Donald Knuth Kimdir? Bilgisayar Dahisi

Donald Knuth, ünü dünya çapında olan bilgisayar bilimcilerden birisidir. 10 Ocak 1938 tarihinde Amerika’nın Winsconsin eyaletinde dünyaya gelmiştir. Babası bir matbaada çalışan Knuth, hem babasının yanında çalışır hem de okula devam eder.



Milwaukee Lutheranl Lisesine devam ettiği yıllarda ise bilim ve fen alanında ödüller alır. Ancak ilk ödülünü 8 yaşında bir bilim yarışmasında kazanmıştır.

Eğitim hayatına öncelikle fizik bölümünde başlayan Knuth, sonrasında fikir değiştirir ve matematik bölümünde devam eder. 1960 yılına gelindiğinde ise bilim alanında yaptığı çalışmalarıyla iyi bir derece ile okuldan mezun olur ve bilim ödülünü almaya hak kazanır. Daha sonra, 1963 senesinde matematik alanında doktorasını Kaliforniya Teknoloji Enstitüsünde (Caltech) tamamlar.

İlk bilimsel makalesi 1957 yılında Stanford Üniversitesindeyken yayınlanır. Prof. Donald Knuth kariyerini Stanford Üniversitesinde ders vererek ve çalışmalar yaparak devam ettirir.

1968 senesinde 7 cilt planlanan The Art of Computer Programming serisinin ilk cildini yayınlar. Aynı zamanda bu sene Stanford Üniversitesinde akademisyenlik yapmaya başladığı yıldır. İlerleyen yıllarda serinin diğer ciltlerini de yazmaya devam etmiştir. Knuth, serinin 5. cildinin ise 2025 yılında yayınlanacağını tahmin etmektedir.

1990 yılında çalışmalarından dolayı Bilgisayar Programlama Sanatı Profesörü (İng. Professor of the Art of Computer Programming) unvanını almıştır.

Özgün Bir Karakter

Son derece başarılı bir bilim insanı olan Knuth aynı zamanda oldukça özgün bir karaktere sahiptir. Kendisi 1990 yılından beri bir e-posta adresi kullanmamaktadır. Neden e-posta kullanmadığını açıkladığı yazıda şöyle bir yorumda bulunmuştur:

E-posta, hayattaki rolü her şeyin tepesinde olan insanlar için harika bir şeydir. Ama benim için değil; benim rolüm her şeyin temelinde olmak.

Aynı yazıda kendisine ulaşılabilecek bir posta adresi de bırakmıştır. Ayrıca, elektronik postalar için bazen sekreterinin hesabını kullandığını da belirtmiştir.

Knuth’un kitabında yer alan yanlışları tespit etmek için ilginç bir metodu vardır. Daha doğrusu bu yanlışları kendisinin değil okuyucularının bulmasını teşvik eder. Her bulunan yanlış için 2.56 dolarlık bir ödül gönderir. Bu ücret on altılı sayı sistemine bir atıftır. Ancak, bu yöntemle dolandırıcılığa kurban olmamak için artık çek gönderememektedir. Bunun yerine kurgusal bir banka oluşturmuş ve ödül sahiplerinin sertifikalarını bankada biriktirmeye başlamıştır.



Donald Knuth’un verdiği ödül çeklerinden birisi

Knuth bir bilim insanı olmasının yanı sıra bir müzisyendir. Kilise orgu çalmakta ve besteler yapmaktadır.

Donald Knuth Tarafından Yazılan ve Geliştirilen Programlar

Ünlü bilgisayar bilimcisinin algoritma analizi ve teorik bilgisayar bilimi ile ilgili araştırmaları bulunur. Ayrıca, diğer alanlarda da çok sayıda araştırması vardır. Kendisi tarafından geliştirilen programlar ise şöyle sıralanabilir:

Big Oh

Çalışmaları arasında en çok dikkat çekenlerden birisi algoritma analizi ile ilgili olandır. Algoritma analizi ile matematiği harmanlayarak sistemin daha iyi çalışmasını sağlamıştır. Bu çalışması ile matematiksel bir gösterim olan Big Oh adı verilen sistemin, olduğundan çok daha ünlü hale gelmesini sağlamıştır.

Bu sistem, bilgisayarcılar tarafından fonksiyonların asimptotik davranışlarını göstermek için kullanılan oldukça ünlü bir sistemdir. Algoritma analizi alanında yaptığı çok sayıda çalışma ile bu konunun duayenlerinden biri olarak bilim dünyasındaki yerini alır.

TEX ve METAFONT

Yaptığı bir diğer önemli çalışma da teorik bilgisayar bilimi ile ilgilidir. Akademik çalışmalar ve bilim insanları arasında bilgisayar bilimi, ekonomi, mühendislik, dilbilimi, fizik, istatistik ve nicel psikoloji gibi alanlarda oldukça önemli bir program olan TEX’in yaratıcısıdır. TEX bilgisayarda bulunan yazı tiplerinin ve karakterlerinin düzenlenmesi için kullanılan bir programdır.

Ayrıca, Metafont isimli, bilgisayarda kullanılan fontların tanımlanmasını ve çevirisini yapan bir program geliştirmiştir. Ek olarak, bu çalışması için “computer modern” adını verdiği özel bir yazı biçimi de tasarlamıştır.

Literate Programming

Donald Knuth yaptığı çalışmalarıyla geliştirdiği programlarla da adından sıkça söz ettirir. WEB/CWEB adı verilen bir programlama sistemini yaratmıştır. Bu program sayesinde bilgisayar programcılarının kullandığı fonksiyon sistemlerinin ve isimlerinin daha kolay ve anlaşılabilir olduğu Literate Programming isimli bir programlama şeklini geliştirmiştir.

Görsel: Flickr/Gary Leavens

The Art of Computer Programming

Donald Knuth’un yaptığı çalışmaların zirve noktası ise The Art Of Computer Programming (TAOCP) serisidir. Bu kitaplar üzerinde daha çok çalışmak için Stanford Üniversitesindeki görevinden istifa eder. 2003 yılında ise Royal Society üyesi olur. Sonrasında ise çeşitli ülkelerde konferanslar vermeye başlar ve çalışmalarına bu yönde devam eder.

3:16 Bible Texts Illuminated ve Surreal Numbers

Donald Knuth bilgisayar programcılığının dışında, 1991 yılında da 3:16 Bible Texts Illuminated isimli bir kitap yazmıştır. Bu kitap İncil’de yer alan ayetlerden bahseder ve ünlü bilgisayar bilimci hakkında şaşırtıcı bilgilerden birisi olarak kabul ediliyor.

1974 yılında kaleme aldığı Surreal Numbers adını verdiği kitapta ise matematik bilimini ele almıştır. Matematikle ilgili olan gelişmeleri yazan Knuth’un yazdığı ilginç kitaplardan biridir.



Hayatı Boyunca Aldığı Ödüller

Prof. Donald Knuth, aldığı ödüllerle de adından sıkça söz ettiren bir bilim insanıdır. 1971 yılında ACM Grace Murray Hopper ödülünü alan ilk kişi olarak tarihe geçmiştir. Professor of The Art of Computer Programming unvanı,  Amerikan Ulusal Bilim Madalyası, John von Neumann Madalyası, Turing Ödülü ve Kyoto Ödülü’nün de sahibi olmuştur.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

Teknolojiye yoğun bir ilgi duyan Mert, 10 yılı aşkın süredir teknolojik gelişmeleri ve haberleri yakından takip etmektedir. Özellikle oyunlara ve teknolojik cihazlara oldukça meraklıdır.