Engellerimizi kaldıran teknolojik gelişmeler konusuna yardımcı olmak için günden güne teknoloji kendini geliştirmektedir. Göz önünde olmasa da teknoloji kendine günden güne her konuda bir şeyler kattığı gibi bu konuda da neler yapabileceğini göstermektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerini göz önüne alacak olursak günümüzde 1 milyar engelli birey bulunmaktadır. Bu sayı da dünya nüfusunun %15’ine denk gelmektedir.
Gün içinde birsürü engelle karşı karşıya kalan birçok insan bu engeller karşısında ne yapacağını bilmiyor. Kimi zaman hayattan uzaklaşarak kendi konfor alanlarında hayatlarını geçiriyor. Teknoloji de bize her konuda kattığı sınırsız imkanın yanı sıra bu bireyleri hayatın akışının dışında tutmaktansa onları hayatın akışına çekmek için bizlere elimizden geleni yaptırabiliyor. Engellerimizi kaldıran teknolojik gelişmeler adlı bu yazımızda teknolojinin bu bireyleri hayatın bu akışına ne kadar dahil edebildiğini sizlere sunuyoruz.
İçindekiler
Glucowear
Diyabet hastaları için kan şekerini dengede tutmak oldukça önemlidir ve bu dengeyi sağlamak, anlayabilmek için gün içerisinde sürekli kan şekerlerini ölçmeleri gerekir. Bu işlem sırasında parmak uçlarına yapılan iğne darbeleriyle bir işkence haline gelen bu ölçüm süreci Glucowear sayesinde çok daha kolay hale gelmiş olup gece gündüz istediğimiz herhangi bir saatte bu işlemi gerçek zamanlı ve acısız bir şekilde gerçekleştirebilmemizi sağlamaktadır.
Scewo
Merdivenler ve uygun eğimi olmayan kaldırımlar tekerlekli sandayle kullanmak zorunda olan engelli bireyler için korkulu rüyadırlar. Bu sebeple de birçok insan tekerlekli sandalyesi olmasına rağmen tek başına dışarı çıkamamaktadır. Scewo bu sorunu ortadan kaldırmayı başaran yeni nesil bir tekerlekli sandalyedir. Engellerimizi kaldıran teknolojik gelişmeler içinde en fark edilebilir araçtır. Temel taşıyıcı tekerleklerinin alt tarafında bulunan tank paletine benzer hareketli parçası sayesinde insanların tek başına bile kolayca merdiven çıkmalarına olanak sağlıyor. Ayrıca paletlerin arka tarafındaki ufak tekerlekler sayesinde de sandalye sürücüleri uygun eğimi olmayan kaldırım sorunlarını kolaylıkla aşabiliyor.
Wheelmap/Wheelmate
Tekerlekli sandalye kullanmak zorunda olan engelli bireylerin bir diğer önemli sorunu ise gittikleri mekanların kendi koşullarına uygun olmaması veya uygunluğunu bilmemeleridir. Wheelmap uygulaması da bu sorunu kullanışlı bir programlamayla ortadan kaldırmış görünüyor. Wheelmap, yoğun kullanılan mekanların engelli kullanımına uygun olup olmadığını bir harita üzerinde işaretleyerek engelli bireylere aktarıyor. Bu sayede tekerlekli sandalye kullanan bu insanlar merak ettikleri mekanların kendilerine uygun olup olmadığını kolay bir şekilde öğrenip mekan tercihlerini doğru yönde yapabiliyorlar.
WeWALK
Görme engelli bireylerin hayatın içinde daha kolay hareket edebilmeleri için tasarlanan WeWALK üç temel özelliğe sahiptir. Bunlar engel algılama, telefona bağlanma ve farklı uygulamalar ile entegre olabilmektir. Engel algılama özelliği sayesinde görme engelli kullanıcılarının göğüs ve baş hizalarında önlerine çıkabilecek engelleri algılayabiliyor ve kullanıcılarını uyarabiliyor. Böylece görme engelli WeWALK kullanıcıları tehlikeli olmadan hareket edebiliyor ve istedikleri yerlere gidebiliyorlar. Bluetooth özelliğiyle de WeWALK mobil uygulamasına bağlanarak kullanıcı telefonuyla temas etmeden bastonu aracılığıyla navigasyon alıyor. Toplu taşıma entegrasyonu sayesinde de bulunduğu konum çevresindeki tüm durakları ve bu duraklardan geçecek otobüslerin saatlerini öğrenebiliyor. Ayrıca Alexa adlı sesli asistana komutlar verebiliyor.
Dot
Görme engelli bireylerin alfabesi olan Braille alfabesini kullanan ilk akıllı saat ünvanına sahip bu saat görme engelli bireylere mesajlara erişme, tweet gönderme, sosyal medya kullanımı ve e-mail gönderme gibi birçok olanak sağlamakta. Günümüzde Braille alfabesiyle sıkça karşı karşıya gelemeyen görme engelli bireyler için oldukça önemli olan bu buluş da kolay yöntemiyle milyonlarca görme engelli insanın hayatını iyi yönde etkileyecek gibi duruyor.
Tap See
Tap See uygulaması görme engelli bireylerin etrafındaki nesneleri tanıyabilmeleri mantığı üzerine kurulmuş bir programdır. Kullanıcının telefon ekrarına iki kez tıklayarak sonrasında tanımak istediği nesnenin fotoğrafını çekmesiyle nesneyi sesli bir şekilde tanımlıyor.
EyeSense
Tap See uygulamasıyla benzer mantıkta olan EyeSense Türk Telekom’un görme engelliler için geliştirdiği bir uygulamadır. Rengini öğrenmek istedikleri nesne veya kıyafetin rengini sesli asistan yardımıyla kolaylıkla öğrenebiliyorlar. Sesli asistan ile uygulamayı aktifleştirdikten sonra telefonun kamerasını çevirdikleri her cismin rengini öğrenebiliyor ve uygulamanın nesne tanıma özelliği sayesinde görme engelli bireyler nesneleri kolaylıkla ayırt edebiliyorlar.
Horus
Yine görme engellilerin hayatını oldukça kolaylaştıran bu cihaz üzerindeki kamera sayesinde etrafındaki gördüğü her şeyi kullanıcısına aktarıyor. Metin okuma, nesne algılama, hareket ve konum desteği, sahne ve fotoğraf okuma, kişi ve yüzleri tanıma gibi oldukça fazla olan özellikleriyle görme engelli bireylerin hayatını fazlasıyla kolaylaştırabilmesi mümkün.
Horus, ortalama bir akıllı telefon büyüklüğündeki kutuya bağlı bir kulaklıktır. Horus, nesneleri tanımlarken sesi direkt kulak kanalına göndermek yerine kemik iletimini kullanmasıyla da çok gürültülü ortamlarda bile kullanıcısına yardımını eksik bırakmıyor. Ana kutusu üzerinde bulunan farklı şekillerdeki düğmeleriyle özellikler arasında geçiş imkânı ve kullanıcı ihtiyaçlarını anlayarak da acil durumlarda otomatik devreye girme özelliği de sunuyor.
Liftware
Elektronik çatal, kaşık olarak adlandırabileceğimiz Liftware özellikle parkinson hastalığı ve diğer hareket bozukluklarına sebep olan hastalığı olan insanlar için üretilmiş sabitlenebilen ve eli ne kadar hareket ederse etsin oynar başlığı sayesinde içindeki yemeğin dökülmemesini sağlayan bir mucizedir. Bu sayede hastaları da hayal kırıklığına uğratmadığı için psikolojik açıdan daha iyi hissetmelerine sebep olacaktır.
Sound Shirt
Sound shirt, işitme engelliler dahil herkesin müzik dinleme hakkına sahip olması fikriyle hayata geçirilmiş bir teknoloji harikasıdır. Cihaza bağlı yazılım ile 8 çeşit enstürman sesini algılayarak tercüme edebiliyor. Alınan veriler kablosuz sistemle giysiye gönderiliyor ve müzik şiddeti algılanarak giysi üzerindeki 16 adet mikro aktüatör aracılığıyla titreşime dönüştürülüyor. Böylece işitme engelliler müziği duyamasa da üzerlerindeki bu giysi sayesinde müziği hissedebiliyorlar.
Hareketli Protezler
Hareketli protezler, doğuştan veya çeşitli kazalar nedeniyle bazı uzuvları olmayan engelliler için tasarlanmıştır. Eskiden kullanılan hareketsiz protezler gibi olmayıp kişinin kendi uzvuymuş gibi hareketlerini kısıtlamadan istediğini yapabilmesini sağlıyor. Özellikle baskın tarafın kaybı ve olmaması durumunda daha çok tercih edilmektedir, ilgili alandaki sağlam kaslardan aldığı kasılmalar ile çalışıp uzvun eksikliğini en aza indirmektedirler.