Günümüzde birçok site ve uygulama için hesap oluşturmak zorundayız. Bu hesapların güvenliği konusunda çeşitli adımlar atılsa da en önemli unsurlardan birisi şüphesiz parolalar oluyor. Parolanızın güvenliği, hesabınızın güvenliği için oldukça kritik. Bu nedenle tüm hesaplarda aynı parolayı kullanmak büyük bir sorun olabilir. Burada devreye parola yöneticileri giriyor. Peki en iyi şifre yöneticisi hangisi?
Aslında bu soruyu sormadan önce parola yöneticisinin ne olduğundan bahsetmek gerekir. Şifre ya da parola yöneticileri, hesaplarınıza ait parolaları saklayan ve cihazlar arasında parolaların eşlenmesini sağlayan uygulamalardır. Bunun en popüler örneklerinden bazıları Chrome ve iCloud’da yer alıyor.
Bildiğiniz üzere Chrome ve bazı diğer tarayıcılar, giriş yaptığınız sitelerdeki hesap bilgilerinizi kaydetmek için size bir seçenek sunuyorlar. Bu aslında bir parola yöneticisinin en temel görevidir. Tarayıcılar, bu bilgileri diğer cihazlarınız arasında senkronize ederler. Böylece tarayıcının yüklü ve hesabınızın açık olduğu tüm cihazlarda parolalarınız otomatik olarak doldurulur.
Benzer bir durum iCloud Anahtar Zinciri için de geçerlidir. Aynı Apple ID ile giriş yaptığınız tüm Apple cihazlarınızda, kayıtlı parolalarınız otomatik olarak ortaya çıkar. Böylece parolalarınızı hatırlamak zorunda kalmaz, giriş yaparken zaman kaybetmezsiniz.
Parola yöneticileri de aynı görevi gerçekleştirmektedirler. Ancak, parola yöneticilerinin üstesinden geldiği oldukça büyük bir sorun vardır. Fark ettiğiniz gibi iCloud Anahtar Zinciri ya da Chrome şifre yöneticisi yalnızca kendi platformundaki parolaları kaydeder. Bu da demek oluyor ki Chrome ile kaydettiğiniz bir parolayı iCloud Anahtar Zinciri’nde (eğer manuel olarak kayıt etmediyseniz) kullanamazsınız.
İçindekiler
En İyi Şifre Yöneticisi
Parola yöneticileri, tüm hesap bilgilerinizi ve parolalarınızı kaydeden bir defter gibidir. Bu defteri farklı platformlarda kullanabilir, istenmeyen hesap kayıplarının önüne geçebilirsiniz. Peki en iyi şifre yöneticisi nedir? İşte sizler için seçmiş olduğumuz parola yöneticileri:
Dashlane
En iyi şifre yöneticisi listemizin ilk sırasında Dashlane yer alıyor. Windows, Mac, Android, iPhone ve iPad ile uyumlu çalışan bu yönetici aynı zamanda birçok tarayıcıyı da kapsıyor. En popüler tarayıcılardan Chrome, Firefox, Safari, Edge ve Opera için uygulamanın desteği mevcut.
Dashlane’in en büyük avantajlarından birisi ekstra bir güvenlik katmanı gibi görülmesi oluyor. Dahili VPN hizmeti sayesinde yalnızca bir parola yöneticisi değil, aynı zamanda bir VPN servisine de abone oluyorsunuz.
Bunun haricinde Dashlane’in güvenlik önlemlerinden birisi de “Dark web” taramaları oluyor. Bu taramalar sonucunda hesap şifrelerinizin daha önce sızdırılıp sızdırılmadığını takip etmeniz mümkün. Böyle bir durum gerçekleştiğinde ise uygulama, parolanızı değiştirmeniz için sizi uyarıyor. Özellikle birden fazla hesapta aynı parolayı kullanıyorsanız Dashlane’in bu özelliği hayatınızı kurtaracak desek yeridir.
Dahlane, bu kadar fazla platforma destek sunmasının yanı sıra kolay bir şekilde senkronizasyon hizmeti de sunuyor. Bir parola yöneticisinden beklenen bu sadelik, kullanıcıların işini oldukça basitleştiriyor. Üstelik Dashlane, yalnızca ücretli planlar ile karşımıza çıkmıyor. Aynı zamanda ücretsiz bir plana da sahip olduğunu belirtelim.
Tabii ki ücretsiz planda bazı kısıtlamalar mevcut. Bunların arasında aynı anda 50 parola desteği sunması ve bunu tek cihaz için yapması öne çıkıyor. Eğer birden çok cihazda Dashlane kullanmak isterseniz abone olmanız gerekiyor. Sınırsız cihaz için yıllık ücret 40 dolar, aylık ücret ise 5 dolar olarak ifade ediliyor.
LastPass
En iyi şifre yöneticisi listemizin ikinci sırasında ise LastPass yer alıyor. 2008 yılında ilk olarak kullanıcıların karşısına çıkan LastPass, özellikle kullanıcı dostu olmasıyla listemizin öne çıkan programlarından oluyor. Dolu dolu bir ücretsiz plana sahip olan LastPass’in özelliklerine yakından bakalım.
LastPass, bütün büyük platformlar ile çalışıyor desek yeridir. Bu platformların arasında Windows, Mac, Linux, Android, iPhone ve iPad yer alıyor. Aynı zamanda tarayıcı alanında da eksik kaldığı bir nokta yok. Chrome, Firefox, Safari, Edge ve Opera tarayıcılarında kendisini görmek mümkün.
LastPass’in ücretsiz sürümünün dolu dolu olduğunu belirtmiştik. Burada karşımıza çıkan ilk unsur, sınırsız parola desteği oluyor. LastPass’in ücretsiz sürümü ile tek cihazda sınırsız sayıda hesap kaydedebilirsiniz. Eğer işlerinizi tek cihaz üzerinden hallediyorsanız LastPass’in ücretsiz versiyonu size yeterli olacaktır.
Premium sürümünde ise cihaz sayısının sınırsız hale geldiğini görüyoruz. Buna ek olarak premium sürümü ile birlikte bazı ek güvenlik önlemleri de kullanıcılara sunuluyor. Bunların arasında daha önce de gördüğümüz “Dark web” tarama özelliği yer alıyor. Ayrıca acil durumlarda parolanızı paylaşabileceğiniz bir özellik de ücretli sürümde mevcut.
Belirttiğimiz gibi LastPass, tek cihaz üzerinden kullanacaklar kişilere harika bir plan sunuyor. Ancak premium sürümünü satın almak isterseniz aylık 2.90€ ödemeniz gerektiğini belirtelim. Ayrıca, bu ücret yıllık olarak kesiliyor.
1Password
En iyi şifre yöneticisi listemizin üçüncü sırasında 1Password bulunuyor. En popüler parola yöneticilerinden birisi olan 1Password, ilk olarak 2005 yılında kullanıcılara sunuldu. O zamanlar yalnızca Mac cihazlarla çalışsa da günümüzde bu sınırın aşıldığını belirtmekte fayda var.
Listemizdeki en eski parola yöneticilerinden birisi olması, köklü bir geliştirici takımının arkasında olduğunu gösteriyor. Daha önce bahsettiğimiz programlar gibi 1Password’de oldukça geniş bir platform grubuna hizmet sağlıyor. Bunların arasında tabii ki Windows, Mac, Android ve iPhone yer alıyor.
Bu platformlara ek olarak iPadOS, Linux ve ChromeOS işletim sistemleriyle de çalıştığını belirtmekte fayda var. Tabii ki Chrome, Firefox, Safari, Edge ve Opera tarayıcıları için uzantısı da mevcut.
1Password, Watchtower özelliği sayesinde sızıntılar karşısında sizi uyarma yeteneğine sahip. Böylece herhangi bir sızıntıda parolalarınızı değiştirmeniz için harekete geçiyor. Ayrıca, tatil modu ile verilerinizin tamamını silmek, daha sonrasında da tek dokunuşla geri yüklemek mümkün. 1Password, bu özelliğin sınır geçişlerinde verilerinizi korumak için eklendiğini belirtiyor.
1Password’un olumsuz yanlarından birisi ise ücretlendirme kısmında kendisini gösteriyor. 14 günlük bir deneme planı sunan 1Password, maalesef ücretsiz olarak yazılımı kullanmanızı sağlayacak bir plana sahip değil. Bu yazılımı kullanmanın bedeli ise aylık 3 dolar olarak ifade ediliyor. Ancak, bu ücretin tek seferde yıllık olarak ödenmesi gerekiyor.
Ayrıca, daha hesaplı bir aile planı da 1Password’un fiyatlandırmasında yer alıyor. Aylık 5 dolara satışta olan bu plan ise 5 kullanıcıya kadar kullanım imkanı sağlıyor. Bu da kişi başı ücreti 1 dolara kadar düşürüyor. Ancak, bu fiyatın da yıllık kesintide geçerli olduğunu belirtelim.
LogMeOnce
En iyi şifre yöneticisi önerileri listemizin sıradaki üyesi ise LogMeOnce tarafından geliştirilen yazılım oluyor. Aslında LogMeOnce’ın güvenlik yönetimi geçmişi çok eskilere dayanıyor. 1986 yılından beri bu alanda hizmet veren şirket, günümüzde en iyi şifre yöneticilerinden birine sahip.
LogMeOnce’ın şifre yöneticisini incelediğimizde karşımıza çıkan en başarılı unsurlardan biri çapraz platform kullanımı konusunda sağladığı destek oluyor. Bu sayede cihazlar arasında hesap girişi gerçekleştirmek bir sorun olmaktan çıkıyor.
Buna ek olarak sınırsız sayıda parola depolama ve sınırsız sayıda cihaz desteği ile de başarılı bir şifre yöneticisi olduğunu belirtmek oldukça önemli. LogMeOnce’ın ücretsiz planında bile sınırsız sayıda şifreyi sınırsız sayıda cihazda kullanabiliyorsunuz.
Ancak ücretsiz planın da olumsuz bir yanı mevcut. Öncelikle bu planda güvenlik hizmetlerinin premium sürüme kıyasla oldukça sınırlı olduğunu belirtelim. Ayrıca, premium sürümde 1GB ile başlayan bir şifreli dosya depolama desteği de sunuluyor. Bu rakam ücretsiz planda 1MB’a düşüyor.
Bunun dışında, her ne kadar ücretsiz olarak geçse de bu planın reklamlar ile desteklendiğini bilmenizde fayda var. Yine de sınırsız sayıda cihazda sınırsız sayıda şifre saklamak ancak para ödemek istemeyenler için harika bir seçenek olduğunu belirtelim.
LogMeOnce’ın ücretli planları ise 2,50 dolardan başlayan fiyatlarla satılıyor. 6 kişilik aile planı için ödemeniz gereken ücret 5 dolar olarak ifade ediliyor. Şifre yöneticisi arıyorsanız, platforma bir göz gezdirmenizi tavsiye ediyoruz.
Bitwarden
En iyi şifre yöneticisi önerileri listemizin son sıralarına yaklaşırken karşımıza çıkan bir başka yazılım da Bitwarden oluyor. Bitawarden’ın hikayesi, listemizdeki diğer ürünlerde karşımıza pek çıkmayan bir şekilde başlıyor. iOS ve Android uygulaması olarak hayatına başlayan Bitwarden, aynı zamanda açık kaynaklı olmasıyla dikkat çekiyor.
Bitwarden’ın en başarılı sürümlerinden birisi ise ücretsiz planı oluyor. Sınırsız sayıda cihaz ve şifre desteği ile Bitwarden, Vivaldi, Brave ve Tor tarayıcılarında bile kendisini gösteriyor. Rakiplerinden ayrıldığı bir diğer önemli nokta da bu tarayıcılara destek sağlaması oluyor.
Açık kaynaklı olmasının yanı sıra güvenli bir şifre oluşturucuya da sahip olan Bitwarden, aynı zamanda sizin için parolalar da oluşturuyor. Yeni bir hesap açmaya çalışırken Bitwarden tarafından oluşturulan şifre otomatik olarak kaydediliyor ve diğer cihazlarınızla da paylaşılıyor. Böylece şifre ezberlemeden platform, yeni bir hesap açıyor ve güvenle kullanabiliyorsunuz.
Bitwarden’ın ücretsiz sürümünde yer almayan en önemli özelliklerden birisi ise gelişmiş çift faktörlü doğrulama oluyor. Bitwarden, premium sürümünde YubiKey, U2F ve Duo destekli çift faktörlü doğrulama sunuyor. Buna ek olara 1GB depolama ile güvenli dosya gönderimi de sağlıyor.
Açık kaynaklı bir şifre yöneticisi olan Bitwarden, ücretsiz sürümü ile göz dolduruyor. Ancak siz premium sürümü tercih edenlerden olmak istiyorsanız ödemeniz gereken ücret yıllık 10 dolar olarak ifade ediliyor.
RememBear
Şifre yöneticisi önerileri listemize en iyi yazılımlar arasında yer alan RememBear ile devam ediyoruz. Pek çok platforma destek sunması ve gelişmiş güvenlik özellikleri RememBear’ın dikkat çekmesini sağlıyor. Üstelik ücretlendirme konusunda da kullanıcı dostu olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
RememBear, diğer parola yöneticiler gibi şifrelerinizi sizin yerinize kaydediyor ve girişlerde otomatik olarak dolduruyor. Ayrıca kredi kartı bilgileri ve notlarınızı da RememBear da saklamanız mümkün. Üstelik bu bilgileri korumak için Face ID, parmak izi ve 2FA kodlarını kullandığı da ifade ediliyor.
RememBear ücretsiz olarak tek bir cihazda kullanım sağlıyor. Ancak uygulamalar arasında bir senkronizasyon yer almadığı ifade ediliyor. Ayrıca yedekleme desteği de ücretsiz planda yer almıyor. RememBear’ın destek sağladığı platformlar arasında ise iOS, Android, Windows ve macOS yer alıyor. Ayrıca Chrome, Firefox ve Safari için de eklentileri bulunduğu belirtiliyor.
Tüm cihazlarınızda eş zamanlı ve senkronize olarak kullanmak için ise ücretli planı kullanmanız gerekiyor. Ayrıca şirket ücretli planda müşteri hizmetleri desteğini öncelikli olarak sağladığını da dile getiriyor. Premium aboneliğin bedeli ise aylık 6 dolar olarak ifade ediliyor.
NordPass
NordPass, teknoloji kullanıcılarının şifrelerini güvenli bir şekilde yönetmelerine yardımcı olan bir şifre yöneticisi ve şifre depolama uygulamasıdır. İnternet kullanıcılarının artan güvenlik endişeleriyle birlikte NordPass gibi şifre yöneticileri şifrelerin güvenli bir şekilde saklanmasını ve yönetilmesini sağlamak için geliştirilmiştir.
NordPass, kullanıcıların güçlü ve benzersiz şifreler oluşturmalarına yardımcı oluyor. Bunun yanı sıra uygulama, bu şifreleri şifrelenmiş bir şekilde saklar. Teknoloji kullanıcıları NordPass’i bilgisayarlarına, mobil cihazlarına ve tarayıcı uzantılarına indirerek şifrelerini her yerde güvenli bir şekilde erişilebilir hale getirebiliyorlar.
NordPass, AES-256 bit şifreleme ve güçlü güvenlik önlemleri kullanarak kullanıcıların verilerini koruyor. Ayrıca uygulama, çift faktörlü kimlik doğrulama gibi ek güvenlik özelliklerini destekliyor. NordPass’in kullanıcı dostu bir arayüzü var. Bu arayüz, şifrelerin otomatik olarak doldurulmasını sağlıyor. Böylece uygulama kullanıcıları karmaşık şifreleri hatırlamak zorunda kalmıyorlar ve çevrimiçi hesaplarına hızlı ve güvenli bir şekilde erişebiliyorlar.
Ayrıca NordPass kullanıcıların diğerlerine güvenli şekilde şifre paylaşmasına olanak tanıyor. Özellikle aileler veya iş ortakları arasında şifrelerin güvenli bir şekilde paylaşılması gerektiği durumlarda bu özellik oldukça faydalı olmaktadır.
Keeper
En iyi şifre yöneticisi listemizin son sırasında Keeper yer alıyor. 2008 yılında piyasaya çıkan Keeper, tüm büyük platformlarda yer almış gibi gözüküyor. Windows, Mac, Linux, Android, iPhone ve iPad desteğinin yanı sıra en sık tercih edilen tarayıcılarda da kendisini görmek mümkün.
Keeper’ın özelliklerini saymaya başlamadan önce olumsuz bir yanını söylemek gerek. Maalesef Keeper, ücretsiz bir plan ile karşımıza çıkmıyor. Ancak işletmeler için 14 günlük deneme sürümü ile Keeper’ı test edebilir ve kullanmak isteyip istemediğinize karar verebilirsiniz.
Keeper, şifreleriniz için gelişmiş seviyede bir koruma sunuyor. Üstelik, bu güvenlik sadece koruma sırasında değil, şifre paylaşma sırasında da kendisini gösteriyor. Bunlara ek olarak, şifre ve dosya geçmişi tutan bu yazılım ile daha önceki işlemlerinizi de takip etmeniz oldukça kolaylaşıyor.
Keeper, şu anda kişisel kullanım için yıllık 35 dolarlık bir fiyata sahip. Ancak, öğrenciler için bu ücretin yarı yarıya düştüğünü belirtmekte fayda var. 5 kişilik aile planında ise bu ücret yıllık 75 dolara yükseliyor. Piyasadaki en güvenilir şifre yöneticilerinden biri olan Keeper’a da göz gezdirmenizi öneriyoruz.
Böylece en iyi şifre yöneticisi önerileri listemizin sonuna geliyoruz. Sizinle paylaştığımız şifre yöneticilerinin bazıları ücretsiz plana sahipken bazıları yalnızca ücretli şekilde kullanılıyor.