FIFA Online 4: Ücretsiz FIFA Deneyimi

İlk olarak 2018 yılında oyuncularla buluşmuş olan FIFA Online 4, sonunda Türkiye kullanıcılarına da açıldı! 2 Eylül tarihinde resmi olarak Türk oyuncularla buluşan FIFA Online 4’ü sizler için inceledik.

EA tarafından geliştirilen oyun, 2018 yılından beri birçok oyuncunun kullanımına sunuluyordu. Takvimler 2021 yılını gösterdiğinde bu oyuncuların arasında Türkiye’de yaşayan kişiler de eklendi. Lafı daha da uzatmadan incelememize başlayalım.

Genel Bakış

FIFA Online 4 incelememize oyunun geneli hakkında konuşarak başlayalım. FIFA Online 4, ücretsiz olarak FIFA benzeri bir deneyim yaşamak isteyen oyuncular için biçilmiş kaftan. Ancak, genel anlamda bakacak olursak oyuncuların beklentisi oyunun beğenilmesinde büyük bir etken oluyor.

Oyunda iki farklı mod karşımıza çıkıyor. Bunlardan ilkinde standart FIFA deneyimini yaşar gibi lig takımları ile maç yapabiliyoruz. Tüm takımlar oyunda yer almasa da popüler olan çoğu takımın FIFA Online 4’te bulunduğunu söyleyelim.

Oyunun ikinci modu ise fantezi ligi tarafına kayıyor. Burada, futbol tarihinin dört bir yanından gelen oyuncularla kendi takımınızı kuruyor ve lig atlamaya çalışıyorsunuz. Dereceli maçlar yaparak liginizi yükseltmeniz mümkün.

Futbol tarihinden bahsettiğimize bakmayın, günümüz oyuncuları da tabii ki oyunda yer alıyor. Örneğin, Manchester City seçerek başlarsanız güncel kadrodaki oyuncular sizin takımınızda bulunuyor. Ancak, güçleri gerçek FIFA serisindeki oyunculara benzemeyebiliyor.

Aslında oyunun en başarılı yönlerinden birisi de bu olmuş. Böylece Manchester City ile başlayan bir kullanıcı ile Beşiktaş’ı seçen bir kullanıcının başladığı nokta çok uzak olmuyor. Ayrıca, oyun özellikle ilk aşamalarda oyuncu konusunda oldukça bonkör davranıyor. İlerleyen alt başlıklarda buna değineceğiz.

Oyunun genel hissiyatından bahsedecek olursak FIFA serisinden ayrılan yanını da görmemiz mümkün oluyor. FIFA Online 4, FIFA oyunlarından farklı olarak biraz daha “arcade” oyunu gibi gözüküyor. Kontrolleri ya da maç kalitesinden çok oynanış hissiyatı bu havayı veriyor. Oynanış alt başlığında bu konuyu irdeleyeceğiz.

Bu gibi oyunlar genel olarak “pay-to-win” için fazlasıyla müsait oluyor. Ancak bu durumun (en azından başlangıçta) FIFA Online 4 için geçerli olmadığını da söylemek yanlış olmayacaktır. Oyun başlangıçta diğer oyunculara yetişmeniz için bir takviye sağlıyor. Yine de daha hızlı gelişmek için para vermek bir seçenek tabii ki.

Genel bakışımızın ardından oyunun detaylarına inme vakti geldi. İncelememizde ilk olarak grafik konusuna değiniyoruz.

Grafik

grafik

FIFA Online,4, klasik futbol oyunlarına kıyasla çok daha az yer kaplıyor. Oyunun yüklenmesi için gerekli boyut yaklaşık 18 GB olarak ifade ediliyor. Bu nedenle oyunun grafiklerinin çok üst düzey olmasını beklemek belki de biraz haksızlık olur. Yine de FIFA Online 4, grafik anlamında birçok oyuncuyu şaşkına çevirecek kalitede.

Oyunun ayarlar kısmına girdiğinizde yapılabilecek pek detaylı bir ayarın olmadığını doğrudan görüyorsunuz. Geliştiriciler bu kısmı daha sade tutmak istemiş gibi gözüküyor. Belki de oyunun grafiklerinden çok oynanış kısmına dikkat çekmeye çalışmışlardır.

Ancak, oyunun grafikleri gerçek anlamda başarılı. Özellikle ücretsiz bir futbol oyununda böyle grafikler görmek fazlasıyla sevindirici. Birçok kullanıcı oyuna girdiğinde mobil cihazlardakine benzer bir grafikle karşılaşacağını düşünebilir. Bu durumun kesinlikle böyle olmadığını belirtelim.

Grafikleri bu kadar övmemize rağmen yine de belirtmekte fayda var: FIFA ya da NBA serileri gibi en iyi spor oyunlarında karşılaştığımız üst düzey grafikler burada yer almıyor. Yalnızca oynanışı etkilemeyen ve göze kötü gözükmeyen grafikler ile oyunu oynamamız mümkün oluyor. Bir anlamda, grafikler tam olarak kendilerinden bekleneni yapıyor.

Animasyon kısmına da burada değinmekte fayda var. Frostbite 3 motoruyla geliştirilen FIFA Online 4, genel olarak FIFA oyunlarının “daha az malzemeli” demek mümkün. Özellikle FIFA 21 ile kıyaslamak oldukça yanlış bir bakış açısı olacaktır. Çünkü, iki oyun farklı amaçlara hizmet ediyor. Kesinlikle iki farklı oyun olduğunu da hissediyorsunuz.

Oynanış

oynanış

Oynanış kısmına baktığımızda ise durum yine oyuncuların beklentisine geliyor. Ülkemize yeni giriş yapan FIFA Online 4’ün ilk olarak 2018 yılında çıkış yaptığını unutmamak gerek. Çünkü, ana seri o yıldan bu yana özellikle fizik ve oynanış anlamında pek çok değişikliğe uğradı. Ancak FIFA Online 4, 2018 yılındaki oynanışa oldukça benzer bir deneyim sunuyor.

Benim şahsi fikrim oyunun fazlasıyla eğlenceli olduğu yönünde. Ücretsiz bir futbol oyunu oynamak isteyen kişiler için harika bir deneyim sunuyor FIFA Online 4. Ancak, oyunun normal FIFA Online modlarına kıyasla biraz daha “kolay” olduğunu hissettim.

Bunun sebebi karşımıza gelen rakipler de olabilir tabii ki. Ancak, oyunun genel anlamda biraz daha az zorlayıcı ve kolaylaştırılmış bir havası var. Bunu sadece oynanışta değil ana menüde hatta ayarlarda bile görmek mümkün. Oyunun “arcade” esintilerine sahip kısmı da aslında burası.

Örneğin, bir oyuncu ile tam saha koşmak ve daha sonrasında gol atmak kimi zaman oldukça kolay olabiliyor. Bazen de gelen toplara müdahale etmek hiç zorlayıcı olmuyor. Ayrıca, yendiğiniz çoğu maçtan sonra (özellikle düşük puanlı oyuncularınız) seviye atlıyor ve güçleniyor.

Söylediğim gibi, bu durum başlangıçta bir çeşit ivme kazandırmak için tasarlanmış olabilir. Ya da oyuncu gelişimini hızlandırıp daha adil maçlar sağlamak için de geliştirilmiş olma ihtimali mevcut. Üstelik bunun kötü bir durum olduğunu söylemek de pek doğru değil. Yalnızca sıradanın dışında bir kolaylığı olduğunu belirtelim.

Takım Kurmak

Oyunda kadronuzu genişletmek için çeşitli yöntemler mevcut. Bunlardan birisi tabii ki de paket açmak oluyor. Oyunda satın alabileceğiniz bir sürü farklı nesne var. Ancak para harcamak istemiyorsanız oyunun içinde yer alan bir bölümden diğer oyuncuların sattığı oyuncuları satın alabilirsiniz. Üstelik bunu oyun içinde kazandığınız para ile yapmanız mümkün.

Oyun içinde para kazanmak için de farklı yöntemler bulunuyor. Bunlardan ilki yine paket açmak oluyor. EA, bunun için özel “para paketleri” bile oluşturmuş. Buna ek olarak, her maç sonrası belli bir miktarda para kazanıyorsunuz. Bu kazandığınız parayı stadyumunuzu geliştirerek vb. yöntemlerle çoğaltmanız mümkün.

FIFA-Online-4-transfer

Oyunda oldukça farklı kategorilerde oyuncular da mevcut. EA, farklı sınıflarda oyuncular yerleştirip oyunu daha da ilgi çekici hale getirmiş. Yazımızın başında belirttiğimiz eski oyuncular, “Live” sınıfı oyuncular ve daha birçok oyuncu sınıfı FIFA Online 4’te yer alıyor.

Bu sayede tüm zamanlardan efsanevi oyuncular ile harika kadrolar kurabiliyor ve maç yapabiliyorsunuz.

Derece Sistemi

Oyunun dereceli maç sistemine de değinmek gerek. İlk olarak yapmanız gereken bir lige yerleşmek. Bunun için 3 adet maç yapıyorsunuz. Daha sonrasında 10 maçlık liglere giriyor ve belli sayıda puan toplamaya çalışıyorsunuz.

Bu puanları topladıktan sonra bir üst lige çıkıp yolculuğunuza devam ediyorsunuz. Ayrıca, ligde kalmak için de belli sayıda puan toplamanız gerektiğini belirtelim.

Oyunun dereceli maç sistemi tam olarak beklendiği gibi ilerliyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir durum da rakip bulma oluyor. Oyunun size atadığı rakipler kimi zaman sizden üst liglerde yer alabiliyor. Tabii ki arada devasa bir uçurum bulunan rakipler karşınıza çıkmıyor (en azından benim karşıma çıkmadı).

Genel anlamda oyunun dereceli sistemi de oyuncuları hayal kırıklığına uğratmayacak gibi diyebiliriz.

Takım Yönetimi

EA’in oyuna eklemediği en önemli unsurlardan bazıları bu alt başlık altında yer alıyor aslında. Oyunda oyuncularını geliştirebileceğiniz bir antrenman modu yer almıyor mesela. Bunun yerine maç sonlarında oyuncularınızın uyumu artıyor. Ancak, ufak “boost” paketleri oyunda yer alıyor.

Bunun haricinde oyuna ilk giriş yaptığımızda seçtiğimiz takımın teknik direktörü ile fantezi takımımızı yönetmeye başlıyoruz. Ancak ilerleyen zamanlarda bunu ve bazı teknik kadro üyelerini de değiştirme şansımız oluyor.

Genel olarak takım yönetimi için detaylı bir düzenleme yapmak oyunda maalesef mevcut değil. Tabii ki kadro değişikliği, diziliş ve bazı ayarlar yapılabiliyor ancak standart FIFA oyunlarındaki kariyer modu ile kıyaslamak doğru olmayacaktır.

FIFA-Online-4-kadro

Oyun Modları

FIFA Online 4, oyunculara birbirinden farklı oyun modları sunuyor. Bunların en popüleri tabii ki klasik dereceli maç. Ancak, bunun haricinde oynayabileceğiniz çeşitli modlar da mevcut.

FIFA Online 4’te sadece menajerlik yapmak isteyenleri düşünen bir mod da mevcut. Bu modda aktif bir şekilde oyuncuları yönlendirmek yerine kenardan hamleler yaparak maçı kazanmaya çalışıyorsunuz. Burada yer alan kadronuz aktif olarak oynadığınız kadroyla birebir aynı. Ancak, farklı bir dereceli ligde ilerliyorsunuz.

Bunun haricinde seçtiğiniz takımla yola çıkabileceğiniz farklı modlar da oyunda yer alıyor. Böylesine bir çeşitlilik sunulmasının oldukça başarılı olduğunu düşünüyoruz. En azından oyuncuya seçenek sunulması güzel bir detay olmuş.

Kusursuz Bağlantı

Oyunun en başarılı yönü kesinlikle ama kesinlikle sağladığı sunucu desteği. Şimdiye kadar en ufak bir aksaklık ya da gecikme yaşamadan oyunları oynama şansı yakaladım. Oyunun Türkiye’ye yeni gelmesi kullanıcılar için zorlayıcı olsa da sorunsuz bir bağlantı ile gelmesi kesinlikle beklemeye değdiğini gösteriyor.

101XP desteği ile Türkiye’de faaliyet gösteren FIFA Online 4, sunucu olarak harikulade bir iş çıkarmış gibi gözüküyor. Dileriz ilerleyen dönemde de bu bir sorun teşkil etmez.

FIFA-Online-4-modlar

Dil Desteği

Oyunda dikkat çeken bir diğer nokta da dil desteği oluyor şüphesiz. Türkçe arayüz aslında FIFA dünyasında uzun zamandır var olan bir seçenekti. Ancak bu oyunda bundan çok daha fazlası yer alıyor.

FIFA Online 4 ile oyuna eklenen Türkçe spiker ve yorumcu oyuncuları bir hayli heyecanlandıracak gibi gözüküyor. Seslendirmeleri spor dünyasının usta isimleri Nebil Evren ve Murat Kosova tarafından yapılan FIFA Online 4, dil desteği konusunda oldukça başarılı. Öyle ki, oyundaki menüde Türkçe şarkılar bile karşımıza çıkıyor.

Ancak kimi zaman spikerler ve yorumcularda bir gecikme görmek mümkün oluyor. Doğal bir şekilde maç anlatımı hissinin yanı sıra ufak bir yapaylık da kimi zaman kullanıcıların karşısına çıkabiliyor.

Her ne olursa olsun bir FIFA oyununda Türkçe spiker ve yorumcu görmek bizi oldukça mutlu etti. Kim bilir, belki de FIFA serisinde de Türkçe spiker desteğini görme şansımız olur.

Sistem Gereksinimleri

Oyunun total değerlendirmesine geçmeden önce sistem gereksinimlerinden bahsetmekte de fayda var. EA, oyunu geliştirirken her bilgisayara hitap etmesini hedeflemiş gibi gözüküyor. Günümüzde orta sınıf bir bilgisayarın bile yüksek ayarlarda oynayabileceği FIFA Online 4, sistem gereksinimleri konusunda hiç zorlamayacak gibi gözüküyor.

FIFA Online 4 Minimum Sistem GereksinimleriFIFA Online 4 Önerilen Sistem Gereksinimleri
İşlemci: Intel Core i3-2100 3.1 GHz veya AMD Phenom 7950 veya AMD Athlon II X4 620İşlemci: Intel Core i5-2550 3.4 GHz veya AMD FX-6350
RAM Belleği: 4 GBRAM: 8 GB
Ekran Kartı: Geforce GT 730 1GB ya da ATI Radeon HD 7570Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 460 ya da AMD Radeon HD 6870 (3 GB)
Depolama: 18 GB kullanılabilir alanDepolama: 18 GB kullanılabilir alan
İşletim Sistemi: Windows Vista, 7, 8, 10 (64-bit)İşletim Sistemi: Windows Vista, 7, 8, 10 (64-bit)

Sonuç

Tüm bunların ardından sorulacak soru ise belli: FIFA Online 4 oynanır mı? Bu sorunun cevabı aslında tamamen sizin beklentinize bağlı. Ancak bizim cevabımız, evet oynanır.

Eğer FIFA oyunlarını kaldıracak bir sisteminiz (ya da günümüz şartlarında bütçeniz) yoksa FIFA Online 4 kesinlikle yerine geçebilecek bir oyun. Aynı deneyim ya da hissi vermeyecektir, bunu belirtelim. Ancak FIFA oyunlarından alabileceğinize yakın bir zevk alacağınıza eminiz.

Tabii ki elinizin altında FIFA 21 ya da önümüzdeki haftalarda FIFA 22 olacak FIFA Online 4 sizin için ideal bir oyun değildir diyebiliriz. Ya da FIFA Online 4’ü bu oyunlarla aynı deneyimi almak için oynayacaksanız hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.

FIFA Online 4, ücretsiz bir şekilde futbol oyunu oynamak isteyen kişiler için harika bir deneyim şansı sunuyor. Bir kez daha hatırlatalım, FIFA serisi ile aynı eğlenceye sahip olmayabilir ancak oyunun kendi içerisindeki dinamiği sizlere yeni bir deneyim sunuyor. Bu nedenle oyunu indirip oynamanız belki de en iyi kararı vermenizi sağlayacaktır diyebiliriz.

Siz de FIFA Online 4 hakkındaki görüşlerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizimle paylaşabilirsiniz. Ayrıca futbol hayranıysanız en iyi futbol oyunlarını derlediğimiz listemize de göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojiye yoğun bir ilgi duyan Mert, 10 yılı aşkın süredir teknolojik gelişmeleri ve haberleri yakından takip etmektedir. Özellikle oyunlara ve teknolojik cihazlara oldukça meraklıdır.