ediyor.
Google Haritalar’ın trafik durumunu analiz etme ve trafik hareketini doğru bir şekilde tahmin edebilme özelliği yıllar içerisinde rakip uygulamalara da yol gösterici olmuş durumda.
Google Haritalar, yollardaki trafik koşullarını analiz edebilmek ve kullanıcılarına en doğru sonuçları sunabilmek adına toplu konum verilerini kullanıyor. Ancak unutulmaması, hatırlanması gereken en önemli nokta; şimdilik tüm navigasyon uygulamaları trafik durumlarını anlık olarak kullanıcılarına sunmaktadır. Bu sebeple, 5 veya 30 dakika sonra trafik durumunun nasıl olacağı konusunda herhangi bir tahminde bulunmazlar.
Google Haritalar, yakın gelecekte trafiğin nasıl görüneceğini tahmin etmek için zaman içinde yolların geçmiş trafik modellerini de analiz etmeye başlamış durumda. Google, geliştirmekte olduğu uygulamada makine öğrenimini kullanarak iki veri kümesine dayalı tahminler oluşturmayı planlıyor.
Google Haritalar’da kullanılacak olan kümelerden birisi geçmiş trafik bilgilerinin yer aldığı veritabanı, bir diğeri ise canlı trafik koşulları olarak belirtiliyor. Uygulama, sahip olduğu verileri karşılaştırarak, kullanıcılarına gün içerisinde oluşabilecek trafik durumları hakkında tahminlerde bulunmayı planlıyor.
Google Haritalar Bu Tahmini Nasıl Yapıyor?
Google Haritalar uygulamasının trafik durumunu belirtmek için kullandığı 3 ana renk kodu bulunmaktadır. Yeşil, sarı ve kırmızı renklerinden oluşan bu kodlar, kendi içerisinde de farklı renk tonlarını koyu veya açık şekilde barındırmaktadır. Bizim sorumuz da tam olarak bu kısımla alakalı. Google trafik koşullarını tam olarak nasıl tahmin ediyor?
2009 yılına kadar Google Haritalar, trafik durumunu ve daha hızlı rota önerilerini geçmiş veriler ve devletin veya özel şirketlerin kontrolünde olan sensörlerden elde ettiği veriler ile analiz ederek işliyordu. Radar, aktif kızılötesi ve lazer radar teknolojilerini kullanan bu sensörler zamanın ihtiyacını karşılayacak nitelikteydi ancak kısıtlıydı. Kullanılan bu sensörler otoyol ve ana yollarda mevcut olduğu için; elde edilen veriler alternatif rota önerilerini üretmekte zayıf kalıyordu.
2009 yılından itibaren Google, Google Haritalar’da Android işletim sisteminin de gücünü arkasına alarak devrim niteliğinde bir yeniliğe imza attı ve toplu kaynak kullanımına başladı. Google Haritalar uygulamasını GPS özelliği etkin bir şekilde kullanan kullanıcılardan veri toplamaya başlayan Google, elde ettiği veriler ile çok daha sağlıklı analizler gerçekleştirerek, kullanıcılarına eşsiz bir deneyim yaşatmaya başladı.
GPS özelliği etkin olan telefonlar, Google sunucularına anonim şekilde oldukça küçük boyutta veriler göndererek araçlarının hangi hızda ilerlediğini Google’a bildiriyorlar. Bu sayede Google Haritalar trafik verilerini anlık olarak güncel tutabiliyor.
Google Haritalar’ı kullanan kişi sayısı artıkça, trafik tahminleri daha da güvenilir hale geliyor. Çünkü uygulama aynı rota üzerinde seyahat eden arabaların ortalama hızına odaklanarak tahminlerde bulunuyor. Bu sayede bir veya bir kaç aracın yol kenarına park etmesi trafik sıkışıklığı olarak algılanmıyor.
Google Haritalar, belirli bir yol bölümü için trafik akışını tahmin etmek için yeterli veriye sahip değil ise, bu bölümü gri renkte göstermektedir.
Google, 2013 yılında Waze’i satın alarak trafik hesaplamalarına insan katkılarını eklemiş oldu. Waze uygulamasında kullanıcılar, kazaları, hız tuzaklarını, yol tamiratları ve benzeri anlık durumları güncelleyebiliyorlar. Bu bilgiler doğrultusunda da Google, hem harita verilerini güncelliyor, hem de kullanıcıları çeşitli uyarı işaretleri ile bilgilendiriyor.
Google, Google Haritalar uygulamasında yer alan algoritmaları açıklamasa da, Google Haritalar trafiği nasıl tahmin ediyor? sorusunun kısa ve öz cevabını kullanıcı girdileri ve cihaz verileri şeklinde verebiliriz.
Bonus: Google Haritaları Manipüle Etmek
Geliştirdiği teknolojiler ile insan hayatını kolaylaştırmayı başaran Google’ın Haritalar uygulaması elbette kusursuz değil. Aşağıda yer alan videodan izleyebileceğiniz gibi, yeterli sayıda cihazınız var ise, Google Haritalar’ın sonuçlarını manipüle edebilirsiniz.