Bilim insanları, aktivistler ve milyarderlerle dolu, nükleer enerji ile çalışan bir gemi hayal edin. Bu geminin amacı ise yaptığı araştırmalar ile tüm dünyadaki çevre bilincini artırmak olsun. Aslında bu hayali, Aaron Olivera isimli bir girişimci çoktan kurdu ve projesi için çalışmaya başladı. Earth 300 adı verilen gemiyi, süper yat uzmanı Ivan Salas Jefferson tasarlıyor. Peki, süperyat olarak da tanımlayabileceğimiz Earth 300 ne işe yarar? Amacı tam olarak nedir?
İçindekiler
Earth 300 Nedir? Neye Hizmet Edecek?
Aaron Olivera’nın hayalindeki bu gemi yaklaşık 300 metre uzunluğunda ve 60 metre yüksekliğinde. Ayrıca, 22 adet laboratuvara ve 425 kişiyi ağırlama kapasitesine sahip. Bu 425 kişinin çoğu ise ücretsiz seyahat eden personel, bilim insanları ve öğrencilerden oluşuyor.
Earth 300’ün bu kadar kişiyi ücretsiz ağırlamasını sağlayacak unsur ise orada konaklayacak olan milyarderler. Yaklaşık 10 günlük yolculuk için lüks süitlerde kalacak olan milyarderlerin ödedikleri ücretler, tüm proje sürecinin gidişatını karşılayacak.
Olivera, Earth 300 ile ilgili fikrini ilk olarak Singapur’daki bir lansman yemeğinde girişimciler ve politikacılar ile paylaştı. Girişimci; çevreyi kurtarmak, gençlere ilham vermek ve bilimi ilerletmek adına birçok hedefi bulunan projenin, insanları iklim hakkında daha ciddi düşünmeye teşvik edecek küresel bir mimari simge olmasını istiyor.
Büyük Bir Yatırım
Geminin modernist tasarımı, temiz hatları, gözlem güvertesi ve 13 katlı cam küresi hayranlık uyandırıyor. Olivera özellikle cam küre ile ilgili: ’’Gezegeni kurtarmak için ona bakan herkese ilham vermesini istedik.’’ diyor.
Yine de maalesef ki projenin tam olarak gerçekleşebilmesi için daha uzun bir yol var. Geminin tasarımının tamamlanmasının yaklaşık altı yıl sürdüğü biliniyor. Ayrıca, masrafların beş milyon dolar olduğu söylenmekte. Geminin hayata geçirilmesi için ekip şu anda Avrupa ve Güney Kore’deki tersaneler ile görüşmeler yapıyor. Bunun dışında, Earth 300 ekibi nihai maliyetin 500-700 milyon dolar arasında olacağını tahmin ediyor.
Geminin fiyatının bu kadar yüksek olmasının sebebi ise nükleer enerji kaynakları. Earth 300, Bill Gates’in kurduğu TerraPower tarafından yönetilen bir teknoloji ile geliştiriliyor. Nükleer enerji, bilim insanları ve halk arasında hala bazı endişelere neden oluyor. Ancak, bu teknolojideki ilerlemeler, temiz güç üretme yeteneği ile birleştiğinde, uygun fiyatlı ve oldukça yeşil çözümler ortaya çıkabiliyor.
Earth 300 2025’te Yola Çıkacak
Earth 300 ekibi, yapılan araştırma ve geliştirmelerin ardından geminin 2025 senesinde yola çıkmasını planlıyor. Elde edilen ileri raporlara göre Earth 300’ün hedefleri, okyanus yüzeyinin hem üstünde hem de altında evren hakkında bilgimizi ve anlayışımızı genişletmek olacak.
Yerleşik sensörler, yapay zeka, robotik, makine öğrenimi ve gerçek zamanlı veri işleme ile donatılacak gemi, topladığı büyük miktarda veriyi işlemek için dünyanın okyanusa giden ilk ticari kuantum bilgisayarını da barındıracak. Olivera, Earth 300’ün açık kaynaklı olacağını ve bilgilerinin diğer iklim bilimcilerle paylaşılacağının da altını çiziyor.
Cesur girişimci; sanatçıları, bilim insanlarını, kaşifleri ve öğrencileri gemide zaman geçirmeye, milyarderlerle ile sohbet etmeye, fakat tabii ki daha düşük bir ücret ödemeye ve hatta ücretsiz seyahat etmeye davet ediyor. Onlarla birlikte, 22 laboratuvar çalışanı ile yaklaşık 160 bilim insanı gemide yer alacak. Bu kişiler, geminin ekipmanını ve kuantum bilgisayarı da dahil olmak üzere binlerce yerleşik sensörü kullanarak araştırma yapacak ve veri toplayacak.
Olivera, Science Focus ile yaptığı konuşmada: “Earth 300, insanların dikkatini çekmek için tasarlandı, aynı zamanda kalplerini ve hayal güçlerini çekmek için de.” diyor. “Büyük ve cesur değişiklikler yapmak istiyoruz. Ama bunu yapmak için herkesin yardımına ihtiyacımız var. Ve bu noktada biz; her yaştan, geçmişten ve zekadan insanı kastediyoruz.’’
Olivera ayrıca projeyle ilgili: “İnsanlık tarihinin çok önemli bir anında yaşıyoruz ve insanlığın doğuşundan beri medeniyetimize yönelik en büyük meydan okumayla karşı karşıyayız. Ama aynı zamanda, herhangi bir önemli zorluğun üstesinden gelmek için yeteneklere, araçlara ve teknolojiye erişimimizin olduğu bir zamanda yaşıyoruz. Büyük düşünmemek için bir neden görmedik ve dünyayı uyandırmak istedik.” ifadelerini kullanıyor.