FTTP ve FTTC internet nedir? Aralarındaki farklar nelerdir? Evinize internet bağlatmak istiyorsanız ve altyapı olarak eviniz fiber internet bağlantısına müsaitse, size uygun hizmeti ararken FTTP ve FTTC terimlerine rastlama ihtimaliniz oldukça yüksektir. İnternet sağlayıcıları FTTP ve FTTC’ye dair yüzeysel bilgiler sunsalar da, terimlerin ne anlama geldiklerini ve hizmet kalitenizi nasıl etkilediklerini tam olarak öğrenemezsiniz. Bu yazımızda sizler için FTTP ve FTTC internet nedir sorusuna cevap arayıp, iki internet hizmetini de inceleyeceğiz.
İçindekiler
FTTP ve FTTC İnternet Nedir?
FTTP, (Fiber to the Premises) mülklere fiber internet anlamına gelmektedir ancak, FTTH (Fiber to the Home) yani evlere fiber hizmeti olarak da adlandırılmıştır. FTTP hizmeti herhangi bir internet servis sağlayıcısından, doğrudan kullanıcının evine veya iş yerine çalışan saf bir fiber optik kablo bağlantısıdır. Bundan dolayı, internet bağlantınız evinize veya iş yerinize tamamen fiber optik kablolar aracılığıyla taşınır. Fiber bağlantı harici diğer bağlantı türlerine göre de bu durum sizin için bağlantı hızı ve istikrarı açısından oldukça avantajlıdır.
FTTC (Fiber to the Cabinet) internet ise kabine kadar fiber internet anlamına gelir ve FTTC internette, internet sağlayıcınızdan gelen fiber bağlantısı evinize kadar ulaşmaz. Bunun yerine evinizin bulunduğu mahalledeki internet kabinine gider. FTTC bağlantılarda hem geleneksel bakır tel kablo hem de fiber optik kablo kullanılır. Bağlantı, internet kabinine kadar fiber optik kablolarda, ardından kabinleri evlere ve iş yerlerine bağlamak için bakır tel kablolarda taşınır. Bir eve veya işletmeye fiber optik kablolar monte etmek oldukça maliyetli olduğundan dolayı, bakır ekonomik bir alternatif olarak kullanılmaktadır. Çoğu kullanıcının aklına kabinden bakır kablolarla taşınan internetin daha yavaş olabileceği gelecektir. Bu probleme çözüm bulmak adına, FTTC bağlantılarda DLM (Dynamic Line Management) ismiyle bilinen dinamik hat yönetimi hizmeti sunulur. Dinamik hat yönetimi ile bağlantının istikrarlı, hatasız ve hızlı kalması sağlanır. DLM sistemi internet hizmetini takip eder ve bir problem yaşandığında serpiştirme (interleaving) yaparak internetin akış çizgisini düzeltir veya gerektiğinde bağlantı hızınızı düşürür. Fakat çoğu zaman DLM sisteminin çalışmasını gerektirecek bir problem yaşanmaz.
FTTP ve FTTC Arasındaki Benzerlikler ve Farklılıklar
Hem FTTC hem de FTTP yüksek hız vaat ederken, FTTP tam olarak fiber optik altyapı kullandığından, FTTC’den daha yüksek bağlantı hızlarına olanak sağlar. Ayrıca ikisi de ADSL bağlantıdan hızlıdırlar. Şunu da belirtmekte fayda var ki, internet sağlayıcınızın size vaad ettiği hızlarda, farklı faktörlere göre inişler ve bazen çıkışlar yaşanabilir. Bu durumda internet kabininizin evinize olan uzaklığı, kabininize bağlı olan hane sayısı ve sunuculardaki bakım işlemleri etkili olur. Bu nedenden ötürü internet bağlantınızı zaman zaman test etmeniz önemlidir.
FTTC, kurulumunu daha ucuz hale getiren bakır kablo ve fiber optik kablo karışımından dolayı FTTP’den ayrılmaktadır. Ucuz olmasının handikapı ise, potansiyel bant genişliği oldukça limitliyken FTTP’nin bant genişliği genişletilebilir ve geliştirmeye elverişlidir.
Kullanılabilirlik ve kullanıcı profili açısından da FTTP ve FTTC arasında fark vardır. FTTC evinde internet bağlantısı isteyen sıradan kullanıcılara hitap ederken, FTTP genellikle işletmeler tarafından tercih edilir.
FTTP ve FTTC’nin Avantajları ve Dezavantajları
FTTP kullanıcılara evlerinde ve işletmelerinde yüksek hızlı geniş bant hizmeti sağlaması açısından elverişlidir. Ancak FTTP’ye uygun, saf fiber altyapıyı kurmak oldukça maliyetlidir. Bir de şehirlerin altyapısı genellikle geleneksel bakır kabloyla döşendiği için yeni altyapı döşenmesi gerekir ve bu, kabloları döşemek için yolların ve caddelerin kenarlarının kazılması anlamına gelir. Buna rağmen, geleceğin genişbandı olarak görüldüğünden ve ekleme yapılması basit olduğundan dolayı, ileriye dönük en makul bağlantı tercihi olarak düşünülebilir.
Diğer yandan FTTC, günümüz şartlarına göre oldukça yeterli internet hızı sağlıyor. İnternet kullanıcısı olarak sıradan bir kullanıcıysanız ve beklentileriniz oldukça yüksek değilse, FTTC hizmeti almanız sizin için daha uygundur. Ülkemiz standartlarında da FTTC yaygın olarak tercih edildiğinden ötürü, FTTC hizmetinden yararlanmanız daha olasıdır. Çünkü birçok internet sağlayıcısı işletmelere yalnızca FTTP bağlantıları sunar, bu nedenle yüksek hızlı bağlantı evdeki kullanıcılar tarafından pek kullanılmaz.
Hangisini Tercih Etmelisiniz?
Bu sorunun cevabı interneti ne için kullandığınıza bağlıdır. Oyun oynamak, YouTube videoları, dizi ve film izlemek için mi kullanıyorsunuz? O zaman FTTP sizin için hem maliyetli hem de gereksiz bir tercih olacaktır. Bununla birlikte, eğer tam zamanlı yayıncıysanız veya YouTuber olduğunuz için yüksek upload hızları istiyorsanız, FTTC sizin için yetersiz gelebilir. Bundan dolayı, ihtiyacınız olan hizmeti ve alabileceğiniz maksimum bağlantı kalitesini almanız için FTTP’yi tercih etmeniz sizin için daha iyi olacaktır.
Özetlemek gerekirse, bu yazımızda çoğu kullanıcının kafasını karıştıran FTTP ve FTTC internet nedir sorusunu cevaplandırdık. Bunun yanı sıra, FTTP ile FTTC arasındaki benzerliklere, farklılıklara, birbirlerine karşı olan avantajlarına ve dezavantajlarına da değindik. Son olarak, internet hizmeti almak isteyen farklı profilden kullanıcılara hangi hizmetin onlar için daha iyi olacağına dair önerilerde bulunduk.