E-ticaret günümüzde sıkça duyduğumuz ve kullandığımız sözcüklerden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Her gün milyonlarca marka; ürün ve hizmetlerini elektronik ortamda kullanıcılara sunuyor. Peki e-ticaret nedir? E-ticaretin avantajları neler? Güvenli alışveriş nedir? E-ticarette satışları arttırmak için neler yapılabilir? Bu yazımızda sizler için e-ticaret kavramına daha yakından bakacağız.
1990’lardan sonra internet kullanımı arttı. Markalar ürün ve hizmetlerinin satışlarını elektronik ortamda da gerçekleştirmek istedi. Bununla birlikte elektronik ortamda da ticaret yapılamaya başlandı. Böylelikle “elektronik ticaret” kavramı oluşmaya başladı.
Elektronik ticaret söylemi zamanla kısaldı. Günümüzde bu kavram, yaygın bir şekilde yazılı ve sözlü olarak e-ticaret şeklinde kullanılıyor. E-ticaret nedir sorusunu yanıtlamış olduk. Peki e-ticaretin avantajları nelerdir? Bu ticaret yöntemi, neden hızla popülerleşmeye devam ediyor. Gelin yazımızın devamında hep birlikte bu soruların cevaplarına daha yakından bakalım.
İçindekiler
E-Ticaretin Avantajları Nelerdir?
E-ticaretin çok çeşitli avantajları var. Bu avantajlar sayesinde satıcılar ve kullanıcılar, günümüzde sıklıkla bu ticaret yöntemini kullanmayı tercih ediyorlar. Genel olarak e-ticaretin avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Daha hızlı markalaşma
- Müşterilere daha hızlı ulaşma
- Daha uygun maliyet
- Daha spesifik (özgül) hedef kitlelere ulaşma
- 7/24 müşterilere ulaşma ve satış gerçekleştirebilme imkanı
- Depo sorunu olmadan ürünleri kolaylıkla çeşitlendirebilme
- Yorumlar ile potansiyel müşterilerin karar verme sürecinin hızlanması
- E-ticaret ile benzer ürünlerle daha kolay ve kısa sürede kıyaslayabilme
Sizler için yazımızın devamında bu avantajları daha yakından inceleyeceğiz.
Daha Hızlı Markalaşma
Dijital pazarlama ve e-ticaret ile markalar, geleneksel pazarlamayı tercih eden ve sadece fiziksel mağaza üzerinden hizmet veren markalara göre çok daha hızlı bir şekilde tanınırlıklarını arttırabiliyor. Geleneksel yöntemlerle ortalama markalaşma süresi ortalama 10 yılken, e-ticaret ile bu süre yaklaşık olarak 2 yıla kadar düşerek 5 kat daha hızlı olabiliyor.
Müşterilere Daha Hızlı Ulaşma
Markanın ne kadar yaygın bir mağaza ağı olsa da müşterilerin fiziksel mağazaya gelmesini sağlamak günümüzde oldukça zorlu bir süreç diyebiliriz. Bu nedenle tüketicinin markaya internet üzerinden her zaman kolayca ulaşılabiliyor olması, satıcılar için büyük bir avantaj sağlıyor.
Tüketiciler, mağazada beğendikleri bir ürünü hemen almayı tercih etmezler. Bunun yerine mağazanın rakiplerin de inceledikten sonra karar vererek satın almayı gerçekleştirmeyi planlarlar. Ancak araya zaman girdikten sonra seçilen ürün aynı mağazanın stoklarında hala mevcut mu sorusu tüketicilerin aklında belirir.
Tüketiciler bu sefer de “istediğim ürünün beden veya numarası için aynı markanın farklı bir mağazasına gitmem gerekir mi?” diye düşünebiliyorlar. Bu nedenle tüketiciler, alışverişlerini erteleyebilir veya satın almaktan vazgeçebilirler. E-ticarette ise satın almanın hemen gerçekleşmediği durumlarda tüketici, ürünün stoklarını kolayca takip edebilir. Böylece ürünün stokları bitmeden satın almak mümkün hale gelmektedir.
Daha Uygun Maliyet
E-ticaret ile mağaza, depo kirası, faturalar olmadan ve daha az eleman sayısı ile satış yapılabiliyor. Bu durumda yeni iş kuran kişiler mali risk azaldığı için daha cesur olabiliyorlar. Firma sahipleri ise kar payını daha da yükseltmiş oluyorlar. Ayrıca dijital kanallardaki reklamlardaki maliyetler, geleneksel reklam yöntemlerinin maliyetlerine göre genellikle daha uygun oluyorlar.
Daha Spesifik Hedef Kitlelere Ulaşma
Sosyal medya ve arama ağı reklamlarında satışı gerçekleştirilmek istenen ürün veya hizmet, reklamlarda kullanılabilecek detaylı hedefleme çalışması ile ve satın alma potansiyeli en yüksek kitleye ulaşabiliyor. Böylelikle e–ticaret sitesinin trafik ve cirosu daha hızlı ve kolay bir şekilde artırılabiliyor.
E-ticaretin bir diğer avantajı ise markanın bilinirliğinin daha düşük olduğu veya satın almayı daha az gerçekleştiren kitleye özel içerikler üretebilme imkanı oluyor. Firmanın hedefleri doğrultusunda her hedef kitle özelinde içerikler farklılaştırabilir. En basit şekilde örneklendirecek olursak; kadın kullanıcılar ve erkek kullanıcılar için farklı görsel ve metinler tercih edilebiliyor.
7/24 Müşterilere Ulaşma ve Satış Gerçekleştirebilme İmkanı
Fiziksel mağazada satışlar belirli günler ve saat aralıklarında gerçekleştirilirken, online satışlar 7 gün 24 saat yapılabilmektedir. Her geçen gün zaman, insanlar için daha kıymetli hale geliyor ve zaman yönetiminin önemi artıyor.
E-ticaret ile birlikte kullanıcılar, alışverişlerini daha kısa sürede ve daha konforlu bir şekilde evde, yolda veya ofiste kolayca tamamlayabiliyor.
Depo Sorununun Olmaması
E-ticaret ile ürünlerin tamamını belirli bir alanda tutmak ve sergileme zorunluluğu ortadan kalkıyor. Bu nedenle e-ticaret sayesinde firmalar, ürünlerini çeşitlendirmek isterse bu kararı depo gibi ek bir maliyet olmadan kolayca hayata geçirebiliyorlar. Ürün çeşitliliğinin doğru şekilde artması hem sitenin ortalama sepet tutarının artmasını hem de satıcının daha geniş bir kitleye hitap etme şansını artırarak satıcıya avantaj sağlıyor.
Bu durumu bir de müşterilerin gözünden değerlendirecek olursak kullanıcılar için ürün çeşitliliği, markayı tercih etme nedenlerinden biri oluyor. Farklı sitelerden tek tek ürünleri satın almak yerine, tek bir site üzerinden birden çok ihtiyacını karşılayabilmesi tüketiciye zaman kazandırıyor.
Yorumlar ile Potansiyel Müşterilerin Karar Verme Sürecinin Hızlanması
Fiziksel olarak bir mağazayı ziyaret ettiğimizde beğendiğimiz ürünü daha önce kullanan kişilerin yorumlarını ve deneyimlerini öğrenemeyiz. Çevremizden tanıdığımız biri beğendiğimiz ürünü daha önce aldıysan ondan yorumlarını alabiliriz. Bu referansta bir veya iki kişiyi geçmeyeceğinden dolayı çıkarımda bulunmak tüketiciler için oldukça zor olmaktadır.
Elektronik ortamdan gerçekleştirilen alışverişlerde ise ürünü daha önce satın alan birçok müşterilerin farklı konulardaki yorumları ile potansiyel müşteri, kendine göre bir çıkarımda kolaylıkla bulunabiliyor. E-ticaret firmaları da bu durumun farkındalar diyebiliriz.
Bundan dolayı satıcılar, site içi yorum sayılarını arttırmak için farklı kampanyalar yaparak olabildiğince ürünlerin yorum sayılarını arttırmaya çalışıyorlar. Tüketici için çoğunlukla maddi faydaya da dönüşen bu kampanyalar oldukça motive edici oluyorlar.
Benzer Ürünleri Daha Kolay ve Kısa Sürede Kıyaslayabilme İmkanı
Ne satın almak istediğini belirlemiş ve herhangi bir konumda o ürünü arayan tüketici, konumunu değiştirmeden satın almayı düşündüğü markanın sadece bulunduğu konumdaki rakiplerine bakabiliyor. İnternet üzerinden alışveriş yapan biriyse bu kıyaslamayı kısa süre içinde global tüm rakip markalar olarak genişletebiliyor. Bu da tüketici için inanılmaz bir zaman kazancı sağlıyor. Ayrıca bu durum, çoğunlukla tüketiciler için aynı ürünü daha uygun fiyata alma imkanı da sağlıyor.
E-Ticaret Sitelerinde Yer Alan Güvenli Alışveriş Nedir?
Bankalar, e-ticaret siteleri üzerinde alışveriş yapan kullanıcıların kart bilgilerini korumak için bazı tedbirler alıyorlar. Bankalar, müşterilerinin kart bilgilerini şifreleyerek sanal ortamda da alışverişlerini güvenli bir şekilde gerçekleştirmelerine yardımcı oluyorlar.
Ek olarak ise kart sahibinin cep telefonuna banka tarafından doğrulama kodu gelir. Kullanıcı tarafından gelen kod, alışveriş sayfasında ilgili alana doğru girildikten sonra hesaptan para çekimini banka yapar. Güvenli bir şekilde sipariş tamamlanır.
Bankalar, temel olarak e-ticarette kullanıcılarının güvenliklerini bu yöntemle sağlamaktadırlar. Bunun yanı sıra güvenli bir şekilde e-ticaret yapmak isteyen tüketicilerin dikkat etmeleri gereken bazı noktalar mevcut. Gelin bu noktalara, yazımızın devamında daha yakından bakalım.
Güvenli Alışveriş Yapmak İsteyen Tüketici Nelere Dikkat Etmeli?
Kullanıcıların e-ticaret sitelerinden güvenli alışveriş yapabilmesi için nelere dikkat etmesi gerektiğini temel olarak üç başlık altında inceleyebiliriz.
Sanal Kart Kullanımı
Online alışverişler için kişisel hesabınızın olduğu bankadan “sanal kart” oluşturabilirsiniz. Böylelikle satın alınacak ürünün ücreti kadar, ana hesaptan sanal kartın olduğu hesaba aktarabilirsiniz. İnternet sitesine sanal kart bilgilerini girebilirsiniz. Bu şekilde vereceğiniz siparişler için kişisel kart bilgilerinizi herhangi bir e-ticaret sitesine girmek zorunda kalmazsınız. Bu durum da kart bilgilerinizin korunmasını sağlayacaktır.
Web Sitesini Detaylı Olarak Araştırmak
Tüketici, satın alma işlemini gerçekleştirmeyi düşündüğü e-ticaret sitesine dair internet üzerinden araştırma yapmalıdır. Bunun için de tabii ki en önemli referans kullanıcı yorumları olacaktır. Çeşitli platformlar üzerinden e-ticaret yapmak istediğiniz site hakkında daha önce o siteyi kullanan kişilerin görüşlerine ulaşabilirsiniz.
Ödemeleri Kendi Cihazınızdan Yapmak
Alışveriş yapılan site güvenilir olsa dahi kart bilgilerinizi başkalarının cihazlarına kaydetmemelisiniz. Çünkü kayıtlı bilgileri üzerinden kötü niyetli kişiler, sizin kartınızdan kolayca alışveriş yapabilirler. Bu nedenle ortak kullanılan cihazlar veya farklı kişilerin cihazları üzerinden alışveriş işlemini zorunlu kalmadıkça yapmamalısınız.
E-Ticarette Satışlarını Arttırmak için Neler Yapılmalı?
Belirttiğimiz gibi e-ticaret, tüketiciler kadar satıcılar için de ilgi çekici gelmektedir. Bundan dolayı e-ticaret ile ilgili bilgi edinmek isteyen kişiler sadece tüketiciler olmuyor. Bunun yanı sıra satıcılar da e-ticarette satışlarını nasıl artırabilecekleri başta olmak üzere çeşitli konularda araştırma yapıyorlar.
Bizler de sizler için yazımızın devamında e-ticaret platformları üzerinden satışlarınızı nasıl artırabileceğinize değineceğiz.
Sosyal Medya ve Arama Ağı Reklamlarını Kullanmak
Her geçen gün sosyal medyanın önemi giderek artıyor. Facebook, Instagram, Twitter gibi platformların kullanıcı sayıları hız kesmeden artmaya devam ediyor. Bundan dolayı sosyal medya platformlarında aktif olmanız, markanız için faydalı olacaktır.
İlk olarak sosyal medya platformlardan hangilerini kullanarak markanız için en uygun hedef kitleye ulaşacağınızı belirlemeniz gerekir. Uygun olan platformlar içinse reklam ve iletişim stratejisi belirlemelisiniz. Doğru bir hedeflemeyle markanızın bilinirliği ve satışlarınızı artırabilirsiniz.
E-Posta ile Pazarlama
Kendi siteniz üzerinden satış yapıyorsanız sitenize üye olan kullanıcılardan gerekli yasal izinleri alarak, belirli periyotlarla mail çalışması yapabilirsiniz. Böylece hem müşteriye kendinizi hatırlatabilir hem de kampanyalarınızdan bahsederek satışlarınızı artırabilirsiniz.
Bu noktada dikkat etmeniz gereken bir nokta mevcut. Eğer bilgilendirme maillerinizi çok sık ve rahatsız edici içerik şablonuyla gönderirseniz bir süre sonra mailleriniz spam olarak algılanmaya başlanacaktır. Bundan dolayı mail üzerinden kullanıcılarınız ile iletişim kurarken dikkatli olmalısınız.
Doğru Pazar Yerini Seçmelisiniz
Dünya genelinde çeşitli e-ticaret platformları mevcut. Bu platformlar, genel olarak çok çeşitli kitlelere hitap ediyorlar. Bundan dolayı e-ticaret platformları üzerinden satış yapmaya karar verdiyseniz doğru bir satış stratejisi belirlemeniz gerekiyor.
Markayı doğru bir şekilde konumlandırarak, kampanyalar ve doğru fiyatlandırma ile yüksek kazanç sağlayabilirsiniz. Bu durumda da pazar yerinin yapacağı kesinti ek maliyetler önemini kaybedecektir. E-ticaret siteleri, hem güvenilirlikleriyle hem de kampanyalarıyla tüketiciler için çok cazip olabiliyorlar. Bundan dolayı doğru e-ticaret platformunu seçip o platform üzerinden satış yapmak gelirinizi artıracaktır.
Çeşitli Kampanyalar ile İlgi Çekmeye Çalışmak
Tüketiciler, bir ürün satın almaya karar verdiklerine o ürünü genellikle kendilerine bir kampanya sunan platformlar üzerinden almaya özen gösteriyorlar. Bu kampanyalardan en etkilisi de tabii ki “bedava kargo” kampanyası oluyor.
Ürünün fiyatı ne olursa olsun “kargo bedava” söyleminin tüketici üzerinde olumlu bir etkisi var. Bu kampanya, müşterilerin zihninde her zaman büyük bir avantaj olarak konumlanıyor. Ek kargo ücreti olmadan ürünü satın almak tüketiciye “akıllıca alışveriş” yapmış olma hissi sağlıyor.
Bunun yanı sıra çeşitli ürünler üzerinde belirli dönemlerde tüketicilere indirim kuponları dağıtabilirsiniz. Böylece tüketiciler, “kampanyadan yararlanmalıyım” algısına kapılarak sağladığınız kuponları kullanmak isteyeceklerdir. Bu durum da tabii ki satışlarınızın artmasını sağlayacaktır.
Sizler için hazırlamış olduğumuz e-ticaret rehberimiz burada sona eriyor. Bu rehberimizde temel olarak e-ticaret nedir sorusunun cevabını vermeye çalıştık. Bunun yanı sıra her geçen gün popülerleşmeye devam eden e-ticaret ile ilgili bazı noktalara daha yakından baktık.
Sizler de e-ticaret hakkındaki soru ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.