FTP Nedir?

İnternet, her geçen gün yaygınlaşmaya devam ediyor. Bununla birlikte internet teknolojileriyle alakalı kavramlar da internet kullanıcılarının çok fazla karşılarına çıkıyorlar. FTP, bu kavramlardan birisidir. Özellikle web sitesi kurmak isteyen kişilerin karşılaştıkları FTP kavramı, bir dosya aktarım protokolüdür. Fakat bu protokolü bilmeyen kişiler, FTP nedir diye merak etmektedirler.

Teknoloji kullanıcıları, bazı işlemler için mecburen FTP’den faydalanmak durumunda kalıyorlar. Bundan dolayı FTP, internet ortamında çok fazla kullanılmaktadır. Ancak çoğu internet kullanıcısı, bu protokolün ne olduğunu ve nasıl işlediğini bilmemektedir. Bundan dolayı bizler de bu yazımızda sizler için FTP nedir sorusuna cevap vermeye çalışacağız. Bu protokolün nasıl kullanıldığını açıkladıktan sonra sizler için en iyi FTP programlarından da bahsedeceğiz. Tüm bu konulara değinmeden önce gelin hep birlikte FTP kavramının ne anlama geldiğine daha yakından bakalım.

FTP Nedir?

Teknoloji kullanıcıları, dosyalarını çeşitli sebeplerden ötürü başka cihazlara veya teknoloji kullanıcılarına transfer etme ihtiyacı duyabiliyorlar. Bundan dolayı cihazlar arasında dosya aktarımını mümkün kılan çok çeşitli transfer yöntemleri mevcut. İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte dosya transferleri de internet üzerinden gerçekleştirilmeye başladılar. Bu doğrultuda FTP, internet üzerinden teknoloji kullanıcılarının birbirlerinin cihazları arasında dosya aktarımı yapmalarına olanak sağlamaktadır.

File Transfer Protocol, yani dosya aktarım protokolü anlamına gelen FTP, 1971 yılından beri kullanılıyor. Eski bir internet protokolü olan FTP, buna rağmen popülerliğini korumayı başardı. Çünkü FTP, oldukça basit bir işleyişe sahiptir. Bu sayede internet kullanıcıları, FTP’yi kolay ve hızlı bir şekilde kullanılabilmektedir. Kolay ve hızlı kullanılabilirliğinden ötürü FTP, günümüzde çok çeşitli sektörlerde kullanılmaktadır.

FTP Nasıl Kullanılır?

FTP nedir sorusunun cevabını öğrenen kişiler, FTP nasıl kullanılır diye merak etmektedirler. Çünkü FTP, günümüzde çok çeşitli alanlarda kullanılabilmektedir. Bu doğrultuda teknoloji kullanıcıları, FTP üzerinden dosya transferlerini nasıl gerçekleştirebileceklerini öğrenmek istemektedirler.

FTP üzerinden dosya aktarmak için ilk olarak dosya aktaran ve aktarılan cihazların internete bağlı olması gerektiğini unutmayın. Sonrasında çeşitli yöntemlerle FTP’yi kullanma imkanınız mevcut. Belirttiğimiz gibi FTP, uzun süredir kullanımda olan bir protokoldür. Bundan dolayı işletim sistemleri, kullanıcılarının FTP’yi kullanmalarını sağlayacak bazı özellikler geliştiriyorlar. Windows kullanıcıları, komut istemcisi ve MacOS kullanıcıları terminal üzerinden FTP özelliklerinden faydalanma imkanına sahipler.

FTP Nasıl Kullanılır

Bunun yanı sıra günümüzde web tarayıcıları da FTP desteği sağlamaktadırlar. Böylece teknoloji kullanıcıları, web tarayıcılar üzerinden de FTP üzerinden transferlerini gerçekleştirebilmektedirler. Fakat tarayıcılar, çok kapsamlı bir FTP desteği sağlamadıkları için tarayıcı üzerinden FTP transferleri gerçekleştirmek zor olmaktadır.

Bu noktada birçok teknoloji kullanıcısı, FTP transferleri için FTP istemcileri kullanmaktadırlar. Yazılım geliştiricileri, uzun süredir geliştirmiş oldukları FTP istemcileri ile kullanıcılarına hizmet sağlamaktadırlar. Bu istemciler, sahip oldukları çeşitli özellikler ile kullanıcılarının FTP işlemlerini kolaylaştırmaktadırlar. Bundan dolayı FTP kullanmak için en basit ve hızlı yöntem FTP istemcisi kullanmaktır.

FTP istemcisine girdiğiniz zaman dosya aktarımı yapabilmek için genellikle sunucu, kullanıcı adı ve şifre bilgisi girmeniz gerecektir. Örneğin bir web sitesine dosya aktarmak istiyorsanız bu alanlara hosting firmanızın sizlerle paylaşmış olduğu FTP bilgilerini girmeniz gerekmektedir. Sonrasında web sitenizin bağlı olduğu sunucuya FTP istemcisi üzerinden kolaylıkla dosya aktarımı sağlayabilirsiniz.

En İyi FTP Programları Nelerdir?

FileZilla

Sizler için hazırlamış olduğumuz en iyi FTP programları listemizin ilk sırasında FileZilla yer alıyor. FileZilla, 2001 yılında geliştirilerek kullanıcılara sunuldu. Tim Kosse ve arkadaşları tarafından geliştirilen FileZilla, temel olarak bir ödev olarak geliştirildi. Bu yüzden Kosse ve arkadaşları, uygulamanın günümüzdeki popülerliğini kazanabileceğini pek tahmin etmiyorlardı.

Öyle ki programı geliştiren ekip, o zamanlarda çok fazla FTP programı bulunduğu için FileZilla’ya talebin az olacağını düşündüler. Bu doğrultuda FileZilla, ücretsiz ve özgür bir yazılım projesi olarak kullanıma sunuldu. Fakat günümüzde gelinen noktada FileZilla, en çok tercih edilen FTP istemcilerinden birisi olmaktadır.

Çünkü FileZilla, kullanıcılarına oldukça sade ve kullanışlı bir arayüz sunmaktadır. İnternet kullanıcıları, bu arayüz üzerinden diledikleri şekilde dosya transferi gerçekleştirebilmektedirler. Bunun yanı sıra program, çok stabil bir şekilde çalışmaktadır. Bu sayede FileZilla üzerinden dosya transferi gerçekleştirirken transferde programdan kaynaklı neredeyse hiçbir sorun ortaya çıkmamaktadır.

Günümüzde birçok kurum ve teknoloji kullanıcısı, FileZilla kullanmayı tercih etmektedirler. Eğer sizler de FTP işlemleriniz için FileZilla’yı kullanmak istiyorsanız programın web sitesi üzerinden programın güncel sürümünü ücretsiz bir şekilde indirebilirsiniz.

Cyberduck

2002 yılında teknoloji kullanıcılarıyla buluşan Cyeberduck, en çok kullanılan FTP istemcilerinden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Program, kolay kullanışlı bir FTP istemcisi olmasının yanı sıra kullanıcılarına çok çeşitli özellikler sunuyor. Bundan dolayı Cyberduck, yayınlandığı günden bugüne en çok tercih edilen FTP istemcilerinden birisidir.

Java ve C# dilleriyle yazılan Cyberduck, oldukça sade bir arayüze sahip. Bu sayede kullanıcılar, program üzerinde kullanmak istedikleri özelliklere kolaylıkla erişebiliyorlar. Ayrıca Cyberduck, hızlı sunucu bağlantısı konusunda oldukça iddialı. Nitekim program, sunmuş olduğu performansla iddiasını karşılıyor diyebiliriz.

Yenilikçi bir FTP istemcisi olan Cyberduck, popüler depolama sistemleri için destek sağlıyor. Yani kullanıcılar Google Drive, Yandex Disk gibi platformlardan dosya çekebiliyorlar. Cyberduck, bu özelliği sayesinde kullanıcılarını aktarmak istedikleri dosyaları cihazlarına indirme zorunluluğundan kurtarıyor.

Windows, MacOS ve Linux desteği sağlayan Cyberduck temel olarak ücretsiz bir şekilde hizmet vermektedir. Fakat programda bağış sistemi de mevcut. Yani programı kullanırken belirli aralıklarla bağış yapmak ister misiniz şeklinde bildirimlerle karşılaşabilirsiniz.

WinSCP

Sizler için hazırlamış olduğumuz en iyi FTP programları önerileri listemize en eski FTP istemcilerinden birisi olan WinSCP ile devam ediyoruz. WinSCP, 2000 yılında geliştirilerek kullanıma sunuldu. Program, isminden de anlaşılacağı üzere Windows kullanıcıları için geliştirilmiştir.

WinSCP, sade fakat kullanışlı bir arayüz üzerinden kullanıcılarına hizmet sağlamaktadır. Bunun yanı sıra programda kullanıcıların transfer işlemlerini kolaylaştıran çeşitli özellikler mevcut. Örneğin WinSCP, Windows desteği sayesinde kullanıcılarının cihazlarındaki dosyaları hızlı bir şekilde sürükle bırak yöntemiyle transfer edebilmelerine olanak sağlamaktadır.

Bunun yanı sıra WinSCP, güvenlik konusunda da iddialı bir FTP istemcisidir. Program, kullanıcılarının bilgilerini koruyabilmek için çeşitli güvenlik protokollerini destekliyor. Ayrıca WinSCP, dileyen kullanıcılarının sunucu bilgilerini güvenli bir şekilde kaydederek kullanıcılarının işlemlerini kolaylaştırıyor.

Oldukça kolay bir kullanıma sahip olan WinSCP, ücretsiz bir şekilde kullanılabilmektedir. Eğer sizler de WinSCP tarafından sunulan özelliklerden faydalanmak istiyorsanız programın web sitesi üzerinden programı ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

Transmit

Windows için geliştirilen FTP istemcileri olduğu gibi MacOS için geliştirilen FTP istemcileri de mevcut. Bu noktada Transmit, MacOS kullanıcılarının kullanabilecekleri en başarılı ve işlevsel FTP istemcilerinin başında gelmektedir. 1998 yılında kullanıcılarıyla buluşan Transmit, çeşitli aralıklarla güncelleme almaktadır. Bu sayede program, güncel özellikleriyle kullanıcılarına hizmet vermektedir.

Şık bir arayüze sahip olan Transmit, güncel sürümünde kullanıcılarına işlemlerini hızlı bir şekilde gerçekleştirebilme imkanı sağlıyor. Bunun yanı sıra program, hız konusunda yapılan çalışmalara göre rakiplerine göre daha iyi bir performans gösteriyor.

en iyi FTP programları - Transmit

Çeşitli platformlarla senkronizasyon desteği bulunan Transmit, bu özellikleri sayesinde kullanıcılarının veri transferlerini kolay bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlıyor. Program geliştiricileri, programın her yeni sürümünde kullanıcılarına daha işlevsel özellikler sunmaya devam ediyorlar.

Transmit, ücretli bir FTP istemcisidir. Program geliştiricileri, kullanıcılarına 7 günlük bir deneme sürümü sağlamaktadırlar. Bunun yanı sıra programın tüm özelliklerinden dilediğiniz gibi faydalanabilmek için 45 Dolar’a programın lisansını satın almanız gerekmektedir.

SmartFTP

En iyi FTP istemcileri listemize SmartFTP ile devam ediyoruz. SmartFTP, uzun süredir kullanımda olan bir FTP istemcisidir. Hatta öyle ki programın kullanıcıları, programı Windows XP’den beri kullanma imkanına sahipler. Bundan dolayı geçmiş yıllardan beri programın ciddi bir kullanıcı kitlesi mevcut.

SmartFTP, rakipleri gibi sade fakat oldukça kullanışlı bir arayüze sahip. Program geliştiricileri, kullanıcılarının işlemlerini kolaylaştırabilmek için güncel SmartFTP sürümünde sade ve işlevsel bir tasarımı kullanıcılarıyla buluşturudular.

Bunun yanı sıra SmartFTP, temel FTP özelliklerini kullanıcılarına ücretsiz olarak sunmaktadır. Fakat program geliştiricileri, Google Drive senkronizasyon desteği gibi özellikleri için belirli bir ücret talep etmektedir. Bu noktada SmartFTP, 4 tane sürüme sahip. Bu sürümler şunlardır:

  • Kişisel Sürüm: Temel FTP istemcisi özelliklerini kapsamaktadır.
  • Profesyonel Sürüm: Transfer sürecini kolaylaştıran ve hızlandıran bazı özellikleri kullanıcılara sunmaktadır. Bu sürümden faydalanmak için 89.95 Dolar lisans ödemesi yapmanız gerekmektedir.
  • Ultimate: Bazı platformlarla senkronizasyon özelliği sağlamaktadır. Bunun yanı sıra hız konusunda kullanıcılarına ciddi bir artış vadetmektedir. Ultimate sürümü için 139.95 Dolar’a lisans satın almalısınız.
  • Kurumsal: Programın en kapsamlı sürümü kurumsal sürümdür. SmartFTP, kurumsal sürüm üzerinden kullanıcılarına çok çeşitli FTP özellikleri sağlamaktadır. SmartFTP Kurumsal sürüm ücreti ise 359.95 Dolar’dır.

FireFTP

Sizler için hazırlamış olduğumuz en iyi FTP programları listemizin son sırasında FireFTP yer almaktadır. 2004 yılında geliştirilen FireFTP, Java ile geliştirilmiştir. Bunun yanı sıra program, her ne kadar belirli aralıklarla güncelleme almış olsa da bazı noktalarda rakiplerinin gerisinde kalmıştır. Yine de oldukça işlevsel bir program olan FireFTP, listemizde kendisine yer bulmayı başardı.

Program, kullanıcılarına eski nesil bir arayüz üzerinden hizmet sağlıyor. Bundan dolayı FireFTP, arayüz konusunda rakiplerinin bir adım gerisinde kalabiliyor. Fakat program, işlevsellik olarak çoğu rakibinin sunduklarını sunuyor. Öncelikle kullanıcılar, program üzerinden dosya transferlerini hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliyorlar. Bunun yanı sıra FireFTP, çeşitli platformlarla senkronizasyon desteği de sağlamaktadır.

Ücretsiz bir şekilde kullanıcılarına hizmet sağlayan FireFTP, sadece Firefox destekli platformlarda kullanıcılarına hizmet vermektedir. Bundan dolayı programın kullanıcı sayısı her ne kadar 25 milyonun üzerinde olarak belirtilse de rakiplerine göre biraz daha düşük seviyededir.

FTP Nedir: Genel Değerlendirme

Teknoloji kullanıcıları, çeşitli sebeplerden dolayı dosya transferi yapma ihtiyacı hissetmektedirler. Bu doğrultuda FTP de uzun süredir teknoloji kullanıcılarının faydalandıkları bir dosya transfer protokoldür. Günümüzde FTP, birçok alanda teknoloji kullanıcılarının işlemlerini kolaylaştırmaktadır. Bundan dolayı teknoloji kullanıcıları, çeşitli alanlarda FTP kavramıyla karşılaşıyorlar. Bu kavramın ne anlama geldiğini bilmeyen kişiler, FTP nedir diye merak etmektedirler.

Bizler de bu yazımızda sizler için FTP nedir sorusuna cevap vermeye çalıştık. Bunun yanı sıra oldukça sık kullanılan FTP’nin nasıl işlediğine dair de bilgilendirme yaptık. Günümüzde FTP ile dosya aktarmak için FTP istemcileri, teknoloji kullanıcılarının işlemlerini büyük ölçüde kolaylaştırmaktadır. Bundan dolayı yazımızda en iyi FTP istemcilerinden de bahsettik. Hazırlamış olduğumuz rehberimizi inceleyerek FTP ile ilgili merak ettiğiniz tüm sorulara kolaylıkla cevap bulabilirsiniz.

Sizler için hazırlamış olduğumuz FTP rehberimiz burada sona eriyor. Her geçen gün daha da çok kullanılan FTP ile ilgili soru ve düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Sürekli kendisini güncellemeye çalışan, araştırma yapıp edindiği bilgileri paylaşmayı seven bir teknoloji tutkunu.