Czinger 3D Baskı İle Yarış Arabası Üretiyor

3D baskı, artık cesur ve zengin olan bir avuç insan için ayrılmış, belirsiz ve az bilinen bir teknoloji değildir. Oyuncaklardan, kırılmaz elektronik gitarlara kadar birçok sektörde malzeme üretimi için kullanılmaktadır. Ancak 3D baskı, otomotiv endüstrisinde çok nadir kullanılıyor. Czinger isimli genç otomotiv firması bir hiper otomobil için yapısal bileşenleri 3D baskı ile üretiyor.

2019 yılında kurulan Czinger şirketi rakipleri Porsche veya Ferrari gibi devasa bütçelere sahip bir firma değildir. Araştırma ve Geliştirme departmanını 3D baskı teknolojisi üzerine odaklayarak zamandan ve paradan tasarruf ederek bu açığı kapatıyor.

Czinger 3D ile basılan araba
Kaynak: Czinger.com

Bir araba parçasının geliştirilmesi süreç olarak; doğru termal, maliyet ve dayanıklılık parametrelerinin ayarlanması, bir döküm kalıbı veya bir damgalama aracının oluşturulması ve bir metal levhayı damgalayarak ya da bir kalıba alüminyum dökerek üretilmesi ile gerçekleştiriliyordu. Czinger için bu işlemler 3D baskı yardımıyla 6 ila 12 ay sürebilir. İhtiyacınız olanı üretmek artık çok daha hızlı ve çok daha ucuzdur ancak yapısal parçaları yapmak için gereken teknoloji yakın zamana kadar mevcut değildi. Czinger’ın kurucusu Kevin Czinger yaptığı röportajda  “Piyasada bulunan 3D yazıcılar ve malzemeler ihtiyacımızı karşılamıyor. Alaşımlar kırılgan ve bu tür bir uygulama için üretilemezler. Aracın gerçek yapısını elde etmek için malzemeleri yeniden icat etmeli veya bunları basmak için amaca uygun bir makine yaratmalısınız.” dedi.

Czinger 3D Baskı İçin SLM Solutions İle Çalışıyor:

Alman 3D metal yazıcı üreticisi SLM Solutions, Czinger’in hayalini gerçeğe dönüştürmesi için gerekli olan teknolojiyi geliştirmesi doğrultusunda çalıştı. Kodladıkları yazılımla, mühendislerinin en iyi sonuçlar için hangi malzemelerin nereye gitmesi gerektiğini hesaplamasına yardımcı oluyor ve gerisini de 3D yazıcı hallediyor.

Aracın birçok bileşeni, alüminyum alaşımları kullanılarak 3D yazıcılar ile üretilmiştir. Egzoz sistemindeki parçaların bazıları, aşırı sıcaklıklara dayanabilen bir tür metal olan inkomel ile 3D yazıcılarda basılıyor. Ön camın her iki yanındaki tasarımlar, titanyum alaşımlarını yazdırabilen 3D yazıcılar ile üretilmiştir. Döşeme tahtaları gibi 3D yazıcı ile üretilemeyen parçalar, Zylon (yüksek mukavemetli bir metal) ve karbon fiber gibi hafif malzemelerle basılıyor. Çünkü 21C gibi yüksek performanslı bir yarış arabası için ağırlığı yeteri kadar hafif tutmak son derece önemlidir.

21C modeli ön tekerleklerin arkasında bulunan hızlı şarj olma özelliğine sahip lityum-titanat pil takımına bağlı bir çift elektrikli motor ile çalışıyor. Arka tekerlekleri ise içten yanmalı motor ile çalıştırılmakta. Czinger, aracı tamamen elektrikli yapmanın mevcut ağırlığı artırdığını düşündüğü için böyle bir yol izlemeyi tercih etmiş.

3D baskı teknolojisi araba endüstrisine yayılabilir ve daha erişilebilir arabalar yapmak için kullanılabilir. 3D yazıcılar sayesinde zamandan ve paradan tasarruf eden firmalar kullanıcılara daha ucuz arabalar sunmayı planlıyor gibi gözüküyor.

Teknoloji'den geri kalmamak için e-posta listemize abone olun!

2006 yılından bu yana web yayıncılığı ile ilgilenen Yiğit, WordPress ve Ruby programlama dili fanatiğidir. Yaklaşık 15 yıldır teknoloji, internet ve programlama hakkında Türkçe içerikler üretmeye devam ediyor.

“Czinger 3D Baskı İle Yarış Arabası Üretiyor” üzerine 2 yorum

Yorumlar kapalı.