En İyi Mesajlaşma Uygulamaları – 2023

Teknolojinin günlük hayatımızın her alanında sıklıkla yer aldığına şüphe yok. Bunun en büyük örneği ise akıllı telefonlar ve akıllı telefonlar ile birlikte hayatımıza dahil olan mobil uygulamalar. Akıllı telefonlar aracılığı ile ailemiz, dostlarımız ve iş arkadaşlarımız ile sürekli iletişim kuruyoruz. Peki en iyi mesajlaşma uygulamaları hangileridir?

İletişimi sürekli ve anında gerçekleştiren mobil uygulamalar günlük rutinimizde önemli bir yer alıyor. Arkadaşlarımız ile iletişim içerisinde olduğumuz sosyal medyanın yanı sıra mobilde en çok kullanılan mesajlaşma uygulamaları da öne çıkıyor. Peki mesajlaşma uygulamaları hangi unsurlara göre tercih edilmektedir?

En iyi mesajlaşma uygulamaları muhtemelen kişiye göre değişiklik gösterecektir. Hatta bu durum popülerleşen uygulamalardan daha az popüler uygulamalara göre sıralanacaktır. Dahası kişilerinizin hangi uygulamayı tercih ettiğine göre de seçenekleriniz değişecektir.

Öte yandan mesajlaşma uygulamalarının kullanım kolaylığı ya da arayüz tasarımları da kişileri etkileyen bir başka tercih unsuru olacaktır. Ancak herhangi bir neden ile hangi mesajlaşma uygulamasını kullanabileceğiniz değişkenlik göstereceğinden çok sayıda uygulama seçenekleri mevcut.

Mesajlaşma uygulamaları ücretsiz metin mesajlaşmasından fotoğraf ve dosya paylaşımına; sesli aramadan görüntülü aramaya kadar her türlü etkileşimi sunmaktadır. Aynı zamanda ek şifreleme avantajı ve benzeri seçenekler de sunmaktadır.

Ayrıca gizlilik ve güvenlik endişelerine de açıklık getiren ve bu nedenle tercih edilen mobil uygulamalarda yer almaktadır. Tüm bunlara ek olarak kullanılabilirlik, multimedya desteği, arayüz tasarımı, gelişmiş güvenlik ve sosyal ağ özelliklerini de barındırmaktadır.

En İyi Mesajlaşma Uygulamaları Önerileri

Mesajlaştığınız kişileri de farklı uygulamayı kullanmaya ikna ederek diğer uygulama seçeneklerine şans verebilirsiniz. Biz de bu içeriğimizde sizler için en iyi mesajlaşma uygulamaları önerilerini bir araya getirdik. En iyi mesajlaşma uygulamaları özellikle kullanım kolaylığı, güvenilirlik ve popülerliğe göre sıralanmaktadır.

WhatsApp

180’den fazla sayıda ülkede ve 2 milyardan fazla kişi tarafından kullanılan WhatsApp, en çok bilinen ve kullanılan mesajlaşma uygulamaları arasında en başta yer alan platformdur. WhatsApp, 2009 yılında Jan Koum tarafından kurulmuştur.

Hem Android hem de iOS işletim sistemine sahip cihazlar tarafından kullanılabilen WhatsApp platformunun web sürümü de bulunmaktadır. Platformun ‘web.whatsapp’ adlı adresi mevcuttur. Hesabınıza erişmek için ise bu adres üzerinden WhatsApp Web/Masaüstü QR kodunu taratmanız gerekmektir. Böylece bilgisayar ekranınız üzerinden de popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp’i kullanabilirsiniz.

Anlık mesajlaşma uygulamaları arasında yer alan hizmet platformunda yerleşik olarak uçtan uca şifreleme özelliği yer almaktadır. Bu özellik ile platform üzerinde güvenli iletişim kurmak mümkün olmaktadır. Oldukça popüler ve başarılı bir kullanıcı arayüze sahip olan uygulama çeşitli özellikler bulunmaktadır. Bunlar arasında en çok öne çıkan grup sohbetleridir. İş, arkadaş ve aileler arasında grup sohbetleri sıkça kullanılmaktadır.

Genel anlamda tüm mesajlaşma uygulamalarında olduğu gibi görüntülü ve sesli arama destekleri yer almaktadır. Aynı zamanda kişi ve grup sohbetleri içerisinde fotoğraf ve video, belge ve sesli mesaj gibi dosya öğeleri iletebilmektedir. Tüm bu özellikleri barındıran WhatsApp, kullanıcı arayüzünde karanlık mod desteği de bulunmaktadır.

Ek olarak platformda süreli mesaj özelliği de yer almaktadır. Ancak tüm bu popülerliğine rağmen WhatsApp, gizlilik özelliklerini ön plana alsa da çevrimiçi durumunu gizleyememektedir. Bu ve benzeri nedenler ile WhatsApp platformu güvenlik açığı oluşturan bir platform olarak tartışma konusu olmaktadır.

ipad için whatsapp

Telegram

Dünyanın en güvenilir mesajlaşma uygulaması olma iddiasıyla kurulan Telegram, ücretsiz bir platformdur. Kolay bir kullanım arayüzüne sahip olan Telegram, özellikle neredeyse hiçbir veri akışını paylaşmaması sebebi ile oldukça popüler hale geldi.

Ancak WhatsApp platformuna kıyasla farklı bir arayüz tasarımına sahip. Bu nedenle WhatsApp platformuna alışık olan kullanıcılar için geçiş kolay olmamaktadır. Öte yandan dünya genelinde birçok siyasi kişilik tarafından da tercih edilen bir mesajlaşma uygulaması olarak yer alıyor. Bunun en büyük sebebi ise güvenlik açığının bulunmaması olarak şekilleniyor.

Dahası Telegram, WhatsApp platformuna rakip olarak yer alıyor. Rus programcı Pavel Durov tarafından kurulan Telegram, çoklu platform desteği sunuyor. Güvenli sesli ve görüntülü mesajlaşma servisi olan Telegram’ın tıpkı WhatsApp gibi bir web sürümü de mevcut. Web sürümü üzerinden oturum açmak için gerekli olan tek şey telefonunuza gönderilen kod olacaktır. Kodu bilgisayardaki Telegram adresine girdikten sonra sizi WhatsApp Web’e benzer bir ekran karşılayacaktır.

Diğer taraftan Telegram uygulamasında diğer uygulamalarda görülen ‘Sık Kullanılan Kişiler’ seçeneği yer almamaktadır. Ancak uygulama üzerinde Super Group özelliği sayesinde 200 bin üye sayısına kadar grup sohbetleri oluşturulabilmektedir. Aynı zamanda 2GB boyutuna kadar dosya paylaşımı gerçekleştirilmektedir. Ek olarak platform bulut tabanlıdır. Böylece platform veri kaybetme olanağını ortadan kaldırmaktadır.

Mesajlaşma uygulamaları

Signal

Open Whisper Systems tarafından üretilen Signal, gizlilik ve güvenlik özelliği ile öne çıkan mesajlaşma uygulamasıdır. En güvenilir uygulamalardan biri olan Signal, uçtan uca şifreleme teknolojisini kullanmaktadır.

Açık kaynak kodlu uygulama üzerinden mesajlaşma, sesli ve görüntülü arama gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda, kullanıcıların metin mesajları, dosya, sesli not, fotoğraf ve video ve benzeri öğeleri göndermelerine olanak tanımaktadır.

Mesajlaşma uygulaması Signal’in iOS, Android ve masaüstü uygulaması bulunmaktadır. Tamamen ücretsiz olan platform, tüm görüşmelerde gizlilik ve güvenlik vaat etmektedir. Öte yandan tıpkı diğer mesajlaşma uygulamalarında görüldüğü gibi tüm tipik işlevlere sahiptir.

Ancak Signal uygulamasında WhatsApp’daki gibi son görülme özelliği bulunmamaktadır. Yani bir kullanıcının en son ne zaman bağlı olduğunu göstermemektedir. Dahası platform üzerinde hareketli ifade simgeleri de bulunmamaktadır.

Diğer taraftan Signal uygulamasında sohbetlerin ekran görüntüsünü engelleyebilme özelliği bulunmaktadır. Hatta iletilerin kaybolma sürelerini de belirlemek mümkündür. Ek olarak, uygulama üzerinde sohbet ettiğini kişi ile güvenlik numarasını doğrulama seçeneğine ulaşabilirsiniz. Böylece sohbet ettiğiniz kişi ile olan gizliliği kontrol etmek mümkün olmaktadır.

Signal

Viber

En iyi mesajlaşma uygulamaları arasında listelediğimiz Viber, dünya genelinden 1 milyardan fazla kullanıcıya sahiptir. Uygulamanın yaratıcısı ise İsrail asıllı Talmon Marco olarak bilinmektedir. Güvenli ve eğlenceli bir mesajlaşma uygulaması olarak nitelendirilen Viber’in kullanımı da kolaydır. Tüm mesajlaşma uygulamalarında görüldüğü gibi metin mesaj, fotoğraf ve video, ses kaydı gibi dosya iletilerin paylaşılmasına olanak sağlamaktadır.

Viber’in masaüstü istemcisi mevcuttur. Windows XP ve Mac OS X 10.7 ya da daha yüksek işletim sistemlerinde çalışmaktadır. Öte yandan Viber, 250 kişiye kadar olan grup sohbetlerini desteklemektedir. Ayrıca anlık video mesajları özelliği bulunmaktadır. Böylece 30 saniyelik video mesajı gönderilmesine olanak sağlamaktadır.

Ek olarak Viber platformu üzerinde gizli sohbet özelliği de bulunmaktadır. Dolayısıyla konuştuğunuz kişiler ile güvenlik gereği manuel doğrulama seçeneği kullanılabilmektedir. Ancak tüm avantajlarının yanı sıra Viber, dosya boyutu yüksek olan bir uygulama olarak yer alıyor. Bu nedenle düşük sistem özelliklerine sahip akıllı telefonlar için dezavantajlı olduğundan tercih edilmiyor.

Mesajlaşma uygulamaları

Snapchat

Snapchat, 2011 yılında Evan Spiegel tarafından anlık mesajlaşma uygulaması olarak geliştirildi. Bir sosyal ağ niteliğinde olan uygulamada ‘Snap’ adı verilen anlık mesajlar iletilmektedir. Bu görüntü ya da öğeler görüntülendikten sonra kaybolmaktadır. Aynı zamanda Snapchat, Android ve iOS tabanlı akıllı telefonlarda yer alan bir multimedya uygulamasıdır.

En iyi mesajlaşma uygulamaları arasına dahil ettiğimiz Snapchat tıpkı WhatsApp ya da diğer platformlarda olduğu gibi anlık mesajlaşma servislerine benzer özellikler taşımaktadır. Bu bağlamda bir sohbet işlevi yer almaktadır. Ancak en önemli fark sosyal ağ Snapchat’de sohbetlerin görüntülendikten sonra kaybolmasıdır.

Öte yandan ‘Snap’ler için zaman sınırları belirlemek mümkündür. Aynı zamanda bunlar sonsuz döngüde de yer alabilmektedir. Böylece sohbet ekranına kaydedilebilmektedir. Dahası Snapchat başlangıçta kişiden kişiye fotoğraf paylaşımına odaklanan bir uygulama olarak geliştirilmişti. Ancak şimdilerde bir dizi güncelleme ile birlikte video, canlı görüntülü sohbet, mesajlaşma, bitmoji ve hikaye paylaşımı gibi özelliğe yer vermektedir.

Snapchat

Skype

Skype, dünya genelinde sohbet etme olanağı sunan bir yazılımdır. Aynı zamanda dünyanın uzun bir süre en çok kullanılan iletişim aracı olarak bilinmektedir. Geçmişte sıklıkla kullanılan platformlardan biri olan Skype, mesajlaşma, görüntülü ve sesli arama özelliklerine sahiptir. 2003 yılından beri hizmetlerine devam eden Skype, daha sonra Microsoft tarafından satın alınmıştır.

Popüler bir uygulama olan Skype, video konferanslarında sıklıkla tercih edilmektedir. Dahası eski mesajlaşma uygulamaları arasında nitelendirebileceğimiz Skype, günümüzde özellikle iş toplantıları ya da görüşmelerinde yaygınlığını koruyor. Yazılı ve görüntülü iletişim imkanı sunmaya devam ediyor.

skype en iyi mesajlaşma uygulamaları

Discord

Discord, özellikle oyun toplulukları arasında büyük bir popülarite kazanan bir iletişim ve sesli sohbet platformudur. 2015 yılında piyasaya sürülen Discord, oyunseverlere metin, sesli ve görüntülü sohbet imkânı sunan kullanıcı dostu bir uygulamadır.

Discord’un en dikkat çekici özelliği, geniş bir kullanıcı tabanına ve özel sunucu oluşturma seçeneğine sahip olmasıdır. Kullanıcılar, ilgi alanlarına göre sunuculara katılabilir veya kendi sunucularını oluşturabilirler. Sunucular, oyun toplulukları, arkadaş grupları, hobiler, öğrenme grupları ve daha fazlası için ideal bir platform sağlar.

Discord anlık mesajlaşma, sesli ve görüntülü sohbetler gibi temel iletişim özelliklerinin yanı sıra kullanıcıların oyunlarını ve diğer etkinliklerini paylaşmalarını sağlayan ek özellikler sunar. Özel sohbet odaları, arkadaşlarınızla veya gruplarınızla özel konuşmalar yapmanızı sağlar. Ayrıca Discord, entegre bir ekran paylaşımı özelliğiyle oyunlarınızı veya diğer içeriklerinizi canlı olarak paylaşmanızı sağlar. Bu özellik, oyun toplulukları arasında işbirliği yapmak, stratejileri tartışmak ve birlikte oyun oynamak için oldukça kullanışlıdır.

Discord’un kullanıcı dostu arayüzü, özelleştirilebilir ayarları ve çeşitli tema seçenekleri kullanıcı deneyimini geliştirir. Ayrıca Discord mobil uygulamalarıyla kullanıcılar istedikleri zaman, istedikleri yerden iletişim kurabilirler. Böylece Discord, en iyi mesajlaşma uygulamaları arasına girmeyi başardı.

Discord

Messenger

Meta altyapısında bulunan Messenger, milyonlarca kullanıcısı sayısına sahiptir. İlk zamanlarda Facebook’un bir uygulaması olarak ortaya çıkan Messenger ile kullanarak Facebook arkadaşlarınız ile iletişime geçebilirsiniz. Facebook kullanıcıları için iyi bir alternatif olan Messenger; sınırsız kısa mesaj, sesli ve görüntülü arama, görüntülü grup sohbeti gibi özellikleri barındıran ücretsiz bir uygulamadır.

En çok bilinen ve kullanılan mesajlaşma uygulamalarından biri olan Messenger, Facebook uygulamasından bağımsız olarak da kullanılabilmektedir. Bu nedenle Facebook’ta yer almanızı gerektirmez. Tıpkı diğer platformlarda görüldüğü gibi Messenger’da da sesli mesaj, görüntülü arama ve birçok kullanılabilir işleve ulaşmak mümkündür.

Ek olarak çıkartmalar ve emojileri de sohbete entegre edebilirsiniz. Dahası kaybolan mesaj modu sayesinde otomatik olarak silinen mesaj gönderebilmek mümkündür. Ayrıca tıpkı bir sosyal ağ gibi hikayeler özelliği bulunmaktadır.

Mesajlaşma uygulamaları

En İyi Mesajlaşma Uygulamaları: Sonuç

Hızlı iletişim için günümüzde akıllı telefonlarda yer alan mobil uygulamalar sıklıkla kullanılıyor. Hatta hayatımızın vazgeçilmez unsuru haline gelen mesajlaşma uygulamaları anında iletişimin en güzel yolunu sunuyor. Dünya genelinde de iletişim kurmanın en popüler yollarından birini oluşturuyor. Telefonda konuşmak yerine tercih edilen metin mesajlaşma seçeneği oluyor. Bu nedenle de akıllı telefonlar için en iyi mesajlaşma uygulamalarını bilmek gerekiyor.

En iyi mesajlaşma uygulamaları uzun bir süredir sıralamasını da korumaya devam ediyor. Mesajlaşma uygulamalarından herhangi birini kullanmanın en büyük nedenlerinden biri kişilerinizin o uygulamayı tercih etmesi oluyor. Ancak bu nedeninin aksine kullanılabilirlik, gizlilik ve güvenlik, multimedya desteği gibi çeşitli nedenler de yer alıyor. Öte yandan var olan uygulamaların çoğu yeni değil. Bu nedenle de popülerlik ve sağladığı destekler bakımından belli mesajlaşma uygulamaları tercih edilmektedir.

Dahası mesajlaşma uygulamaları güvenli bir mesajlaşma hizmeti için de kullanılmaktadır. Uygulama içerisinde gizlilik ve güvenlik, çevrimiçi konuşmalarınızı reklam ve devlet alanlarından gizli tutulmasını sağlamaktadır. Bu nedenle de uçtan uca şifreleme kullanılmaktadır. Ancak aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda mesajlaşma uygulaması mevcut olsa da pazar yeri ağırlığı önemli olmaktadır. En iyi bilinen ve en çok kullanılanlar popülerlik kazanan mesajlaşma uygulamaları olacaktır. Bu nedenle çoğu kullanıcı kullanılabilirlik, gizlilik ve güvenlik, verdiği destekler bakımından değerlendirilmektedir.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Sürekli kendisini güncellemeye çalışan, araştırma yapıp edindiği bilgileri paylaşmayı seven bir teknoloji tutkunu.