Eski Mısır’da Teknoloji ve Mühendislik

Antik dünyadaki ilk medeniyetlerden biri olan Eski Mısır, teknolojileri ve buluşlarıyla hem kendi zamanlarında fark yarattı, hem de ileride doğacak olan birçok medeniyet üzerinde etkili oldu. Eski Mısır’da teknoloji binlerce yıl boyunca o kadar ilerledi ki, dünyanın şimdiye kadar gördüğü en gelişmiş uygarlık olmalarını sağladı.

Matematik, geometri, mühendislik, inşaat, astronomi, metalurji, muhasebe, tarımcılık, tıp, sanat ve edebiyat gibi hemen hemen her alanda uzmanlaşan ve birçok araç gereç icat eden Mısırlılar, dünyayı kökten değiştirecek buluşlara imza atarak, günümüz teknolojisinin oluşmasında da büyük rol oynadılar. 

M.Ö. 3000 yılı, teknolojinin ve özellikle metal yapımının gelişmesi için kritik zamanlardı. Mısırlılar da bu dönemde alaşım yapmayı bularak, birçok yeniliğin önünü açmış oldu. 

Eski mısır döneminden yapıtlar
Eski Mısır Döneminden Yapılar

Hala nasıl inşa edildiği konusunda net bilgilere sahip olunmayan Mısır piramitleri ile anıtları mühendislik harikası olarak adlandırılıyor ve görenleri şaşırtmaya devam ediyor. Mısır’ın her yerinde, inşa edilmelerine ilişkin birçok farklı teori ortaya atılan, binlerce yıllık harika yapılar yükseliyor. Bunların en mantıklı açıklaması ise Eski Mısırlıların sahip olduğu olağanüstü bilim ve teknoloji hakimiyeti diyebiliriz.

Eski Mısır’da Teknoloji Kullanım Alanları

Matematik ve Astronomi

Astronomi, eski Mısırlılar için oldukça önemliydi. Yıldızlar, Mısırlılar için tanrıların başarılarını ve hikayelerini anlatıyordu. Aynı zamanda mevsimlerin ve zamanın geçişini gösteriyordu. Yaptıkları her tapınak, o tapınakla özdeşleşen tanrı ile belirli bir ilişkisi olan yıldıza göre hizalanmıştı.

Eski Mısır'da astronomi
Eski Mısır’da Astronomi

Ayrıca yıldızlar sayesinde ne zaman yağmur yağacağını veya mevsimlere göre hasat zamanının gelip gelmediğini öğrenebiliyorlardı. Yıldızlarla olan bu ilişkileri tuttukları kayıtlar sayesinde, Mısırlıların matematik alanında da gelişmelerini sağladı. Matematiği, vergilerde, kayıt tutmada, inşa ettikleri büyük piramitler gibi çeşitli projelerde sıklıkla kullandılar ve hatta kendi ondalık sistemlerini geliştirdiler.

Tıp

Eski Mısır'da Tıp
Eski Mısır’da Tıp

Tıp konusunda Mısırlılar oldukça gelişmiş bir medeniyetti. Eski Mısır’ın en eski ve en önemli papirüslerinden olan Ebers Papirüsü, kanser, kalp hastalıkları, depresyon, travma gibi birçok rahatsızlığı tedavi etmeye yönelik 110 sayfadan oluşuyordu. İçinde iğne ile iplikle yaraların dikilmesini de içeren bu papirüsler, cerrahi teknikler üzerine bilinen en eski çalışmadır. Aynı zamanda bu papirüsler ayrıntılı bir şekilde anatomi ve fizyoloji bilgisi de içermektedir. 

Ayrıca mumyalama veya ölüleri koruma konusundaki uzmanlıklarıyla da hem insan hem de hayvan anatomisi hakkında derin bir bilgiye sahip olmaları çeşitli ilaç ve tedaviler bulmalarını da sağlamıştır.

Mühendislik ve İnşaat

Eski Mısır'da mühendislik ve inşaat
Eski Mısır’da Mühendislik ve İnşaat

Eski Mısırlılar, en çok mühendislik harikası devasal yapıları ve olağanüstü mimarileriyle bilinirler. Bugüne kadar gelen büyük tapınaklar ile küçük ölçekli ev eşyaları bu uygarlığın teknoloji ve mühendislikte ne kadar ilerlediğini bize gösteriyor. İnşa ettikleri sulama kanalları, kemerler, dikili taşlar ve anıtlar benzeri yapılarda gözlemlenen ortak şey ayrıntıların çok özenli olmasıydı. Mısırlıların bu yapıları inşa etmesini mümkün kılan şey ise bu sürece yardımcı olması için icat ettikleri basit makinelerdi. Günümüzde bile inşaatlarda hala kullanılan rampa gibi birçok basit makine eski Mısırlılar tarafından geliştirildi.

Tarım

Tarım, bugün olduğu gibi eski uygarlıklar için de çok önemliydi ve eski Mısır bir tarım toplumuydu. Tarla sürmek için öküzleri kullanabilmelerini sağlayan araçları M.Ö. 2500 gibi erken bir tarihte keşfettiler. 

Eski Mısır'da Tarım
Eski Mısır’da Tarım

Mısır’da sulama teknikleri çok etkiliydi ve diğer uygarlıkları da büyük ölçüde etkiledi. Hidrolik mühendislik ilkelerini kullanan Mısırlılar sulama sistemlerini, güvenebilecekleri bir hale getirdiler. Bu sistemi kuraklık döneminde, olmayan yağışın yerini doldurabilecek şekilde tasarladılar ve böylece tarımda suyun eksikliğin yaşamadılar.

Sanat ve Edebiyat

Eski Mısır'da Sanat ve Edebiyat
Eski Mısır’da Sanat ve Edebiyat

Yaşamın her alanında denge ile uyumun önemli olduğuna inanan eski Mısırlılar, mürekkep ve kağıdı bulmalarıyla edebiyat ve sanat konusunda çok yol katettiler. Aynı zamanda dikili taşlar ile anıtlarda da kazınmış edebi eserler ve sanat eserleri bulunuyordu.

Zaman

Eski Mısır’da takvim M.Ö. 3000’lere dayanıyor. Takvimlerini oluşturmak için önce Nil Nehri’nin yükselmesini kullandılar. Bir süre sonra bunun onları yanlış yönlendirdiğini fark edince yılları ve ayları yıldızlara göre belirlemeye başladılar. 

Eski Mısırlılar, bir gün içindeki zamanı da eşit parçalara ayıran ilk uygarlıklardandı. Güneş saati, gölge saati ve su saati gibi çeşitli yollarla zaman yönetimini sağladılar.

eski mısır'da takvim
Eski Mısır’da Takvim

Eski Mısır’da teknoloji çağın imkanlarına göre çok gelişmişti ve uygarlığı en üst düzeye çıkarmıştı. Mısırlılar yaptıklarıyla kendilerine verilen yaşamı ve dünyayı daha iyi bir yer haline getirebilmek için uğraştı. Tanrılarının istedikleri şeyleri yapabilmek amacıyla yüzyıllar boyunca çok çalıştılar ve günümüze ışık tuttular.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojik mitleri araştırmayı ve ürün incelemeleri yapmayı çok seven, sanatsever, meraklı bir endüstri ürünleri tasarımı öğrencisi.

“Eski Mısır’da Teknoloji ve Mühendislik” üzerine bir yorum

Yorumlar kapalı.