Çevrenizde bilgisayar oyunları oynayanlar varsa onlardan mutlaka “FPS” terimini duymuşsunuzdur. “Sen kaç FPS alıyorsun?”, “FPS hızım düşük.”, “FPS hızımı nasıl artıracağım?” gibi kendi aralarında bol bol konuşurlar. Eğer ki siz bu konuya hakim değilseniz, bu sohbetler dönerken kendinizi yalnız hissedebilirsiniz. Bu yüzden bu yazımızda sizler için FPS nedir sorusuna çok detaylı bir şekilde değineceğiz.
Bu içerikte sizlere FPS hakkında bütün bilgileri aktaracağız. FPS’in ne olduğunu, ne işe yaradığını ve nasıl ölçebileceğinizi anlatacağız. Tabii ki rehberimiz sadece bunlarla da sınırlı kalmayacak.
Aynı zamanda FPS artırma yöntemlerine, ideal FPS’in kaç olması gerektiğine de değineceğiz. Yani FPS konusunda ne kadar merak ettiğiniz konu varsa hepsine değinmeye çalışacağız. Şimdi eğer hazırsanız konumuzun temeli olan FPS’in ne olduğuna bir göz atalım.
İçindekiler
FPS Nedir?
Aslında iki farklı FPS tanımı mevcut fakat biz ilk önce içerikte bol bol adından bahsedeceğimiz teknik tanımından başlayalım. İçeriğin ilerleyen kısımlarında diğer FPS’in ne olduğuna değineceğiz.
FPS, Frames Per Second kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Yani terimin Türkçesi “Saniyedeki Kare Hızı” diyebiliriz. Bu şekilde açıklayınca terim çok bir anlam ifade etmiyor olabilir. Ama merak etmeyin, rehberimizin devamında FPS konusunu en ince detaylarına kadar inceleyeceğiz.
Bilgisayarınızda oyun oynarken ya da bir şeyler izlerken ekranınıza gelen görüntüler aslında anlık resimlerden ibaretler. İşlenen veriler, monitörünüze anlık olarak gönderiliyorlar ve bu görüntülerin üst üste binmesi ile hareket kazanıyorlar. Bunu daha basit bir şekilde anlatacak olursak biraz çocukluğumuza inmemiz gerekecek.
Hatırlarsanız çocukluk zamanlarımızda kırtasiyelerde satılan küçük resimli defterler vardı. İşte bu resimli defterlerin sayfalarında bulunun çizimler tek başlarına sadece birer resimden ibaret. Fakat sayfaları hızlı hızlı geçtiğimiz zaman o resimlerin hareket ettiğini görüyorduk.
Aslında FPS mantığı, bu temele dayanıyor. Yani o tek tek olan resimler üst üste geldiği zaman hareket etmeye başlıyorlar. Saniye başına gözüken görsel sayısı ne kadar fazla olursa görüntü o kadar akıcı bir hâle giriyor. Bu nedenle FPS, “saniyedeki kare hızı” olarak adlandırılıyor. FPS nedir sorusunu yanıtladığımıza göre şimdi en işe yaradığını da detaylı bir şekilde öğrenelim.
FPS Ne İşe Yarar?
Yukarıda aslında FPS ne işe yarar sorusuna biraz da olsa cevap vermiş oluyoruz. Çünkü yukarıda da bahsettiğimiz gibi saniyedeki kare hızı, yani FPS ne kadar yüksek olursa görüntü o kadar akıcı olur. Akıcı görüntünün olması da özellikle rekabetçi oyunlarda, sizin daha iyi performans sağlamanız konusunda oldukça önemlidir.
Yukarıda da gördüğünüz gibi düşük FPS’lerde görsel netliğini kaybeder ve arkasında “hayalet izler” bırakır. Bu da oynadığınız oyunlarda sizi olumsuz yönde etkileyebilir. Örneğin Counter Strike Global Offensive oyununu ele alalım.
Karşınızdaki kişi sürekli hareket halinde olsun. Siz de ateş etmek için hazır konumda bekliyorsunuz. İmleciniz doğru yerde ve tek gereken şey doğru zamanda ateş etmek olacak. Siz doğru zamanda ateş ettiğinizi düşünebilirsiniz fakat FPS hızınız düşük ise bu noktada “kill almak” sizin için hayal olacak.
Çünkü gerçekte rakibiniz hedef aldığınız noktadan çoktan geçti fakat siz arkasında bıraktığı hayalet izlere ateş ettiniz. İşte tam bu noktada “Ya ben adamı vurdum! Hile var adamda, kesin hile!” diye isyan edebilirsiniz. Fakat sorun tam olarak sizin düşük FPS ile oynamanızdan kaynaklanıyor.
FPS’inizi Nasıl Ölçebilirsiniz?
FPS değerinin öneminden bahsettik. Çoğu kullanıcı, FPS değerinin öneminden dolayı bu değeri artırmak istiyor. FPS hızınızı artırmanın birkaç farklı yolu mevcut. Bunlara birazdan değineceğiniz. Fakat şimdi FPS hızınızı nasıl ölçebileceğinizi öğrenmeniz gerekiyor. Çünkü önce aldığınız FPS değerini ölçmek, hız artırmak konusunda daha başarılı sonuçlar verecektir.
Örneğin oyunlarınızı Steam üzerinden oynadığınızı düşünelim. Böyle bir senaryoda ekstradan bir şey yüklemenize gerek kalmadan Steam üzerinden FPS değerinizi görebilirsiniz. Yapmanız gereken şey çok basit.
İlk olarak Steam hesabınıza giriş yapıyorsunuz. Ardından Ayarlar sekmesine tıklıyorsunuz. Açılan Ayarlar menüsünde “Oyun İçi” sekmesine tıklıyorsunuz. Karşınızda “Oyun içi FPS” yazısını göreceksiniz. Buradan oyun içerisinde FPS değerinizi nerede görmek istediğinizi seçiyorsunuz.
Bunu oynadığınız oyunlara göre ayarlamanız daha doğru olacaktır. Örneğin bazı oyunlarda sağlık barı sağ üst köşede yer alıyor. Eğer ki FPS sayacının pozisyonunu sağ üst köşe olarak seçerseniz sağlık barınızı görme konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Gerekli pozisyonu seçtikten sonra “Tamam” seçeneğine tıklamanız yeterli olacaktır.
Sadece Steam üzerinden değil aynı zamanda kullanmış olduğunuz ekran kartının güncel uygulaması üzerinden de FPS sayacınızı açabilirsiniz. MSI tarafından geliştirilen Afterburner ya da ASUS tarafından geliştirilen GPU Tweak uygulamaları da FPS ölçümü konusunda sizlere yardımcı olacaktır. Hatta NVIDIA GeForce ekran kartlarını kullanan okuyucularımız da GeForce’un uygulama ayarlarından FPS sayacını açıp pozisyonunu belirleyebilir.
Bir de bunlara ek olarak harici uygulamalar mevcut. Örneğin bu uygulamaların başında FRAPS geliyor. FRAPS, oldukça sık kullanılan bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Uygulamanın ücretsiz olması son derece güzel.
FRAPS uygulamasını kurduktan sonra üst sekmelerde FPS yazısını göreceksiniz. Tıkladığınız zaman karşınıza çıkan “Overlay Hotkey” kısmında yazan yere bir tuş atamalısınız. Bu sayede atamış olduğunuz tuş aracılığı ile FPS sayacını dilediğiniz zaman açıp kapatabilirsiniz. Overlay Corner kısmından da FPS değerinizin, görünmesini istediğiniz pozisyonunu belirleyebilirsiniz. İşte FPS değerinizi görüntülemek bu kadar basit.
FPS Nasıl Artırılır?
FPS nedir, ne işe yarar ve nasıl ölçülür sorularına yanıt verdikten sonra sıra FPS hızının nasıl artırılabileceğini incelemeye geldi. Bu değerini artırmanın birden çok yolu mevcut. Bunları da sizin için tek tek açıklayacağız.
İlk olarak iyi bir ekran kartı kullanmanın öneminden bahsedelim. Ekran kartınız ne kadar kaliteli olursa o kadar iyi işlem gücüne sahip olursunuz. Bu işlem gücü sayesinde de daha iyi FPS alabilirsiniz.
Bununla beraber kullanmış olduğunuz ekran kartına ait sürücülerin de güncel olması oldukça önemli. Ekran kartınızı nasıl güncelleyeceğinizi bilmiyorsanız sizler için hazırladığımız “Ekran Kartı Nasıl Güncellenir?” rehberine göz atabilirsiniz.
Yeri gelmişken söyleyelim, bilgisayarınızda bulunan parçalara ait sürücülerin güncellemelerini sürekli olarak kontrol edin ya da otomatik güncellemeye alın. Güncel sürücüler her zaman daha iyi performans almanızı sağlayacaktır.
İkinci yöntem ise oyun oynarken arka planda çalışan uygulamaları kapatmak olacaktır. Çünkü arka planda çalışan bir video ya da diğer işlemler, sizin yine düşük FPS almanıza neden olabilir. Bu nedenle özellikle rekabetçi oyunlar oynarken arka planda ne var ne yok kapatmanızı tavsiye ediyoruz. Arka plan kayıtları da buna dahil.
FPS değerini etkileyen unsurlar içerisinde belki de en önemli olanına gelelim. Oyun içerisindeki grafik ayarlarını değiştirmek. Her oyuncu, oyun oynarken güzel grafiklerde akıcı bir şekilde oyun oynamak ister. Özellikle Ubisoft’a ait oyunları oynarken oyunda kullanılan manzaraların hakkını vermek isteyebilirsiniz.
Ama Counter Strike Global Offensive gibi rekabetçi oyunlar oynuyorsanız aynı durum söz konusu olamaz. Çünkü görüntü kalitesinden çok oyundan aldığınız performans önemli oluyor. Eğer ki oyun içi görüntü ayarlarından görüntü kalitesini düşürürseniz çok yüksek FPS’ler alabilir ve daha yüksek performanslı bir rekabetçi oyunu oynayabilirsiniz.
Tüm bunlara ek olarak bir de “overclock” yani hız aşırtma dediğimiz yöntem mevcut. Fakat bu işlem biraz risk içerdiği için bunu daha önce yapmamış olan okuyucularımıza çok fazla tavsiye etmiyoruz.
İdeal FPS Değeri Diye Bir Şey Var mı?
FPS değerinin öneminden bu kadar bahsetmişken bir de şu soruya cevap verelim. İdeal FPS değeri nedir? Bunun için net olarak “x değerinde bir FPS değerine sahip olmalısınız.” diyemeyiz. Fakat 30 FPS ve üzerindeki değerler, iyi bir performans alabilmeniz için yeterli olacaktır.
Çünkü 30 FPS’in altında aldığınız değerler, biraz daha işkence tadında olacaktır. Bu sadece rekabetçi oyunlarda değil aynı zamanda single player oyunlarda da aynı şekilde geçerli.
Fakat tam olarak akıcı bir görüntü almak istiyorsanız 60 FPS daha iyi bir değer olacaktır. Tabii burada monitörünüz de önemli. Sizlere daha önceden bunu Oyuncu Monitörü Satın Alma Rehberi ve Önerileri isimli içeriğimizde anlatmıştık. Ama bu rehberimizde de monitörler ve FPS arasındaki bağlantıya değinmekte fayda var.
Monitörlerde bulunan tazeleme ve yenileme hızları da sizlere görüntü konusunda büyük bir engel oluşturabilir. 60Hz değerinde olan bir monitör ile 144Hz değerinde olan bir monitör yine rekabetçi oyunlarda sizi olumlu ya da olumsuz olarak etkileyebilir. Yani buradan şu sonucu çıkarabiliriz. Monitörünüzün Hertz değeri ne kadar yüksek olursa ve ne kadar yüksek değerlerde FPS alırsanız oynadığınız oyunlar sizin için o kadar keyifli olacaktır.
FPS ile FPS Oyunları Bağlantılı mı?
Yazımızın genelinde bahsettiğimiz FPS, en başta da belirttiğimiz üzere Frames Per Second kelimelerinin baş harflerinden ortaya çıkan FPS. Yani bu FPS’in, daha çok teknik bir konu olduğunu söyleyebiliriz. Peki FPS oyunları nedir? İşte birçok kişi bu ikisinin bağlantılı olduğunu düşünüyor ama aslında bu durum pek de öyle değil.
Oyunlarda kullanılan FPS terimi First Person Shooter kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Yani bu FPS, aslında birinci şahıs nişancı ifadesini temsil etmektedir. Burada Counter Strike Global Offensive oyunundan ya da Far Cry oyunlarından örnek verebiliriz.
Bildiğiniz üzere bu oyunlarda oyundaki karakterimizi dışarıdan değil onun gözünden görüyoruz. İşte bu tarz oyunlar FPS oyunları olarak geçiyor ve az önce yukarıda bahsettiğimiz FPS ile hiçbir alakası yok.
Bir de TPS kısaltmasını görebilirsiniz. Bu da Third Person Shooter demek. Yani üçüncü şahıs nişancı. Buna da Assassin’s Creed, GTA gibi oyunları örnek gösterebiliriz. Bu oyunlarda FPS oyunlarının aksine karakterlerimizi dışarıdan görebiliyoruz. PUBG gibi bazı oyunlar oyun öncesinde bize bu iki seçenekten hangisi ile oynamak istediğimizi soruyor. Hangisi sizin için daha mantıklıysa onu seçebilirsiniz.
Son olarak FPS oyunları konusunda daha çok öneri duymak isteyenler için daha önce hazırlamış olduğumuz En İyi FPS Oyunları listemizden de bahsedelim. Bu listemiz senelik olarak güncelleniyor. İçerisinde farklı hikaye türlerine sahip birçok FPS oyununu görebilirsiniz. Listede bulunan oyunların hepsi oldukça sürükleyici ve güzel.
Sonuç
Bu içeriğimizde sizlere FPS nedir, nasıl ölçülür ve nasıl artırılır gibi sorulara yanıt vermek istedik. Hatta FPS hızınızı nasıl ölçebileceğinizi ve nasıl artırabileceğinizi de anlatmış olduk. Özellikle FPS ile FPS oyunları arasında bağ kuran birçok kişi mevcut. Bu içerik sayesinde aradaki farkı da anlatmış olduk.
Peki siz oynadığınız oyunlarda ortalama kaç FPS alıyorsunuz? Ayrıca hangi FPS oyunlarını oynamayı seviyorsunuz? Yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.