Google Haritalar farklı ülkelerde neden farklı sınırlar gösteriyor? Google Haritalar, ulusal sınırları yansıtıyor mu yoksa onları yeniden mi yaratıyor? Milyonlarca insan tarafından kullanılan Google Haritalar; uydu görüntüleri, sokak haritaları, gerçek zamanlı trafik koşulları ve rota planlamaları gibi birçok özelliği ile dünyanın her yerinde oldukça yaygın. Son istatistiklere göre uygulama, dünya nüfusunun neredeyse %98’inin yaşadığı alanların uydu görüntülerine sahip.
Bir ülke eğer Google Haritalar ile aynı fikirde olmazsa ortaya hangi yasal ve siyasi sonuçlar çıkar? Birçok ülke arasında sınır anlaşmazlıkları yaşanabiliyor. Google böyle bir durumla başa çıkabilmek için etkileyici bir politika bulmuş. İşte bu noktada bir dahaki sefere Google Haritalar kullandığınızda uygulamanın düşündüğünüz kadar mutlak olmayabileceğini unutmayın. Bunun nedeni, Google’ın baktığınızda hangi ülkede olduğunuza bağlı olarak sınırları ülkeler arasında değiştirmesidir. Yani Google, görüntüleyenin görmeyi beklediği şeye bağlı olarak haritalarını özelleştirmekte.
Bunun sebebi siyasi ilişkiler. Google, ülkeler arasındaki siyasi ilişkiler sebebiyle bazı ülkelerin sınırlarını vurgulamaktan kaçınıyor. Şirket ayrıca şu anda 32 eyaletin sınırlarını Birleşmiş Milletler’ in diğer 162 üyesinde farklı bir şekilde sergiliyor. Bu ülkelerin çoğu, sınırlar konusunda tartışmalı ve askeri çatışmalarla karşı karşıya durumda.
Prosedür şu şekilde işliyor. Bir sınır, iki veya daha fazla bölge tarafından tartışıldığına, Google Haritalar her farklı ülkedeki sınırları o ülkenin inançlarını yansıtacak şekilde değiştirir. Sınır anlaşmazlığından etkilenmeyen ülkeler o sınırları iki noktalı yani kesikli çizgilerden oluşmuş bir sınır olarak görür. Anlaşmazlık yaşayan ülkelerdeki vatandaşlar ise sınırları, ülkelerinin toprak anlaşmazlığına ilişkin görüşünü temsil eden sağlam bir çizgi şeklinde görürler.
Tarihsel olarak haritacılar, haritalarını olabildiğince objektif olacak şekilde hazırlarlar. Google kendi haritalama metoduyla da aynı şeyi yapmayı amaçladığını belirtiyor. Bir yol veya dağ gibi fiziksel bir yapıyı tüm kullanıcıları tatmin edecek şekilde çizmek kolay olsa da bölgesel sınırlar siyasetle ilgili olduğu için oldukça karışık bir konudur.
Ülkeden Ülkeye Farklılık Gösteren Bazı Sınırlar
Yasal sınır konusunu düşünecek olursak, farklı ülkelerin yasal sınırları için farklı tanımları olacaktır. Google, sınır yerleştirme konusunda arabulucu rolünde. Bir devlet sınırlarını politik olarak yeniden tanımlasa bile Google bunu yapana kadar bu sınırlar birçok insanın pratik yaşamında yalnızca teorik olarak var olur. Google bu sorumluluğu istemese de bu durum devlet dışı birçok kuruluşa güç vermekte. Google Haritalar’ın farklılık gösterdiği bazı durumları inceleyelim.
- Çin ve Hindistan ülkeleri, aralarındaki tartışmalı Arunachal Pradesh bölgesi ile ilgili kendi siyasi gerçeklerini yansıtmayan haritaların yayınlamasını yasakladı. 2009 yılında Google, konuyla ilgili kullanıcıları memnun etmek için sınırları farklı şekilde çizmek üzere adım attı. Böylece Google’a Çin’den ve Hindistan’dan erişildiğinde birbirinden farklı sınırlar gösterilmeye başlandı.
- Hindistan ve Pakistan 70 yılı aşkın bir süredir Keşmir’in dağlık bölgesinin kontrolü için on binlerce kişinin öldüğü ve araya Çin’in de girdiği çatışmalar yaşıyor. Bu durumda eğer Google Haritalar’ı Hindistan’da açarsanız Keşmir’in tamamını sınırları düz çizgilerle işaretlenmiş olarak ülkenin bir parçası halinde gözlemlersiniz. Eğer Çin’den bakarsanız Çin işgali altında kesin çizgili Keşmir olarak görürsünüz. Son olarak Pakistan’dan baktığınız takdirde işgal altında olan bölgeleri noktalı çizgilerle sınırlanmış olarak görürsünüz.
- Türkiye içindeki Google Haritalar kullanıcıları, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni haritada tanır ve görürken uygulamayı Birleşmiş Milletler’den kullanan birisi bu bölgeyi tanımamaktadır.
- Japonya ve Kore Yarımadası arasındaki su kütlesini düşünelim. Bu su kütlesi neredeyse herkes için Japonya Denizi olarak bilinmektedir. Fakat Güney Kore’deki Google Haritalar kullanıcıları uygulamada burayı Doğu Denizi olarak görür.
Google Objektif Bir Yol İzliyor
Google çok tartışmalı bölgeler için ‘’tartışmalı bölge ekibi’’ adını verdiği bir grupla birlikte çalışıyor. Bu grup anlaşmaya varılamayan yerlerde ne yapılacağına karar veriyor. Google yaptığı açıklamada şöyle söyledi: ‘’Hedefimiz her zaman kesin gerçeğe dayalı olarak, mümkün olan en kapsamlı ve doğru haritayı oluşturmak.’’ Şirket bu hedefi doğrultusunda Birleşmiş Milletler ile olan toplantılara, uluslararası anlaşmalara ve konferanslara sık sık katılarak kendini güncelliyor. Google ayrıca yaptığı açıklamada jeopolitik anlaşmazlıklarda tarafsız kaldıklarını ve tartışmalı alanları objektif olarak sergilemek için her türlü çabayı gösterdiklerinin altını çiziyor.
Kısaca Google, bizi kavganıza karıştırmayın diyormuş 🙂
Harika bir konuya değinmişsiniz, teşekkürler.
İlginiz için biz teşekkür ederiz 🙂
Çok güzel bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık
Teşekkürler, iyi okumalar 🙂
Bir yandan da Google’ın dünya üzerinde Algı Yaratmak konusunda elinde büyük bi stratejik gücün olması da göz ardı edilemez bi durum. Tıpkı boğazlarımızın isimlerini İngilizce anlamlarını yazmak gibi, tıpkı kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak göstermek gibi. Ne acı bi durum oysa.