Google Arama İpuçları: Arama Şeklinizi Değiştirin

Milyonlarca insan her gün çeşitli nedenlerle Google arama motorunu kullanıyor. Ancak çoğu insan Google aramayı tam potansiyeliyle kullanmıyor olabilir. Verimliliğinizi zirveye çıkarmak istiyorsanız, odak noktanızı keskinleştirmek ve daha verimli çalışmanıza yardımcı olmak için Google arama ipuçları içeren kılavuzumuza bir göz atın.

Belirli Kelimeleri İçeren Sonuçları Elemek için Kısa Çizgi (-) Kullanmak

İlginizi çekmeyen çok sayıda sonuç üreten bir terimi aramaya çalışıyorsanız, belirli kelimelerin bulunduğu sonuçları elemeniz işinize yarayacaktır. Kısa çizgi işaretiyle bunu sağlamak da oldukça kolaydır.

Örneğin, Atatürk kelimesiyle bir arama yaptığımızı düşünelim. Bu durumda karşımıza çıkan ilk sonuç Vikipedi’den olacaktır. Ancak biz Vikipedi kaynağından gelen sonuçları görmek istemiyorsanız arama çubuğuna “Atatürk -vikipedi” yazabilirsiniz.

Tam Bir İfade Aramak için Alıntıları Kullanmak

Google arama sonuçlarını listelerken, aratılan kelimelerin sırasının değiştiği çeşitli kombinasyonlarını da karşımıza çıkartır. Bunu önlemek için tırnak işareti kullanabiliriz.

Örneğin, “Dizüstü Bilgisayar aksesuarları” kelime öbeğini arattığınızı varsayalım. Bu şekilde tırnak içine alarak kelime öbeğini alıntılarsanız, o kelime öbeğini tam olarak yazdığınız gibi arayacaktır. Eğer tırnak içine almadan aratırsanız, motor bu üç kelimeyi herhangi bir sırayla içeren sayfaları da arar.

google-arama-motoru-tırnak-işareti

Sık Ziyaret Ettiğiniz Sitelere Benzer Siteler Bulmak

Çok beğendiğiniz bir İnternet sitesi olduğunu varsayalım. Sitenin içerikleri merak ettiğiniz ve ilgilendiğiniz alanları içeriyor. Ancak bir süre sonra bu site size yeterli gelmemeye başlıyor, benzeri bir site arayışına giriyorsunuz. Tam burada sıradaki ipucumuz devreye giriyor.

Örneğin, Hepsiburada gibi bir alışveriş sitesi bulmak istiyorsunuz. Eğer, related:hepsiburada.com yazarak arama yaparsanız karşınıza diğer alışveriş sitelerinin bağlantıları gelecektir. Bu ipucu sayesinde aklınıza gelen tüm sitelerin benzerlerini kolaylıkla bulabilirsiniz.

benzer-site-google-arama

Web Sitelerin Kullanacağı Anahtar Kelimelerle Arama Yapmak

Kullanıcılar, Google araması yaparken günlük hayatta kullanılan bazı cümleleri kullanabilirler. Ancak Google bu tarz aramalarda doğru sonucu veremeyebilir. İnternet sitelerinin kullanacağı anahtar kelimeler ile arama yapmak, konuyla ilgili en iyi sonuca ulaşmanızı sağlayacaktır.

  • “Patlak lastiğim var” ifadesinin yerine “lastik tamiri” şeklinde aratmak daha iyi sonuçları sunacaktır.
  • “Başım ağrıyor” ifadesinin yerine “baş ağrısına iyi gelen şeyler” şeklinde aratabilirsiniz.

Google Arama Motorunun Kısayollarını Kullanmak

Size anında sonuçlar verebilmek için Google tarafından sunulan kısayollar mevcuttur. Arama motoruna yazacağınız komutlar ile bu kısayolları kullanabilirsiniz. Böylece karşınıza gereksiz veya alakasız bağlantıların çıkmasını da engelleyebilirsiniz.

Google’da arama yaparken yazabileceğiniz bazı komutlar:

google arama komutları
  • Google arama, sizin için matematik işlemlerini yapabilir. Arama motoruna, 8 * 5 + 5 yazıp aratırsanız, işlemin cevabını göreceksiniz.
  • Yazı-tura atmak istiyorsunuz ancak yanınızda bozuk para bulunmuyor mu? Google bunun için bir çözüm sunuyor. Arama çubuğuna “yazı tura at” yazarak bu çözüme ulaşabilirsiniz.
  • Google aramalarında para ve ölçü birimlerini de kolayca çevirebilirsiniz. Örneğin, “15 dolar tl” veya “15 tl usd” gibi kolay bir aramayla birimleri birbirine çevirebilirsiniz.

Dosya Türüne Göre Arama Yapmak

Belli bir türde dosya arıyorsanız Google aramalarında bu kriteri filtreleyebilirsiniz. PDF, PNG, JPEG, DOC ve daha nice dosyayı Google üzerinden arayabilirsiniz. Bunu yapmak için arattığınız konunun ardına “filetype:x” ibaresini girmeniz yeterli olacaktır. Örneğin, “Nutuk filetype:pdf” aramasının sonucunda karşınıza Nutuk aramasının sonucu olan PDF dosyaları çıkacaktır. Google arama ipuçları arasında en sık kullanılanlardan birisi dosya türüne göre aramadır.

Resim Boyutuna Göre Arama Yapmak

Sıradaki ipucumuz Google Görseller üzerinden kullanabileceğiniz bir filtreleme yöntemi. Eğer istediğiniz resim boyutunu tam olarak biliyorsanız, Google Görseller üzerinden istediğiniz boyuta uygun resimleri bulabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken aramanızın sonuna “imagesize: x “ibaresini yerleştirmeniz gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse, Apple araması yapacağınız ve 1000×1000 çözünürlüğe sahip bir resme ihtiyacınız olduğunu düşünelim. Google Görseller sekmesinde, “Apple imagesize:1000×1000” yazmanız halinde isteğiniz gerçekleşecektir.

Site Bağlantısına Göre Arama Yapmak

Google üzerinden yapabileceğiniz bir diğer arama türü ise, site bağlantısı kullanarak arama yapmaktır. Belli bir konu hakkında araştırma yaptığınızı ve belli bir siteden sonuç almak istediğinizi varsayalım. Aramanızın sonuna “site:x” filtresini eklemeniz halinde, sadece o sitenin içerdiği sonuçlara ulaşacaksınız. Örneğin, “mobil oyun önerileri site:teknoloji.org” araması sonucunda, Teknoloji.org sitesinde bulunan mobil oyun önerileri içeriklerine ulaşabilirsiniz.

Google’ın Gelişmiş Arama Sayfalarını Kullanmak

Google’ın gelişmiş arama sayfasına yer işareti koyduktan sonra, arama sonuçlarınızı daraltmak için bu arama şeklini kullanmaya başlayabilirsiniz. Arama sorgularınızı filtrelemek için dil, bölge, güncelleme zamanı, dosya türü ve daha fazlasını da seçebilirsiniz.

google-gelişmiş-arama
google.com/advanced_search

Bu basit numaralarla, Google’ı bir profesyonel gibi kullanabileceksiniz. Google’ın bize sunduğu tüm farklı özellikleri kullanmak için bu ipuçlarını unutmayın.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

İşletme Mezunu, Gelişen teknolojiyi adım adım takip etmeyi seven, yaratıcı, içerikler üretmeye bayılan biri...