San Francisco merkezli internet trafiği analizleri yapan şirket Alexa, yeni güncellediği Dünya’nın en popüler internet siteleri listesini yayınladı. Son üç ayın sayfa görüntülemeleri ve site kullanıcı sayıları baz alınarak oluşturulan listede üretici ülke olarak en çok Amerika Birleşik Devletleri ve Çin yer alıyor. Biz de sizin için Dünya’nın en çok ziyaret edilen internet siteleri listesinden ilk 10 şirketi araştırdık.
Dünya’nın En Popüler İnternet Siteleri Listesi
10-JD
Eski adıyla 360buy, Çin merkezli bir e-ticaret sitesi. İşlem hacmi ve geliri açısından Çin’deki en büyük çevrimiçi perakendecilerden sayılan internet sitesi Tmall’ın da büyük bir rakibi. 1998 senesinde kurulan şirket 2004’te çevrimiçi formata geçiş yaptı. Kısa sürede ürün çeşitliliğini inanılmaz derecede arttıran JD; dron, yapay zeka ve otonom teknolojiye de yatırım yapmakta. Şirket bu sayede dünyadaki en büyük drone dağıtım sistemine ve altyapısına sahip.
9-Haosou
Çin’in yerel olarak geliştirilen arama motorlarından biri olan Haosou, aslında Qihoo 360’ın. 2012’de piyasaya sürülen arama motoru anında Çin’in en popüler 2. arama motoru olmaya hak kazandı. 2014 senesinin sonunda Haosou, Çin’deki arama pazarı payının %35’inden fazlasına sahipti.
Haosou arama motoru; haberler, soru-cevap, video, doktorlar vb. birçok gruplandırmaya sahip arama seçenekleri sunuyor.
8-Taobao
Çince’de ‘’hazine aramak’’ anlamına gelen Taobao, Alibaba Group tarafından 2003 yılında başlatılan tüketiciden tüketiciye ve işletmeden tüketiciye doğru işleyen bir e-ticaret sitesidir. Bireylerin ve küçük işletmecilerin ürünlerini mağazaları aracılığıyla satmalarına izin veren Taobao, orijinal ürün konusunda Tmall kadar güvenilir olmasa da oldukça popüler bir alışveriş sitesi. Aylık 600 milyondan fazla aktif kullanıcısı olan site, kozmetikten ölü sivrisineğe kadar her şeyi satıyor ve Çin’in Amazon’u olarak anılıyor.
7-Sohu
Sohu; reklam, arama motoru, çevrimiçi çok oyunculu oyunlar ve çeşitli birçok başka hizmet de sunan Çin merkezli bir internet şirketidir. Dünya’nın en hızlı büyüyen şirketlerinden biri olan Sohu milyonlarca Çinlinin günlük yaşamının vazgeçilmezidir.
Sohu kurumsal hizmetleri, web sitesinde çevrimiçi marka reklamcılığı sunuyor ayrıca mobil oyun hizmetleri ve Sohu News uygulamasından da mobil haber portalına erişim imkanı sağlıyor.
6-Facebook
Kaliforniya merkezli Facebook bir sosyal medya ve sosyal ağ hizmetidir. Başlangıçta sadece Harvard öğrencileri ile sınırlanan Facebook üyeliği sonrasında diğer üniversite öğrencilerinin de kullanımına açıldı. 2006’dan bu yana ise 13 yaşından büyük olan herkesin bir Facebook kullanıcısı olması mümkün. Kişisel bilgisayar, tablet ve akıllı telefon gibi internet bağlantısı olan her platformdan erişilebilen Facebook’un aylık 2.3 milyardan daha fazla aktif kullanıcısı bulunuyor.
5-Tencent QQ
Aylık 800 milyon aktif kullanıcısı ile Tencent QQ Dünya’nın en popüler beşinci web sitesi olarak listede yer alıyor. Tencent QQ Çin’deki en büyük anlık mesajlaşma sistemidir.
MSN ve Skype gibi Tencent QQ yazılımını da kullanmak için hesap oluşturmanız gerekiyor. Sistem; kısa mesaja, arama ve görüntülü sohbete ya da geçici grup sohbetine izin veriyor. Tencent’i Çin’de bir sosyal medya devi yapan şey, yazılımının diğer e-posta, bloglar, çevrimiçi oyunlar ve çevrimiçi ödeme yöntemleri gibi diğer hizmetler ve sosyal medya platformları ile senkronize olabilmesidir.
4-Baidu
Baidu Çin’deki en popüler arama motoru şirketidir ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Google’a eşdeğer olduğunu söyleyebiliriz. Google’a benzer ürün ve hizmet sunan Baidu’nun tek farkı arama pazarının Çin odaklı olmasıdır. Haritalar, videolar, haberler, TV gibi birçok hizmete sahip Baidu Çin’in arama motoru pazarındaki payının %75’inden fazlasına sahip. Şirket, Google’a benzer bir sistemle reklamcılıktan gelir elde ediyor. Reklam verenler reklamların görüntülenmesini tetikleyecek anahtar kelimeler için teklif veriyorlar ve öncelikli yerleşimler için ödeme yapıyorlar.
3-Tmall
Çin’deki en büyük çevrimiçi alışveriş platformu olan Tmall işletmecilerin doğrudan Çinli tüketicilere satış yapmasını sağlar. Tmall, sertifikalı markalar ve yasal belgelere sahip işletmeler için özel olarak tasarlandığından dolayı sahte ürün satışlarını sıfıra indirmiştir ve 2008 yılından bu yana inanılmaz bir büyüme göstermiştir. Şu anda Dünya’nın en popüler üçüncü, Çin’in ise en popüler web sitesi konumundadır.
2-Youtube
Youtube, hemen hemen herkesin kullandığı, Kaliforniya merkezli bir Amerikan çevrimiçi video paylaşım platformu. İlk olarak Şubat 2005’te oluşturulan web sitesi 2006 senesinde Google tarafından 1.65 milyar dolara satın alındı.
Kullanıcılarının video yüklemesine, görüntülemesine, paylaşmasına, rapor etmesine ve daha birçok eyleme izin veren Youtube ayrıca çeşitli birçok temadan içerik de bulunduruyor. Youtube içerik oluşturucuları Google AdSense aracılığıyla videolara eklenen reklamlar ile gelir elde ederler. Mayıs 2019 verilerine göre Youtube’a her dakika 500 saatten fazla video içeriği yüklenmekte. Ayrıca üç ayda bir bildirilen reklam geliri göz önüne alınırsa Youtube’un yıllık gelirinin 15 milyar ABD doları olduğu düşünülüyor.
1-Google
Google, Haziran 2019 itibarıyla %92,62 pazar payı ile en çok kullanılan arama motoru ve Dünya’nın en popüler internet siteleri içinde birinci olma unvanına sahip. Google ile her gün 5.4 milyardan daha fazla arama gerçekleştiriliyor.
Google ilk olarak 1997 senesinde Larry Page, Sergey Brin ve Scott Hassan tarafından geliştirilmeye başlandı. Arama sonuçları arasında PageRank adı verilen bir öncelik sıralaması sistemi kullanan Google aynı zamanda özel etkileşimli arama deneyimleri de sunuyor. 2011 senesinde Google sadece yazılan kelimeleri değil aynı zamanda söylenen kelimeleri de aramak için Google Sesli Arama’yı kullanıma açtı.