Google tarafından çıkarılan YouTube Music uygulamasına daha fazla odaklanılması için Ekim ayında Google Play Music hizmeti kapatılacak. Fakat bu sonlandırma işlemi bir anda gerçekleşmeyecek ve bölgesel olacak. Örneğin, Eylül ayında Yeni Zelanda ve Güney Afrika’da, Ekim ayında ise tamamen hizmet kesilecek. Google Play Music, milyonlarca Android telefonda varsayılan müzik uygulaması olarak önceden yüklü şekilde sunulmasına rağmen başarısız oldu. Spotify ve Apple Music gibi rakipleri tarafından geride bırakılarak onlar kadar aboneye ulaşamadı.
60 milyondan fazla şarkı sunacak olan, Google’ın yeni umudu ve odağı olan YouTube Music, müzikleri satın alacağımız bir mağazaya sahip olmayacak. Bu yönüyle Spotify uygulamasına daha çok benzemekte.
Analistlere göre, Google’ın YouTube markasına odaklanmasının doğru bir strateji olduğunu düşünülüyor. Enders Anlysis’in teknoloji müdürü Joseph Evans, Google Play Music’in asıl sorununun markalaşma olduğunu ve ismini birkaç kez değiştirdiklerini söyledi.
Google YouTube Music İle İç Rekabet Ortamı Oluşturdu
Google Music 2011 yılında piyasaya sürüldü. Kullanıcıların mevcut müziklerini saklaması için bulut özelliği ve müzik indirmek için daha fazla satın alma seçeneği sunuluyordu. Daha sonra 2013 yılında, Google Play Music adını aldı ve çevrim içi müzik dinleme özelliği getirildi. Yeni şeyler deneyen Google ne yazık ki yeteri kadar kullanıcı çekemedi. Buluta müzik yüklemek çok az insan tarafından kullanılıyordu, özellikle genç kullanıcılar hiç kullanmıyordu. Yalnızca çevrim içi müzik dinlemek çoğu kullanıcı için yeterliydi.
Google, 2015 yılında YouTube Music’i piyasaya sürdü. Google bu olaydan sonra kendi içinde rekabet oluşturdu ve YouTube Music’in ürün müdürü Brandon Bilinski “ Yaptığımız şey zordu çünkü odağımızı nereye koyduğumuz konusunda küçük bir iç rekabet vardı.” dedi. Şirket 2017 yılında iki uygulamanın geliştirme ekiplerini birleştirerek hangi uygulamanın geçerli olması gerektiği üzerine bir tartışma başlattı. Bu tartışma sonucunda fikir birliği ile YouTube Music uygulaması seçildi.
Google Play Music Ekim ayında kapatılacak ve uygulamayı kullanan herkese oynatma listelerini ve satın alımlarını YouTube Music’e aktarması için Aralık ayına kadar süre verilecek. YouTube Music, büyük müzik şirketlerinden 60 milyondan fazla şarkı sunmanın yanı sıra ses içeriğinde YouTube’un video paylaşımından da yararlanıyor. Brandon Bilinski, bir müzik sınıflandırma algoritmasının YouTube Music’te içeriklerin hangisinin gösterilmesi gerektiğini ya da diğer kullanıcı tarafından istenmeyen içeriklerin güzel bir şekilde engellendiğini söyledi. YouTube Music, Google Play Music’in aksine müzik satın alımları sunmayacak.
Enders Anlysis teknoloji müdürü Joseph Evans, “Spotify çevrim içi müzik paylaşımını çok iyi yapıyor. YouTube gibi video paylaşımı yapan bir uygulamanın büyük riskleri var ancak YouTube’un zaten on milyonlarca ödeme yapan abonesi var. Müzik sektöründe büyük oyuncu olmak için doğru yönde gidiyor.” dedi.
Reklamlar ve belirli bir süre ücretsiz üyelik ile birçok kullanıcı çeken YouTube Music’in geleceği parlak bir şekilde ilerliyor. YouTube Music’in Google Play Music ile kaderi aynı olmayacak gibi gözüküyor.