2020 yılında mobil uygulamalar popülerlik konusunda tırmanışa geçti. Bu konuda piyasaya birçok programlama aracı sürüldü. Bu araçlar arasında Flutter, adından en çok söz ettiren araç oldu.
İçindekiler
Flutter Nedir?
Flutter; Google tarafından 2017 yılında piyasaya sunulmuş mobil, web ve masaüstü programları geliştirme aracıdır. Çapraz bir platforma sahip oluşu ile aynı anda iOS ve Android üzerinde çalışabilecek kod temeli sunmaktadır. Yine Google tarafından geliştirilen Dart programlama dilini kullanmaktadır. En son teknolojileri içerisinde barındırmakta ve dünyadaki çoğu geliştirici tarafından kullanılmaktadır. En önemli özelliği açık kaynaklı ve ücretsiz olmasıdır.
Flutter’ın çapraz platform üzerinde çalışmasından bahsetmiştik. Çapraz platform; bir yazılımın birden fazla işletim sistemi üzerinde çalışabilmesidir. Peki bunu nasıl yapmaktadır dersek programın hem IOS hem Android üzerinde çalışabilmesi adına, Flutter altyapı desteği sunmaktadır. Bu yazılımlar teknoloji dünyasında daha fazla tercih edilmektedir. Bunun nedeni ayrı platformlara sahip yazılım geliştirmenin daha pahalı olması ve iş yükünün artmasıdır.
Flutter iki önemli kısımdan oluşur:
- SDK (Yazılım Geliştirme Kiti):
Programı geliştirirken kullanılacak araçların bütününü oluşturur. Yazılan kodu makine diline çeviren araç gibi geliştiricinin işine yarayacak araçlardan oluşur.
- Framework(Yazılım İskeleti):
Yeniden kullanabilen ve kendi isteğinize göre dizayn edebildiğiniz kullanıcı arayüzü parçalarından oluşur. (Buton, giriş metni gibi.)
Flutter üzerinde uygulama geliştirmek için Dart dili kullanılmaktadır. Dart; 2011 yılında Google tarafından piyasaya sunulmuş ve zaman içinde kendini geliştirmiş bir programlama dilidir. Ön yüz geliştirmeye odaklı Dark diliyle birlikte mobil ve web uygulamaları geliştirilebilmektedir. Dil yapısı olarak C diline ve de nesne yönelimli programlamaya benzemektedir. Daha önceden C veya Java üzerinde programlama geliştirdiyseniz, Dart öğrenirken zorluk çekmeyeceksiniz. Eğer daha önceden programlama deneyiminiz yoksa Dart programlama dili kullanımı kolay, açık kaynak ve de topluluk tarafından desteklenen bir dil olduğundan öğrenme süreciniz hızlı gerçekleşecektir.
Flutter neden Dart dilini seçmiştir?
Dart hızlı derlenebilir (kodu çalıştırıp, hataları ayıklayan bir sistem), öngörülebilir, native kod (makine dili) olmasıyla Flutter tarafından tercih edilmiştir.
Dart hızlı geçişlerin olduğu animasyon yaratma konusunda kolaylık sağlar.
Programda olan değişimleri anlık zamanda hızlı bir şekilde yansıtır.
Neden Flutter Öğrenmelisiniz?
Öğrenmesi ve kullanması kolay
Flutter ile mobil uygulama geliştirmek hiç olmadığı kadar kolay. Daha öncesinden Java, Swift veya React Native (mobil programlama dilleri )kullandıysanız dediğimiz farkı görebilirsiniz. Flutter’ın sunduğu imkanlar ile birkaç kod parçasıyla mobil uygulama geliştirmeniz mümkün.
Kısa sürede derleme ve maksimum sonuç alma
Flutter sayesinde kod üzerinde yaptığınız değişikliği eş zamanlı görebilme imkanına sahipsiniz. Buna “hot-reload” (hızlı yükleme) denmektedir. Yaptığınız değişiklikleri kaydettikten birkaç saniye sonra uygulama kendini güncellemektedir. Bir yazı boyutunu ya da rengini değiştirdiğinizde birkaç dakika beklemenize gerek kalmadan sonuçları hızla görebilirsiniz.
Girişimler için en ideali
Bir mobil uygulama fikriniz var ve bu konuyu en hızlı şekilde hayata geçirmek istiyorsanız Flutter tam da size göre. Çapraz platform olmasıyla daha da uygun olan, aynı anda IOS ve Android işletim sistemlerinde yayınlayabileceğiniz uygulamada fikirlerinizi çok hızlı hayata geçirmiş olacaksınız.
İyi bir dokümantasyon
Yeni bir teknoloji öğrenirken ilk kaynağımız olan dokümantasyonlar söz konusu olduğunda Flutter bu konuda örnek gösterilecek bir düzene sahip. Basit açıklamaları, her konuda örnek vermeleriyle merak ettiğiniz her detayı bulabilirsiniz.
Büyüyen bir topluluk
Dokümantasyonlar ile ilk sırayı paylaşan; o platformu kullanıp, destekleyen kişilerden oluşan topluluklardır. Bir teknolojinin kullanıcısı ne kadar çok ve de yardıma hevesli ise öğrenme süreci bir o kadar hızlı gerçekleşmektedir. Bu konuda Flutter şanslı bir topluluğa sahiptir. Kısa sürede ivme kazanmasıyla her geçen gün büyüyen bir topluluk, öğrenme hızınızı renklendirecektir.
Freelance imkanı
Freelance çalışmayı düşünüyorsanız, Flutter’da uygulama geliştirmeyi seçebilirsiniz. Kazandığı ivmeyle popülerliğini koruyacak olan Flutter, önümüzdeki yıllarda mobil geliştirme üzerine çalışacak birçok kişiye ihtiyaç duyacak.
Eğer bu yazıyla birlikte Flutter öğrenmek konusuna karar verdiyseniz sizi Flutter’ın özenle hazırlanmış dokümantasyon sayfasına alalım!