Çin Bilimler Akademisi’nden bir grup yeni bir derin öğrenme algoritması geliştirdi. Geliştirilen bu “yüz üretme” algoritması normal elle çizilen resimleri ultra yüksek çözünürlüklü insan yüzü fotoğraflarına dönüştürüyor. DeepFaceDrawing adı verilen algoritma neredeyse düz çizgilerden oluşan bir resmi normalden ayırt edilemeyecek bir insan yüzüne dönüştürüyor.
Ekip bu ayın başlarında projeyle alakalı makaleyi yayımladı. Temmuz ayında ise SIGGRAPH konferasında projelerini çevrim içi olarak tanıtacaklar. Ayrıca Çinli ekibin geliştirdiği bu proje ilk geliştirilen “Taslaktan Resme Dönüştürme” projesi değil. Fakat önceki prototiplere göre sonuçları oldukça etkileyici.
Modelin yüksek başarı yakalamasının sebebi ekip ilk olarak yüzdeki detayları önce küçük parçalarda sonra ise bir bütün olarak işledi. Ardından bu özelliklerin her birine bir olasılık atadılar. Bu sayede gerçek yüz fotoğrafı elde etmek için çok iyi resim yeteneğine sahip olmanız gerekmemekte. Fakat taslak çiziminiz ne kadar iyi olursa oluşacak fotoğraftaki detaylar da o kadar iyi olur. Aşağıdaki videodan bu projenin bir demosunu izleyebilirsiniz:
DeepFaceDrawing çizimlerden insan yüzü üreten ilk çalışma değil. Aynı zamanda yapay zeka ile gerçekte var olmayan insan suratları üreten ilk çalışma da değil. Bu tarz projeler daha önce GAN’lar (Generative Adversarial Networks) kullanılarak da geliştirilmişti. Fakat daha önceki çalışmaların hiç birinde bu kadar basit bir girdi ile böylesine mükemmel sonuçlar alındığı görülmemişti.
DeepFaceDrawing’in piyasadaki rakiplerine göre ne kadar verimli sonuç verdiğini göstermek isteyen ekip çalışmalarını diğer projelerle karşılaştırdı. Aşağıda bu sonuçları bulabilirsiniz:
DeepFaceDrawing Daha da İyi Seviyeye Getirilecek
Ekip sistemin her ne kadar güzel sonuçlar verse de daha geliştirilmesi gereken çok fazla özelliği olduğunu söyledi. Örnek vermek gerekirse makalede yapay zekanın “şu anda sentezlenmiş sonuçlarda renk veya doku kontrolü sağlamadığı” belirtilmekte. Bu sorun farklı renkteki insanlara karşı sistemin nasıl çalışacağı sorusunu akla getiriyor. Aynı zamanda eğitim verisinin eksikliği de kafa çeşitliliğini sınırlı tutuyor. Ekip modeli en kısa zamanda daha da iyi hale getirmeye çalıştıklarını açıkladı. Eğer DeepFaceDrawing’in altında yatan teknoloji ile ilgili daha derin bilgiler almak isterseniz buradan araştırma ekibinin yayımladığı makaleye ulaşabilirsiniz.
Yapay zeka henüz yapabildiklerinin çok daha başındayken bu kadar harika işlere imza atması mükemmel değil mi? Ya da korkunç mu demeliyiz?