Facebook, nefret söylemi olduğunu tespit ettiği reklamları artık yeni düzenlemesiyle yasaklayacak. Belirli bir ırk, etnik köken, din, cinsel yönelim ya da bir göçmeni hedef alıp aşağılayan içeriklere Facebook üzerinden sınırlama getirilecek.
Facebook CEO’su Mark Zuckerberg büyük firmaların Facebook reklam politikalarına karşı tepkilerinden sonra bir değişikliğe gitmeye karar verdi. Unilever, Coca-Cola, Verizon, Honda ve Hershey gibi firmalar Facebook’a karşı bir cephe aldılar. Özellikle Unilever ve Coca-Cola Facebook’u boykot ederek reklamlarını bir süre durdurma kararına vardı.
Unilever adlı tüketim ürünleri üreten firma Facebook için “Artık reklamlarımızı yıl sonuna kadar Facebook, Twitter ve Instagram sosyal medyaları üzerinden kaldırmaya karar verdik. Bu platformlara reklam vermek insanlara ve topluma hiçbir şekilde değer kazandırmayacaktır.” sözlerini kullandı. Bu açıklamanın ve diğer firmaların da boykota dahil olmasının ardından, Facebook hisse fiyatları yüzde 8’den fazla düşüş gösterdi. Platformun ırkçı ve nefret içerikli paylaşımlara hiçbir şekilde müdahale etmemesi nedeniyle büyük firmalar tarafından bir baskı oluşturulması gerektiği kabul edildi. Son zamanlarda ABD’de yükseliş gösteren ırkçı karşıtı protestolar, ayrılıkçı hareketler, göçmenlere olan aşırı milliyetçi davranışlar doğrultusunda büyük firmalara oldukça yüksek oranda sorumluluklar yüklendi. Bu nedenle sürü psikolojisi mantığıyla, firmalar birbirlerinden güç bularak boykot hareketine katılım gösterdi.
Facebook daha çok ABD başkanı Donald Trump’ın nefret içerikli paylaşımlarına bir tepki göstermemesi nedeniyle eleştirildi. Çünkü Facebook, Twitter gibi Trump’a karşı agresif bir yaklaşım göstermedi. Twitter Trump’ın tweet’lerine “uyarı” etiketi yerleştirip eleştirilere destek olurken Facebook bu yüzleşmeden tamamen kaçındı.
Facebook Nefret Söylemi Boykotlarına Ne Tepki Verdi?
Facebook’u uzun zamandır eleştiren Color of Change adlı sivil toplum kuruluşunun direktörü, “Facebook üzerinde bir baskı hissediyor, bu kesinlikle iyi bir şey.” sözlerini kullandı. Gerçekten de Zuckerberg üzerindeki baskıyı yaptığı paylaşımla kanıtlamış oldu.
Firmalara doğrudan yanıt verilmemiş olsa da yapılacak olan politika değişikliklerinin duyurulması dolaylı yoldan bir cevap niteliğine sahipti. Mark Zuckerberg Facebook hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla politika değişikliklerinin içeriğini açıkladı:
- 2020 seçimleri öncesinde politikaların gözden geçirilmesi ve seçmenlerin doğrudan etkilenmemesi için yapılacak çalışmalar
- Pandemi nedeniyle posta yoluyla oy kullanmak üzere yetkili bilgilerinin kullanıcılarla detaylı bir şekilde paylaşılması
- Seçmenleri yanıltacak içeriklerin denetlenmesi
- Nefret söylemiyle mücadele için sivil haklar denetçileriyle beraber hareket edilmesi
- Irksal adaletin sağlanması doğrultusunda politikaların sürekli olarak incelenmesi
- Nefret içeriklerinin paylaşıldığı hesapların tespiti için geliştirilen AI (yapay zeka) sistemine olan yatırıma devam edilmesi
- Tehdit içeren paylaşımı bir politikacı bile yapmış olsa ayrım gözetmeksizin içeriğin kaldırılması
- Platform üzerinde hiçbir konuda politikacılara bir istisna gösterilmemesi
Maddelerini içeren politika değişikliği duyurusuna ek olarak Zuckerberg, “Nefreti ve şiddeti kışkırtan, oylama konusunda insanları baskılayan her konuya ve her şeye karşı duruyorum. Bu hareket kimden gelirse gelsin bunu ortadan kaldırmaya kararlıyız. Politikalarımızı incelemeye devam ediyoruz ve bunun için insan hakları örgütleriyle de çalışmaya devam edeceğiz.” sözlerini kullandı.
Facebook nefret söylemi doğrultusunda verdiği bu kararlarla hem platformu boykot eden firmalara bir yanıt vermiş oldu hem de nefret söylemine karşı büyük bir hareketin öncüsü olma yolunda bir adım attı. Hiçbir siyasetçiye istisna göstermeyecekleri kararı artık Facebook’u da tarafsız olma yoluna sokabilir. Reklamlarında nefret içeriklerinin kaldırılması, azınlık grupları aşağılayan ve dışlayan dilin engellenmesi ve farklılıklara tahammülü olmayan insanların tehditlerinin denetlenmesi bu konuda bazı şeylerin önüne geçebilir.