Havanın giderek daha belirsiz ve şiddetli hale gelmesiyle iklim krizinin etkilerini tahmin etme ihtiyacı da giderek artıyor. Kayda geçen araştırmalara göre son 20 yılda aşırı hava koşullarına bağlı doğal afetlerde neredeyse yarım milyon insan hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan bir diğer rapor ise iklim ile ilgili olayların 1980’lerden bu yana çarpıcı bir şekilde arttığını ortaya koyuyor. Bütün bunların ışığında Avrupalı bilim insanları Dünya’nın dijital ikizini yaratmak üzerine çalışıyor. Peki Dünya’nın dijital ikizi nasıl var olabilir ve insanlığa neler kazandırabilir?
Dünya’nın dijital ikizi, gezegendeki doğal olayları ve insan faaliyetlerini görselleştirmeye yardımcı olacak ayrıca bunları izleyerek yakın geleceği tahmin etmek için kullanılacak olan bir simülasyon. Gezegenin sağlığını izlemeye olanak sağlayan bu proje, Dünya’nın insan davranışlarıyla olan bağlantısını simülasyonlara geçirerek sürdürülebilir kalkınmayı destekleyici hedeflerin önünü açabilecek.
Dünya’nın Dijital İkizi Hangi Hedeflere Sahip?
Bilim insanlarının hassas bir dijital ikiz inşa etmekteki asıl amacı; aşırı hava koşulları ve iklim değişikliği hakkında güvenilir bilgi sağlamak ve tahminlerde bulunmak. Gezegenin sahip olduğu acil zorluklara ve hedeflere yanıt verebilecek olan bu proje, Avrupa’nın daha iyi bir çevre için gösterdiği çabaları güçlendiriyor. Yaratılacak olan dijital ikiz; su, gıda ve enerji sistemleri üzerindeki insan etkisi de dahil olmak üzere gezegenin yüzeyindeki birçok sürecin sanal bir temsili olacak.
Avrupa Birliği projelerini; atmosfer, okyanus, buz ve karayı rakipsiz bir hassasiyetle simüle edecek, günler ve hatta yıllar öncesinden sel, kuraklık ve yangın gibi tahminleri sağlayacak iddialı bir proje olarak tanımlıyor.
Dünya’nın dijital ikizi, aynı zamanda liderlerin hava olaylarının ve iklim değişikliğinin toplum üzerindeki etkilerini görmesini ve farklı iklim politikalarının etkilerini ölçmesini sağlayacak. Örneğin, Avrupa çapında rüzgar çiftlikleri inşa etmek gibi varsayımsal senaryolar ve iklim değişikliği sırasında mahsullerin nereye ekileceğine dair bilgiler bu sistem sayesinde sağlanabilecek. Eğer liderler Hollanda’da iki metre yüksekliğinde bir set inşa etmeyi planlıyorsa dijital ikizdeki veriler incelendikten sonra setin 2050’de beklenen aşırı olaylara karşı muhtemel korumayı sağlayıp sağlamayacağı ortaya çıkabilir.
Süreç Nasıl İşleyecek?
Geçmişte iklim ve hava durumu tahminleri ya yerel bölgelere ya da daha büyük küresel sistemlere odaklanmaktaydı. Bilim insanlarının üzerinde çalıştığı bu yeni proje ise tüm Dünya sisteminin karmaşık süreçlerini tasvir etmek için insan eylemlerinin yanı sıra doğal bilgileri de bilgileri bir araya getirecek.
Dijital Dünya modelini evrimin gidişatını izlemek için kullanmak da araştırmacıların nihai hedefleri arasında. Bu yüzden gelecekteki olası yörüngeleri tahmin etmek için gözlemsel veriler gerçek zamanlı bir şekilde sürekli olarak dijital ikize dahil edilecek. Böylece dijital ikiz, Dünya yüzeyindeki neredeyse bütün süreçleri olabildiğince gerçekçi bir şekilde temsil edebilecek.
Dünyanın dijital ikizinin, daha sürdürülebilir kalkınma planları gösteren senaryolar geliştiren ve böylece politikaları daha iyi bilgilendiren bir bilgi sistemi olması da amaçlanıyor. Dijital ikiz aynı zamanda tatlı su ve gıda kaynaklarının veya rüzgar çiftlikleri ve güneş santrallerinin stratejik planlamasında da kullanılacak.
Dijital devrimdeki bu büyük adımı atmak için bilim insanları, yer bilimlerinin, bilgisayar bilimleri ile birlikte çalışması gerektiğini vurguluyor. Nature Computational Science’da yakın zamanda yayınlanan bir yayında, yer bilimleri ve bilgisayar bilimleri araştırmacılarından oluşan ekip, zorlukları ve neyin mümkün olduğunu gördükleri bu projeyi ilerletmek için hangi somut önlemleri kullanmak istediklerini tartıştı.
Geçmişte, hava ve iklim modellemesi, Dünya sistemini simüle etmek için farklı yaklaşımlar kullandı. Eski iklim modelleri geniş bir fiziksel süreçler kümesini temsil ederken, tipik olarak küçük ölçekli süreçleri ihmal etmekteydi. Ancak, bu küçük ölçekli süreçler de daha kesin hava tahminleri için gereklidir. Dijital ikiz ise her iki alanı bir araya getirecek ve tüm Dünya sisteminin karmaşık süreçlerini tasvir eden yüksek çözünürlüklü simülasyonları mümkün kılacaktır.