Günümüzde teknolojik gelişmeler yalnızca üretilen cihazlar ile karşımıza çıkmıyor. Üretilen cihazlar kadar önemli olan bir diğer konu ise üretilen işletim sistemleri oluyor. Piyasadaki en yeni ve başarılı işletim sistemlerinden birisi ise şüphesiz ColorOS. Peki ColorOS kullanan cihazlar neler?
Bu içeriğimizde sizler için ColorOS kullanan cihazları listeledik. Buna ek olarak ColorOS’in ne olduğuna, kısa tarihine ve özelliklerine de yer verdik. Aynı zamanda cihazlar hakkında da detay vermeyi ihmal etmedik. Şimdi lafı daha da uzatmadan ColorOS nedir ve ColorOS kullanan cihazlar hangileriymiş inceleyelim.
İçindekiler
ColorOS 13 Kullanan Cihazlar: ColorOS Nedir?
ColorOS, ilk olarak 2013 yılında kullanıcılarla buluşmuş olan ve Oppo tarafından geliştirilen bir mobil işletim sistemidir. Oppo’nun ürettiği zaman bu mobil işletim sisteminin Android Açık Kaynak Projesi’nin bir parçası olduğu biliniyor. Bu işletim sisteminin Android temelli olduğunu da söyleyelim.
ColorOS’in tarihi 2013 yılında başlasa da devamında duraklamayan bir hareketliliğe sahip olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Geçtiğimiz aylarda ColorOS 13 ile tekrar karşımıza çıkan bu işletim sisteminin tarihindeki en büyük güncellemelerden birini aldığı biliniyor.
Bunun haricinde ColorOS için önemli bir diğer faktör de Realme cihazlara sağlanan destek oluyor. 2020 yılına kadar Realme modellerinde de ColorOS kullanılıyordu. Büyük başarılar yakalayan Realme, ColorOS yerine Realme UI kullanmaya başladı. Aslında bu işletim sisteminin de ColorOS ile oldukça benzerlik gösterdiğini söylemek mümkün.
Bunun haricinde ColorOS ile adı anılan bir başka marka ise OnePlus oluyor. OnePlus 9 ile birlikte Çin’de satılacak tüm OnePlus ürünlerinin ColorOS’e sahip olacağını açıklandı. Bunun sonrasında OxygenOS (OnePlus’ın işletim sistemi) ile ColorOS’in birleştiği de duyuruldu. Bu anlaşma kapsamında OnePlus cihazlarının küreselde OxygenOS, Çin’de ise ColorOS kullanacağı ifade edildi.
Oppo’nun geliştirdiği ColorOS, yıllardır birçok kullanıcının büyük beğenisiyle kullanılıyor. Öyle ki, Oppo ile doğrudan bağlantısı olmayan OnePlus gibi şirketler bile bu işletim sistemini cihazlarına entegre etmek istiyor. Bu da Oppo ColorOS’in başarısını gösterir nitelikte.
ColorOS 13 Kullanan Cihazlar: ColorOS Özellikleri
Oppo tarafından geliştirilen ColorOS’in tarihine kısaca bir göz gezdirdik. Şimdi de ColorOS’i rakiplerinden ayıran özelliklere bakarak devam ediyoruz. Daha önce de belirttiğimiz gibi Oppo ColorOS, Android tabanlı bir işletim sistemi. Bu nedenle ColorOS’in temelinde yatan unsurun Android olduğunu unutmamak gerekli.
Biz sizler için ColorOS 11, ColorOS 12 ve ColorOS 13’te yer alan başarılı özellikleri bir araya topladık. ColorOS’e sahip cihazlar bunlardan çok daha fazla özelliğe sahip olsa da en dikkat çekenlere içeriğimizde yer vermek istedik. Aşağıda sıralanan özelliklerin ilk çıkış sürümleri birbirinden farklı olsa da ColorOS 13’te hepsinin yer aldığını söylemek mümkün.
ColorOS 13 Özellikleri
Özellikle ColorOS 13 ile gelmiş olan yeniliklere göz atarak başlayalım. Çoklu ekran konusunda yeni bir özellik görmek mümkün. Bu sayede bilgisayarınız ve telefonunuz arasındaki aktarmaları çok daha kolay gerçekleştirebilirsiniz.
Buna ek olarak büyük boyutlu klasörler de bu güncellemede yer alıyor. Böylece ana sayfanızda kullanışlı bir klasör kullanabilirsiniz. Ayrıca AoD için de Bitmoji desteği geldiğini belirtelim. Bu sayede daha özel kilit ekranları oluşturabilirsiniz.
ColorOS 13’ün en işe yarar özelliklerinden birisi ise Kid Space oluyor. Eğer telefonu kullanan kişi bir çocuksa ve telefona çok yakınsa, düzgün oturmuyorsa ve karanlıkta telefona bakıyorsa bir uyarı çıkıyor. Bu sayede görülen zararı en aza indirmek mümkün. Tüm bu özelliklerin yanı sıra tasarım ve gizlilik konusunda da bazı yenilikler sunuluyor.
Ekran Görüntüsü ve Çeviri
ColorOS kullanıcılarının en sevdiği özelliklerden birisi üç parmak ile ekran görüntüsü almak oluyor. Ayrıca, bu özelliği kullanarak yalnızca bir bölgenin ekran görüntüsünü almak da mümkün hale geliyor. ColorOS 7 ile birlikte kullanıcılara sunulan bu özellik ColorOS 11’de büyük bir güncelleme aldı.
ColorOS 11’de Google Lens ve Google Çeviri kullanılarak kullanıcıların çeviri yapması da mümkün hale geldi. Eğer alınan ekran görüntüsünde yabancı bir metin yer alıyorsa ColorOS bunu otomatik olarak ana dilinize çevirebiliyor. Buna ek olarak cihazın yan menüsünde de hızlı çeviri için bir buton yer alıyor.
Buna benzer bir özellik iOS cihazlarda da yer almaya başladı. Benzer bir şekilde ColorOS 12 ile bu cihazlar da görsellerdeki yabancı metinleri çevirebiliyor. Ayrıca, ekran görüntüsü alma özelliğinin de ColorOS 12’de hala devam ettiğini belirtelim.
Oyuncu Modu
ColorOS 11 ile kullanıcılara sunulan önemli bir diğer özellik ise oyuncu modu oluyor. Her ne kadar yalnızca ColorOS’de bulunan bir özellik olmasa da oyuncu modu birçok kullanıcının severek kullandığı modlar arasında yer alıyor. Ancak, pek çok Android tabanlı işletim sisteminde oyuncu modunun yer aldığını belirtelim.
ColorOS’de yer alan bu oyuncu modunun adı Immersive Mode yani Sürükleyici Mod olarak ifade ediliyor. Bu modun sağladığı yararlar aslında oldukça tahmin edilebilir. Oyun sırasında oyuncunun dikkatinin dağılmaması ve ekrana rahatsız edici unsurların gelmemesi sağlanıyor.
Bunun için gelen çağrıları engellemek, sosyal medyada gelen bildirimleri kısıtlamak gibi eylemler sergiliyor. Bu modu yalnızca oyun oynarken değil, telefondan uzaklaşmak istediğiniz zaman da kullanmanız mümkün. Ancak Sürükleyici Mod sayesinde oyun oynarken rahatsız olmayacağınız aşikar.
Kişiselleştirmeler
ColorOS’in en büyük artı yönlerinden birisi de kullanıcılarına sunduğu kişiselleştirme seçenekleri oluyor. Birçok işletim sistemi kişiselleştirme adı altında arka plan ya da zil sesi değiştirmeye olanak sağlıyor. Ancak Oppo tarafından geliştirilen ColorOS’de bu durumun bir seviye daha ileriye gittiğini görmek mümkün.
Bunun başlıca kanıtlarından birisi ColorOS 11 ile kullanıcılara sunulan duvar kağıdı yaratma seçeneği oluyor. İşletim sistemine sağladığınız birkaç fotoğrafın ardından ColorOS sizin için bir duvar kağıdı oluşturmaya başlıyor. Sunduğunuz görseldeki renk tonlarından ve bazı şekillerden faydalanarak eşsiz bir duvar kağıdı kullanmanıza olanak sağlıyor.
Üstelik ColorOS’in kişiselleştirme kısmında sundukları bununla sınırlı kalmıyor. Aynı zamanda kendi zil sesinizi de ColorOS ile üretmeniz mümkün. Bunun için bir araç tasarlayan ColorOS geliştiricileri, bir panel üstünde parmağınızı dolaştırarak zil sesi oluşturmanızı sağlıyor. Seçebileceğiniz ayarlar arasında hız ve ton gibi seçenekler bulunuyor. Oldukça basit bir şekilde eşsiz zil sesleri oluşturmak için harika bir araç olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Bunların haricinde tasarlayabileceğiniz bir diğer unsur da Always On Display oluyor. Ekranın sürekli açık kalmasını sağlayan bu özellik telefonu kullanmadığınız zamanlarda bile saat, bildirim, alarm gibi unsurları görmenizi sağlıyor. ColorOS 11 ile birlikte sunulan özellik ile Always On Display ekranında görünecek tasarımı da kendiniz üretebilirsiniz. Diğer araçlar gibi Oppo bu aracın da oldukça kolay kullanılmasını sağlamış.
Tasarım
ColorOS 11, ColorOS 12 ve ColorOS 13’te kullanıcılara sunulan tasarım özelliklerinden de biraz bahsetmek gerek. ColorOS 11 ile birlikte kullanıcılara sunulan en büyük tasarım özelliklerinden birisi ayarlanabilir karanlık mod oldu. Oppo, her ne kadar ColorOS 7’den beri kullanıcılarına karanlık mod sağlasa da ColorOS 11 ile bu işe biraz daha ileri seviyeye taşıdı.
Oppo, kullanıcıların seçebileceği üç adet karanlık modu ColorOS 11’de sundu. Bu üç ayarın da birbirinden farklı oranlarda kontrast, parlaklık gibi unsurlara sahip olduğunu belirtmek gerek. Böylece kullanıcılar, karanlık mod içerisinde gözlerini en az yoracak olan seçeneği de tercih edebiliyor.
ColorOS 12 ile birlikte sunulan bir tasarım özelliği ise yarı saydam uygulama simgeleri oldu. Üç boyutlu bir yapıya sahip olan uygulama simgelerinin bir derinlik hissi yaratmayı amaçladığı ifade ediliyor. ColorOS’de yer alan tek tasarım özelliğinin bu olmadığını da söylemek mümkün.
Özellikle renk anlamında yepyeni bir gelişmeye sahip olan ColorOS 12, gölgelerde çok daha başarılı bir tasarıma sahip olarak sunuluyor. Bunun haricinde yazıları daha kolay okuyabilmek adına dahili bir büyüteç ile sunulduğunu da belirtmek gerek.
Her ne kadar tam olarak tasarım özelliği olmasa da ColorOS 12’deki en dikkat çekici özelliklerden birisi “gözetleme önleyici özellik” oluyor. Bu özellik ile metro ya da otobüste telefonunuza bakan kişileri takip ediyor ve bildirimlerin görünmesini engelliyor. ColorOS 13’te ise yeni bir font kullanıcıların karşısına çıkıyor. Ayrıca animasyonlar konusunda da yoğun bir çaba harcanmış gibi gözüküyor.
Omoji
Android 12 ile birlikte sunulan bir ColorOS 12 özelliği ise Omoji oluyor. Adından da anlayabileceğiniz gibi ColorOS cihazınızda özel olarak tasarlayabileceğiniz bir emoji oluşturabiliyorsunuz. Bu Omoji’yi oluştururken yüzünüzün işlenmiş bir kopyası gerçek zamanlı olarak tasarlanıyor. Oppo tarafından geliştirilen yüz yakalama algoritması ile 77 noktada 200’ün üstünde unsur işleniyor ve Omoji yüzünüzü oluşturuyor.
Daha sonra bu Omoji’yi telefonunuzun çeşitli alanlarında kullanabiliyorsunuz. Bunlardan birisi de Always On Display oluyor. Omoji’de tasarladığınız yüzünüzü Always On Display’e yerleştirmek mümkün. Bunun haricinde avatar olarak da Omoji’nizi kullanmanız mümkün. ColorOS 13’te ise güncelleme ile dilediğiniz kişinin Omoji’sini arama ekranına yerleştirebiliyorsunuz. Bu sayede arayan kişinin animasyonunu görebilirsiniz.
PC Connect
ColorOS kullanıcılarını sevindiren bir diğer özellik ise PC Connect özelliği oluyor. Bu uygulama sayesinde hızlı bir şekilde telefonunuz ve bilgisayarınızı bağlayabiliyorsunuz. Dosya transferi ve senkronizasyon için oldukça işe yarayacak olan bu özelik aynı zamanda bildirimlerinizi de kapsıyor.
Telefonunuzun tüm ekranını bilgisayara aktarabildiğiniz gibi yalnızca belli unsurları da yönlendirmeniz mümkün. Örneğin telefonunuzda çektiğiniz bir fotoğrafın doğrudan bilgisayara senkronize edilmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca, telefonunuzdaki panoya kopyaladığınız bir yazıyı bilgisayarda yapıştırabilirsiniz. Bunun haricinde gelen çağrıları doğrudan bilgisayarınızda görebilirsiniz.
Eğer tüm ekranı bilgisayara aktarmayı tercih ederseniz görseller konusunda çok daha avantajlı bir özelliğe de kapı açıyorsunuz. Telefonunuzda yer alan bir görseli doğrudan sürükleyerek bilgisayarınıza aktarmak mümkün hale geliyor. Böylece saniyeler içerisinde telefondan projenize görsel aktarabiliyorsunuz.
Telefon Yöneticisi
Tüm bu özellikler haricinde ColorOS 12 ve ColorOS 13 kullanan cihazlar için yeniliklerden birisi de telefon yöneticisi oluyor. Telefonun genel anlamda temizliğini, güvenliğini ve gizliliğini denetleyen bu uygulama ile performans konusunda optimizasyon yapmak mümkün hale geliyor.
Bunun haricinde işletim sisteminde yer alan yapay zeka ile sistemin genel olarak daha hızlı çalışması da sağlanıyor. Ayrıca tek dokunuşla pil tasarrufu modunu da aktif hale getirmek mümkün.
Tüm bunlara ek olarak elektronik cihazların gündeminde olan bir diğer konu da gizlilik oluyor. ColorOS 12’de bu konu da pas geçilmemiş. Gizlilik panosu ile uygulamaların kullandığı izinleri toplu halde görüntülemek mümkün. Bunun haricinde ColorOS 12 kamera ve mikrofon kullanan uygulamalar için size bildirim gönderiyor. Hatta, kısayollar arasında mikrofon ve kamerayı kapatmak için bir seçenek de yer alıyor.
ColorOS 13 Alacak Telefonlar
Yazımızın bu kısmında ise ColorOS kullanan cihazlar nelerdir göz gezdireceğiz. İçeriğimizin ilk kısmında belirttiğimiz gibi ColorOS kullanan cihazlar şu anda yalnızca Oppo ve OnePlus markaları tarafından üretiliyor. Ancak OnePlus’ın ColorOS kullanan modelleri de yalnızca Çin’de yer alıyor. Bu nedenle genel olarak ColorOS 13 alacak telefonlar Oppo tarafından üretiliyor demek yanlış olmayacaktır.
Oppo ColorOS 13’e geçiş için açıkladığı planda belli tarihler verdi. Bu tarihlere göre Ağustos 2022 tarihinde Find X5 Pro ve Find X5 modelleri ColorOS 13 kullanmaya başladı. Eylül 2022 ayında Find X3 Pro 5G ve Reno8 Pro 5G cihazları Oppo ColorOS 13’e geçti. Ekim 2022 tarihinden itibaren ise Reno8 5G, Reno7 Pro 5G, Reno7 5G, Reno6 5G modelleri ColorOS 13 kullanmaya başladı. Ayrıca F21 Pro, K10 5g, A77 5G ve A76 modelleri de ColorOS 13’e geçti.
Kasım ayında ise Reno7 Z 5G, Reno6 Pro 5G, Reno6 Pro 5G Diwali Edition, Reno6 Z 5G, Reno5 Pro 5G, Reno5 Pro, F21 Pro 5G, F19 Pro+, K10 ve A96 modelleri ColorOS 13 güncellemesi alacak. Aralık ayında ise Oppo, Find X5 Lite 5G, Find X3 Neo 5G, Find X3 Lite 5G, Find X2 Pro, Find X2 Pro Automobili Lamborghini Edition, Find X2, Reno8 Z 5G, Reno8 Reno5 5G, Reno5 Z 5G, A94 5G ve A74 5G modellerine destek sağlayacak.
2023 senesinin ilk yarısında ise birçok modelin ColorOS 13 kullanan cihazlar arasında yer alacağını görmek mümkün. Bunların arasında OPPO Pad Air, Reno8 Lite 5G, Reno7 Lite 5G, Reno7 A, Reno6, Reno6 Lite, Reno5, Reno5 Marvel Edition, Reno5 F, Reno5 Lite, Reno5 A, F19 Pro, F19, F19s, A95, A94, A77, A74, A57, A57s, A55, A54 5G, A54s, A53s 5G ve A16s modelleri yer alıyor.