İnternet, Türkiye’de ilk kez 12 Nisan 1993 tarihinde kullanılmaya başlamıştır. 1990’lı yıllarda Türkiye’de internet, emekleme döneminde olan bir alan olarak yer almıştır. Günümüzdeki son verilere göre ise Türkiye nüfusunun yaklaşık olarak %74’lük kısmı internet kullanmaktadır. 1993 ve 1996 yılları arasında ilk internet kullanımı ODTÜ başta olmak üzere Bilkent ve Boğaziçi gibi üniversitelerde gerçekleştirilmiştir. İlk Türkçe içeriğe sahip olan web sayfaları da ODTÜ ve Bilkent Üniversite’lerinin web siteleri olmuştur. Daha sonra 1990’lı yılların sonlarına doğru faaliyete geçen Ekşi Sözlük ve Mynet gibi web siteleri var olmuştur. Türkiye’de girişimcilik dünyasının öncü projelerinden olan Mynet’in kurucusu ise Emre Kurttepeli’dir. Peki Emre Kurttepeli kimdir?
Türkiye’nin ilk Türkçe portalı olan Mynet’in kurucusu Emre Kurttepeli, aynı zamanda Endeavor ve Galata Business Angels gibi organizasyonların yönetim kurulu başkanlığında yer almaktadır. Kurttepeli’nin kurucusu olduğu Mynet, Türkiye’de ilki gerçekleştiren öncü bir role sahip internet portalıdır.
Kurulduğu günden bu yana da Türk internet kullanıcısının en fazla tercih ettiği sitelerden birisi olmuştur. 1999 yılında kurulan Mynet’in kurucusu olan Emre Kurttepeli kimdir diye merak ediyor olabilirsiniz. Bizde bu içeriğimizde Emre Kurttepeli’nin ve Mynet’in hikayesine değineceğiz. Aynı zamanda Mynet nasıl kuruldu bunu anlatacağız. Peki Mynet’in hikayesi nasıl başladı?
Emre Kurttepeli kimdir? Eğer Emre Kurttepeli’nin kurucu olduğu Mynet’in hikayesi nasıl başladı ve Emre Kurttepeli aslında kimdir merak ediyorsanız bu içeriğimiz tam size göre olacaktır. Şimdi ‘Emre Kurttepeli Kimdir?’ sorusunun cevabı ile başlayalım.
İçindekiler
Emre Kurttepeli Kimdir?
Emre Kurttepeli, Türk iş insanıdır. Kurttepeli, seri girişimci ve yatırımcı olarak da bilinmektedir. E-ticaret alanından sosyal network sitelerine ve mobil oyun şirketleri de dahil olmak üzere birçok internet ve teknoloji şirketinin kurucusu ve yatırımcısı olarak yer almaktadır. Emre Kurttepeli, Türkiye’nin en büyük internet platformlarından biri olan Mynet Grubu’nun kurucusudur. Ayrıca Kurttepeli, Endeavor Türkiye ve Galata İş Melekleri (GBA) organizasyonlarının yönetim kurulu başkanıdır. Endeavor Türkiye, Etkin Girişimci Destekleme Derneğidir. Galata Business Angels ise bir melek yatırımcı organizasyonudur.
Bunun yanı sıra Kurttepeli, TOBB Girişim Sermayesi Meclisi, TOBB Girişimciler Üst Kurulu ve TÜBİSAD yönetim kurulu üyesidir. Aynı zamanda Global İlişkiler Forumu, Ashoka ve Genç Başkanlar Organizasyonu (YPO) üyesidir. Hatta Columbia Üniversitesi İstanbul Global Center kurucuları arasındadır. Ayrıca 212 VC yatırım fonunun kurucu ortakları arasındadır.
212 VC ise Türk internet firmalarına yatırım yapan bir fondur. 2010 yılından itibaren de iş kurmanın dışında farklı birçok işe yatırım yapmıştır. Örneğin Demet Mutlu‘nun kurucusu olduğu Trendyol platformunun melek yatırımcısıdır. Diğer yatırımcısı olduğu örneklerden biri de Türkiye’nin önemli fintech girişimlerinden biri Barbaros Özbugutu‘nun kurucusu olduğu İyzico’dur.
Diğer taraftan Kurttepeli’nin babası Yücel Kurttepeli, Almanya eğitimli bir girişimcidir. İpragaz’ın kurucusu olan Yücel Kurttepeli, Avrupa’da LPG’nin tüplere doldurarak satıldığını gördükten sonra bunu Türkiye’de gerçekleştiren isimdir. Kurttepeli, lise dönemini Robert Kolejinde tamamlamıştır. Üniversite dönemini ise University of Columbia’da tamamlamıştır. Columbia Üniversitesi’nde Endüstri Mühendisliği okumuştur. Hatta o dönemde mühendislik fakültesini kazanan tek Türk öğrenci olduğu bilinmektedir.
1990’lı yıllarda üniversiteden mezun olduktan sonra tek ilgi alanı internet olmuştu. Ancak o dönemde internet dünyasının günümüzdeki noktaya geleceği hayal bile edilemeyen bir olguydu. Emre Kurttepeli, internet dünyasına ilk Türkçe portal olarak katılan Mynet’i kurdu. Kurulduktan birkaç yıl sonra Türkiye’nin öncü dijital platformlarından biri haline gelen Mynet, babası Yücel Kurttepeli’nin girişimi İpragaz’dan çok daha büyük bir şirket haline gelmiştir. Peki Emre Kurttepeli’nin kurucusu olduğu Mynet’in hikayesi nasıl başladı? Gelin bu sorunun cevabına yakından bakalım.
Emre Kurttepeli’nin Kariyeri
Emre Kurttepeli’nin kariyer hayatının en önemli kısmını Türkiye’nin öncü dijital platformlardan olan Mynet karşılıyor. Bunun yanı sıra çeşitli organizasyonlarında üyesi ve başkanı olarak yer alıyor. Kurttepeli’nin kariyeri üniversiteden mezun olur olmaz başlamıştır. İlk olarak arkadaşı İzi Adato ile Türkiye’de büyük şirketlerin internet dünyasına girdiğini gören Kurttepeli, onlar gibi altyapısı ve sermayesi olmadığını ifade etmiştir.
Bu yüzden ilk olarak kurumlara internet servis sağlayıcısı olan Fornet’i kurmuşlardır. Ancak bu projeleri dikkat çekmeyince bir yabancı şirketi arkalarını almaya karar vermişlerdir. Türklerin yabancı bir marka ile ikna olacağını düşünen Kurttepeli haklı da çıkmıştır. Bu nedenle İngiltere merkezli Ppex şirketi ile harekete geçmişlerdir. Daha sonra ABD merkezli UUNet, Ppex’i satın alınca Amerika’nın en büyük internet sağlayıcısıyla iş ortağı olmuştur. Daha sonraki dönemde pazar payı önemli derecede büyümüş ve şirket, Kocnet’e satılmıştır.
Sonrasında ise arkadaşı İzi Adato ile yollarını ayırmaya karar vermişlerdir. Emre Kurttepeli içerik üretmek isterken Adato ise e-ticareti seçmiştir. Bu sebeple internette içerik üretmek üzere 1999 yılında Mynet’i kurmuştur. Diğer taraftan Kurttepeli, Mynet’in yatırımcısı olan Tiger Global’in sahip olduğu tüm hisseleri satın almıştır.
Tiger Global Management, Amerikan yatırım şirketidir. Böylece hisseleri geri alarak Kurttepeli, şirketin tüm hisselerinin sahibi olmuştur. Dolayısıyla asıl amacı Mynet’i hürriyete kavuşturmak ve globalleştirmektir. Dahası Mynet Group çatısı altında bulunan Mynet Games üzerinden yeni oyunlar çıkartmaya devam etmeyi amaçlamaktadır. Bunun yanı sıra yatırımcılığı ile dikkat çeken Kurttepeli’nin girişimcilik dünyasında özellikle blockchain ve yapay zeka alanlarında yatırımları da mevcuttur.
Mynet’in Hikayesi
Emre Kurttepeli’nin ailesi, kendisinin internet işleriyle bu kadar yoğun zaman geçirmesini onaylamadılar. Ancak süre gelen onca yıl sonra küçük bir adım ile başlayan iş, daha sonra piyasadaki en büyük paylardan birine sahip bir internet şirketine dönüşmüştür. Kurttepeli, internetin insanları daha fazla bağlayacak bir alan olduğunu ve değişim yaratacağını önceden sezdiğini ifade etmiştir.
İnternetin henüz aktif olmadığı hatta emeklemeye yeni başladığı dönem olan 1990’lı yıllarda Kurttepeli, önemli fırsatlara sahip canlı bir örnek oluşturmuştur. Kurttepeli, Mynet’i kurmuştur. Kurulduğu döneme bakıldığında Mynet girişimi, Türkiye’nin ilklerinden ve başarılı olan nadir örneklerden biridir.
Emre Kurttepeli, başlangıçta çok kusursuz bir plan kurmuş ve ilerlemiştir. Ancak bu planda küçük bir sorun ile karşılaşmıştır. Bu sorun ise isim olmuştur. Kurttepeli, bir televizyon dizisinin imdadına yetiştiğini ifade etmiştir. Daha sonra ise ortaya ‘Mynet’ ismi çıkmıştır. Ancak bu sorun burada sona ermiyor. Mynet alan adının bir sahibi vardır. Alan adının sahibi, 18 yaşında bir üniversite öğrencisidir.
Bu sebeple uzun süren bir pazarlık sürecine girilmiştir. Sonrasında ise elli bin dolar karşılığı sitenin isim sorunu çözülmüştür. Küçük bir sorun olarak görünen Mynet ismi, Ticaret Bakanlığı’nın Türkçe tarif engelini de çeşitli zorluklar ile aşmıştır. Böylece ‘Mynet’ Türkiye’nin ilk Türkçe portalı olarak 1999 yılının sonbahar döneminde faaliyete geçmiştir.
Mynet Nedir?
Mynet, Türkiye’nin ilk Türkçe internet portalıdır. Türkiye’nin öncü dijital platformlarından olan Mynet’in kurucusu ise Emre Kurttepeli’dir. 1999 yılında kurulan Mynet, Türkiye’nin en büyük internet platformlarından biri olmayı başarmıştır. Ayrıca Mynet’in benimsediği misyon, interaktif bir platform olmaktır. Yanii kullanıcıların ihtiyaç duyduğu internet hizmetini etkin, eğlenceli, ekonomik ve kolay bir şekilde gerçekleştirmektir. Aynı zamanda platform 30’dan fazla servis ile hizmet vermektedir. Bunlar; haber, finans, oyun, magazin, spor gibi çeşitli alanlardır.
Mynet, e-posta hizmetinde sınırsız depolama alanına sahip Türkiye’nin ilk şirketi olarak Google, Microsoft ve Yahoo gibi yüksek bütçeli internet şirketlerinin arasından sıyrılmıştır. E-mail konusunda pazar liderliğini uluslararası rekabete taşımıştır. Kurulduğu 1999 yılından bu yana yeni satın alımlar ve yeni teknolojilere yaptığı yatırımlar sayesinde özellikle 2005 yılından itibaren önemli bir büyüme göstermiştir.
Mynet, internette iş yapmanın geleceğine olan inancına sahip ilk şirketlerden biri. Bu yüzden de yatırımlarına devam etmektedir. Ayrıca Emre Kurttepeli, internet alanına odaklanarak içerik ve e-posta hizmeti sunmaya devam etmektedir. Mynet şirketi önce tek bir portal olarak ortaya çıkmış olsa da medyanın kendi içindeki kategorizasyonların dışına çıkamamıştır.
Ancak Kurttepeli’nin belirlediği yeni hedefleri ile birlikte Mynet Group şirketi olarak yoluna devam etmektedirler. Bu yeni misyon ile belirlenen hedef globalleşmek. Bu noktada ise şirket, üç ana iş koluna ayrılmaktadır. Bunlar medya, eğitim ve oyun olmak üzere üç ana başlık olarak karşımıza çıkmaktadırlar.
Pandemi dönemi ile birlikte daha çok büyüyen dijitalleşme oranı ile birlikte medya başlığı da önemli bir gelişim kaydetti. Günümüzde Mynet, oyun alanında daha global bir yaklaşım benimsemektedir. İlk başlarda tarayıcı tabanlı olan tek oyunculu flash oyunlar ile başlangıç yapmıştır. Daha sonra ise çevrimiçi okey, tavla gibi çok oyunculu oyunlara yönelmiştir.
Dahası en son 2006 yılında güncel sürümü bulunan bir sosyal içerik Mynet ICQ, 1990 ve 2000’li yılların IRC temelli sohbet platformu söz konusudur. Bu platform Mynet üyesi kullanıcılarca kullanılan bir mesajlaşma programı olmuştur. Özetle Mynet, Türkiye’nin lider ve yerel internet platformlarından biridir. Ayrıca Mynet, aylık yaklaşık 12 milyon tekil ziyaretçiye sahiptir.
Emre Kurttepeli Kimdir: Genel Değerlendirme
Bu içeriğimizde Mynet’in kurucusu olan Emre Kurttepeli’nin hikayesine değindik. Aynı zamanda Türkiye’nin öncü dijital portallarından biri olan Mynet nedir bunu açıklamaya çalıştık. Türkiye’nin lider ve yerel internet platformu Mynet, dünya genelinde Facebook uygulama geliştiricileri listesinde ilk 50 sıralamasına giren bir markadır. Böylece bu listeye giren ilk Türk şirketi olarak anılmıştır.
Başarılı bir işe imza atan Emre Kurttepeli, son dönemlerde yapay zeka odaklı girişimlere yatırım yapmaktadır. Aynı zamanda 40’ın üzerinde girişimin kurucusu ya da yatırımcısı olarak bilinmektedir. Tüm bu girişimci kimliğinin yanı sıra Kurttepeli, bunun yanı sıra önemli bir yatırımcı ve çeşitli organizasyonlarında üyesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bahsettiğimiz 40’tan fazla yatırımı ve çeşitli organizasyonlarda üye ve yönetim kurullarında yer alıyor.
Dahası Kurttepeli, 2021’de yüksek öğrenimini MIT Sloan School of Management’da yapmıştır. Yüksek öğrenimini Blockchain Technologies: Business Innovation and Application üzerine tamamlamıştır. Girişimcilik yenilikçi, alternatif ya da soruna yıkıcı bir çözüm sunan, değişim ve dönüşüm sunulan bir alan. Bu sebeple de Emre Kurttepeli hem başarılı bir girişimci hem de değerli bir yatırımcı olarak ifade ettiği tavsiyeler ve öneriler önemli oluyor.
Ayrıca Kurttepeli, önümüzdeki yıllarda Mynet için daha fazla teknoloji ağırlıklı bir vizyon çizildiğini ifade etmiştir. Blokchain ve yapay zeka destekli yeni teknolojileri temel almaktadır. Bu yeni teknolojiler için yeni ekip kurulmuş ve aynı zamanda oyun grubunun da bütünü ile yurt dışını hedefleyeceği ifadeler arasında yer almaktadır.
Sizler dijital dönüşümün bir başlangıcı olan Mynet’in kurucusu Emre Kurttepeli hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizler de Emre Kurttepeli hakkındaki düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizler ile paylaşabilirsiniz.