İçindekiler
Google Earth Nedir?
Google Earth nedir? Google Earth, kapsamlı bir Dünya haritası yapmak için görüntüler kullanan benzersiz bir coğrafi haritalama ve etiketleme programıdır. Bu uygulama bir milyardan fazla uydu ve havadan görüntüyü birleştirmektedir. Bireylerin ve grupların iklim değişikliğini takip etmelerine, bilinmeyen coğrafi ve ekolojik özellikleri keşfetmelerine ve tarihimizi kaydetmelerine olanak tanıyan çok yönlü bir araç sunmaktadır.
Bu dijital haritacılık aracı, hükümetler, özel kuruluşlar ve coğrafi verileri takip etmek ve sayısız sona erdirmek isteyen kişiler için yararlı bir kaynak olmaya devam etmektedir. Google, muazzam miktarda veri toplayarak ve iyileştirerek, çevrecilerin değişen flora ve fauna modellerini küresel ölçekte gözlemlemelerini, hükümetlerin dünya çapındaki şehirlerin büyümesini incelemelerini sağlamaktadır.
Google Earth Kim Tarafından Kontrol Edilmektedir?
Google Earth nedir sorusu akıllara bu uygulamanın arkasında kimin olduğunu da akıllara getirmektedir. Google Earth’ün altında yatan teknoloji, orijinal olarak görsel veritabanları oluşturan bir oyun şirketi olan Intrinsic Graphics tarafından geliştirilmiştir. 2004 yılında Google, Intrinsic’in bir parçası olan Keyhole Inc.’i satın almıştır. Pokemon Go’dan sorumlu Niantic, Google‘ın yan firması haline gelmiştir.
2005 yılında piyasaya sürülen Google Earth, dünyamızın ilk yaygın kompozit haritasıdır. 2015 yılında geliştirme ekibi erişilebilirlik ve kullanılabilirliğe odaklanan yenilenmiş bir versiyon planlamaya başlamıştır. 2017 yılında piyasaya sürülen yeni uygulama, artık Google’ın Chrome tarayıcısı aracılığıyla ve bağımsız uygulamalarını indirerek kullanılabilir. Google Earth, NASA tarafından elde edilmiş 1984’e kadar uzanan uydu görüntülerine sahiptir. Kullanıcıların sanal olarak zamanda geriye yolculuk etmelerini sağlar. Uydu ve havadan görüntüler aracılığıyla yeni görüntüler elde edildikçe, harita sürekli değişen dünyamızı yansıtacak şekilde güncellenmektedir.
Google Earth tarafından kullanılan görüntüler ve veriler NASA, National Geographic ve diğerleriyle ortaklıklar yoluyla toplanmaktadır. Google Earth’ün ürün yöneticisi Gopal Shah’a göre, geliştirme ekibi 4 adet tasarımcıdan ve uygulamanın veri gönderme yeteneğini geliştirmeye odaklanmış 30 mühendisten oluşmaktadır. Shah, Live Science’a yaptığı açıklamada, “2G ağı üzerinde Hindistan’ın köyünde bir çocuk olsanız bile, Google Earth’e kolaylıkla erişmenizi istiyoruz.” demiştir.
Google Earth Nedir ve Görüntüler Nasıl Alınır?
Google Earth, dünyanın herhangi bir bölümünün en net görüntüsünü oluşturmak için uydu ve hava fotoğrafçılığı ile çekilen milyarlarca görüntüyü dijital olarak birleştirir.
Aynı zamanda, farklı açılardan çekilen binlerce hava fotoğrafından oluşturulan birçok alan 3D olarak oluşturulmuştur. Google’ın kullandığı karmaşık bir algoritma, manzarayı modeller ve kullanıcıların etkileşimde bulunabileceği bir 3D görünüm oluşturur. Böylece ortaya canlı ve erişilebilir görüntüler ortaya çıkar.
Uygulama Nasıl Kullanılır?
Çoğu kişi için Google Earth, şehirleri ve manzaraları yukarıdan keşfetmenin yeni bir yoludur ve dünyamızı daha geniş bir bağlamda görmemize izin verir.
Avustralya’da yetiştirilen Hindistanlı bir yetim olan Saroo Brierley, 25 yıl boyunca ailesinden ayrıldıktan sonra Google Earth’teki coğrafi işaretleri izleyerek ailesiyle yeniden bağlantı kurabilmiştir. Bu deneyimler 2016 yılında “Lion” adlı uzun metraj filmine uyarlanmıştır. “A Long Way Home” adlı kitabında da yaşadığı bu deneyimi detaylandırmıştır.
Haber kuruluşları ayrıca, insanların video belgesini dışa aktarmasına olanak tanıyan Earth Studio aracılığıyla Google Earth’ü kapsamlı bir şekilde kullanmaktadır. İnsanların güncel olayları coğrafi bir bağlamda daha iyi anlamalarına izin vermek, günümüz meselelerini daha bütünsel bir şekilde tanıma yeteneğimizi geliştirir. Google Earth sayesinde Endonezya hükümeti, Endonezya kıyılarındaki yasa dışı olarak avlananları görebildi, sağlıklı bir kıyı şeridini sürdürmek üzere politika uyguladı. Bir başka keşif grubu da, Google Earth sayesinde Mozambik’teki bir platonun üzerinde el değmemiş bir yağmur ormanı keşfetti. Bu ormanın konumunun gizli kalmasını ve bütünlüğünün korunmasını sağlamak için adımlar atabildiler.
Google Earth İle Gezilebilecek Yerler
Amazon Ormanları, Brezilya
Amazon, biyologların sürekli yenilerini keşfettiği milyonlarca tür içeren ünlü yağmur ormanları ile dünyanın en büyük nehir havzasıdır. Google, Amazon Vakfı ile ortaklaşa olarak, çevresini ve orada yaşayan yerli halkı vurgulamak için bu bölgenin fotoğraflarını çekti. Google’ın ekibi, fotoğrafları çekmek için bisiklet ve tekneler kullandı. Hatta bazı yerel sakinlerden kameralı bisikletlere binmelerini istedi.
Everest, Nepal
Everest, Asya’nın Nepal / Tibet sınırının 8.850 metre üzerinde yer alan dünyanın en yüksek dağıdır. Edmund Hillary ve Sherpa Tenzing Norgay, 1953’te Everest’e tırmanmayı başardılar. Günümüzde zirveye tırmanmak hala riskli olarak görülmektedir. Google’ın elindeki Everest’in ana kampındaki görüntüler, balık gözü lensiyle donatılmış hafif bir kamera ve tripodla çekilmiştir.
Büyük Set Resifi, Avusturalya
Avustralya sahillerindeki dünyanın en büyük canlı yapısı olan mercan resiflerinden oluşan bir gruptur. 350.000 km karelik bir alana yayılmıştır. 2012 yılında Google, birçok resifi sergileyen 360 derecelik su altı görüntülerini elde ettiğini belirtmiştir. Fotoğrafları çekmek için özel olarak tasarlanmış bir su altı kamerası kullanan Catlin Seaview Survey ile birlikte fotoğraflar çekilmiştir.
Antarktika
Antarktika – dünyanın dibinde bulunan dünyanın en büyük çölü – bilim adamları için hala zor ve pahalı bir yer olarak anılmaktadır. Bununla birlikte, uzak oluşu ve doğa şartları sebebiyle bilimsel çalışmalar için sağlıklı bir ortam oluşturamamaktadır. Google, balık gözü lensiyle donatılmış kamera teknolojisi sayesinde bu eşsiz kıtaya ait görüntüleri yakalayabilmiştir.
Fuji Dağı, Japonya
Fuji Dağı, Japonya’nın en yüksek zirvesidir ve deniz seviyesinden 3.776 metre yüksektir. Volkanik bir dağdır fakat şu an aktif değildir. Son büyük patlaması 1707 yılında gerçekleşmiştir, ancak dağ günümüzde de ülkede önemli kültürel ilgi görmektedir.
Google, blogunda yaptığı açıklamada, “Şu anda inaktif olan yanardağ, yüzyıllar boyunca sayısız haiku ve tahta baskılara ilham verdi ve dünya çapında mükemmel konik şekliyle Japonya’nın en ikonik sembollerinden biri haline geldi. Bünyemizde barındırdığımız harita teknolojisi sayesinde bu eşsiz mirası fotoğraflamak gerektiğini düşünüyoruz.” demiştir. Bu açıklama üzerine kameralarla donatılmış sırt çantalarıyla Google fotoğrafçıları dağın yolunu tuttu ve ortaya güzel çalışmalar çıkardılar.