Emojiler, son yıllarda insanların iletişim kurma biçiminin ayırt edici bir özelliği haline geldi. Beyaz Saray’da bile emoji ile resmedilen bir ekonomik rapor yayınlandı. Ayrıca 2015 yılında gözyaşlarıyla gülen surat emojisi Oxford sözlüklerinde ‘’Yılın sözü’’ seçildi. Bugün tüm dünyada insanların etkileşimde olduğu şeyleri temsil eden binlerce emoji var. Emojiler dijital çağın ortak iletişim aracı olma yolunda ilerliyor.
Peki emojinin kelime anlamı nedir? Emoji, Japonca’dan gelen bir kelime. Emoji kelimesi internet sayfalarında veya dijital cihazlarda kullanılan, duygu iletmek veya bir nesneyi, sembolü yazmak yerine görsel olarak ifade etmemizi sağlayan küçük resimleri temsil ediyor.
İçindekiler
İlk Emoji Nasıl Bulundu?
Emojilerden önce insanlar, 🙂 ve 🙁 gibi kendi yazabilecekleri ifadeleri kullanıyordu. İlk emoji seti 1997’de SoftBank şirketi tarafından üretilen bir cep telefonuyla ortaya çıktı. Fakat emojiyi dünya çapında bir fenomen haline getiren ilk emoji seti 1999 yılında Japon bir sanatçı olan Shigetaka Kurita tarafından tasarlandı. Kurita, o zamanlar DOCOMO isimli bir mobil operatör şirketinde çalışıyordu, bilgiyi basit ve özlü bir şekilde iletmek için çekici bir arayüz tasarlamak istiyordu. Örneğin güneşli hava yazmak yerine bunu temsil eden bir simge gibi. Kurita bu yüzden, klavye benzeri bir ara yüzden seçilebilmesi mümkün olan ve sayfalarda kendi karakterleriyle gösterilen 12×12 piksellik bir dizi resim tasarlayıp çizdi. Bu yeni bir görsel dilin başlangıcıydı. Bilgiyi ifade etmenin bu yeni yoluyla, hava durumu, duygular, trafik vb. birçok şey 176 yeni simge ile gösterilebiliyordu.
Kurita’nın yarattığı emojileri herkes çok sevmişti. İnsanlar, duygular, yerler ve kavramlar da dahil olmak üzere 176 ifadeyi, 12 bitlik sembollere çevirmek sevilmeyecek gibi de değildi doğrusu. Sonrasında birçok gelişme geçiren emojilerin ilk hali olan 176 simge, artık New York Modern Sanat Müzesi’nin kalıcı koleksiyonun bir parçası olarak sergileniyor.
Emojilerin Tarihsel Süreci
Emoji ilk bulunduğu zamandan 10 yıl sonraya kadar büyük ölçüde Japonya ile sınırlı kaldı. Kurita bu durumla ilgili: “Emojiler Japonya’da hemen büyük hit oldular, ancak denizaşırı ülkelerde emoji kullanımı 2012’den itibaren hız kazandı ve bu zaman aralığı beni şaşırttı” dedi. 2010 yılına kadar emojiler, metinlerin yazılım kodlamasını yöneten standart olan Unicode’a dahil edilmedi. 2010 senesinde ise nihayet emojiler, Unicode tarafından standartlaştırıldı. Bu da; Microsoft, Facebook, Google ve Twitter gibi markaların her işletim sisteminden görünebilecek kendi emoji sürümlerini oluşturabileceği anlamına geliyordu.
2011 yılında Apple, emoji klavyeli iOS 5’i piyasaya sürdüğünde emoji kullanımını da dünya çapında yaygınlaştırmaya başlamış oldu.
Emojiler sonrasında o kadar çok yaygınlaştı ki, emojilere özel sanat programları, emojilerle çekilen klipler ve yazılan kitaplar ortaya çıkmaya başladı. Şu anda çevrimiçi nüfusun %92’si emojileri kullanıyor.
2016 yılında, insanların emoji filmler ve karaoke şovlar izlediği dünyanın ilk Emojicon’u gerçekleştirildi. 17 Temmuz günü Dünya Emoji Günü ilan edildi. Emojilerin tüm dünyada bu kadar benimsenmesiyle 17 Temmuz Dünya Emoji Günü’nde Londra Parlamento Binası’na emoji yansıtıldı ayrıca Empire State Binası, 17 Temmuz’u sarı renkle aydınlatılarak kutladı.
Yeni Emojiler Nasıl Belirleniyor?
Yeni emojiler için fikirler her yerden gelebilir. Herkes yeni bir emoji fikri için teklif gönderebilir fakat bu teklifin kabul edilmesi için izlenmesi gereken katı standartlar ve belirli protokoller bulunuyor. Kâr amacı gütmeyen Unicode Konsorsiyumu’nun emojiler için belirlediği uluslararası standartlar bu tekliflerin değerlendirilmesinde baz alınıyor. Teknoloji devleri ise bu standartları oylayarak değişikliklere karar verebiliyor. Böylece dijital cihazlarda resmi ve onaylanmış emoji listeleri yer alıyor.
Bugün resmi Unicode listesinde 2789 emoji bulunuyor. Eğer emojilerle ilgili daha çok şey merak ediyorsanız, Jeremy Burge tarafından kurulan dünyanın bir numaralı emoji kaynağı Emojipedia’dan bütün emojilerin geçirdiği değişikliklere ve hepsinin anlamlarına bakabilirsiniz.